Det finns inga myndighetskrav i Sverige på att hela anläggningen måste skyddas av jordfelsbrytare, även om en del elektriker och deras branschorganisationer gärna låter påskina det i hopp om att få göra ett större arbete och ta bättre betalt. Men om det är lätt gjort att installera en jordfelsbrytare så skadar det naturligtvis inte att göra det.
Det finns ingen bestämd gräns i ålder för hur gammal en elcentral/installation kan vara för att det ska gå att koppla in jordfelsbrytare, redan i och med 1939 års svenska starkströmsföreskrifter så borde installationer vara gjorda så det ska vara lätt gjort, i praktiken slarvades det dock en hel del med att skilja på nolla och skyddsjord ända fram mot 80-talet. Det kan bli svårigheter - och dyrt att ändra installationen - t ex om man har nöjt sig med att dra 4-ledare fram till en spis och då använder en av ledarna som gemensam nolla och skyddsjord.
Tänk på att vissa värmepumpar inte får eller bör anslutas via en vanlig 30 mA jordfelsbrytare eftersom normala läckströmmar, kapacitiva strömmar i filter till invertrar mm kan få en sådan att lösa ut utan anledning. Det ska i så fall stå i värmepumpens installationsanvisning, och i så fall bör man följa råden där - dvs antingen koppla in den utan jordfelsbrytare eller använda en 300 mA jordfelsbrytare enbart för värmepumpen.