Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Kollektoråterhämtning  (läst 6495 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad lob

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Stad/land: Nälden
 • Antal inlägg: 134
Kollektoråterhämtning
« skrivet: 14 juli 2014, 21:40:29 »
Hej
Har en snart 16 år gammal IVT 11 kW. Fungerar bra och det kanske den gör ett tag till men jag har börjat fundera på vad jag ska göra när den lägger av. Har ett borrhål på 175 M aktivt som hittills räckt till men om jag har förstått att det nog är underdimensionerat med dagens mått. IVT/Bosch har nu kommit med ngt som de kallar kollektoråterhämtning som ska hantera en underdimensionerad borra. Vad tror ni, kan det vara en väg att gå istället för att kompletteringsborra eller tilläggsisolera/byta fönster. Har klippt in från Bosch användarmanual här nedan.

MVH/LOB

5 Kollektoråterhämtning Då den befintliga kollektorkretsen är underdimensionerad, t.ex. då man byter ut en äldre värmepump mot en ny och mer effektiv, finns det i vissa fall en risk att temperaturen i köldbärarkretsen blir för låg. Värmepumpens reglercentral kommer vid dessa tillfällen automatiskt att anpassa driften för att låta kollektorkretsen återhämta sig. Återhämtningen sker genom en patentsökt teknik som utifrån köldbärarkretsens temperatur anpassar effektuttaget till en nivå som passar den aktuella kollektorkretsen. Om kollektoråterhämtning är aktivt kommer denna teknik aktiveras är när temperaturen på köldbärare in E21.T10 sjunker under det fabriksinställda värdet. Beroende på var i landet värmepumpen installeras kan detta fabriksinställda värde behöva justeras. En tumregel för när en justering är aktuell är när temperaturen i marken/borrhålet är sådan att temperaturen på inkommande köldbärare i normalfallet kan förväntas hamna under -3°C. Periodvis kan denna anpassning innebära att kompressorns drift upplevs som mer oregelbunden än den annars skulle vara, detta är dock helt normalt. När tekniken för kollektoråterhämtning är aktiv indikeras detta i reglercentralens display. 6 Energimätning
Nibe 1255. 175+150 m borra.  270 kvm Siporexhus. Startförbrukning 48 000 kWh-20000 kwh(med IVT E11)
 Nälden-Jämtland

Utloggad Smurfen.

 • Har på nått sätt blivit
 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 18833
SV: Kollektoråterhämtning
« Svar #1 skrivet: 14 juli 2014, 22:16:30 »
Om inte din nuvarande vp behöver mycket elspets i dag kommer borran säkert klara en ny vp också tror jag. På både Daikins samt Nibes inverters kan man ställa in så att om borran blir för kall så kommer vp jobba med lägre effekt. De flesta borror verkar funka bra trots riktigt kall kb men ibland blir det problem och då kan säkert en sån funktion vara bra men det bästa är nog att gräva ner lite jordvärme som komplement om det blir problem. Jag skulle hålla koll på kb tempen när det är riktigt kallt i några dagar/veckor så att vp går mycket kan vara bra att veta vid ev utbyte.
Nibe 1245 8kw kopplad mot Hpd acktankar/arbetstankar med förvärmnings slinga för vv tillsammans med vedpanna. Stibel eltron återvinnings aggregat typ Flm som värmer 180 meters borra.

Utloggad lob

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Stad/land: Nälden
 • Antal inlägg: 134
SV: Kollektoråterhämtning
« Svar #2 skrivet: 14 juli 2014, 23:30:41 »
Har lite svårt att se hur mycket elspets jag använder eftersom det inte finns någon sån information att ta fram. Anläggningen behöver spets från ca -10 eller när det är stort vv-uttag. Det blir aldrig frost på slangarna inne i huset men returen är påfryst ute vid borrhålet. Får nog sätta mig in i det här med Inverter mm. och sådan börja kolla av olika alternativ. Tack för input. /LOB
Nibe 1255. 175+150 m borra.  270 kvm Siporexhus. Startförbrukning 48 000 kWh-20000 kwh(med IVT E11)
 Nälden-Jämtland

Utloggad Tommy E

 • Det finns dom som är -
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Kiruna
 • Antal inlägg: 1316
 • Kön: Man
 • Inte illa pinkat av en tom trähäst.
  • Min solcellsanläggning
SV: Kollektoråterhämtning
« Svar #3 skrivet: 15 juli 2014, 00:27:55 »
Jag har sneglat mot en sån här till min Thermia. Har inte läst så mycket om den, men gillar iden. Spec som vi har alla tänkta frånluftskällor i närheten av pumpen.

http://www.thermia.se/produkter/franluftsaggregat-thermia.asp
Jag är inte i VP branschen och har begränsad kunskap, all erfarenhet/kunskap kommer från 1st värmepump, min egen. Min är en G3a och den kan mkt väl arbeta annorlunda mot vad din gör. Ta därför mina texter för vad de är "amatören spekulerar". Om vi diskuterar solceller, så gäller samma sak. Jag har bara erfarenhet av min anläggning på mitt hus.

Hus: 155m2 på 1.5plan + 40m2 fristående garage/förråd. 
Bergvärme Thermia Diplomat Optimum G3 8kW
Borrhål 200m, 6m till berg, 9m foderrör
Loggning+fjärrstyrning med Raspberry PI och ThermIQ2.
- Övriga värme källor:
Contura 660T som mys-eldas och en Mitsubishi Kirigamine FD luft/luft värmepump (används som AC).
- Sol el:
6,0kWp solceller från JA-solar. Växelriktare Fronius 5.0-3-M (5kW) + Fronius SmartMeter. Förväntat utbyte 5000kWh / år
----------------------------------------------------------------------
2013-11-29: Konverterat från direkt el till -> BVP. Garage från kallt till direkt el. Förråd fortsatt el.
2014-07-13: Garagebyggnad konverterad.
2015-10-25: Kronfönster Polaris på övreplan. u-0,5 (4 fönster)
2016-05-09: Solceller 2,3kWp
2017-07-01 uppgraderat till 6.0kWp solceller
----------------------------------------------------------------------
Årsförbrukning med direkt el ca 27MWh
Årsförbrukning
2014: 12,9MWh, 2015: 11,5MWh, 2016: 12,3MWh
Beräknad köpt el 2017: 11,5MWh (varav 0,7MWh är återköpt)

Utloggad Roland

 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 9190
SV: Kollektoråterhämtning
« Svar #4 skrivet: 15 juli 2014, 07:37:02 »
Effektuttaget blir ca 40 W/m aktivt hål och det bör i Jämtland bli minusgrader på ingående köldbärare när pumpen går kontinuerligt en längre tid. Men då den klarar -10 utan tillsats är det förmodligen inte så ofta det blir långa perioder den gör det. I vilket fall som helst är det lite för lite borrhål till pumpen.

Jag känner mig lite tveksam till metoden. För det första gillar jag inte uttrycket "återhämtning". Det är i mitt tycke att ge ett intryck av att borrhålet behöver en vilopaus för att det sedan med förnyade krafter ska leverera värme. Vad man gör är att minska det genomsnittliga värmeuttaget och det leder till en lägre temperaturdifferens mellan berget och köldbäraren. Det har inget med återhämtning som man vanligen menar med uttrycket, att man behöver en vilopaus efter att ha tagit ut sig så att det är mjölksyra i musklerna.

För det andra ersätter man när återhämtningsfunktionen går in värme från pumpen med tillsatsel. Så länge köldbärartemperaturen är sådan att värmepumpen fungerar ska den gå. Det kommer naturligtvis att slita mer på pumpen när den gör varmvatten med en ingående köldbärartemperatur på t.ex. -5 grader i stället för att den gör det med tillsatsel. Det är först när ingående köldbärartemperatur blir så låg att pumpen återkommande stannar pga för låg ingående köldbärartemperatur som man skulle ha nytta av återhämtningsfunktionen men är så fallet är skulle jag i första hand titta på alternativ: utnyttja värmen i frånluften, komplettera med ytterligare borrhål eller en markslinga (brukar bli billigare) eller tilläggsisolera. 


 
5 kW IVT C5 med 118 m aktivt hål (Cirka 0 grader på KBin på senvintern) i Danderyd som värmer 118 dåligt isolerade m2 i ett plan. Genomsnitt/år maj 2002 till maj 2013: 4095 driftimmar/år, 790 kWh/år tillsatsel. Pumpen klarar ca -3 utan tillsatsel.

Utloggad Rickard

 • Rickard
 • Administratör
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Piteå
 • Antal inlägg: 32890
 • Kön: Man
 • Ägare av forumet
SV: Kollektoråterhämtning
« Svar #5 skrivet: 15 juli 2014, 08:47:00 »
Om inkommande KB är 0, -1, -3 eller t.o.m -5 spelar egentligen inte så stor roll, visst blir det lite lägre COP, kanske COP 3.0 vid -5°C istället för 3.5 (vid 0°C), men inte så farligt att man istället skall köra eltillskott med COP 0.95!

Det stora "faran" med att ligga för långt ned på minussidan är om man har så otur att man har ett borrhål som kan frysa till solid is på olika djup, och sedan från två håll komprimerar slangarna då vattentrycket mellan de två "iszonerna" ökar i takt med att iszonerna växer till.
Detta ser man genom att vätskenivån (eller trycket) i KB-kretsens nivå/expansionskärl stiger när KB-tempen blir låg.
Detta är väldigt ovanligt, men förekommer, och jag misstänker att återhämtningsfunktionen primärt finns i maskinen av just den anledningen.

Som långsiktig åtgärd för att minimera den risken håller jag med Roland och övriga att markvärmekomplement, eller frånluft är vettigare, men jag anser inte att det behöver göras innan du ser att problemen uppstår.
Vill du göra något som är billigast möjligt så är det att komplettera med 100 meter jordvärme i serie med bergollektorn, det borde cirkpumpen på en så pass stor maskin klara av utan större problem.
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad Smurfen.

 • Har på nått sätt blivit
 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 18833
SV: Kollektoråterhämtning
« Svar #6 skrivet: 15 juli 2014, 09:07:44 »
Jag har sneglat mot en sån här till min Thermia. Har inte läst så mycket om den, men gillar iden. Spec som vi har alla tänkta frånluftskällor i närheten av pumpen.

http://www.thermia.se/produkter/franluftsaggregat-thermia.asp
Efter att ha installerat en liknande modul (Stibel eltron) så har min kb in stigit med ca 1,5-2,5 grader beroende på hur mycket vp går och ligger nu på drygt 4 grader över det normala när det varit varmt inne och vp endast gör vv. Min borra var inte underdimensionerad så körs modulen mot en sån lär den ge lite mera effekt. Nackdelen med frånluftmodul är nog endast priset.
Nibe 1245 8kw kopplad mot Hpd acktankar/arbetstankar med förvärmnings slinga för vv tillsammans med vedpanna. Stibel eltron återvinnings aggregat typ Flm som värmer 180 meters borra.

Utloggad lob

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Stad/land: Nälden
 • Antal inlägg: 134
SV: Kollektoråterhämtning
« Svar #7 skrivet: 17 juli 2014, 17:01:22 »
Hej
Förutsätter inte en frånluftsmodul att man har ngn form av mekaniskt ventsystem?  Jag har endast självdrag via skorstenen med frånluftskanaler i varje rum. Tror tyvärr att det är ett kompletterande borrhål som är det bästa. Ska se om jag kan börja med nytt borrhål inkopplat och klart och sedan vänta in haveriet😀/LOB
Nibe 1255. 175+150 m borra.  270 kvm Siporexhus. Startförbrukning 48 000 kWh-20000 kwh(med IVT E11)
 Nälden-Jämtland

Utloggad Smurfen.

 • Har på nått sätt blivit
 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 18833
SV: Kollektoråterhämtning
« Svar #8 skrivet: 17 juli 2014, 17:47:08 »
Jo mekaniskt vent blir det så man måste dra spirorör till vent agget kan vara ganska svårt i vissa fall men ger jämn vent hela året men är du nöjd med frånluften finns ingen anledning att ändra på det.
Nibe 1245 8kw kopplad mot Hpd acktankar/arbetstankar med förvärmnings slinga för vv tillsammans med vedpanna. Stibel eltron återvinnings aggregat typ Flm som värmer 180 meters borra.

Utloggad purjo__

 • Jag har i princip doktorerat på Bosch/IVT Rego800 och CanBus.
 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Stad/land: Gävleborg
 • Antal inlägg: 13164
 • Kön: Man
 • Utbildad elektroingenjör. Arbetar inom IT
SV: Kollektoråterhämtning
« Svar #9 skrivet: 28 juli 2014, 17:21:49 »
Så ofantligt mycket bättre är inte dagens VP jämfört med den du har nu så om du inte har tänkt byta till en större VP (för att den befintliga är underdimensionerad) så har jag svårt att se att det skulle vara några problem med 175 meter aktivt hål.

Sen håller jag med Roland om att termen 'kollektoråterhämtning' är lite missvisande. Det man gör är helt enkelt att använda elpatronen mer för att belasta borrhålet mindre. Normalt sett är det inga problem med minusgrader under en period, så risken är att man aktiverar den funktionen i onödan och får sämre verkningsgrad.
Bor i pastorsvillan tillhörande ett gammalt missionshus
Villan: Timmerhus byggt 1878. 1.5  plan, bya 100 / boa 160 kvadrat, 2-glasfönster, självdragsventilation. Vattenburen värme med elpanna + braskamin. Förbrukning ca 35MWh + en mindre mängd ved.
Kyrkan: Timmerstomme, bya 300 / boa 490 kvadrat, 78 kvadrat 1-glasfönster med innerbågar... Byggt 1876. Direktverkande el på 45kW. Förbrukning ca 5MWh för att hålla frostfritt på toaletten och köket samt tvättmaskin.
Gävleborg.


Ju mer man vet desto mindre förstår man.

Utloggad lob

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Stad/land: Nälden
 • Antal inlägg: 134
SV: Kollektoråterhämtning
« Svar #10 skrivet: 26 september 2014, 15:50:29 »
Hej igen
Jag gjorde förmodligen det ekonomiskt sämsta valet. Jag köpte ett borrhål till. Eftersom jag är en orolig sort kändes det bättre att "veta" att borran räcker oavsett pumpval. Har beställt 150 meter till så nu blir det sammanlagt drygt 300 m aktivt hål. Borde räcka även om jag  väljer en varvtalsstyrd(eller vad det heter?). Kommer till att börja med köra den gamla pumpen mot dubbelhålen. Ska bli intressant att se hur det inverkar på intempen. / LOB
Nibe 1255. 175+150 m borra.  270 kvm Siporexhus. Startförbrukning 48 000 kWh-20000 kwh(med IVT E11)
 Nälden-Jämtland

Utloggad SW

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 1011
 • Kön: Man
SV: Kollektoråterhämtning
« Svar #11 skrivet: 26 september 2014, 15:55:25 »
Grattis till nya borran.
Det blir alldeles säkert mycket bra.
Se bara till så att hålen kopplas parallellt.
SW
Villa i Skåne, 1964, ca 225 m² i 1,5 plan + garage (frostfritt).
Tidigare olja, motsv ca 38.000 KWh totalt.
1986 - 1994   Luft - Vatten VP, CTC Rebell 306, ca 27.000 kWh. Usel installation.
           Radiatorsystemet kopplades baklänges.
1994 - 2010,  QVANTUM Q12, GRUNDVATTEN. 18.000 KWh / år.
2011   Februari blir vi medlemmar i SVEF ( Sveriges Vindkraftkooperativ ekonomisk förening )
           Vi köper vår vindkraftsel via GISLAVED ENERGI.
           Fungerar perfekt, tycker vi.
2010 - 2013,  TERRAWATT 3 3/4 hk, GRUNDVATTEN. Ny borra 60 m. Vattnet visar sig dock vara
           för salt- och järnhaltigt för GrundvattenVP. Styrning JEFF RD 23
2013 - Vi konverterar  till BERGVÄRME och fördjupar den befintliga borran till 210 meter, och "konverterar"
          TW- pumpen till BV-pump.

Total   ELFÖRBRUKNING
2011  13.400 kWh                            
2012  13.500 kWh
2013  14.450 kWh
2014  12.752 kWh
2015  13.835 kWh
2016  13.849 kWh
2017  13.515 kWh
2018  13.234  kWh
2019  11.922  kWh
2020  11.520  kWh
2021  12.742  kWh

Utloggad bopakoster

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: 58 53N 11 02E
 • Antal inlägg: 4888
 • Kön: Man
SV: Kollektoråterhämtning
« Svar #12 skrivet: 26 september 2014, 15:58:08 »
Du hade inte funderat på att tilläggsisolera istället? En investering som inte behöver reinvesteras.
Det löser definitivt problem med underdimensionerad borra.
2 vuxna i 150m2 enplansvilla (profilbilden) med inredd vindsvåning + 80m2 källare byggd 1937 på västkusten.  Inflyttat 2007. Installerat bergvärmepump Nibe 1225-8 i dec 2008. Borra 140m. Tilläggsisolerat 95mm invändigt väggar 400mm på vinden. Energiglas som tredje ruta i alla fönster. Tillbyggnad 30m2 med krypgrund 2015. Golvvärme i badrum och tillbyggnad övriga rum radiatorer. Sänkt elenergiåtgången från 45 till 9MWh/år, efter uppvärmning av gårdshus till 11MWh/år
Installerat LL-pump i renoverat gårdshus på 40m2, Misubishi MSZ dec2021.

Utloggad Tågråttan

 • Det är skillnad på expert och nyfiken amatör! Jag tillhör det senare.
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 3400
 • Kön: Man
 • Jag gillar inte OST.
SV: Kollektoråterhämtning
« Svar #13 skrivet: 26 september 2014, 16:01:11 »
Hej igen
Jag gjorde förmodligen det ekonomiskt sämsta valet. Jag köpte ett borrhål till. Eftersom jag är en orolig sort kändes det bättre att "veta" att borran räcker oavsett pumpval. Har beställt 150 meter till så nu blir det sammanlagt drygt 300 m aktivt hål. Borde räcka även om jag  väljer en varvtalsstyrd(eller vad det heter?). Kommer till att börja med köra den gamla pumpen mot dubbelhålen. Ska bli intressant att se hur det inverkar på intempen. / LOB

Jag hade gjort samma sak tummenupp
Uppdatera oss hur det går för dig. ;)
Tegelfasadsvilla i Mälardalen, byggd-1967, 260kvm boyta + 25 kvm garage. 
Kopplade 2-glas fönster..
Energiförbrukningshistorik:
1967-2011: ca 40 000-29 000 kWh/år. Tidigare ägaren"
2011-2021: snittförbrukning 15136 kWh.

2011:   14 975 kWh.
2012:   17 214 kWh.
2013:   15 451 kWh. 
2014:   10 535 kWh.
2015:   13 254 kWh.
2016:   14 867 kWh.
2017:   15 812 kWh.
2018:   16 391 kWh. 
2019:   15 466 kWh.
2020:   16 099 kWh.
2021-06-06  10451kWh.
2021    16 434 kWh.

6 juni 2021: Startade Nibe F1145 med 300L VPB och 300L arbetstank och borra 250 meter.
Värmde hela huset tidigare med två luft/luftvärmepumpar, Mitsubishi FD 25 och en FH35 installerad av TS Comfort AB, supernöjd..
Egenbyggd luftsolfångare: 5m2 kollektor, 160mm kanalfläkt 540m3/h installerad April 2013
Spiskassett: Contura,  Maj 2012, 2-3 mysbrasor om året.
Ventilation: FTX Flexit uni 4,   435-657kwh/år. 
Vindandelar: SÅLDE ALLA 150 ANDELAR I SISTA STUND.
Huvudsäkring: 35 Ampere som mest, nu 20 Ampere.
Logger2020 mäter: Temperaturerna Ute, Uterum, förråd/garage, 4 luftkanalers till/från i FTX och temp/fuktsensor.  Den visar även elförbrukningen på bergvärmepumpen, Air-condition "LLVP"   och total elförbrukning.

Bonushus, installerad bergvärme Okt 2014. "Sålt 2019"
2x200m borra. Thermia duo 16kw, 500L UVL-tank och separat vvb 300L.

Utloggad Hjopek

 • Knappt
 • Expert på värmepump
 • ****
 • Antal inlägg: 576
SV: Kollektoråterhämtning
« Svar #14 skrivet: 26 september 2014, 16:47:57 »
Jo mekaniskt vent blir det så man måste dra spirorör till vent agget kan vara ganska svårt i vissa fall men ger jämn vent hela året men är du nöjd med frånluften finns ingen anledning att ändra på det.
Jag tog ju bort vedpannan nyligen, så jag funderar på om det inte går att koppla in frånluft till den skorstenskanalen där vedpannan stod?
Med tanke på att draget har ju minskat genom den kanalen. Allt står ju i pannrummet och jag har vissa misstankar om att källaren kanske innehåller en del blåbetong, då borde det vara hälsosammare att fortsätta med evakuering medelst pannrummet?
Thermia Optimum 12 med 2x300 i åker. Hus från 1880(?) 300 kvm inkl källare. Tilläggsisolerat. Tagit bort vedpanna sep -14. Installerat Thermia Link + termostater september 2011. Bytt ut de flesta panelradiatorerna mot Duplex fr
Lenhovda radiatorfabrik i Småland. Ingen golvvärme utom hösten 2015 kök 32m2.
Tot förbrukning med gamla 2-glas fönster, 2015 apr bytt till energiglas+argon i gamla bågarna u-värde 1,1:
Solceller monterade 18-11-23, 33 st som ger 10,56 kW.

2010-15618  2011-14789  2012-13672  2013-12601 2014-11921 2015-12175 2016-10908 2017-11549

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?