Hej!
Vet att detta debatterats i diverse trådar tidigare, men jag hittar ingen som specifikt tar upp erfarenheter om underhållsvärme i kallt klimat.
Jag har alltså en fjällstuga, eller egentligen två, i Härjedalen med direktel och kamin. Storstugan är i två våningar, ca 40 m2 i varje våningsplan, ganska öppen planlösning på nedervåningen, med alla köldkänsliga installationer på nedervåningen. En mindre stuga finns, där jag ska installera kamin men där det idag enbart finns elradiatorer. Beräknad årsförbrukning för båda (samma abbonemang) i år är 9201 kWh.
Jag tänker mig att en värmepump i storstugan kan minska elanvändningen en del, för underhållsvärme när vi inte är där, i och med att vi värmer huset med kaminen när vi använder den. Vatten och avlopp i badrum kommer dock att behöva värmas med radiatorer då rummet är avskilt i vanlig ordning. Den lilla stugan används i mindre utsträckning, och är också betydligt bättre isolerad än den större (båda är timmerhus med invändig isolering), så det mesta av värmebehovet borde vara i storstugan.
Nu har underhållsvärme på pumparna funnits ett tag, och tillverkarna slår sig för bröstet, men hur funkar det egentligen? Ni som har testat, hur bra är det, vilka pumpar funkar mindre bra, och finns det viktiga saker att tänka på särskilt just i detta sammanhang?
Tacksam för svar!
//Johan