Det har pratats en del om huvudsäkringar mm.
Tänkte bara nämna att själv har jag 16A huvudsäkringar och har så haft i sedan 1977 och första huset är nu inne på tredje huset alla har haft elvärme det första direktverkande de andra med vattenburen elpanna/elpatroner tillsammans med belastningsvakt. det funkar men visst har det väl hänt att någon oftast frun skjutigt någon propp när hon varit ledig och inte tänkt sig för och kört TM & TT och sen kanske satt på ugnen eller DM eller någon bil med motor & kupevärmare i.
Nu kör jag min 10kw VP på 16A huvudsäkringar och det går nog bra så länge man inte behöver köra elpatron/eltillskott men jag tror och hoppas att jag klarar mig utan eltillskott peppar, peppar.
Här får man ju också ha i bakhuvudet att tex köra elsvetsen ihop med VP & 16A är inget att rekomendera, bättre då att slå av VP medans svetsen går:
Det kan vara aktuellt för många att behålla 20A ja kanske 25A .
Placeringen av huvudsäkringarna har en viss betydelse, och är speciellt fördelaktig i kalla Norrland.
Det går att belasta huvudsäkringarna något mer om man har typ fasadmätareskåp, där huvudsäkringarna sitter utomhus och kyls av vinterkylan. brukar ha inställt belastningsvakten på 19A för 16 A, H-säkringar.
Kom Ihåg Använd alltid tröga säkringar till huvudsäkringar & motordrifter som Värmepumpen.
Givetvis måste man se till att fördela belastningarna någorlunda jämt över de tre faserna.
Här spelar också vilka vanor man har inom familjen en stor roll.
Man måste också inom familjen hjälpas åt och tänka till lite så att man inte brakar på med många stora förbrukare samtidigt.
Besparingsmässigt är det inga jätte summor, man sparar ca 500-600:- /år för oss mot 20A (tror jag), detta kan variera beroende på vilka villkor respektive elleverantör har.
Det bästa är att prova med mindre säkringar ett tag när det är kallt, går det bra kan man säkra ner antigen via en ellinstallatör eller elverket som givetvis tar betalt för detta.
Tycker också att det är dummt att snåla för mycket, blir det mer besvär/bekymmer är det nog bättre att säkra upp.
Med VP tycker jag det är viktigt att man har lite marginal, så att man inte skjuter en propp när ingen är hemma för då stoppar ju pumpen och är man då borta länge kan ju huset bli utkylt och i värsta fall frysa sönder.
Så därför lämmna aldrig huset med DM, TM TT, eller andra tunga belastningar på när ni inte är hemma, låt bara VP + kyl & frys, vent och kanske lite ytterbel/fönsterbel vara på när ni är borta så slipper ni obehagliga överraskningar.
Det här med faskompensering gäller inte för rent resistiva belastningar som elpatroner glödlampsbelysning spisar mm
Faskompensering kan vara aktuellt för stora tunga motordrifter stora anläggningar med urladdningslampor/lysrör med reaktorer, inom industri eller stora förvaltningsbyggnader/sjukhus där man får mycket reaktiv effekt.
Kan inte tänka mig att det är ekonomiskt försvarbart på en villa värmepump.