0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Jag undrar varför du ställer frågan om detta.Kollekotorn, oavsett om det är markvärme eller bergvärme dimensioneras ju för maximalt effektuttag under vintern när man har störst effektbehov.
Tänkte jag skulle göra en schablonberäkning för hans hus vad effektbehovet var samt utifrån hans värmepump (hur stor den är) samt längden på slingan, bedöma om det är rimligt att han använder så mycket el som han gör.
Roland skrev: Det är enklare att titta på antal drifttimmar/år för kompressor och tillsats. Antalet kompressortimmar/år och relationen kompressortid/tillsats säger en hel del om dimensioneringen.
Rickard skrev: Effektuttaget som man räknar med har inget att göra med det faktiska effektuttag man kan göra.
Man kan alltså i princip alltid få 3 graders deltaT oavsett kollektorns längd.Det som händer om man har en för kort kollektor är att marktemperaturen sjunker mer än man vill, man tar alltså ut högre effekt än vad marken klarar av att leda in emot kollektorslangen.
Rickard skrev: kallare än -2 grader är mycket ovanligt och påverkar i princip inte på annat sätt än att man tappar ca 6% verkningsgrad, vilket kostar ca 108 W i högre driveffekt under de dagar det kalla vädret håller i sig.
När du skriver "man tar ut högre effekt än vad marken klarar av att leda in emot kollektorslangen" så innebär det väl att man inte kan få ut mer än en viss effekt(?)