0 medlemmar och 2 gäster tittar på detta ämne.
Eftersom delta över radiatorerna inte så lätt går att mäta så litar man alltså på att beräkningarna man gjort stämmer eller ?
Du har ett effektbehov och du väljer en rad efter detta. Innan du ens sätter på VPn kan du ratta in rätt KV värde. Du behöver inte mäta för att göra det. Om effektbehovet du har utgått från är korrekt så kommer det ge både rätt flödesbalans och temperatur. Om du skulle vilja mäta så är det ganska enkelt det också. Det enda som krävs är att du har en kostant framledning. Det får du efter ett tag med ett elsteg som är anpassat efter det ungefärliga effektbehovet du har för stunden. Det är en linjär kurva och du vet vilket delta du har över radden vid en given framledning om den är korrekt instrypt. Men korrekt instrypt är den om du ställt KV värdet utifrån dimensioneringen. Dock är det ju inte säkert att det är rätt temp i rummet om du räknat fel på effektbehovet. EDIT: därtill vet du precis vilken kurva du behöver.
Va bra Då kan du svara på detta i stället För alla de där ute i vårt avlånga land som inte har en 2-rörs utan tank och som över hela kondenseringsskalan oavsett utetemp ger exakt samma delta år ut och år in.... om vi nu trots allt vill mäta. Finns det någon vettig strategi med avseende på elsteget. Typ vänta så länge att det inte finns någon fluktuation. Hur blir det som nu. Vi säger jag behöver 2kw och kör 3kw steget. Den kommer räkna upp framledningen en del men efter ett tag stabilisera sig eller?
Med samma pump kommer 45 meter djupare borrhål att höja temperaturen på ingående köldbärare med 1,5-2 grader vilket i sin tur betyder 4-5 % lägre elförbrukning plus lite mindre tillsatsel. Alltså ca 500 kr/år lägre elkostnad att ställa mot kostnaden för de extra 45 metrarna som bör vara ca 11 000 kr. Ingen lysande affär men känns alternativet lockande är det väl bara att slå till. Det enda man vet om elpriset i framtiden är att det inte blir lägre.
Borde ha nämnt att det gäller när pumpen går kontinuerligt och belastar borrhålet hårt som min gör vintertid. För en pump som dimensioneras för uppemot 100 % effektbehov blir vinsten mindre. Det är inte så ofta man har maximal temperaturskillnad mellan berg och köldbärare och då minskar höjningen som 45 meter extra ger.
Smurfen, om du har tvårörs system kan du tillföra en fast effekt under lång tid, och justera in alla radiatorer så de har samma deltaT.När du gjort det så vet du att du har ett bra utgångsvärde.Därefter måste du strypa på vissa (överdimensionerade) radiatorer, och öppna på vissa (underdimensionerade) radiatorer, för att få bra värmekomfort i alla rum.När detta är klart måste du kanske justera kurva och förskjutning en aning för att hamna helt rätt.