Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!
 

Författare Ämne: Dimensioneringsproblem bergvärme  (läst 150163 gånger)

0 medlemmar och 2 gäster tittar på detta ämne.

Utloggad David Rinnan

  • Svart bälte i frågor...
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Stockholm, Tyresö
  • Antal inlägg: 6954
  • Karma +61/-60
  • Kön: Man
  • Teknikintresserad
SV: Dimensioneringsproblem bergvärme
« Svar #30 skrivet: 25 september 2012, 22:51:50 »
    Jag tror inte jag har den möjligheten.  dontknow
    En blandning så vitt jag kan bedöma.

    Nya energisnåla treglasfönster i hela huset.
    Isolering i övrigt: Det finns en ca 15 cm tjock äldre tilläggsisolering ovanpå kutterspånen uppe på kallvinden. På övervåningen (som har ny planlösning) finns 5 cm ny isolering i innertaket och mot yttervägg. På bottenvåningen finns bara orginal isolering. Med andra ord ingen isolering förutom en tjock tegelstomme. Golvet på BV har kvar sin orginalisolering (typ kutterspån).

    En ytterligare indikation på att energi/effektbehov kanske inte är så högt som jag kanske trott är att hushållselen nog är förhållandevis trots nya vitvaror och genomgående lågenergilampor. Det finns nämligen golvvärme (elektrisk) i badrummet (ca 6 m2) på övervåningen och en elektrisk handdukstork. Handdukstorken förbrukar ca 200 kW/år. Golvvärmen sannolikt betydligt mer...

    Så vi kanske har en hushållselförbrukning på uppemot en 8-10000 kWh per år och då är ju energibehovet som ska hanteras av pumpen kanske lite lägre även av denna anledning.

    Hoppas ni tycker följande verkar vettigt:
    • Välja en 8 kW i stället för en 10 kW för att minska risken för flödesproblem om nu ebergibehovet är lite lägre än ursprunglig bedömning.
    • Ändå välja ett borrdjup (aktivt djup 190-195m) som kan hantera en eventuell framtida 10 kW.
    • Planera utrymmet i källaren så att en arbetstank skulle kunna få plats i framtiden om det skulle behövas eller vara lämpligt.

    Några andra frågor:
    Är det en fördel utifrån eventuell flödesproblematik att välja en modell med varvtalsstyrd cirkulationspump?

    Finns det någon nackdel (förutom investeringsutgiften) med ett extra djupt borrhål?

    I grova drag hur mycket skiljer det i pris mellan en 8 och 10 kW:s pump?

    PS! Tack för all kommentarer och synpunkter som ni redan har kommit med!  :) :)

    [/list]

    Största fördelen får man med en CP som är av typen lågenergi. Det ger ett bättre COP. En varvtalsstyrd CP kan också ha fördelar men det är inget stort att diskutera eller något som bör avgöra val av VP så att säga.

    Om borrhålet blir för djupt i förhållande till det brineflöde som värmepumpen kräver så är hålet för djupt. 200m på en 8 eller 10kw maskin är inget problem, således ingen nackdel.

    Jag brukar generellt säga att det skiljer 3 000 per steg i kw. Från detta dras rot så i realiteten 15% mindre.


    Givet att det finns installatörer som varit hos er och kollat och efter detta kommit med förslag om en ganska stor VP utan arbetstank skulle det kunna indikera att du har bättre förutsättningar än man kan tro - eller så skiter installatören i vilket och bara utgår från dimensioneringsprogrammets förslag på storlek utifrån inmatad data. Jag vet inte vilket men det vore ju synd att välja en 8 om det går fint att köra en 10.
    Monovalent markvärme Thermia Diplomat 16kw med 300l UVL-tank. 247m aktivt borrdjup i Stockholm. Villa delvis 1.5 plan om totalt 249m2, ca 165m2 i ett plan, med 12kw effektbehov från 1976. Konverterat från direktel till vattenburet med radiatorer. Thermia Link, Thermiq, Kantherm FTX och ventilerat Nivellgolv i entreplan.

    Utloggad Rickard

    • Rickard
    • Administratör
    • Dignitär inom värmepump
    • *****
    • Stad/land: Piteå
    • Antal inlägg: 35978
    • Karma +57/-50
    • Kön: Man
    • Ägare av forumet
    SV: Dimensioneringsproblem bergvärme
    « Svar #31 skrivet: 26 september 2012, 03:57:42 »
    En varvtalsstyrd cirkpump kan säkert vara en fördel, men om prisskillnaden är stor mellan en enklare VP och en med varvtalsstyrd cirkpump så är det bättre att satsa pengarna på en arbetstank och en energisnål extern cirkpump, precis som Rinnan beskriver i sitt tidigare inlägg.

    Om du är beredd att satsa 75 000 kr på en västingpump istället för ett budgetalternativ för 55 000 kr, som funnits på marknaden i ett par år, så skulle jag nog satsa på den enklare billigare pumpen + arbetstank + extern cirkpump av snål modell.
    Det finns ett antal fördelar med arbetstanken som gör att det är ett intressant alternativ så snart man börjar fundera på att satsa extrapengar på "energibesparande nya innovationer" som t.ex. varvtalsstyrda cirkpumpar eller inverterdrivna kompressorer.
    « Senast ändrad: 26 september 2012, 03:59:53 av Rickard »
    Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
    Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
    Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
    Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
    Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
    38 stycken solceller, Hanersun TCP18-54HB415W, Total teoretisk effekt 15770 W.
    Invertern är en Hybrid från Growatt på 15 kW, och batterierna är Growatt APX HV Battery 15 kW, Power Module APX 98020-P1/APX 98034-P2
    Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
    Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

    Utloggad cocacola

    • Rörmockare
    • VVS-Tekniker
    • Dignitär inom värmepump
    • ******
    • Stad/land: Stockholm
    • Antal inlägg: 3353
    • Karma +8/-3
    • Kön: Man
    • VVS Kunskap är yrkeserfarenhet .
    SV: Dimensioneringsproblem bergvärme
    « Svar #32 skrivet: 26 september 2012, 06:49:50 »
    I ett gammalt radiatorsystem är det ju ofta grova ledningar, så jag har väldigt svårt att förstå var du skulle hitta flaskhalsen med 0.14 l/s i ett sånt system.
    Att man använt det flödet vid dimensionering av radiatorer kan jag tänka mig, men då för att få fram ett system med 20 graders deltaT över radiatorerna.
    Då en värmepump kräver lägre deltaT över radiatorsystemet så krävs även högre flöden, hur höga flöden man kan ha behöver inte styras av vilka värden man räknade med för 50 år sedan, utan av de faktiska dimensioner du har på dina rörledningar.

    Jag har för egen del varit engagerad i detta med värmepumpar i snart 10 år, CocaCola avsevärt mycket längre.
    Jag har aldrig träffat på en anläggning som inte fungerat med en "rejäl" värmepump, jag har under dessa 10 år inte heller träffat på, eller sett att det skrivits om, ett radiatorsystem som börjat läcka p.g.a. för höga flöden i systemet.

    Att du fått så pass många förslag med stora värmepumpar utan arbetstank beror antagligen på att inte heller de som räknat på ditt behov sett dessa problem.

    CocaCola anser jag vara extremt fokuserad på flöde, kanske med all rätt, jag är mer avslappnad när det gäller detta, kanske på helt felaktiga grunder.
    Som alltid när man får råd från olika personer så får man sålla en aning mellan de mest extrema förslagen, och försöka hitta något som kan fungera bra.

    I just detta fall kommer det att bli en rätt besvärlig installation om du väljer att gå på CocaColas linje, om du skall ha så låga flöden i systemet som han föreslår så kommer du att ha hög deltaT, och då räcker det troligen inte med 62 graders framledning vid -20°C, vilket i sin tur innebär att du kan ha svårt att hitta en värmepump som kan ge tillräckligt hög temperatur på framledningen.
    Det krävs alltså en specialmodell, eller att man byter ut köldmediat i en standardvärmepump för att det skall fungera bra, vilket i sin tur fördyrar det hela.
    Om du räknar med fördyringen som en specialvärmepump/köldmedia + arbetstank + extra cirkpump (som krävs om du har arbetstank) så kan det lätt kosta 20 000 kr extra jämför med en "normal" installation.

    För att säkrare kunna avgöra vilka flöden som kan vara acceptabla i ditt system skulle det vara bra om vi fick veta rördimensioner, och huruvida du har ett enrörs eller tvårörs system.
    Vet du hur stor deltaT du har/har haft mellan fram och returledningstemp kan även detta ge en indikation över hur stor pump du kan sätta in utan att FÖRSÄMRA flödesbilden i ditt system.
    Det har ingen betydelse alls om det är ett en/två rörs system . det är samma avspeglingsyta på Radiatorerna. KV beräknad injustering sen är det klart.
    Flakshalsen,,, mmm det va ett bra ord,, och för oss som är extremt fokuserade på flöden´och förstår att det har med dom termiska avspeglingsyterna att göra, Vi tar ett exempel,, en rad i ett utrymme är räknad på 1000watt (domkunde räkna förr i tiden) med 20 graders delta har ett flöde på 43,06 lper H,
    Det är flödes hastigheten /exponeringstiden mot växlande ytor,  ska vi nu köra en 13 kw värmepump  är flöde 317% större . för att säkerställa flödet måste radiatorn ha 136 lh..... Det är ingen radiator längre,
    Det är en förstoring av röret,,,, Kortslutningsproblem elpannesyndrom  vp som bryter på hysteres mm.
    dom går gryyymt dåligt...

    Det är en sak jag tycker är lite konstig,,, En vp kan man tydligen acceptera riktigt dåliga förhållnaden till Sc:,h Sc:,h  . Men vi säger att folk köper 100mb i bredband av något bolag , vid egna kontroller mäter ni upp tex 75mb..vilket liv det blir , bredbandet funkar inte och det ska fixas direkt.. lika så med om TVn lägger ner.. Mobiltelefon krånglar.... Nya Bilen har ett Ynkapynka fel då står folk på verkstaden .
    Det ska vara som en del skriver avekata beräkningar av borrhål mm. Men  Sc:,h när man kommer till det viktigaste då faller allt,
    Då blir det helt plötsligt "Redneck" style. Gissa tro och hoppas  help  Inställningen kompressorn snurrar då går den behöver ses över ..

    Då jag är en dålig skribent/författare och inte lyckas med att förklara i text Hur vad och varför man verkligen ska göra som jag skriver .. så jag får nog lägga ner råden och fixa dom på fältet i stället

    vet inte hur jag ska skriva det här utan att det blir fel men tolka det inte fel nu!
    Har du verkligen Jobbat/projekterat ritat installerat vp Praktiskt i 10 år Rickard?
    32 år konternueligt +4 år till och från när man börja sin karriär som 12 åring :) (vvs e kul)
    Och jag har träffat på vp installationer där värmesystemet Inte tålde en "rejäl" värmepump.(flertalet gånger)  Då hjälper det inte att "knappa" i DUC för att få grejerna att fungerar.
    Det måste fram en VVSare som förstår det viktigaste av allt i en VP Installation, Flöden/termiska avspeglingsytor.
    Tack för mig
    cocacola
    « Senast ändrad: 26 september 2012, 06:53:43 av COCACOLA »
    Den positiva tänkaren ser det osynliga, känner det ogripbara och uppnår det omöjliga.

    Den enda källan till kunskap är erfarenhet.

    Lyssna på kunskap  och inte på tyckande Nyanser !

    Utloggad Rickard

    • Rickard
    • Administratör
    • Dignitär inom värmepump
    • *****
    • Stad/land: Piteå
    • Antal inlägg: 35978
    • Karma +57/-50
    • Kön: Man
    • Ägare av forumet
    SV: Dimensioneringsproblem bergvärme
    « Svar #33 skrivet: 26 september 2012, 07:38:34 »
    Citera
    Det är flödes hastigheten /exponeringstiden mot växlande ytor,  ska vi nu köra en 13 kw värmepump  är flöde 317% större . för att säkerställa flödet måste radiatorn ha 136 lh..... Det är ingen radiator längre,
    Det är en förstoring av röret,,,, Kortslutningsproblem elpannesyndrom  vp som bryter på hysteres mm.
    dom går gryyymt dåligt...

    Jag har inte föreslagit en 13 kW värmepump ,de som gjort det är VVS-installatörer från 4 olika firmor.
    Jag har föreslagit 8-10 kW utan arbetstank, och 10-13 kW om han väljer arbetstank.
    Och jag vidhåller att jag har väldigt svårt att se problemen med flöden som ger 5-10 graders deltaT, i vart fall i normalt isolerade hus.
    Jag har personligen aldrig sett att det varit några problem att komma upp i tillräckliga flöden med standard cirkulationspumpar, och jag har inte heller läst om, eller hört talas om radiatorer eller radiatorrör som nötts sönder p.g.a. höga flöden, detta trots att det är rätt vanligt med susande radiatorsystem, inte bara nu, utan även långt innan värmepumpar kom på tal.
    Jag förstår att det i extrema fall säkert förekommer, men med tanke på i hur många installationer man har så höga flöden att det susar i ledningarna så vore det väl konstigt om det inte fanns extrema exempel på slitage.

    I mitt eget system sitter 14 radiatorer, vissa riktigt små, som fördelar 7 kW effekt.
    Stammarna är 22 mm, och ledningarna till radiatorerna är 15 mm, på inget ställe sitter mer än 2 radiatorer kopplade på samma 15 mm ledning.
    Jag har inte något susande i min anläggning, vare sig i ledningar, koppel eller radiatorer, detta trots att jag kör med ett deltaT på 5-6 grader.

    I mina ögon är det svårt att förstå att det i ett hus med grövre ledningar och större radiatorer skulle bli problem med slitage, kortslutningar, elpannesyndrom eller en värmepump som bryter på hysteres.
    Det hänger liksom inte ihop med totalflödet, utan helt och hållet på flödesbalansen, reglerdatorns inställningar och säkerställandet av relativt stabila flöden (att man inte tillåter för många termostater att strypa bort tillgängligt flöde).
    Visst, en arbetstank gör att man kan köra med låga flöden, och den ger värmepumpen stabila förhållanden att arbeta emot, men vad hjälper det när "alla" installatörer är så korkade att de föreslår en 13 kW värmepump i ett system som enligt dig inte alls klarar av det?
    Kunden är som jag ser det hjälplös mot den enorma okunnighet som finns.
    Baserat på mina erfarenheter, så rekommenderar jag att man aldrig kör med så höga flöden att det susar i rör/koppel eller radiatorer, och skulle mina råd vara så dåliga att det drabbar hela Svenska marknaden med sönderslitna radiatorsystem så skulle det naturligtvis inte vara kul, men mina råd är absolut inte sämre än de som gängse VVS-installatör ger - tvärt om.

    För övrigt har jag extremt svårt att se hur flödet skall kunna öka med 317% för att man eftersträvar 10°C deltaT istället för 20°C deltaT över en radiator, i mina ögon borde det bli mindre än 50% högre flöde som krävs.
    Att det blir mindre än 50% flödesökning beror på att en radiator tappar i uteffekt/l vatten ju högre flöde man har. (om jag tänker rätt)

    Men kan du försöka förklara det där med 317% högre flöde för att få 50% lägre delta så vill jag gärna lära mig.


    Citera
    Det ska vara som en del skriver avekata beräkningar av borrhål mm. Men   när man kommer till det viktigaste då faller allt,
    Då blir det helt plötsligt "Redneck" style. Gissa tro och hoppas    Inställningen kompressorn snurrar då går den behöver ses över ..

    Lite svårt att förstå vad du menar med det sista i detta citat, men när det gäller "gissa och tro" så anser jag att de allra flesta som skriver i detta forum (och ger råd) gissar avsevärt mycket mindre än gängse VVS-installatör, och på så sätt kan vi ju hjälpa presumtiva kunder att inte bli förda helt bakom ljuset.
    När det kommer till flöden, rör, kV-värden o.s.v. krävs det en kunnig installatör/projektör på plats för att kunna ge adekvata råd, och då ingen här på forumet kan erbjuda detta så får det bli råd som baseras på egna och andras erfarenheter - och i mina ögon så finns det hundratals exempel på att det går bra att justera in en adekvat deltaT i mer eller mindre alla system utan att det blir så höga flöden att man får problem med susande ledningar, koppel eller radiatorer, i vart fall skrivs det väldigt sällan något om att det skulle vara ett problem.
    Elpannesyndrom beror oftast på för högt inställd kurva i kombination med strypande termostater.
    Värmepumpar som bryter på hysteres beror på ej intrimmad reglerdator, och för hög effekt i förhållande till radiatorytan.
    Kortslutningsproblem beror på att man har ett dåligt balanserat system, och det kan inträffa i både högflödes och lågflödessystem om injusteringen inte gjorts ordentligt, eller i stora anläggningar med klena ledningar och för höga flöden, normalt inte i en vanlig villainstallation.
    I en villainstallation resulterar kortslutningsproblem p.g.a. dålig balansering oftast bara i "för" låg deltaT över enskilda radiatorer,  men i större anläggningar förstår jag att det kan ge andra mer allvarliga problem.
    « Senast ändrad: 26 september 2012, 07:58:28 av Rickard »
    Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
    Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
    Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
    Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
    Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
    38 stycken solceller, Hanersun TCP18-54HB415W, Total teoretisk effekt 15770 W.
    Invertern är en Hybrid från Growatt på 15 kW, och batterierna är Growatt APX HV Battery 15 kW, Power Module APX 98020-P1/APX 98034-P2
    Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
    Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

    Utloggad cocacola

    • Rörmockare
    • VVS-Tekniker
    • Dignitär inom värmepump
    • ******
    • Stad/land: Stockholm
    • Antal inlägg: 3353
    • Karma +8/-3
    • Kön: Man
    • VVS Kunskap är yrkeserfarenhet .
    SV: Dimensioneringsproblem bergvärme
    « Svar #34 skrivet: 26 september 2012, 07:57:33 »
    Du ser så dålig skribent jag är,
    Det står skrivet vad som händer .
    0,14 lps ska passera dom termiska avspeglingsyterna
    13 kW i 7 graders delta Rickard
    Räkna
    Cc
    Känns som man skrivit en roman om trasiga rör
    Du vet jag har bytt rör på cirkulerande ledningar som är tunnare i godset en aluminium foliet du glödsteker forell i

    Vatten är mjukt och grymt hårt
    Den positiva tänkaren ser det osynliga, känner det ogripbara och uppnår det omöjliga.

    Den enda källan till kunskap är erfarenhet.

    Lyssna på kunskap  och inte på tyckande Nyanser !

    Utloggad Rickard

    • Rickard
    • Administratör
    • Dignitär inom värmepump
    • *****
    • Stad/land: Piteå
    • Antal inlägg: 35978
    • Karma +57/-50
    • Kön: Man
    • Ägare av forumet
    SV: Dimensioneringsproblem bergvärme
    « Svar #35 skrivet: 26 september 2012, 08:00:49 »
    Nja, jag fattar fortfarande ingenting, om man har ett system med 20 graders deltaT och vill ha 10 graders deltaT så kan det aldrig resultera i mer än 50% ökning av flödet.  dontknow
    Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
    Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
    Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
    Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
    Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
    38 stycken solceller, Hanersun TCP18-54HB415W, Total teoretisk effekt 15770 W.
    Invertern är en Hybrid från Growatt på 15 kW, och batterierna är Growatt APX HV Battery 15 kW, Power Module APX 98020-P1/APX 98034-P2
    Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
    Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

    Utloggad David Rinnan

    • Svart bälte i frågor...
    • Dignitär inom värmepump
    • *****
    • Stad/land: Stockholm, Tyresö
    • Antal inlägg: 6954
    • Karma +61/-60
    • Kön: Man
    • Teknikintresserad
    SV: Dimensioneringsproblem bergvärme
    « Svar #36 skrivet: 26 september 2012, 12:22:51 »
    ju mer effekt du bombar på med desto högre måste flödet vara för att bibehålla samma delta. Ska du därtill minska deltat måste du öka flödet ännu mer.


    « Senast ändrad: 26 september 2012, 22:27:08 av Rickard »
    Monovalent markvärme Thermia Diplomat 16kw med 300l UVL-tank. 247m aktivt borrdjup i Stockholm. Villa delvis 1.5 plan om totalt 249m2, ca 165m2 i ett plan, med 12kw effektbehov från 1976. Konverterat från direktel till vattenburet med radiatorer. Thermia Link, Thermiq, Kantherm FTX och ventilerat Nivellgolv i entreplan.

    Utloggad David Rinnan

    • Svart bälte i frågor...
    • Dignitär inom värmepump
    • *****
    • Stad/land: Stockholm, Tyresö
    • Antal inlägg: 6954
    • Karma +61/-60
    • Kön: Man
    • Teknikintresserad
    SV: Dimensioneringsproblem bergvärme
    « Svar #37 skrivet: 26 september 2012, 12:35:46 »
    Det har ingen betydelse alls om det är ett en/två rörs system . det är samma avspeglingsyta på Radiatorerna. KV beräknad injustering sen är det klart.
    Flakshalsen,,, mmm det va ett bra ord,, och för oss som är extremt fokuserade på flöden´och förstår att det har med dom termiska avspeglingsyterna att göra, Vi tar ett exempel,, en rad i ett utrymme är räknad på 1000watt (domkunde räkna förr i tiden) med 20 graders delta har ett flöde på 43,06 lper H,
    Det är flödes hastigheten /exponeringstiden mot växlande ytor,  ska vi nu köra en 13 kw värmepump  är flöde 317% större . för att säkerställa flödet måste radiatorn ha 136 lh..... Det är ingen radiator längre,
    Det är en förstoring av röret,,,, Kortslutningsproblem elpannesyndrom  vp som bryter på hysteres mm.
    dom går gryyymt dåligt...

    Det är en sak jag tycker är lite konstig,,, En vp kan man tydligen acceptera riktigt dåliga förhållnaden till Sc:,h Sc:,h  . Men vi säger att folk köper 100mb i bredband av något bolag , vid egna kontroller mäter ni upp tex 75mb..vilket liv det blir , bredbandet funkar inte och det ska fixas direkt.. lika så med om TVn lägger ner.. Mobiltelefon krånglar.... Nya Bilen har ett Ynkapynka fel då står folk på verkstaden .
    Det ska vara som en del skriver avekata beräkningar av borrhål mm. Men  Sc:,h när man kommer till det viktigaste då faller allt,
    Då blir det helt plötsligt "Redneck" style. Gissa tro och hoppas  help  Inställningen kompressorn snurrar då går den behöver ses över ..

    Då jag är en dålig skribent/författare och inte lyckas med att förklara i text Hur vad och varför man verkligen ska göra som jag skriver .. så jag får nog lägga ner råden och fixa dom på fältet i stället

    vet inte hur jag ska skriva det här utan att det blir fel men tolka det inte fel nu!
    Har du verkligen Jobbat/projekterat ritat installerat vp Praktiskt i 10 år Rickard?
    32 år konternueligt +4 år till och från när man börja sin karriär som 12 åring :) (vvs e kul)
    Och jag har träffat på vp installationer där värmesystemet Inte tålde en "rejäl" värmepump.(flertalet gånger)  Då hjälper det inte att "knappa" i DUC för att få grejerna att fungerar.
    Det måste fram en VVSare som förstår det viktigaste av allt i en VP Installation, Flöden/termiska avspeglingsytor.
    Tack för mig
    cocacola


    Man kommer ju in på detta på forumet ganska ofta. Standardinstallatören gör sina installationer- och standardsäljaren dimensionerar- utifrån vad det företag (chefen) dom jobbar på har för inriktning på marknaden. 9 av 10 VP-installations-företag på marknaden har för avsikt att tillgodose kundens önskemål om den billigaste investeringen som till synes löser köparens behov.

    Det blir lite lustigt här i sverige givet att det resulterar i att vi köper en Mercedesvärmepump som vi sedan sätter skeva trähjul på :)

    Ok om det enbart rörde sig om hemmapulade julapumpar et al. Men det är företag som ofta gör dessa installationer med smala avstick, underliga rördragningar och dåligt dimensionerade slingor i en sprillans ny konvertering. 

    Installatörerna vet vad som säljer - låga priser. Om 4 installatörer kommer med en offert på 130 00 varför ska jag köra den där för 150 000 bara för att han var lite extra trevlig och förklarade en massa saker om mitt värmesystem? =) Det kan ju mycket väl vara en fet luring.

    Nej troligtvis gör man som på bolaget. Man väljer inte det billigaste och inte det dyraste utan tar det (som leverantören tjänar bäst på och har högst marginal) i 79-kronorsklassen, gärna då med en fin ettikett också :)


    Som nämnts i en annan tråd skulle så klart tillverkarna av en värmepump önska att den alltid fick bästa möjliga förutsättningar. Men sådana krav eller tydliga rekommendationer ser vi inte för det skulle vara spiken i kistan. 20l/kw hör vi men ofta står det också 14..

    Offerterna kommer in och dom är baserade på husets energibehov och tar inte ställning till värmesystemets uppbyggnad i övrigt. I alla fall ytterst sällan.

    Här är TS dimensionersingsförslag:
    170 m Nibe Fighter 1145 10 kW
    175 m Thermia Duo 12 kW
    180 m Thermia Duo Optimum 12 kW
    225 m Thermia Duo Optimum G3 13 kW

    I inget fall vad jag förstår pratas det om behovet av möjligheten att buffra effekten, även om det mest troligt skulle behovas i alla fall de tre senare fallen ganska oavsett vilken tjocklek TS har på rören. Det sista förslaget ser ju mycket bra ut, utifrån ett dimensioneringsperspektiv. G3 är effektiv och ger massor av VV vilket gör att man kommer behöva ytterst lite om något av spets. Det enda som krävs för att det ska fungera är en tank för 10 lax och en liten CP som inte kostar många kronor.

    Eller så får man backa ner och ta något lite lättare. Vilket inte behöver vara fel i sig.
    Monovalent markvärme Thermia Diplomat 16kw med 300l UVL-tank. 247m aktivt borrdjup i Stockholm. Villa delvis 1.5 plan om totalt 249m2, ca 165m2 i ett plan, med 12kw effektbehov från 1976. Konverterat från direktel till vattenburet med radiatorer. Thermia Link, Thermiq, Kantherm FTX och ventilerat Nivellgolv i entreplan.

    Utloggad cocacola

    • Rörmockare
    • VVS-Tekniker
    • Dignitär inom värmepump
    • ******
    • Stad/land: Stockholm
    • Antal inlägg: 3353
    • Karma +8/-3
    • Kön: Man
    • VVS Kunskap är yrkeserfarenhet .
    SV: Dimensioneringsproblem bergvärme
    « Svar #38 skrivet: 26 september 2012, 20:55:49 »
    Vi tar det i den modellen med äpplen som när man gick i skolan .,;-.
    huset är på 168 m2 Jag tog i som fan med 80 watt per m2. sanningen ligger troligen  på 65-70watt.
    Okey ,,, vi har 12 element i huset på 1000 watt styck ,,, Det ger 43.06 lph Det är vi med på? 43,06 *12 =
    516,72 lph Den 13 kw värmepump har med 7 grader delta 1599,44 lph i flödes Behov som installatören föreslagit  . ja jag va lite snabb i morse med räkningen men det blir 309% och inte 317% jag ber om ursäkt för den missen . 
    Nu rekomenderas det från alla möjliga håll att man ska strypa in radiatorena till 10 graders delta. men ingen talar om vid vilken temp ::)   .  exempel ,Rad med yta för 55/45 system 1000 watt 86 ,12 lph 0 grader ute ca 40 grader på tilloppet och ca 36 grader på returen  Radiatorstorlek m22 40 cm hög och 160 bred. .. Radiatorn i det högtempade systemet  .,;-  m21 40 * 160 öppnas den upp för ett 55/45 system ger den radiatorn endast  503 watt .. .,;- .,;-  Sen,Men hoppsan mina vänner som springer med tejp och IR-termometer (skräp enligt mig),  vart i den flytande kondeseringen/intgralräkning/övertempereringen befinner man sig ?  Det blir aldrig riktigt bra.
    Det är därför vi "överdrivet flödesfokuserade " andvänder mattematik kunskap och erfarenheter i stället :)
    flöden ska dokumenteras med ventiler och utförda beräkningar .
     

    10 kw Rackabang i ett hus  som ligger på en trolig toppeffekt på 12 med dåliga termiska avspeglingsytor .
    Det är inte en installation jag skulle stå för... man undrar vad alla "nogranna" advekata beräkningar tog vägen  Sc:,h

    Jag ger upp den här delen . Sen jag började hänga här som privat person har jag försökt att berätta hur/vad vvs är och fungerar,,(det går inte , jag når inte fram på grund av dåliga skrivkunskaper) sen måsta jag tillägga . Kan för mitt liv inte förstå hur massor av er accepterar att era dyra investeringar som installeras knappt fungerar i bland  Sc:,h och det är endast med styrets hjälp och med ett Nödrop som  får kompressorn att starta/gå ... Jämför det med livet ni ställer till med om nya bilen går knackigt bredbandet inte levererar det ni betalar för , Grummlig bild på tvn ( oj oj oj vilket liv)
    Till ts.
    Lycka till med valet av din värmepump jag hoppas du får något som fungerar.
    cocacola



    « Senast ändrad: 26 september 2012, 21:16:07 av COCACOLA »
    Den positiva tänkaren ser det osynliga, känner det ogripbara och uppnår det omöjliga.

    Den enda källan till kunskap är erfarenhet.

    Lyssna på kunskap  och inte på tyckande Nyanser !

    Utloggad David Rinnan

    • Svart bälte i frågor...
    • Dignitär inom värmepump
    • *****
    • Stad/land: Stockholm, Tyresö
    • Antal inlägg: 6954
    • Karma +61/-60
    • Kön: Man
    • Teknikintresserad
    SV: Dimensioneringsproblem bergvärme
    « Svar #39 skrivet: 26 september 2012, 22:20:10 »
    ju mer effekt du bombar på med desto högre måste flödet vara för att bibehålla samma delta. Ska du därtill minska deltat måste du öka flödet ännu mer.

    Visst, men C-C har väl inte jämför med en lägre effekt?
    Huset behöver ju inte mer effekt för att man sätter in en värmepump?
    Sen tänkte jag fel, 10 graders deltaT kan kräva ett nästan dubblerat flöde.
    Om man går från 10 till 20°C deltaT så minskar man däremot flödet med 50%.

    Jag har fortfarande extremt svårt att se hur det kan bli 317%  dontknow

    ehh nu fattar jag ingenting. rickard ändrar mitt inlägg och lägger in sin egen text?
    blir lite paff måste jag säga. Så vitt jag kan minnas är bara första stycket mitt. Resten är rickards text i mitt inlägg.
    « Senast ändrad: 26 september 2012, 22:23:53 av David Rinnan »
    Monovalent markvärme Thermia Diplomat 16kw med 300l UVL-tank. 247m aktivt borrdjup i Stockholm. Villa delvis 1.5 plan om totalt 249m2, ca 165m2 i ett plan, med 12kw effektbehov från 1976. Konverterat från direktel till vattenburet med radiatorer. Thermia Link, Thermiq, Kantherm FTX och ventilerat Nivellgolv i entreplan.

    Utloggad Rollster

    • Dignitär inom värmepump
    • *****
    • Antal inlägg: 1273
    • Karma +0/-0
    • Fullständig Förbränning !
    SV: Dimensioneringsproblem bergvärme
    « Svar #40 skrivet: 26 september 2012, 22:26:33 »
    tråden heter " dimensioneringsproblem bergvärme"  .  Om det ska vara ett stort problem så jämför jag denna fråga nu med mitt eget hus och system .
     Olika typer både här och där tycker att jag kunde ha valt en mindre pump för att spara typ 10000SEK i investeringskostnad . Håller med att en 8a istället för 10an vi har skulle räckt men om jag nu istället strikt ser på den tekniska funktionen ser jag inga problem efter nästan ett års drift .
    Detta tack vare eget och VVS firmans goda planering/ dimensionering . Tillräcklig vattenvolym på varma sidan och djupt borrhål och injustering fungerar det som det ska fastän effekten är lite "overkill" !
    Älvsbyhus byggt 2004  1 1/2-plan , ca 124kvm , ekonomibyggnad inkluderande garage , gästrum/kontor och 2Xförråd=ca 70kvm. Allt värms från och med oct-2011 med Bergvärmepump Nibe 1245-10 , Borrhål 210 meter varav 204 meter aktivt djup . Nibe UKV100 och 40
    Förbrukning år 2022 Totalt 9524kwh varav bergvärmens andel är 3760kwh.
    Antal starter under uppvärmningssäsong är 9-13st/dygn.

    Utloggad Rickard

    • Rickard
    • Administratör
    • Dignitär inom värmepump
    • *****
    • Stad/land: Piteå
    • Antal inlägg: 35978
    • Karma +57/-50
    • Kön: Man
    • Ägare av forumet
    SV: Dimensioneringsproblem bergvärme
    « Svar #41 skrivet: 26 september 2012, 22:29:04 »
    ehh nu fattar jag ingenting. rickard ändrar mitt inlägg och lägger in sin egen text?
    blir lite paff måste jag säga. Så vitt jag kan minnas är bara första stycket mitt. Resten är rickards text i mitt inlägg.

    Ber om ursäkt.
    Som administratör kan jag citera (som jag hade tänkt), redigera, eller radera ett inlägg.
    Råkade klicka på redigera istället för citera och noterade inte detta.

    Har raderat mitt inlägg i ditt inlägg nu.
    Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
    Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
    Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
    Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
    Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
    38 stycken solceller, Hanersun TCP18-54HB415W, Total teoretisk effekt 15770 W.
    Invertern är en Hybrid från Growatt på 15 kW, och batterierna är Growatt APX HV Battery 15 kW, Power Module APX 98020-P1/APX 98034-P2
    Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
    Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

    Utloggad Rollster

    • Dignitär inom värmepump
    • *****
    • Antal inlägg: 1273
    • Karma +0/-0
    • Fullständig Förbränning !
    SV: Dimensioneringsproblem bergvärme
    « Svar #42 skrivet: 26 september 2012, 22:29:25 »
    ehh nu fattar jag ingenting. rickard ändrar mitt inlägg och lägger in sin egen text?
    blir lite paff måste jag säga. Så vitt jag kan minnas är bara första stycket mitt. Resten är rickards text i mitt inlägg.

     Skojar han med oss ?  ::)   
    Älvsbyhus byggt 2004  1 1/2-plan , ca 124kvm , ekonomibyggnad inkluderande garage , gästrum/kontor och 2Xförråd=ca 70kvm. Allt värms från och med oct-2011 med Bergvärmepump Nibe 1245-10 , Borrhål 210 meter varav 204 meter aktivt djup . Nibe UKV100 och 40
    Förbrukning år 2022 Totalt 9524kwh varav bergvärmens andel är 3760kwh.
    Antal starter under uppvärmningssäsong är 9-13st/dygn.

    Utloggad Rickard

    • Rickard
    • Administratör
    • Dignitär inom värmepump
    • *****
    • Stad/land: Piteå
    • Antal inlägg: 35978
    • Karma +57/-50
    • Kön: Man
    • Ägare av forumet
    SV: Dimensioneringsproblem bergvärme
    « Svar #43 skrivet: 26 september 2012, 22:31:33 »
    tråden heter " dimensioneringsproblem bergvärme"  .  Om det ska vara ett stort problem så jämför jag denna fråga nu med mitt eget hus och system .
     Olika typer både här och där tycker att jag kunde ha valt en mindre pump för att spara typ 10000SEK i investeringskostnad . Håller med att en 8a istället för 10an vi har skulle räckt men om jag nu istället strikt ser på den tekniska funktionen ser jag inga problem efter nästan ett års drift .
    Detta tack vare eget och VVS firmans goda planering/ dimensionering . Tillräcklig vattenvolym på varma sidan och djupt borrhål och injustering fungerar det som det ska fastän effekten är lite "overkill" !

    Det är väl ungefär i linje med mina och mina bekantas erfarenheter också.
    Det funkar bra, utan problem med brusande radiatorkoppel, även med värmepump.
    Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
    Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
    Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
    Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
    Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
    38 stycken solceller, Hanersun TCP18-54HB415W, Total teoretisk effekt 15770 W.
    Invertern är en Hybrid från Growatt på 15 kW, och batterierna är Growatt APX HV Battery 15 kW, Power Module APX 98020-P1/APX 98034-P2
    Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
    Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

    Utloggad David Rinnan

    • Svart bälte i frågor...
    • Dignitär inom värmepump
    • *****
    • Stad/land: Stockholm, Tyresö
    • Antal inlägg: 6954
    • Karma +61/-60
    • Kön: Man
    • Teknikintresserad
    SV: Dimensioneringsproblem bergvärme
    « Svar #44 skrivet: 26 september 2012, 22:47:26 »
    Vi tar det i den modellen med äpplen som när man gick i skolan .,;-.
    huset är på 168 m2 Jag tog i som fan med 80 watt per m2. sanningen ligger troligen  på 65-70watt.
    Okey ,,, vi har 12 element i huset på 1000 watt styck ,,, Det ger 43.06 lph Det är vi med på? 43,06 *12 =
    516,72 lph Den 13 kw värmepump har med 7 grader delta 1599,44 lph i flödes Behov som installatören föreslagit  . ja jag va lite snabb i morse med räkningen men det blir 309% och inte 317% jag ber om ursäkt för den missen . 
    Nu rekomenderas det från alla möjliga håll att man ska strypa in radiatorena till 10 graders delta. men ingen talar om vid vilken temp ::)   .  exempel ,Rad med yta för 55/45 system 1000 watt 86 ,12 lph 0 grader ute ca 40 grader på tilloppet och ca 36 grader på returen  Radiatorstorlek m22 40 cm hög och 160 bred. .. Radiatorn i det högtempade systemet  .,;-  m21 40 * 160 öppnas den upp för ett 55/45 system ger den radiatorn endast  503 watt .. .,;- .,;-  Sen,Men hoppsan mina vänner som springer med tejp och IR-termometer (skräp enligt mig),  vart i den flytande kondeseringen/intgralräkning/övertempereringen befinner man sig ?  Det blir aldrig riktigt bra.
    Det är därför vi "överdrivet flödesfokuserade " andvänder mattematik kunskap och erfarenheter i stället :)
    flöden ska dokumenteras med ventiler och utförda beräkningar .
     

    10 kw Rackabang i ett hus  som ligger på en trolig toppeffekt på 12 med dåliga termiska avspeglingsytor .
    Det är inte en installation jag skulle stå för... man undrar vad alla "nogranna" advekata beräkningar tog vägen  Sc:,h

    Jag ger upp den här delen . Sen jag började hänga här som privat person har jag försökt att berätta hur/vad vvs är och fungerar,,(det går inte , jag når inte fram på grund av dåliga skrivkunskaper) sen måsta jag tillägga . Kan för mitt liv inte förstå hur massor av er accepterar att era dyra investeringar som installeras knappt fungerar i bland  Sc:,h och det är endast med styrets hjälp och med ett Nödrop som  får kompressorn att starta/gå ... Jämför det med livet ni ställer till med om nya bilen går knackigt bredbandet inte levererar det ni betalar för , Grummlig bild på tvn ( oj oj oj vilket liv)
    Till ts.
    Lycka till med valet av din värmepump jag hoppas du får något som fungerar.
    cocacola

    Jag har kollat dig CC och din beräkning stämmer :)
    har vi 13kw och en termisk avspeglingsyta som ger 12kw med ett delta på 20k så behöver flödet ökas ca 3 gånger för att hålla ett delta på 7K med 13kw på värmepumpen.

    Ser man det på den enskilda radiatorn med ditt exempel så går vi från 0,012lps till 0,034lps i flöde.
    och från värmepumpen 0,44lps. Om detta är ett problem med de rördimensioner som TS angivit vet jag inte. Inte heller vet jag om han har m21 men i beskrivningen lät det som ett fåtal 21 or och därutöver 2or och 3or.

    Om vi tänker oss 10kw VP med ett delta på 10K så är flödesbehovet 0,23lps vilket skulle ge 0,02 vilket då är en knapp fördubbling av flödet.

    Därutöver kan det väl vara så att flödeshastighten är låg på grund av att det har passat den värmekälla som installerats och därefter aldrig justerats, exempelvis för värmepumpen som satts dit?

    I och med att vi ökar flödet kommer radiatorerna avge mer effekt vid en lägre temperatur. Går det att beräkna vad topp-temp behovet blir vid en fördubbling av flödet.

    Det jag inte förstår, alltså inte att jag inte tror det är sant utan helt enkelt inte förstår hur man beräknar, är varför exempelradiatorn som avgav 1000w vid 20K och 0.12 endast avger 500w vid 7K och tredubbla flödet?


    Intressant att läsa om och lära sig mer om utan tvekan. Om jag pallar sätta mig in i det någon gång skulle det vara roligt att göra en sådan här beräkning på sitt eget hus och se hur rätt/fel man ligger samt kanske få ett ännu bättre underlag för instrypningen.

    Vidare är det så klart korrekt som CC skriver att deltat över en radiator som man mäter upp förväntas vara olika beroende på ute temp och framledningstemp.
    Monovalent markvärme Thermia Diplomat 16kw med 300l UVL-tank. 247m aktivt borrdjup i Stockholm. Villa delvis 1.5 plan om totalt 249m2, ca 165m2 i ett plan, med 12kw effektbehov från 1976. Konverterat från direktel till vattenburet med radiatorer. Thermia Link, Thermiq, Kantherm FTX och ventilerat Nivellgolv i entreplan.

    Vill du annonsera klicka här! Varmvattenberedare från Indol
     


    Annonser

    Right Block

    luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
    Vibrationsdämpare
    Besök vår webshop, klicka här!
    Energioffert.se
    Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
    Annonspriser

    Online just nu!

    Ad
    Varmvattenberedare från Indol
    Bäst online casino i Sverige
    Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
    Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
    140x140vpforum-11.gif
    kontakta oss för pris!