Köpa värmepump?
Spara pengar
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?

Författare Ämne: Hjälp mig - hoppas ni orkar läsa...  (läst 5592 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Synpunkter

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Antal inlägg: 128
 • Jag älskar värmepumpar!
Hjälp mig - hoppas ni orkar läsa...
« skrivet: 27 oktober 2005, 18:55:50 »
Har idag kombipanna (olja/el) CTC Family från 1999 som idag endast körs på el (tanken är bortriven). Huset köpt i våras och jag vet inte vad gamla ägaren har haft för förbrukning (han körde på olja ibland och el ibland och värmde inte hela huset på vintern osv) Huset är i sthlm, byggt 1935, f.d reveterat hus med trästomme som på 70-talet teglades med helstenstegel och nån cm isolering däremellan. Väggarna är inte så tokiga och vinden kommer att isloleras om, dock inte med full isolering pga takhöjd. Det är 1,5 plan med källare i sutteräng. Ca 120 kvm plus ca 40 kvm källare som idag endast värms upp lite grann men som i framtiden kommer att inredas plus 30 kvm garage som inte kommer att värmas upp mer än till plusgrader. Gissar, med hjälp av proffs, att årsförbrukning för uppvärmning är ca 30-35.000 kwh. Jag har också en kakelugn som jag kommer att elda i en hel del den kalla årstiden. När jag kör på el idag så blir jag rädd när jag kollar elmätaren - det går typ 100-150 kr om dagen i el trots att det är plus 5 grader och vindstilla. Nåt måste jag göra åt saken - jag har sugit i mig en hel del av vad som sägs på detta forum (som för övrigt är fantastiskt!) så jag är ganska insatt.
Mina tankar skiftar vilt mellan följande:
Tanke 1. Den nuvarande pannan är ganska ineffektiv och verkar läcka värme som ett såll men det går i o f att docka en l/v, typ Eco Air till den och då behövs en EcoAir för 35-40' plus styrsystem Eco Logic för 6-7', troligen också en spetsberedare för 5'. Till detta installationen för säg 10'.
Tanke 2. Nästa steg är att kasta pannan långt och köpa typ EcoEl plus Eco Air (eller motsvarande av annat märke). Då snackar vi 10-15' till.
Tanke 3. Bergvärme, 120-140'.
Tanke 4. Prova nåt lite crazy i l/v-väg - typ nåt mindre märke som Starline.
Tanke 5. bara köpa en ny elpanna som är dockningsbar typ EcoEl eller Nibes VVM och förhoppningsvis få en bättre och effektivare elpanna som i framtiden kan dockas till nåt. 
Tanke 6. Jag kan fixa en billig/gratis installation av ett frånluftssystem i huset genom kontakter. Till detta koppla en flvp typ Nibe 360 eller ComfortZone. Tänkte att det är en bra kombination med kakelugnen? Men är det lämpligt i ett gammalt hus? Jag har dessutom sett att Nibes flvp kan man docka till en l/v i framtiden om man vill.
Tanke 7: Den är jag på väg att realisera  - beställt Termomatic reglersystem på Rinkaby (dag handshuntar jag mitt as till panna), täta pannan med isloering i toppen, ta bort rökröret och se till att värmen från pannan inte går rakt upp till kråkorna via skorstenen. Tills vidare elda på i kakelugnen och hoppas att tankarna klarnar... 

Genomgående kommer jag att elda en del i kakelugnen. En fundering är därför generellt om det är bra eller mindre bra med kombinationen kakelugn och värmepump?

Kan nån hjälpa mig på rätt spår! Jag är evinnerligt tacksam för synpunkter, tips och idéer från Er.   

Utloggad svenske kocken

 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Stad/land: Utanför ÖSTERSUND
 • Antal inlägg: 5930
 • Jag älskar värme!
SV: Hjälp mig - hoppas ni orkar läsa...
« Svar #1 skrivet: 27 oktober 2005, 19:13:33 »
att byta en elpanna mot en annan för att spara energi, ger inte nån nämvärt för oavsett vilken panna du har så går det åt lika mycket energi att värma en given vattenvolym, däremot kan dom var lite olika isolerade så att värmeläckaget är olika. en sak som är viktig med kombipannor är att när man kör på el så ska alla spjäll var ordentligt stängda så inte värmen far ut genom skorstenen.
Thermia TWS 6 148 m aktivt och boende i villa 1-plan med källare 122m²/plan Ca:220m² uppvärmt till 21° och ettrörssystem, mekanisk vent med vvx bygd 1980 mitt i jämtland, vp inkopplad juli -05, separat mätare på värme och varmvatten samt en IVT 12 GR-N i ett annat hus

Utloggad gäst

 • Expert på värmepump
 • ****
 • Stad/land: Uppsala
 • Antal inlägg: 317
SV: Hjälp mig - hoppas ni orkar läsa...
« Svar #2 skrivet: 27 oktober 2005, 20:58:16 »
När jag läser om alla investeringskostnader, missnöje, problem etc i bergvärme etc. Blir jag mer och mer övertygad om att man borde gödsla med L/L pumpar. I princip en pall mediokra billiga kvalitetspumpar i varje kåk med extremt värmebehov. Dom små har bra COP och har man flera så får dom jobba mer med låglast vilket gör det än mer effektivt.  Då kan man ju ha en i varje rum nästan!! Blir det störande med någon så stänger man av den då man vistas där, och man har ändå 4-5 st som jobbar på. Betänk att när det gäller varmvatten så är det knappast mer än 5-10 MWh per år som är behovet. Och av det kanske du spar 3-6 Mwh oavsett typ av vämepump. Det är ju på värmen du sparar!! Men det är klart att kan du värma vatten med VP utan att betala tokpris på en sådan, skall du naturligtvis göra det! Kanske offra en av de 6 för lite hemsnickrad L/V?
Du köper en gammal energikrävande kåk och smäller in 5-6 L/L så är det klart. Och du sparar in hela investeringen på högst 2 vintrar (om din kåk har extremt värmebehov). Sen är det bara tokvinst varje år, räcker till en exklusiv utlandssemester varje år för hela familjen. Då får du extremt bra kyla vid behov på köpet också!
I mindre hus, som mitt t.ex. är det däremot nog viktigare med en enda riktigt bra pump!
Enda nackdelen är väl att det kommer se lite roligt ut med utedelar i alla vädersträck.  ;D
Men när alla inser hur smart det är, kommer man garva åt folk som inte har så.  ;D
 
 / hej
Toshiba Ras10-jkvp/javp (Daiseikai) 6,2 kw. 20041001-20051001  16,5 Mwh inkl hela faderullan. Räknar jag bort garaget (direktel) landar jag på 13,9 Mwh. Innan pendlat mellan 22-26 mwh under alla år (22 Mwh utan barn, inget garage, 26 Mwh senaste åren barn och garage) hade faktiskt något år 29 Mwh med garaget fullt uppvärmt hela vintern. 2 vuxna 3 barn, 150kvm, mekanisk frånluft, 65 kvm isol garage. Inget extra såsom braskamin etc. Besparing 9500 kWh (ca 60% på värmebehovet, ca 40% på totalen) 1:a året, tja vad vet jag, läs själva här: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php/topic,2906.0/all.htm Stämmer ganska exakt med Råd&Röns siffror=Referensinstallation. Känns bra!! Kommer dock kräva ca 2,1 vintrar innan investeringen börjar löna sig och pumpen betalat sig. Om besparingen håller sig konstant/år spar den netto 122500:- under pumpens förväntade livstid (15 år) pumpens pris inräknat (elpris 1kr/kWh).  Köpa billigt kan bli dyrt!!

Utloggad larryd

 • Har litet erfarenheter men ingen riktig
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 2714
 • Jag älskar värmepumpar!
SV: Hjälp mig - hoppas ni orkar läsa...
« Svar #3 skrivet: 27 oktober 2005, 21:14:17 »
Känner i ryggraden

att detta är ett lönsamt case för en bergvärme-pump. Huset är tillräckligt stort och energikrävande. Dessutom måste du göra någon form av investering/utbyte ändå. Ropa högt "Richard" på detta forum, så hjälper han dig med en analys.
180m2 i två plan. Dessutom 110m2 källare och garage/souterräng. B.å 1928. Stockholm.
 L/V CTC Ecoair105, dockad mot Pulsonex panna. 2rörs radiatorsystem. VV (efter)beredare 50l. 2st Panasonic E9DKE, varav en i källaren/garage/souterräng.

Utloggad Bertil

 • Moderator
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 7199
 • gsg..... gåre så gåre
SV: Hjälp mig - hoppas ni orkar läsa...
« Svar #4 skrivet: 27 oktober 2005, 22:53:07 »
gäst
Kom ihåg att landet är avlångt, jag kan inte ha en luft luft som inte ger nåt i värsta fall flera veckor i sträck!!! pga av för stark kyla.
Har man vattenburen värme bor norrut är luft luft INGET alternativ!!!!
Kanke om huset är mindre än 60 kvm och man vill ha comfortkyla på sommaren. (men då ökar snarast förbrukningen)

Mina siffror om du orkar

http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php/topic,197.0.html

Nibe 1255 16 kw från 21/12-17. Den borde klara -45 utan tillskott.
Drygt 150 meter aktiv borra.
Ca 200 m2 + hel "gammaldags" källare. 2 lght, egen hushålls el på ö-plan.
Enskild vattentäkt tillsammans med  grannen vi "håller" strömmen. 2 vuxna i huset.
Thermia villa 75, 150 meter aktiv borra hos min far.
IVT 25 kwh med fyra borror med 750l ack i större fastighet.

Utloggad Abr

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Stad/land: Växjö
 • Antal inlägg: 10
SV: Hjälp mig - hoppas ni orkar läsa...
« Svar #5 skrivet: 28 oktober 2005, 00:07:26 »
Hej,jag har precis som du funderat i många olika banor. Har (hade) en olja/elpanna installerad av gamle ägaren 1997. Funderade länge på att skaffa en l/v för att docka mot pannan. Begärt offerter av IVT, CTC, Thermia och t o m Starline.
Bytte drastiskt strategi i januari och installerade en l/l! MEN skam den som nöjer sig, i tisdags driftsatte jag min nya IVT Greenline HT+ C9  med aktivt borrhål om 145 m. Huset är påbyggt med en övervåning och denna var tidigare värmd via l/l och direktel. Hittills är jag grymt nöjd men nya anläggningen, och elmätaren ser ut som ngn hade fäst ett drivankare på ;D. L/l pumpen kommer jag i framtiden enbart att använda som AC, och i och med den nya anläggningen installerade jag även vattenradiator + fläktkonvektor på övervåningen.

Jag vill med detta säga att i mitt fall passade det bäst med ett "riktigt" system och inte några halvmesyrer eller budgetvarianter. Det enda jag ångrar nu är att jag inte borrade tidigare.
Nyborrad, IVT Greenline HT+ C9, aktivt 150 m. Hus byggt 1966, 1½plan med källare tot 280 kvm. Tidigare elförbrukning 43.000 kWh.

Utloggad gäst

 • Expert på värmepump
 • ****
 • Stad/land: Uppsala
 • Antal inlägg: 317
SV: Hjälp mig - hoppas ni orkar läsa...
« Svar #6 skrivet: 28 oktober 2005, 00:14:02 »
gäst
Kom ihåg att landet är avlångt, jag kan inte ha en luft luft som inte ger nåt i värsta fall flera veckor i sträck!!! pga av för stark kyla.
Har man vattenburen värme bor norrut är luft luft INGET alternativ!!!!
Kanke om huset är mindre än 60 kvm och man vill ha comfortkyla på sommaren. (men då ökar snarast förbrukningen)

Mina siffror om du orkar

http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php/topic,197.0.htmlJo det är sant, men ändå inte. Jag kollade lite på testen av Råd&Rön, där kan man se att besparingen "planar ut" ju längre norrut man kommer i procent räknat.
Och det ger vid handen att även om besparingen planar ut så ökar ju energibehovet vid likvärdiga hus ju längre norrut man kommer och därmed jobbar pumparna hårdare och tycks spara ungefär lika i kronor räknat med ett något bättre utfall för dom bästa pumparna i testet. Livslängden kanske blir lidande? Nu anger ju dom Luleå som högst så Kiruna är väl värre? Och visst förstår man att det inte räcker till under långa perioder. Men som stöd/basvärme så tycks ju en bra pump löna sig i kronor mer ju längre norrut man kommer räknat på genomsnittsbehovet på resp breddgrad (om ni förstår vad jag menar).  Vilket också känns logiskt korrekt.
Men Bertil, 50-150 mm på vinden, 200 kvm uppvärmt, 2-glas fönster från 1953 i ett köldhål i Jämtland???
Ditt grundproblem med L/L är kanske inte enbart att deras verkningsgrad minskar i kyla.  ;) Men du har ju "slantat" dig ur problematiken.

 / mvh
Toshiba Ras10-jkvp/javp (Daiseikai) 6,2 kw. 20041001-20051001  16,5 Mwh inkl hela faderullan. Räknar jag bort garaget (direktel) landar jag på 13,9 Mwh. Innan pendlat mellan 22-26 mwh under alla år (22 Mwh utan barn, inget garage, 26 Mwh senaste åren barn och garage) hade faktiskt något år 29 Mwh med garaget fullt uppvärmt hela vintern. 2 vuxna 3 barn, 150kvm, mekanisk frånluft, 65 kvm isol garage. Inget extra såsom braskamin etc. Besparing 9500 kWh (ca 60% på värmebehovet, ca 40% på totalen) 1:a året, tja vad vet jag, läs själva här: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php/topic,2906.0/all.htm Stämmer ganska exakt med Råd&Röns siffror=Referensinstallation. Känns bra!! Kommer dock kräva ca 2,1 vintrar innan investeringen börjar löna sig och pumpen betalat sig. Om besparingen håller sig konstant/år spar den netto 122500:- under pumpens förväntade livstid (15 år) pumpens pris inräknat (elpris 1kr/kWh).  Köpa billigt kan bli dyrt!!

Utloggad diplomaten

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Antal inlägg: 180
SV: Hjälp mig - hoppas ni orkar läsa...
« Svar #7 skrivet: 28 oktober 2005, 07:21:32 »
Citera
När jag läser om alla investeringskostnader, missnöje, problem etc i bergvärme etc. Blir jag mer och mer övertygad om att man borde gödsla med L/L pumpar.

Jag har hittills  ALDRIG hört någon som bytt från berg-VP till l/l-VP pga. av krångel och missnöje med berg-VP.
Däremot har jag hört massor av folk som installerar berg-VP trots att de redan har l/l-VP (tex jag själv).
Att ens jämföra dessa två,,, jag fattar inte.

Sedan kommer investeringskostnaden, visst är det klart dyrare med berg-VP och det är upp till var och en att bestämma.
För mig var det en befrielse att bli av med L/L-VP:n (Panasonic inverter).


Thermia Diplomat8, ~160 m aktiv borra. Konverterat till vattenburet med 13 radiatorer + 1 fläktkonvektor. Direktel kvar i garage och förråd. 184kvm + ca 35kvm garage/förråd. Värmland

Utloggad Rickard

 • Rickard
 • Administratör
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Piteå
 • Antal inlägg: 28220
 • Ägare av forumet
SV: Hjälp mig - hoppas ni orkar läsa...
« Svar #8 skrivet: 28 oktober 2005, 08:37:22 »
Jag vill inte förringa luft/luft-värmepumparnas fördelar, men, det finns några saker man bör tänka på.

De låter en del.
Fasaden påverkas estetiskt.
Du sparar en viss procent av tidigare förbrukning, men du kommer aldrig åt att göra en besparing på hela ditt energibehov för värme och varmvatten, bara delar av.
Livslängden borde enligt mina bedömningar vara något sämre vilket på sikt kanske ger en dyrare lösning än vad man initialt tror.

Jag har sagt det förr och säger det igen, jag tycker att luft/luft-värmepump är ett bra alternativ med vissa förutsättningar:

1. Öppen planlösning
2. Helst hus i ett plan, utan källare
3. Inte så stort hus
4. En fru, sambo, familj som godkänner att "alla" dörrar i huset får stå öppna.
5. Direktvärmande el som nuvarande uppvärmning

Luft/luft-värmepumparna ger dock oftast eller alltid den kortaste payoff-tiden, även i hus med vattenburet system och flera plan.

Vad jag skulle gjort är att fundera på följande saker:

Hur länge avser du att bo i huset
Tror du att elkostnaderna kommer att fortsätta öka
Anser du att husets värdeökning som resultat av en stor investering är ett plus

Gör sedan ekonomiska kalkyler på de olika alternativen på t.ex. 5, 10 och 15 år.

Min gissning är att Luft/luft-VP ger störst besparing i en 5-årskalkyl och bergvärme i en 15-års kalkyl. Fundera sedan på ovanstående resonemang och gör utifrån dina egna ekonomiska förutsättningar och bedömningar om framtiden ditt val.

Jag har gjort en kalkyl för ditt hus, hur väl det stämmer med dina faktiska förbrukningar är lite svårt att säga, men du ser på bilden nedan vilka förutsättningar som ligger till grund för resultatet.

Angående eldning så anser jag att det är en riktigt dålig affär, rent ekonomiskt, så länge den värmepump du köper klarar av att värma huset på egen hand. Som ett alternativt "tillskott" när värmepumpen inte klarar av det är det helt OK, Räkna dock med att det kan bli lite kallt i de rum som inte kan värmas av din vedeldade värmekälla.

Webbshop för energisparare:http://www.energibutiken.se/
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: http://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: http://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1210.7 kW, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 30 grader under maj-sept.
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad Sfinx

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 971
 • Värmepumpar = eldrivna solfångare
  • Sfinx solar
SV: Hjälp mig - hoppas ni orkar läsa...
« Svar #9 skrivet: 28 oktober 2005, 10:12:44 »
Gå på tanke 6 ;)

Kan du få ventilationen "gratis" får du snabbast tillbaka pengarna med en frånluftsvärmepump.
Speciellt om du eldar i kakelugnen.
Även äldre hus behöver ventileras. Det gör gott för komforten med bra ventilation, och med en frånluftsvärmepump får du rejäl besparing, utan att investera ihjäl dig. Värdet på huset ökar nog mer med bra ventilation än ett hål i backen.Utloggad larryd

 • Har litet erfarenheter men ingen riktig
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 2714
 • Jag älskar värmepumpar!
SV: Hjälp mig - hoppas ni orkar läsa...
« Svar #10 skrivet: 28 oktober 2005, 10:32:03 »
Jag är imponerad av alla kvalificerade råd och god service som givits i denna tråd!!
180m2 i två plan. Dessutom 110m2 källare och garage/souterräng. B.å 1928. Stockholm.
 L/V CTC Ecoair105, dockad mot Pulsonex panna. 2rörs radiatorsystem. VV (efter)beredare 50l. 2st Panasonic E9DKE, varav en i källaren/garage/souterräng.

Utloggad zoom

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Stad/land: Lidköping
 • Antal inlägg: 43
 • Har en NIBE 360P
SV: Hjälp mig - hoppas ni orkar läsa...
« Svar #11 skrivet: 28 oktober 2005, 10:34:12 »
Jag är långt ifrån en expert men har själv nyss köpt en Nibe 360P som jag än så länge är väldigt nöjd med, men det är lite tidigt än att säga något om elförbrukning och effektivitet.

En  360P sådan kan du köpa för 33.900 kr på Rinkaby, hade du en kompis som fixar ventilationen så har du både fått en bra ventliation i ditt hus och en hyfsat effektiv värmekälla till en investering på i runda slängar 50.000 kr beroende på hur "bra" kompis han är och hur händig du själv är.

Köper du en bergvärmepump borde investeringen bli en bra bit över 100.000 kr (vet inte vad det kostar att borra i Sthlm) och du har ingen effektiv ventilation. Frågan är om Bergvärmepumpen är såpass mycket effektivare att du tjänar in mellanskillnaden.

Jag stod själv inför det valet i somras mellan berg/mark -värme eller en ny frånluftsvärmepump och kom fram till att jag inte kunde spara in tillräckligt mycket eftersom jag redan hade ett frånluftsvärmesystem.


Utloggad Ronny 1

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Antal inlägg: 16
 • Jag älskar värmepumpar!
SV: Hjälp mig - hoppas ni orkar läsa...
« Svar #12 skrivet: 28 oktober 2005, 19:41:25 »
 ;) hej jag håpller på en bertgvärme anläggning  om du ni får i hop det ekonomíska bäst i längden och ni får in det totala värme +vatten på köpet.
Tänk efter för om ni kommer att bygga till skaffa bubbel´bad eller dyligt då, kan det vara bättere med  med en lite större vp.

mvh Ronny1

Utloggad Murre

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Stad/land: Skellefteå
 • Antal inlägg: 10
 • Jag älskar värmepumpar!
SV: Hjälp mig - hoppas ni orkar läsa...
« Svar #13 skrivet: 28 oktober 2005, 20:07:58 »
Hejsan
Tittade på vår vän Sverker i Plus när dom granskade l/l pumpar,oj var tillverkarna fick på nöten knUp,dom erkännde till slut att om man har perioder då tempen är mera än -10 så ger dom ingenting.
IVT C7 HT+ 149M Borra samt 50m jordvärme

Utloggad Synpunkter

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Antal inlägg: 128
 • Jag älskar värmepumpar!
SV: Hjälp mig - hoppas ni orkar läsa...
« Svar #14 skrivet: 30 oktober 2005, 20:29:45 »
Man får tacka för inlägg, tips och råd. Låt mig sortera och kommentare lite.

Luft/luft är möjligen ett alternativ i en dellösning - i sådana fall får det bli att värma upp källarvåningen med en sån (som basvärme). Det känns ändå lite fel att satsa på en till luftuppvärmning (förutom kakelugnen) när man har ett vattenburet system. Nej, jag tror inte det blir luft/luft. Det enda som talar för det är en låg investeringskostnad. Om man kastar pengarna i sjön så är det inte hela världen om det handalr om 15-20'. Och jag tror att priserna kommer att sjunka avsevärt - även på installationen.

Kalkylen på  bergvärme är intressant - jag har dock lite svårt för 15-årsinvesteringar. Dessutom är bergvärmebranschen rena rama Klondyke i Stockholm. Jag torde få räkna med minst 140' för ett sånt kalas. Ett problem är dock att det kan bli svårt att komma in med en borrigg på tomten av olika orsaker (trappor, stup, berg).

En intressant del i svaren hittills är frånluftsvärmepump. Men kan nån utveckla om det nåt att tänka på i ett hus från 1930? Trodde det var nyare, täta, välisolerade hus som gällda för flvp. Det som lockar mig är dels en låg investeringskostnad, dels får jag en ny effektiv "elpanna" och dels möjligheten att verkligen få igen nåt av det jag eldar i kakelugnen. Utveckla gärna detta mer vänner!

Avslutningsvis så vill jag påstå att luft/vatten är den lösning som kommer att utvecklas mest inom de närmsta åren. För luft/vatten talar i mitt fall en lägre investeringskostnad och det faktum att jag faktiskt har en fantastisk kakelugn att leda i när värmepumpen lägger av vid -10 eller -15.

Vad säger ni?

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Öppnar din e-postklient
 

Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!