Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!
 

Författare Ämne: Jaha, då blev det vinter i år igen(31/1-12) Vad händer då med kärnkraften?  (läst 39928 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad David Rinnan

  • Svart bälte i frågor...
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Stockholm, Tyresö
  • Antal inlägg: 6954
  • Karma +61/-60
  • Kön: Man
  • Teknikintresserad
Så här skriver Vattenfallägda Forsmark om läget på reaktorerna i Forsmark:

"Flera stora ombyggnationer har skett på Forsmark de senaste åren för att anpassa anläggningarna till nya säkerhets- och miljökrav samt för att öka produktionsförmågan.
Moderniseringarna och livstidsförlängande åtgärder gör att kärnkraftverket fortfarande har många år av säker elproduktion framför sig. Planeringshorisonten för Forsmarks tre reaktorer är 50 års drift räknat från driftstart. Forsmark 3, som är den yngsta reaktorn, togs i drift 1985."
Det är väl så långt från "lappa o laga" man kan komma det såvitt jag kan bedöma..
Man räknar med säker drift fram till år 2035!
http://www.vattenfall.se/sv/nyheter-elproduktion.htm?newsid=97F035A5027E4B74AA02DC899884A923
Att man i Ringhals "glömde kvar" en våtdammasugare vid en provtryckning i våras är väl knappast heller att betrakta som "lappa och laga". Det är väl ett exempel på ett obegripligt slarv som inte borde kunna inträffa i ett kärnkraftsverk.
http://www.vattenfall.se/sv/aktuellt-driftlage-ringhals.htm

Att en dammsugare blir kvarglömd kan så klart inte tillskrivas politisk osäkerhet. :)
Det är ju så klart slarv.

Vad gäller dessa övergripande moderniseringar 
Citera
lera stora ombyggnationer har skett på Forsmark de senaste åren för att anpassa anläggningarna till nya säkerhets- och miljökrav samt för att öka produktionsförmågan.
Moderniseringarna och livstidsförlängande åtgärder gör att kärnkraftverket fortfarande har många år av säker elproduktion framför sig.
så är ju inte problemet egentligen att det görs nu och sedan ett antal år tillbaks, vilket framgår av texten. Utan problemet är att det började för sent på grund av otydlighet med avseende på politiska styrningen och relaterade energibeslut. Precis som du själv noterat fanns det ju en folkomröstning....

Rätt eller fel så har denna osäkerhet lett till att många investeringar i långsiktig tillgänglighet har lagts på framtiden och först för ett par år sedan satte dessa i gång och då är det så klart naturligt att det uppstår en del störningar under ett par år. Skulle man titta längre bak i tiden så är jag ganska säker (utan att faktiskt veta) på att tillgängligheten var avsevärt högre. Och att den nu inte är det tror jag alltså inte beror på en kartell utan just på grund av de fakta som du själv publicerat.
Monovalent markvärme Thermia Diplomat 16kw med 300l UVL-tank. 247m aktivt borrdjup i Stockholm. Villa delvis 1.5 plan om totalt 249m2, ca 165m2 i ett plan, med 12kw effektbehov från 1976. Konverterat från direktel till vattenburet med radiatorer. Thermia Link, Thermiq, Kantherm FTX och ventilerat Nivellgolv i entreplan.

Utloggad utopiazz

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Stad/land: Stockholm
  • Antal inlägg: 2778
  • Karma +8/-3
  • Kön: Man
Skulle man titta längre bak i tiden så är jag ganska säker (utan att faktiskt veta) på att tillgängligheten var avsevärt högre.

Orkar inte ens titta efter men här finns iaf uppgifterna för den som är intresserad
http://www.iaea.org/cgi-bin/db.page.pl/pris.powrea.htm?country=SE&sort=&sortlong=
Ta alltid ut lycka i förskott, det värsta som kan hända är att du var glad i onödan.

VP Driftsatt 2005-02-10
Nibe 1115-8.5 med elpatron kopplad för 6kw (avstängd)
Nibe VPA 300/200, Acktank 500l, borra 203m (199 aktiva meter).
Villa 200m2 i Stockholm med 180m2 golvvärme (vatten) samt fyra vattenradiatorer.
Värmer även 2st gästsugor på totalt 30m2 med fem vattenradiatorer. Matning via 20m kulvert.

Utloggad Roland

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 9872
  • Karma +19/-4
Det du skrev var ovanstående, en ofta upprepad fras, nämligen att vindkraftverken inte kan leverera när det är ordentligt kallt, med stöd av ovanstående resonemang. Jag visade i mitt svar med de exempel jag gav att det inte stämmer annat än på vissa platser och under vissa förhållanden.

Det handlar om var man placerar vindkraftverk. Har du aldrig varit ex.vis i Åre i sträng kyla och hård vind?

Är det hård vind i Åre må det vara sträng kyla men det är inte riktigt ordentligt kallt vare sig där eller i eller i resten av landet. Jag läste en gång en rapport av en vindkraftförespråkare (fanns och kanske fortfarande finns på nätet, har för mig att den var en bilaga till någon offentlig utredning) som ville bygga ut vindkraften i Norrland. Han tog upp det här problemet och menade att det inte var något problem* därför att man kunde räkna med att vindkraften skulle kunna leverera runt 15 % av installerad effekt i genomsnitt ett riktigt kallt dygn. Han glömde dock behandla de kritiska morgontimmarna. Att det börjar blåsa framåt eftermiddagen har man ingen större glädje av på morgonen.

Det var en vindkraftförspråkares syn på det hela. Jag har sett andra siffror där man har räknat med 10-12 % men jag kan inte bedöma hur pass seriösa de uppskattningarna är.

För att sammanfatta, det jag har lyft fram är inget påhitt av mig det är ett reellt faktum. Är det förresten någon som har varit med om köldrekord för vintrarna på hemorten när det har blåst mycket, alltså temperaturmässigt köldrekord, inte upplevd kyla? Enligt egen erfarenhet har mycket kalla morgnar alltid sammanfallit med fullständig stiltje.

*För att vara rättvis hade han rätt i att det inte var något problem enligt de förutsättningar han utgick från. Hans förutsättning var att överföringskapaciteten söderut var begränsande. Blåste det mycket fick man dra ner på vattenkraften, blåste det lite fick man dra på mer vatten. Men det förutsatte att produktionskapaciteten i södra Sverige med kärnkraft fanns kvar.
« Senast ändrad: 13 februari 2012, 18:54:24 av Roland »
5 kW IVT C5 med 118 m aktivt hål (Cirka 0 grader på KBin på senvintern) i Danderyd som värmer 118 dåligt isolerade m2 i ett plan. Genomsnitt/år maj 2002 till maj 2013: 4095 driftimmar/år, 790 kWh/år tillsatsel. Pumpen klarar ca -3 utan tillsatsel.

Utloggad zibrosc1235

  • Nam et ipsa scienta potestas est
  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 508
  • Karma +5/-29
  • Kön: Man
    • Budgetvärmepumpar
Lyssnade på en intervju med OKG:s Vd Ingemar Engkvist igår och blev mycket fundersam.
http://www.okg.se/templates/Page____721.aspx

Journalisten hade sökt upp honom med anledning av att två av tre av OKG:s anläggningar stod stilla när det var som kallast trots att de i höstas lovat ansvarig minister att i vinter skulle allt fungera. Han var mycket nöjd med läget och tyckte att löftet till ministern uppfylldes med råge och var mer än nöjd med medarbetarnas insatser. Ngn anledning till självkritik fanns överhuvudtaget inte.

Fakta: O1 levererar just nu 0 MW, O2 levererar just nu 586 MW O3 lvererar 0 MW.

http://www.okg.se/templates/Production____1215.aspx

OKG ägs till 54,5 % av EON och till 45,5 % av Fortum
http://www.okg.se/templates/Page____148.aspx
Ägargruppen är säkert också nöjda med hans insatser eftersom ingen kritik hörts från ägarna och eftersom han har jobbet kvar.
Skulle jag representera ägarna för kärnkraftsverket och haft som mål att leverera så mycket billig el som möjligt, åtminstone när det är vinter, skulle han få sparken direkt efter intervjun. Skulle jag representera konsumenterna av el och haft ngt att säga till om, hade han också direkt efter intervjun fått sparken då det han ansvarar för inte fungerat och har fördyrat för många.

Konspiration eller inte. Det ser helt enkelt ut som han gör ett inlägg i kärnkraftsdebatten mitt i vintern och får den i fokus.
EON och Fortum kunde som två av tre aktörer och huvudägare inom El-Oligopolet och som många andra kunnat konstatera att vi upplevde ett trendbrott i år mot sänkta elpriser pga av många orsaker som man inte längre helt kunde kontrollera, och plötsligt började man "pilla lite" inte bara i OKG utan hos den tredje inom oligopolet, Forsmark och Ringhals som mest ägs av Vattenfall.

Det är helt osannolikt att detta skett planerat och i ngt slags samordning via ngn kartellbildning. Men det är mer än anmärkningsvärt att Vdn för OKG förklarar sig nöjd med läget i veckan.

Ny VD för OKG utsedd idag! Ägarna var nog inte så nöjda med "driften" och VD Ingemar Enqvist märkliga uttalande (se inlägget ovan)  trots allt. Ny VD Johan Svenningsson.

Nu får vi se om han lyckas bättre nästa kallperiod 2012/2013 eller om han också anser att man skall göra revisioner på vintern när elbehovet är som störst. Beror väl på om han har segelbåt eller inte, det är ju så kort seglingssäsong..
http://www.okg.se/templates/NewsPage____1225.aspx
Suterränghus
Ventilation: Självdrag
Uppv.yta: 150 m2 Innetemp ca 21 grader
Söder om Mälaren

Utloggad Bigfoot

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Antal inlägg: 1289
  • Karma +0/-0
Citera
Det var en vindkraftförspråkares syn på det hela. Jag har sett andra siffror där man har räknat med 10-12 % men jag kan inte bedöma hur pass seriösa de uppskattningarna är.

Vi räknade på de vi hade på jobbet på ett företag jag arbetade på för något år sedan och där kom vi fram till ca 30% verkningsgrad.
De var av mindre modell och jag läste för någon dag sedan där de räknade med ca 20-25% verkningsgrad på vindkraftverken i Sverige.
Kan skilja en del på var de är placerade.
Att bygga vindkraftparker i område 1 och 2 kan man ifrågasätta nyttan med när det är område 3 och framförallt 4 som har underskott på el och därför får högre elpris på grund av just den lilla elproduktionen sedan barsebäck lades ner utan ersättning.
Tyvärr så är stora delar av de bäst lämpade delarna av område 4 redan nerlusat med vindkraftverk så utbyggnaden lär nog inte öka i samma takt längre.
Även förespråkare börjar tycka att det är nog.
Får bli offshoreparker som har bättre verkningsgrad men som är dyrare.
Lättbetonghus från -68 inköpt augusti 2011 på 97m2+97m2 källare i Skåne.
Elpanna med nedtrampad isolering från -68.
Nibe Split installerad oktober 2011, 2 st Fresh intellivent 1 på varje plan samt 2 st Airstar 1 i sovrum ovanvåning samt 1 i tvättstugan.
Ventilation installerat löpande under 2012.
Tilläggsisolerat Okt 2013 samt energiglas i ett par rum.
Förbrukning totalt:
2011: 4840 kWh (aug-dec)
2012: 11266 kWh
2013: 12452 kWh

Utloggad Rickard

  • Rickard
  • Administratör
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 35981
  • Karma +57/-50
  • Kön: Man
  • Ägare av forumet
Jag håller också på offshoreparker.
Det ger skydd för fisken, skapar konstgjorda rev som gynnar djurlivet, bidrar med energi där den som mest behövs.
Och det kan omöjligt vara dyrare än kärnkraft.

Däremot är det nog långe innan vi kan räkna bort kärnkraften helt, t.o.m jag som är kärnkraftsmotståndare inser att vi nog rimligen kommer att behöva ersätta några av de gamla små reaktorerna med nya större för att kunna få den energi vi behöver fram till den dag vi har skapat tillräckligt mycket grön energi.
Kärnkraftselen bör dock beläggas med straffavgifter så att de inte kan konkurrera med pris.
Vattenkraft skall vara billig, likaså biobränsle, vind, sol och vågkraft, samt alla nya ej kommersiella alternativa energislag som kan bidra, t.ex. biodiesel och likknande bränslen som kommer ur biomassa.
Med ekonomiska styrmedel kommer alternativen att så småningom ersätta i princip all kärnkraft, om inte all.
Precis som Svenska folket i folkomröstningen en gång i tiden avgjort.  Thumbsup
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
38 stycken solceller, Hanersun TCP18-54HB415W, Total teoretisk effekt 15770 W.
Invertern är en Hybrid från Growatt på 15 kW, och batterierna är Growatt APX HV Battery 15 kW, Power Module APX 98020-P1/APX 98034-P2
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad David Rinnan

  • Svart bälte i frågor...
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Stockholm, Tyresö
  • Antal inlägg: 6954
  • Karma +61/-60
  • Kön: Man
  • Teknikintresserad
Jag håller med helt och genom att eventuell ny kärnkraft inte ska skattefinansieras så bör den konkurrera på en rimlig nivå med skattefinansierade energikällor såsom exempelvis vindkraft.

Monovalent markvärme Thermia Diplomat 16kw med 300l UVL-tank. 247m aktivt borrdjup i Stockholm. Villa delvis 1.5 plan om totalt 249m2, ca 165m2 i ett plan, med 12kw effektbehov från 1976. Konverterat från direktel till vattenburet med radiatorer. Thermia Link, Thermiq, Kantherm FTX och ventilerat Nivellgolv i entreplan.

Utloggad zibrosc1235

  • Nam et ipsa scienta potestas est
  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 508
  • Karma +5/-29
  • Kön: Man
    • Budgetvärmepumpar
Jag håller också på offshoreparker.
Det ger skydd för fisken, skapar konstgjorda rev som gynnar djurlivet, bidrar med energi där den som mest behövs.
Och det kan omöjligt vara dyrare än kärnkraft.

Däremot är det nog långe innan vi kan räkna bort kärnkraften helt, t.o.m jag som är kärnkraftsmotståndare inser att vi nog rimligen kommer att behöva ersätta några av de gamla små reaktorerna med nya större för att kunna få den energi vi behöver fram till den dag vi har skapat tillräckligt mycket grön energi.
Kärnkraftselen bör dock beläggas med straffavgifter så att de inte kan konkurrera med pris.
Vattenkraft skall vara billig, likaså biobränsle, vind, sol och vågkraft, samt alla nya ej kommersiella alternativa energislag som kan bidra, t.ex. biodiesel och likknande bränslen som kommer ur biomassa.
Med ekonomiska styrmedel kommer alternativen att så småningom ersätta i princip all kärnkraft, om inte all.
Precis som Svenska folket i folkomröstningen en gång i tiden avgjort.  Thumbsup

Instämmer, visst får vi dras med kärnkraften ett rätt bra tag till och dess efterbörd minst några tusen år till.
Ser framför mig några barn, barn, barn, barnsbarn som ställer frågan, hur tänkte dom då! Med kärnkraftsavfallet?

Offshorevindkraft passar utmärkt i det nu dyraste, sydligaste elprisområdet där det behöver förstärkas. Där blåser det ofta och mycket även mitt i vintern. I flera områden har man lyckats rätt bra med terminalkraftverk. Det gäller bara att borra tillräckligt djupt. Litosfären, jordskorpan är inte så tjock på vissa ställen i Skåne tex.
Suterränghus
Ventilation: Självdrag
Uppv.yta: 150 m2 Innetemp ca 21 grader
Söder om Mälaren

Utloggad Bigfoot

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Antal inlägg: 1289
  • Karma +0/-0
Vad är ett terminalkraftverk?
Menar du thermal som i geotermi?
Lättbetonghus från -68 inköpt augusti 2011 på 97m2+97m2 källare i Skåne.
Elpanna med nedtrampad isolering från -68.
Nibe Split installerad oktober 2011, 2 st Fresh intellivent 1 på varje plan samt 2 st Airstar 1 i sovrum ovanvåning samt 1 i tvättstugan.
Ventilation installerat löpande under 2012.
Tilläggsisolerat Okt 2013 samt energiglas i ett par rum.
Förbrukning totalt:
2011: 4840 kWh (aug-dec)
2012: 11266 kWh
2013: 12452 kWh

Utloggad zibrosc1235

  • Nam et ipsa scienta potestas est
  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 508
  • Karma +5/-29
  • Kön: Man
    • Budgetvärmepumpar
Vad är ett terminalkraftverk?
Menar du thermal som i geotermi?

Javisst. Tack, geotermi är det rätta ordet. Har förmånen att fördjupa mig i Tektonik just nu och fick lära mig lite nytt om geotermi, både i form av värmeenergi och elkraftverk.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Geotermisk_energi
Ser mycket intressant ut med i princip oändliga möjligheter.
Här kan man tala om nya utmaningar för borrfirmorna!
« Senast ändrad: 14 februari 2012, 22:05:34 av zibrosc1235 »
Suterränghus
Ventilation: Självdrag
Uppv.yta: 150 m2 Innetemp ca 21 grader
Söder om Mälaren

Utloggad Rickard

  • Rickard
  • Administratör
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 35981
  • Karma +57/-50
  • Kön: Man
  • Ägare av forumet
Frågan är väl dock vad som händer om geotermi skall generera mer eller mindre alla energi framöver, tar vi död på planeten då också?
Typ pumpar upp värme, värmer atmosfären, kyler jordskorpan o.s.v.  Sc:,h
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
38 stycken solceller, Hanersun TCP18-54HB415W, Total teoretisk effekt 15770 W.
Invertern är en Hybrid från Growatt på 15 kW, och batterierna är Growatt APX HV Battery 15 kW, Power Module APX 98020-P1/APX 98034-P2
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad Bigfoot

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Antal inlägg: 1289
  • Karma +0/-0
Båda projekten med djupgeo lades ner eftersom man inte fick upp tillräckligt stort flöde.
Det var dock aldrig tal om att producera el på grund av att vattentemperaturen inte var tillräckligt hög
Lättbetonghus från -68 inköpt augusti 2011 på 97m2+97m2 källare i Skåne.
Elpanna med nedtrampad isolering från -68.
Nibe Split installerad oktober 2011, 2 st Fresh intellivent 1 på varje plan samt 2 st Airstar 1 i sovrum ovanvåning samt 1 i tvättstugan.
Ventilation installerat löpande under 2012.
Tilläggsisolerat Okt 2013 samt energiglas i ett par rum.
Förbrukning totalt:
2011: 4840 kWh (aug-dec)
2012: 11266 kWh
2013: 12452 kWh

Utloggad Rickard

  • Rickard
  • Administratör
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 35981
  • Karma +57/-50
  • Kön: Man
  • Ägare av forumet
Man skulle ju kunna tänka sig att länder med lättillänglig termisk energi som island, omvandlade den till väte, som kan exporteras och driva våra bilar och kraftverk framöver.
Sen kompletterar vi det med solceller som genererar lokal vätgas, som vi kan tanka våra bilar med.  Thumbsup
Bättre än olja, kol och kärnkraft.
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
38 stycken solceller, Hanersun TCP18-54HB415W, Total teoretisk effekt 15770 W.
Invertern är en Hybrid från Growatt på 15 kW, och batterierna är Growatt APX HV Battery 15 kW, Power Module APX 98020-P1/APX 98034-P2
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad Bigfoot

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Antal inlägg: 1289
  • Karma +0/-0
Citera
Man skulle ju kunna tänka sig att länder med lättillänglig termisk energi som island, omvandlade den till väte, som kan exporteras och driva våra bilar och kraftverk framöver.
Sen kompletterar vi det med solceller som genererar lokal vätgas, som vi kan tanka våra bilar med. 
Bättre än olja, kol och kärnkraft.

Såg för något år sedan att de körde sina bussar på vätgas producerat av i stort sett gratis energi.
Det är nog bara en tidsfråga innan de börjar exportera storskaligt.
Men först måste fordonstillverkarna på allvar vilja förse sina kunder med varan.
Lättbetonghus från -68 inköpt augusti 2011 på 97m2+97m2 källare i Skåne.
Elpanna med nedtrampad isolering från -68.
Nibe Split installerad oktober 2011, 2 st Fresh intellivent 1 på varje plan samt 2 st Airstar 1 i sovrum ovanvåning samt 1 i tvättstugan.
Ventilation installerat löpande under 2012.
Tilläggsisolerat Okt 2013 samt energiglas i ett par rum.
Förbrukning totalt:
2011: 4840 kWh (aug-dec)
2012: 11266 kWh
2013: 12452 kWh

Utloggad tyke

  • tyke
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Antal inlägg: 1373
  • Karma +2/-0
  • Kön: Man
Hej  *vinkar*

Har för mig att det pågår/pågått borrningar vid Siljan. (Gesunda- Sollerön)
Tanken var nog i första hand att finna gas men övergick i sökningar efter termisk energi.
Borde kunna finnas förutsättningar för både gas å värme med tanke på ett ev meteroit nedslag för några miljoner år sedan....( jag var inte född då)

M v h tyke  :D
Hälsingegård 330 meter över havet. Byggår mitten slutet av 1800 talet. Gården består förutom av många byggnader i varierande skick allt ifrån fallfärdigt till helt ok av 2 boningshus varav den ena är en gammal byskola på 140 kvm. Den andra byggnaden är den jag o sambon bor i på heltid sedan juli i år 290 kvm totalt. Byggnaden består av 2 våningsplan men IOM sambon ville bo i ett enplanshus så satte jag in en ytterdörr till övervåningen… 2 st Mitsubishi Sumo 35 plus en Wamsler köksspis står för uppvärmningen. Det finns även ett 10 tal gamla elradiatorer som dock inte används… Vvb på 290 liter årsmodell sent 70 tal.

2 glasfönster o dragigt lite varstans. Timmerväggar men tilläggsisolerat på 80 talet med 50 mm gullfiber o panel. Vinden består av ett tjockt lager med kutterspån.

Elförbrukning okänd än så länge IOM ”nytt” boende men troligtvis kan det skapa en hjärnblödning framöver Har precis skaffat Tibber o försöker allteftersom laga läckorna…

Vill du annonsera klicka här! Varmvattenberedare från Indol
 


Annonser

Right Block

luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!