0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
När pumpen går nonstop sjunker tempen i botten.VI har också 10 kW, underdimensionerat så vi hade t ex förra vintern en enda start november till slutet av mars. Till slut var tempen nere på -2/-5.Nu har vi borrat 150 till aktivt, ska bli intressant att se om vi kanske håller oss på plus. Tror inte 30 m hit eller dit gör sån skillnad.Det finns en tröghet vid noll så du ligger nog still där resten av vintern (jo snart e de vår). Vill du vila pumpen/hålet, elda i nunnan!
Men det lustiga är att rörisfirman menade att 180meter räcker gott och väl åt oss men jag valde 210 totaldjup istället . Borde väl ha valt 10-20 meter till !??
Så långt norrut som Umeå är plusgrader på ingående köldbärare lite lyx. 180 meter borrhål hade fungerat det också. Vad som är optimalt borrhålsdjup beror också på hur pumpen är dimensionerad i förhållande till värmebehovet. En pump med 75 % effekttäckning behöver inte 50 % djupare borrhål än en pump som har 50 % effekttäckning, dvs värmeuttaget i W/m aktivt borrhål kan vara högre för den kraftigare pumpen då den sällan går dygnet runt. Det går inte att svara på frågan utan att veta hur pumpen är dimensionerad.