Köpa värmepump?
Spara pengar
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Byte av 28 års gammal el-panna till vad?  (läst 766 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Jay

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 2
 • Jag älskar värmepumpar!
Byte av 28 års gammal el-panna till vad?
« skrivet: 19 september 2005, 12:47:09 »
Hej,

Jag har precis köpt ett nytt hus i Stockholmstrakten, på 240 kvm i 3 plan, ett s.k "souterränghus" antar jag då del av källaren ligger under jord. Det är byggt i 50% tegel samt 50% träfasad, eller så är det t.om. kanske tegel även under träfasaden.

Pannan är ett gigantiskt hemmabygge från 1976, då huset är byggt. Det är en s.k ackumulatortank med vattenburen värme. Förra ägaren säger att elkostnanden ligger på ca 30.000 kwh per år. Dessutom så måste man "handshunta" pannan, d.v.s styra värmetemperaturen manuellt med ett handtag  ??? I mitt förra hus sköttes detta ju som normalt är av tempgivaren utomhus automatiskt.

Nu till frågan:

Jag vill byta ut denna "fossil" till panna, så vad ska jag satsa på för typ av värme tycker ni? Bergvärme eller ny el-panna med kompletterande värmesystem?

Vad jag förstått så kostar bergvärme ca 150-200 tk men sparar upp till 60-70% av förbrukningen, medan en annan lösning är betydligt billigare att installera - men sparar inte in lika mycket elkostnad under driften, så jag tar tacksamt emot alla råd & synpunkter av er då det går mot vinter...

« Senast ändrad: 19 september 2005, 15:09:07 av Jay »

Utloggad wigert

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Stad/land: Lidingö
 • Antal inlägg: 133
SV: Byte av 28 års gammal el-panna till vad?
« Svar #1 skrivet: 19 september 2005, 14:48:36 »
Jag skulle direkt sätta in ett styrystem med ute- och innegivare för att shunta pannan. 30.000 kWh på ett så stort hus är väl under genomsnitt antar jag. Sedan hade jag väntat ett år för att se hur er förbrukning är jämfört med föregående ägare. Kanske badade de alltid på kommunens badhus, hade 17 grader inne osv.

När du funderar på annat uppvärmningsystem bör du fundera igenom alla aspekter, kanske ta hjälp av kommunens energirådgivare?
Eftersom du har elpanna har du förmodligen ingen skorsten och därmed kan pellets bli dyrt med panna, skorsten och förråd. Bergvärme kostar i investering men ger i rätt utförd installation en bra besparing om man har uthållighet. Luft/vatten är kostnadseffektivt att installera men behöver inte ge större besparing än bergvärme. Möjlighet till återvinning i en flvp är inte fel om du har mek frånluft.

Att söka här eller i andra forum ger bra info!


Nibe 1230-10, 180 meter (varav 175 aktivt) på Lidingö, togs i drift november 2005. 150 kvm värmd boyta (bottenvåning golvvärme, övervåning radiatorer) plus 75 kvm värmd källare (golvvärme och 3 radiatorer).
Nyligen tilläggsisolerat med 30 mm fasadskiva samt ny vindsisolering med ekofiber.

Utloggad pellep

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 916
 • varför göra det enkelt om man kan krångla till det
SV: Byte av 28 års gammal el-panna till vad?
« Svar #2 skrivet: 19 september 2005, 15:03:58 »
Ju snabbare du sätter in en bergvärmepump, ju snabbare börjar du att avbetala.
Om du möter en människa utan leende, ge henne ditt!

Utloggad Jay

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 2
 • Jag älskar värmepumpar!
SV: Byte av 28 års gammal el-panna till vad?
« Svar #3 skrivet: 19 september 2005, 15:06:43 »
Där sa du något wigert (allt du sa var för övrigt riktigt bra för mig), som jag inte hade tänk på  :) Genom att få ordning på denna tempstyrning, så slipper vi vakna i kyla eller med svettningar och antagligen så sparar vi in några hundringar i el. Nu ska jag surfa rätt på en pannfirma i trakten som kan installera denna historia. Smart förslag att vänta 1 år, och få en överblick på vår familjs elförbrukning.

En flvp (antar att du syftar på en frånlufts-värmepump, en sån där pump då 50% installeras utanpå huset eller?) kan jag i så fall ha då det är mekanisk ventilation i huset. Kan det vara intressant att komplettera vårt hus med en flvp, och i så fall - vad ska jag tänka på då tycker du?

Tackar så mycket så länge...


nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Öppnar din e-postklient
 

Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser