Menu ≡
×
Startsida
Forum
NYA
OLÄSTA
ALLA
Webshop
Köpa värmepump?
Sök
Medlemmar
►
Medlemmar
◄
Visa medlemslistan
Sök efter medlemmar
Logga-in
Vanliga frågor
Registrera
Hjälp
Kontakt
Startsida
Forum
NYA
OLÄSTA
ALLA
Webshop
Köpa värmepump?
Sök
Medlemmar
Visa medlemslistan
Sök efter medlemmar
Logga-in
Vanliga frågor
Registrera
Hjälp
Kontakt
Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar
»
VärmepumpsForum Allmänt
»
Värmepumpar och installationsfrågor.
»
Värmepumpar - Luft/luft
»
Placering av inne och ute-del
(Moderatorer:
Bertil
,
Bosse-värmepumpsdo
) »
Ämne:
LLVP i litet hus
Svara
Skicka ämnet
Skriv ut
Sidor: [
1
]
2
Next
Alla
Gå ned
Författare
Ämne: LLVP i litet hus (läst 7992 gånger)
0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Polario
Nybörjare
Stad/land: Finland
Antal inlägg: 6
Karma +0/-0
Polario
LLVP i litet hus
«
skrivet:
10 februari 2011, 20:13:47 »
Citera
Hej,
Är ny här på forumet och vet inte så mycket om värmepumpar. Jag har ett litet hus i den finländska skärgården (sydöst om Åbo) som behöver en LL-värmepump. Huset i två våningar värms nu med olja (vattenburen, radiatorer) och har en våningsyta på ca 45 kvm. Källarvåningen har förråd och gillestuga, som bara behöver underhållsvärme under vinterhalvåret. Tanken är att oljepannan sköter om värmen när det är tillräckligt kallt (automatik finns redan) och att en LLVP skulle värma övriga tider och kyla sommartid. Oklart är om oljepannan i fortsättningen skall fungera som varmvattenberedare.
Skissen nedan visar planlösningen för den övre våningen. Hyresgästens större möbler (säng och soffa) är markerade med grönt. Köket har en vedspis - brandmuren är i rött. Entrén har sänkt tak och den lilla hallen har skåp från golv till tak på den norra sidan; där kan man alltså inte placera innedelen av pumpen utan att bygga om. Dörrar finns det mellan alla utrymmen.
Jag har frågat samtliga (tre) lokala installatörer och fått tre olika svar. Alla har varit överens om att innedelen borde placeras i vardags-/sovrummet (ca 20 kvm) på en yttervägg. De rekommenderade Mitsubishi eller Daikin. Själv skulle jag välja en Toshiba...
Kan någon hjälpa mig att välja rätt storlek på pumpen och var den borde placeras?
Tack på förhand,
-Henrik-
Loggat
Lelle
Mer en påläst amatör än
Dignitär inom värmepump
Stad/land: Örebro
Antal inlägg: 1008
Karma +2/-0
Kön:
Inga frågor är fördummande!
Lelle
SV: LLVP i litet hus
«
Svar #1 skrivet:
10 februari 2011, 23:10:50 »
Citera
Hej, välkommen hit till forumet för att fråga. Även om du kanske inte får ett bra svar så kanske du kan diskutera dig fram till vad som känns bäst.
Svårt läge då man ska sova i samma rum som värmepumpen. Hade annars känts naturligt att sätta den så att den blåser in i hallen och köket, dvs på väggen över sängen.
Vilka storlekar och beteckningar har de pumpar som säljarna rekommenderat, och är det Toshiba Polar2 som du hade tänkt på själv?
Funderat något på en luft/vattenvärmepump istället?
Mvh
Loggat
IVT Optima 700 -01 (Reglersystem CL300). Toshiba RAS-10-SKVP i nedre hallen.
(Stödvärmer inte längre med pellets i CTC1200 -02, brännare KMP Px20 -99 utan enbart elpatron).
112 m2 tvåplansfunkis från 1938 + källare och garage.
Energibehov ca 30-35 MWh/år.
Polario
Nybörjare
Stad/land: Finland
Antal inlägg: 6
Karma +0/-0
Polario
SV: LLVP i litet hus
«
Svar #2 skrivet:
10 februari 2011, 23:58:01 »
Citera
@Lelle: Två av säljarna rekommenderade Mitsubishi; den ena modellen FD 25, den andra FD 35. Den tredje säljaren talade varmt för Daikin Nordic FTXL 25.
Pumpen jag själv hade läst mig fram till marknadsförs i Finland som Toshiba Super Daiseikai RAS-10SAVP-ND (ute-enhet) och RAS-10SKVP-ND (innedelen).
Vad gäller placeringen har jag försökt diskutera alternativ möblering, men hyresgästen har haft det så där i de senaste 10 åren och jag antar att sängen inte flyttar plats. Vilket ju med säkerhet leder till lokal storm i sängen varje gång fläkten kör igång, ifall den placeras över sängen.
Alternativet luft-vatten tycker jag själv är det bästa med tanke på ljudkomfort, men det skulle leda till en onödigt stor hyreshöjning och ingen möjlighet till kylning på sommaren (senaste sommaren var rekordvarm).
Är Toshiban eller någon annan tillräckligt tyst för att vara ovanför sängen? Kan man ställa in den så att den inte fläktar neråt så mycket?
«
Senast ändrad: 11 februari 2011, 00:00:12 av Polario
»
Loggat
Lelle
Mer en påläst amatör än
Dignitär inom värmepump
Stad/land: Örebro
Antal inlägg: 1008
Karma +2/-0
Kön:
Inga frågor är fördummande!
Lelle
SV: LLVP i litet hus
«
Svar #3 skrivet:
11 februari 2011, 19:53:27 »
Citera
Hej igen Polario,
tyvärr är jag inte så bra på luft/luftvärmepumpar då jag inte har så stora erfarenheter av dem. Såg bara att ingen svarat på ditt inlägg.
Skulle jag välja mellan de pumpar du blivit föreslagen skulle jag välja FD35. Den ger mycket värme då det är kallt och ger lägre minsta effekt än både den mindre FD25 och Daikin. När huset inte har så stort värmebehov t ex vår och höst så finns en risk att värmepumpen stannar och startar istället för att varva ner utan att stanna. Kanske upplevs lite irriterande om man sover i samma rum. Samtidigt är innedelarna bland de tystare på marknaden om man inte kör för fullt.
Toshiban som du tittat på låter mer från innedelen och det beror på att den är mindre. Den kräver högre fläkthastighet för att få ut samma värme.
Mitsubishi Heavy Industries SRK25ZJX-SA sägs vara en riktigt tyst värmepump och fungerar bra i lite mindre hus. Enligt Oskar P. som monterat en i sina föräldrars sovrum så låter den mindre än den nyare modellen RAS PAVP-ND från Toshiba, och den i sin tur låter mindre än Toshiba RAS-SKVP-ND.
http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=35430.0;all
Även en annan lite mindre Mitsubishi Electric MSZ-GE25VAH sägs vara riktigt tyst.
http://www.mitsubishi-aircon.se/upl/files/6170.pdf
Kvalitetsmässigt är nog de pumpar du skrivit om bland de bättre på marknaden. I alla fall om man ser på vad som skrivits på forumet.
http://www.mitsubishi-aircon.se/upl/files/6169.pdf
http://www.daikin.se/binaries/FTXL-G_tcm169-143124.pdf
http://www.kylma.se/Documents/Produkter/Kylma%20Komfort/Luft-luft-varmepumpar/MHI--Hyper-Inverter-SA/Luft-luft-varmepumpar-Hyper-Inverter-SA/Public/MaximanHyperInverterSA.pdf
Hur stor är energiförbrukningen i huset idag? Har du elpatron i pannan? Eldas det mycket i köksspisen? Är det för att minska kostnaden för hyresgästen som du vill installera en värmepump?
Med en separat varmvattenberedare kan du stänga av pannan halva året. Det är inte att rekommendera att köra en oljepanna med låg temperatur då kondensbildning inuti kan få den att rosta sönder i förtid.
Mvh
«
Senast ändrad: 11 februari 2011, 20:25:34 av Lelle
»
Loggat
IVT Optima 700 -01 (Reglersystem CL300). Toshiba RAS-10-SKVP i nedre hallen.
(Stödvärmer inte längre med pellets i CTC1200 -02, brännare KMP Px20 -99 utan enbart elpatron).
112 m2 tvåplansfunkis från 1938 + källare och garage.
Energibehov ca 30-35 MWh/år.
Polario
Nybörjare
Stad/land: Finland
Antal inlägg: 6
Karma +0/-0
Polario
SV: LLVP i litet hus
«
Svar #4 skrivet:
12 februari 2011, 00:13:37 »
Citera
Tack, Lelle, för dina svar och all information.
Vi har Toshibas pumpar på jobbet och de hörs nog, men jag tycker de har ett rätt så behagligt ljud. Det var nog mestadels därför jag var inne på Toshiba-linjen tidigare.
Det finns två orsaker varför en värmepump kommer att installeras: 1) värmekostnaden måste sjunka för att hålla nuvarande hyresnivå - priset på olja har helt enkelt stigit för mycket; och 2) huset behöver kylning när sommaren är som hetast.
Åren 2002 - 2010 har huset förbrukat i medeltal 1608 liter olja årligen, vilket med 10 kWh/liter och verkningsgraden 0,95 borde motsvara ca 15300 kWh. Energibehovet kan man anta vara 16 MWh/år. Pannan saknar elpatroner och det eldas tyvärr ytterst litet i köksspisen.
I samband med den kommande renoveringen av badrummet har jag tänkt installera eldriven värmeberedare - just för att kunna stänga av pannan.
Förslag på pumpar du gav, Lelle, verkar ju vara mycket tysta - åtminstone till pappers och i recensioner. Tack för dem! Läste igenom alla länkar du gav. En Mitsubishi Heavy Industries SR-seriens pump ser ut att ha ett fördelaktigt COP-värde, relativt låg ljudnivå och är nu med på kandidatlistan.
Var pumpen sen placeras är en annan fråga.
Loggat
nikitalord
Expert på värmepump
Antal inlägg: 233
Karma +0/-0
nikitalord
SV: LLVP i litet hus
«
Svar #5 skrivet:
12 februari 2011, 12:53:50 »
Citera
Lite annorlunda placering:
Kunde du ta ner dörrposten vid hall /vardagsrum så kunde ju pumpen sitta hälften hälften blåsande mot kök och vardagsrum du hade sluppit direktblås i sängen och pumpen hade nog klarat av att sprida värme överallt på bara 3 hastighet dvs rätt så tyst.
Loggat
Raffen
Dignitär inom värmepump
Stad/land: Skaraborg
Antal inlägg: 8687
Karma +14/-27
Kön:
Raffen
SV: LLVP i litet hus
«
Svar #6 skrivet:
12 februari 2011, 18:43:09 »
Citera
Ja jag håller nog med Nikitalord här att den planlösningen är inte helt lätt när det gäller placering av en luftvärmepumpsinnerdel. Men jag tycker att du skall sätta pumpinnerdelen ovanför entrédörren eller alt lite till höger om denna (sett från ritningen ifråga), plocka samtidigt ned den här väggbiten som skiljer entrén och hallen i huset (dvs som löper parallellt med badrumsväggen) så att du på det sättet får till ett bra luftflöde både till och från pumpen. Du kommer på detta sätt att få en hyggligt bra värmespridning i hela bostadsplanet samtidigt som du slipper omaket med att ha pumpinnerdelen i det kombinerade sovrummet/vardagsrummet.
Mvh Raffen.
Loggat
Bor med min hustru (barnen utflugna) i en 1-plansvilla med källare 95 m2 + 95 m2 i Skaraborg byggt 75 - 78 och relativt välisolerat. Uppvärmningsyta 95 m2 + ca 65-70 m2 i källaren. Direktverkande el i hela huset, 1 st luftvärmepump samt braskamin finns i gillestugan i källaren (braskaminen har jag haft möjlighet att elda med vid riktigt kall väderlek tidigare men numera med 2 st pumpar så används den endast till myseldning), samt en 300 liters rostfri 3-fas Nibe Compact varmv.beredare från 1975 som jag kör ca 6 tim/dygn på ca 1500 watt med timer och jag mäter elförbrukningen på beredaren med en Siemens Landis/Gyr 3-fasmätare från Rickards webshop. Bytte f.ö till en ny elpatron på beredaren i januari månad 2017 för första gången efter drygt 42 års drift för då var patronen helt slut.
Installerade min första pump Panasonic E9 DKE i sept 2005 i källaren (som jag f.ö bytte ut mot en Toshiba RAS 10 ND i sept 2009) och installerade min 2:a pump en Toshiba RAS 10 GKVP-E i april 2008 uppe i bostadsvåningen, och båda pumparna mäter jag elförbrukningen med varsina resp stickproppsmätare av typen Voltcraft Energy Check 3000 + varsina Enermet 1-fasmätare från Rickards webshop.
Låg innan pumpinstallation på en total elförbrukning på mellan 16500 - 19000 kwh/år beroende på vinter inkl hushållsel och varmvatten + ca 1,5 - 2 m3 ved. Total elförbrukning dvs helår inkl VP, hh-el och vv med avstämningstid 1 aug - 31 juli för år 1, 2005-2006 = 10340 kwh + 1,5 m3 ved. År 2, 2006 - 2007 = 8177 kwh + 3/4 m3 ved. År 3, 2007 - 2008 = 8976 kwh + 3/4 m3 ved. År 4, 2008 - 2009 = 8275 kwh + 1/2 m3 ved. År 5, 2009 - 2010 = 8375 kwh + 3/4 m3 ved. År 6, 2010 - 2011 = 8407 kwh + 1/2 m3 ved. År 7, 2011-2012 = 7459 kwh - 0 m3 ved. År 8, 2012-2013 = 8281 kwh – 0 m3 ved. År 9, 2013-2014 = 7299 kwh - 0 m3 ved. År 10, 2014-2015 = 7472 kwh - 0 m3 ved. År 11, 2015-2016 = 8247 kwh - 0 m3 ved. År 12, 2016-2017 = 8777 kwh - 0 m3 ved. Vår rullande totala årsförbrukning ligger fn på 8686kwh.
Polario
Nybörjare
Stad/land: Finland
Antal inlägg: 6
Karma +0/-0
Polario
SV: LLVP i litet hus
«
Svar #7 skrivet:
12 februari 2011, 22:18:12 »
Citera
Tack för era råd Nikitalord och Raffen.
Skissade upp förändringen. Väggen mellan entrén och hallen är besvärlig att ta bort, eftersom den är en bärande vägg och dessutom har den ett elskåp som måste flyttas. På samma gång blir det nog då att riva dörrkarmen mellan hallen och vardagsrummet, för att optimera luftflödet.
Innerdelen kan inte placeras ovanför entrédörren p.g.a. utrymmesbrist (nedsänkt tak) - men till höger om är det fritt fram.
Blir det problem med luftflödet till vardagsrummet?
Skulle t.ex. en Toshiba RAS-07PKVP-ND / RAS-07PAVP-ND vara lämplig storlek för huset (ca 45 kvm)?
Loggat
Raffen
Dignitär inom värmepump
Stad/land: Skaraborg
Antal inlägg: 8687
Karma +14/-27
Kön:
Raffen
SV: LLVP i litet hus
«
Svar #8 skrivet:
12 februari 2011, 22:41:35 »
Citera
Hej Polario! Jajjamensan, precis så där skall det se ut! Thumbsup Då får du en helt perfekt värmespridning till samtliga utrymmen i hela våningsplanet. Sen tycker jag väl isf satsa du gärna på RAS10:an istället eftersom det skiljer så pass lite i pris mellan RAS 7:an och RAS 10:an, och med RAS10:an så klarar du lätt uppvärmningen ned till ivf säkert -20 ºC eller t.om kanske ännu lägre utetemp i bästa fall. Det blir självfallet inga som helst problem med värmespridningen till vardagsrummet heller givetvis
Mvh Raffen.
«
Senast ändrad: 12 februari 2011, 22:43:16 av Raffen
»
Loggat
Bor med min hustru (barnen utflugna) i en 1-plansvilla med källare 95 m2 + 95 m2 i Skaraborg byggt 75 - 78 och relativt välisolerat. Uppvärmningsyta 95 m2 + ca 65-70 m2 i källaren. Direktverkande el i hela huset, 1 st luftvärmepump samt braskamin finns i gillestugan i källaren (braskaminen har jag haft möjlighet att elda med vid riktigt kall väderlek tidigare men numera med 2 st pumpar så används den endast till myseldning), samt en 300 liters rostfri 3-fas Nibe Compact varmv.beredare från 1975 som jag kör ca 6 tim/dygn på ca 1500 watt med timer och jag mäter elförbrukningen på beredaren med en Siemens Landis/Gyr 3-fasmätare från Rickards webshop. Bytte f.ö till en ny elpatron på beredaren i januari månad 2017 för första gången efter drygt 42 års drift för då var patronen helt slut.
Installerade min första pump Panasonic E9 DKE i sept 2005 i källaren (som jag f.ö bytte ut mot en Toshiba RAS 10 ND i sept 2009) och installerade min 2:a pump en Toshiba RAS 10 GKVP-E i april 2008 uppe i bostadsvåningen, och båda pumparna mäter jag elförbrukningen med varsina resp stickproppsmätare av typen Voltcraft Energy Check 3000 + varsina Enermet 1-fasmätare från Rickards webshop.
Låg innan pumpinstallation på en total elförbrukning på mellan 16500 - 19000 kwh/år beroende på vinter inkl hushållsel och varmvatten + ca 1,5 - 2 m3 ved. Total elförbrukning dvs helår inkl VP, hh-el och vv med avstämningstid 1 aug - 31 juli för år 1, 2005-2006 = 10340 kwh + 1,5 m3 ved. År 2, 2006 - 2007 = 8177 kwh + 3/4 m3 ved. År 3, 2007 - 2008 = 8976 kwh + 3/4 m3 ved. År 4, 2008 - 2009 = 8275 kwh + 1/2 m3 ved. År 5, 2009 - 2010 = 8375 kwh + 3/4 m3 ved. År 6, 2010 - 2011 = 8407 kwh + 1/2 m3 ved. År 7, 2011-2012 = 7459 kwh - 0 m3 ved. År 8, 2012-2013 = 8281 kwh – 0 m3 ved. År 9, 2013-2014 = 7299 kwh - 0 m3 ved. År 10, 2014-2015 = 7472 kwh - 0 m3 ved. År 11, 2015-2016 = 8247 kwh - 0 m3 ved. År 12, 2016-2017 = 8777 kwh - 0 m3 ved. Vår rullande totala årsförbrukning ligger fn på 8686kwh.
nikitalord
Expert på värmepump
Antal inlägg: 233
Karma +0/-0
nikitalord
SV: LLVP i litet hus
«
Svar #9 skrivet:
12 februari 2011, 22:48:56 »
Citera
Menade att du sätter tex lilla p1'an som bara bygger 25x20 cm ett steg in i huset vinklar hälften av spjällen mot köket och andra hälften åt varadagsrummmet och får lagom mycket värme åt båda hållen i huset och utan att behöva köra på så hög fläkthastighet då hamnar även värmen i närområdet och inte bara vid bortersta väggarna. Har min pump placerad en vägg in i huset och ser bara fördelar med det.
Loggat
Raffen
Dignitär inom värmepump
Stad/land: Skaraborg
Antal inlägg: 8687
Karma +14/-27
Kön:
Raffen
SV: LLVP i litet hus
«
Svar #10 skrivet:
12 februari 2011, 23:30:58 »
Citera
Ja nu finns det en hel del som tror att luften absolut måste vinklas åt lite olika håll från pumpinnerdelen för att det skall bli varmt åt lite olika håll i huset också, men det behöver man inte alls. Luften sprider sig på ett alldeles utmärkt sätt ändå kan jag säga, och den här vinklingen av sidospjällen är näst intill helt onödig i de allra flesta fall. Om du t.ex sätter pumpinnerdelen som du hade ritat i din modifierade version av planlösningen Polario så kan jag härmed garantera dig att om du så har båda sidospjällen på pumpinnerdelen riktade rakt fram så får du ändå full värmespridning till både köket, vardagsrummet, badrummet inkl entrén bara du har dörren lite öppen till badrummet förstås.
Sen undviker man alltid till varje pris att sätta pumpinnerdelar på några innerväggar i husen eftersom dessa egentligen uteslutande är avsedda att sitta på ytterväggar.
Mvh Raffen.
«
Senast ändrad: 13 februari 2011, 01:42:38 av Raffen
»
Loggat
Bor med min hustru (barnen utflugna) i en 1-plansvilla med källare 95 m2 + 95 m2 i Skaraborg byggt 75 - 78 och relativt välisolerat. Uppvärmningsyta 95 m2 + ca 65-70 m2 i källaren. Direktverkande el i hela huset, 1 st luftvärmepump samt braskamin finns i gillestugan i källaren (braskaminen har jag haft möjlighet att elda med vid riktigt kall väderlek tidigare men numera med 2 st pumpar så används den endast till myseldning), samt en 300 liters rostfri 3-fas Nibe Compact varmv.beredare från 1975 som jag kör ca 6 tim/dygn på ca 1500 watt med timer och jag mäter elförbrukningen på beredaren med en Siemens Landis/Gyr 3-fasmätare från Rickards webshop. Bytte f.ö till en ny elpatron på beredaren i januari månad 2017 för första gången efter drygt 42 års drift för då var patronen helt slut.
Installerade min första pump Panasonic E9 DKE i sept 2005 i källaren (som jag f.ö bytte ut mot en Toshiba RAS 10 ND i sept 2009) och installerade min 2:a pump en Toshiba RAS 10 GKVP-E i april 2008 uppe i bostadsvåningen, och båda pumparna mäter jag elförbrukningen med varsina resp stickproppsmätare av typen Voltcraft Energy Check 3000 + varsina Enermet 1-fasmätare från Rickards webshop.
Låg innan pumpinstallation på en total elförbrukning på mellan 16500 - 19000 kwh/år beroende på vinter inkl hushållsel och varmvatten + ca 1,5 - 2 m3 ved. Total elförbrukning dvs helår inkl VP, hh-el och vv med avstämningstid 1 aug - 31 juli för år 1, 2005-2006 = 10340 kwh + 1,5 m3 ved. År 2, 2006 - 2007 = 8177 kwh + 3/4 m3 ved. År 3, 2007 - 2008 = 8976 kwh + 3/4 m3 ved. År 4, 2008 - 2009 = 8275 kwh + 1/2 m3 ved. År 5, 2009 - 2010 = 8375 kwh + 3/4 m3 ved. År 6, 2010 - 2011 = 8407 kwh + 1/2 m3 ved. År 7, 2011-2012 = 7459 kwh - 0 m3 ved. År 8, 2012-2013 = 8281 kwh – 0 m3 ved. År 9, 2013-2014 = 7299 kwh - 0 m3 ved. År 10, 2014-2015 = 7472 kwh - 0 m3 ved. År 11, 2015-2016 = 8247 kwh - 0 m3 ved. År 12, 2016-2017 = 8777 kwh - 0 m3 ved. Vår rullande totala årsförbrukning ligger fn på 8686kwh.
nikitalord
Expert på värmepump
Antal inlägg: 233
Karma +0/-0
nikitalord
SV: LLVP i litet hus
«
Svar #11 skrivet:
12 februari 2011, 23:50:19 »
Citera
Ja nu finns det en hel del som tror att luften absolut måste vinklas åt lite olika håll från pumpinnerdelen för att det skall bli varmt åt lite olika håll i huset också, men det behöver man inte alls.
Så trodde jag också så innan jag fick min pump men kan bara tyvärr konstatera att du har fel.
Loggat
Raffen
Dignitär inom värmepump
Stad/land: Skaraborg
Antal inlägg: 8687
Karma +14/-27
Kön:
Raffen
SV: LLVP i litet hus
«
Svar #12 skrivet:
13 februari 2011, 00:02:32 »
Citera
Hej Nikitalord! Nej då, naturligtvis har jag inte fel i detta, eller kan du kanske isf förklara för mig varför jag får precis lika varmt både till höger i huset, dvs i köket som jag får i sovrummmen på vänster sida i huset när jag har min pumpinnerdel över entrédörren i hallen. Där kan jag inte rikta några sidospjäll det kan jag försäkra dig utan de står givetvis med riktning rakt fram och pumpinnerdelen blåser då alltså ungefär nästan rakt mot vardagsrumsdörren??
Mvh Raffen.
Loggat
Bor med min hustru (barnen utflugna) i en 1-plansvilla med källare 95 m2 + 95 m2 i Skaraborg byggt 75 - 78 och relativt välisolerat. Uppvärmningsyta 95 m2 + ca 65-70 m2 i källaren. Direktverkande el i hela huset, 1 st luftvärmepump samt braskamin finns i gillestugan i källaren (braskaminen har jag haft möjlighet att elda med vid riktigt kall väderlek tidigare men numera med 2 st pumpar så används den endast till myseldning), samt en 300 liters rostfri 3-fas Nibe Compact varmv.beredare från 1975 som jag kör ca 6 tim/dygn på ca 1500 watt med timer och jag mäter elförbrukningen på beredaren med en Siemens Landis/Gyr 3-fasmätare från Rickards webshop. Bytte f.ö till en ny elpatron på beredaren i januari månad 2017 för första gången efter drygt 42 års drift för då var patronen helt slut.
Installerade min första pump Panasonic E9 DKE i sept 2005 i källaren (som jag f.ö bytte ut mot en Toshiba RAS 10 ND i sept 2009) och installerade min 2:a pump en Toshiba RAS 10 GKVP-E i april 2008 uppe i bostadsvåningen, och båda pumparna mäter jag elförbrukningen med varsina resp stickproppsmätare av typen Voltcraft Energy Check 3000 + varsina Enermet 1-fasmätare från Rickards webshop.
Låg innan pumpinstallation på en total elförbrukning på mellan 16500 - 19000 kwh/år beroende på vinter inkl hushållsel och varmvatten + ca 1,5 - 2 m3 ved. Total elförbrukning dvs helår inkl VP, hh-el och vv med avstämningstid 1 aug - 31 juli för år 1, 2005-2006 = 10340 kwh + 1,5 m3 ved. År 2, 2006 - 2007 = 8177 kwh + 3/4 m3 ved. År 3, 2007 - 2008 = 8976 kwh + 3/4 m3 ved. År 4, 2008 - 2009 = 8275 kwh + 1/2 m3 ved. År 5, 2009 - 2010 = 8375 kwh + 3/4 m3 ved. År 6, 2010 - 2011 = 8407 kwh + 1/2 m3 ved. År 7, 2011-2012 = 7459 kwh - 0 m3 ved. År 8, 2012-2013 = 8281 kwh – 0 m3 ved. År 9, 2013-2014 = 7299 kwh - 0 m3 ved. År 10, 2014-2015 = 7472 kwh - 0 m3 ved. År 11, 2015-2016 = 8247 kwh - 0 m3 ved. År 12, 2016-2017 = 8777 kwh - 0 m3 ved. Vår rullande totala årsförbrukning ligger fn på 8686kwh.
nikitalord
Expert på värmepump
Antal inlägg: 233
Karma +0/-0
nikitalord
SV: LLVP i litet hus
«
Svar #13 skrivet:
13 februari 2011, 00:14:08 »
Citera
Öppna vardagsrums dörren och se om du då kan hålla tex 22-23 grader i alla rummen.
Kan lägga upp min planritning och se var du skulle satt pump kanske någon kan komma på en riktigt bra lösning ny pump ska monteras på tisdag.
Skiss kommer på ny tråd så vi slipper förstöra denna.
Loggat
Raffen
Dignitär inom värmepump
Stad/land: Skaraborg
Antal inlägg: 8687
Karma +14/-27
Kön:
Raffen
SV: LLVP i litet hus
«
Svar #14 skrivet:
13 februari 2011, 00:25:55 »
Citera
Hej Nikitalord! Ja nu brukar vi väl normalt inte köra med +22-23 ºC i huset precis utan snarare +20,5-21,5 ºC men naturligtvis innefattas även vardagrummet i precis samma innetemperatur som övriga utrymmen i bostadsplanet även om jag inte nämnde detta tidigare. För du trodde väl inte nu hoppas jag bara att det ev skulle bli varmare i vardagsrummet eller så, för det blir det naturligtvis inte.
Mvh Raffen.
Loggat
Bor med min hustru (barnen utflugna) i en 1-plansvilla med källare 95 m2 + 95 m2 i Skaraborg byggt 75 - 78 och relativt välisolerat. Uppvärmningsyta 95 m2 + ca 65-70 m2 i källaren. Direktverkande el i hela huset, 1 st luftvärmepump samt braskamin finns i gillestugan i källaren (braskaminen har jag haft möjlighet att elda med vid riktigt kall väderlek tidigare men numera med 2 st pumpar så används den endast till myseldning), samt en 300 liters rostfri 3-fas Nibe Compact varmv.beredare från 1975 som jag kör ca 6 tim/dygn på ca 1500 watt med timer och jag mäter elförbrukningen på beredaren med en Siemens Landis/Gyr 3-fasmätare från Rickards webshop. Bytte f.ö till en ny elpatron på beredaren i januari månad 2017 för första gången efter drygt 42 års drift för då var patronen helt slut.
Installerade min första pump Panasonic E9 DKE i sept 2005 i källaren (som jag f.ö bytte ut mot en Toshiba RAS 10 ND i sept 2009) och installerade min 2:a pump en Toshiba RAS 10 GKVP-E i april 2008 uppe i bostadsvåningen, och båda pumparna mäter jag elförbrukningen med varsina resp stickproppsmätare av typen Voltcraft Energy Check 3000 + varsina Enermet 1-fasmätare från Rickards webshop.
Låg innan pumpinstallation på en total elförbrukning på mellan 16500 - 19000 kwh/år beroende på vinter inkl hushållsel och varmvatten + ca 1,5 - 2 m3 ved. Total elförbrukning dvs helår inkl VP, hh-el och vv med avstämningstid 1 aug - 31 juli för år 1, 2005-2006 = 10340 kwh + 1,5 m3 ved. År 2, 2006 - 2007 = 8177 kwh + 3/4 m3 ved. År 3, 2007 - 2008 = 8976 kwh + 3/4 m3 ved. År 4, 2008 - 2009 = 8275 kwh + 1/2 m3 ved. År 5, 2009 - 2010 = 8375 kwh + 3/4 m3 ved. År 6, 2010 - 2011 = 8407 kwh + 1/2 m3 ved. År 7, 2011-2012 = 7459 kwh - 0 m3 ved. År 8, 2012-2013 = 8281 kwh – 0 m3 ved. År 9, 2013-2014 = 7299 kwh - 0 m3 ved. År 10, 2014-2015 = 7472 kwh - 0 m3 ved. År 11, 2015-2016 = 8247 kwh - 0 m3 ved. År 12, 2016-2017 = 8777 kwh - 0 m3 ved. Vår rullande totala årsförbrukning ligger fn på 8686kwh.
Svara
Skicka ämnet
Skriv ut
Sidor: [
1
]
2
Next
Alla
Gå upp
Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar
»
VärmepumpsForum Allmänt
»
Värmepumpar och installationsfrågor.
»
Värmepumpar - Luft/luft
»
Placering av inne och ute-del
(Moderatorer:
Bertil
,
Bosse-värmepumpsdo
) »
Ämne:
LLVP i litet hus
Annonser
Right Block
Online just nu!
gäster: 1303
dolda: 0
användare: 17
Användare online
:
T.eriks
kWhalp
uecjs
haggis
Totning
ErikB
BiggerDigger
Micc
Heat?
TS Comfort AB
rousit
Scarrl
berkan
pobroms
Zyberdude
Musicdigger
jantijanti
Cookies hjälper oss att ge dig en bättre upplevelse av vår webbsida. Genom att använda vår webbplats godkänner du även användningen av cookies.
OK
Mer info