Det er litt som TS-ComfortAB skriver, det kan stilles spørsmål med hvor stor virkelig luftstrøm er, rettere sagt, luftstrømmen er aldri så høy som oppgitt. Det er også viktig å ha med seg at formel m3/h x 0.36 x Delta_T er svært forenklet.
Jeg har testet på min varmpumpe med en vindmåler. Det viste seg å være 10% lavere luftstrøm enn oppgitt. Årsaken er filter som gir motstand, etter hvert noe støv inne i pumpen tross filter, vingenes posisjon og viftens virkningsgrad påvirket av lufttemperaturen.
Formellen for avgitt effekt der faktor 0.36 anvendes stemmer for "normal" drift. Faktoren (0.36) dekker alle forhold som luftens tetthet ved en fast inn_temp, luftfuktighet og spesifikk varmekapasitet. Den er mest riktig for en delta_T på 20 grader, innluft 20 grader og luftfuktighet 30%.
Ved "ekstreme" avvik fra normalen, tørr luft (15%) og at f.eks temperaturen som trekker inn i innedelen er 25 grader, og ikke 20 vil vekten av luft som går gjennom pumpen være 5% mindre enn om luften holdt 20. Mindre vann i luften betyr enda lavere spesifikk varmekapasitet.
Jo varmere utluften er jo tynnere er luften viften skal transportere, og viftens virkningsgrad går ned.
Alt dette gjør at formelen må anvendes "forsiktig".
For korreksjon av tetthet pga av høyere enn 20 grader innluft på siste måling i det siste innlegget her vil faktor 0.34 være mer riktig, og gi 5.9 kW avgitt. Deretter korrigert luftstrøm til 90% av oppgitt ytelse, og da kommer man på 5.3kW.