Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!
 

Författare Ämne: Hur ska vi värma vår skola?!  (läst 29557 gånger)

0 medlemmar och 4 gäster tittar på detta ämne.

Utloggad ORAKLET

  • VVS-Tekniker
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 5464
  • Karma +28/-13
  • Kön: Man
SV: Hur ska vi värma vår skola?!
« Svar #75 skrivet: 15 oktober 2010, 07:31:33 »
God morgon nemesis :)  Det handlar inte om några banbrytande idéer. Qvantum gör det redan samt Thermia med sin Atria och ALLA kylmaskiner på ica, coop mm.

Ett kyltorn är bara en lite mindre kylmedelkylare fast dem finns till 1000kw. AERMEC tillverkar dem. Kollade på ett på 50 kw och det skulle kosta 20K plus moms. Då måste jag fixa avfrostning. Det smartaste blir via underkylning som qvantum och det får man om man tar en VP t,ex Ecozon med tillägget underkylare . Sedan en tank till detta samt beredare och styr så är det klart.

Lite trassligare än qvantums färdiga grejer men det blir jättebra Thumbsup

eftersom ni är så snabba att dömma ut mina idéer så trodde jag att ni förstod dem ::)

Alla här dömmer ut LV efter de erfareheter som finns på forumet vilka baseras mest på problem med Nibe relaterade sådana samt otillfredsställande dimensionering av sagda värmepumpar.
Det behöver inte vara hela sanningen. LV är bra om det dimensioneras rätt, men det är lite mer pyssel än BV
 *vinkar*
  
« Senast ändrad: 15 oktober 2010, 07:46:08 av VP ORAKLET »

Utloggad Sfinx

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Antal inlägg: 971
  • Karma +2/-1
  • Värmepumpar = eldrivna solfångare
SV: Hur ska vi värma vår skola?!
« Svar #76 skrivet: 15 oktober 2010, 07:45:31 »
Det fanns alltså kakelugnar i huset. Det hade jag inte sett.
Då finns vedlternativet = hög effekt oavsett utetemp redan, finns då ingen anledning med vedpanna.
Då blir det ännu billigare  ;)





Utloggad Carl N

  • Manual-nörd
  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 30324
  • Karma +20/-8
  • Kön: Man
  • Alien snowman.
SV: Hur ska vi värma vår skola?!
« Svar #77 skrivet: 15 oktober 2010, 07:49:12 »
Det vi lutar åt nu är en ctc 115 plus en zenith, däremot så vet vi inte om det är någon poäng att satsa på solpaneler? Är det lönt med avseende på den utveckling som sker, samt avskrivningstiden?

Jag tycker det låter som en bra idé, men jag undrar om inte CTC 120 är rätt storlek?
EcoZenith har ju totalt 18 kW elpatroner att ta till om ni behöver värma upp kåken snabbt, men självklart är kakelugnar en bra spetsvärme.

Ta in offert på solpaneler som option, kostar det för mycket så kan ni alltid koppla in såna vid ett senare tillfälle.
Huset: NIBE 1215-5, 120 m aktivt borrdjup, 127 m2 boyta 53 m2 biyta, suterräng byggt 1970. Tidigare 2,5 kbm olja/år, huset tilläggsisolerat i samband med VP-installationen. FST34+1 som frikyla.
Ca 5500 kWh i drivenergi för VP-drift, ca 5500 kWh HH-el + komfortgolvvärme i snitt/år.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Fritidshuset, NIBE 1245-8, 160 m aktivt borrdjup, ca 150 m2 boarea + en liten källare från 1912.

Utloggad cocacola

  • Rörmockare
  • VVS-Tekniker
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Stad/land: Stockholm
  • Antal inlägg: 3353
  • Karma +8/-3
  • Kön: Man
  • VVS Kunskap är yrkeserfarenhet .
SV: Hur ska vi värma vår skola?!
« Svar #78 skrivet: 15 oktober 2010, 08:20:58 »
Så Varför skriver du då som du gör >:(

Och om det jag skrev va så fel i det 1 FÖRSTA INLÄGGET  om att ta ut flera st för ett rättvist förslag på plats då det rör sig om ett hus som är byggt 1885 och 350 m2 meter stort med momentant stora varmvatten behov ..varför påpeka det du inte det då?        Det ska till slut vara en konstruktion som någon kan stå för då det inte är en standard installation som dom flesta "tror" dom klarar med ett par siffrer i ett program
det är trots allt ca 150 000 till 200 000 kr som familjen ska investera då ska det f-n var rätt lösning som installeras och inget hitte på eller tro att det går ..
Jag gillar inte din ton mot mig Rickard . är det så att du tycker det jag skriver är skit  eller inte förstår det jag skriver PM mig privat så ska jag förklarar för dig cocacola  >:(

fram tills ditt inlägg Rickard va det här en bra tråd där medlemmar diskuterade förslag och olika sätt att se på sakerna med skämtsamma skrift. En bra tråd alltså Varför förstöra den med den typen av inlägg du kommer med ?
Den tonen och på hoppen gör i alla fall mig förbannad   vill du ha det så att folk ska bli förbannde och oförskämda som du faktiskt har varit IGEN
« Senast ändrad: 15 oktober 2010, 08:26:07 av cocacola »
Den positiva tänkaren ser det osynliga, känner det ogripbara och uppnår det omöjliga.

Den enda källan till kunskap är erfarenhet.

Lyssna på kunskap  och inte på tyckande Nyanser !

Utloggad Rickard

  • Rickard
  • Administratör
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 35832
  • Karma +57/-50
  • Kön: Man
  • Ägare av forumet
SV: Hur ska vi värma vår skola?!
« Svar #79 skrivet: 15 oktober 2010, 08:58:28 »
coca-cola: Du förstår inte hur jag tänker.

Jag är till visshet gränsande säkerhet övertygad om att en installatör, eller flera, som tas ut på plats kommer att föreslå en lösning på runt 250 000 - 350 000 kr, oavsett om det skulle gälla en luft/vatten eller bergvärmeanläggning.
Jag tror även att trådskaparen har den uppfattningen/misstanken, och att det är därför hon frågar i detta forum, för att få flera olika ingångar på det uppenbara problemet att hitta en lösning för 150 000 kr som fungerar skapligt, om än inte optimalt.
Jag kan ha fel, men min uppfattning har grundats av de tusentals offerter och förslag som jag fått redovisat av olika medlemmar i detta forum de senaste 8 åren, så jag anser mig ha rätt bra på fötterna.
Skulle jag ha fel så ber jag om ursäkt.

Än en gång, det är aldrig fel att ta hem en installatör för att lämna förslag, eller utvärdera egna ideer som man som villaägare kan ha.
Men att som första svar på en komplicerad frågeställning föreslå detta på en fråga som ställs i detta forum är inte konstruktivt, det är min uppfattning, och den står jag för.

Om man tänkt köpa tjänsten av en installatör så anser jag det vara självklart att man tar in expert/installatör för att lämna offert, eller komma med synpunkter på den lösning man lutar åt innan man beställer jobbet.

Om man inte tänkt köpa några tjänster, utan istället satsar mest möjliga av budgeten på att få en väl fungerande lösning anser jag att man på ett fult sätt utnyttjar installatörer om man ber dem komma hem och lämna offerter, utan att man själv har en tanke på att köpa tjänsten.

Det är naturligvis så att alla förslag som lämnats i denna tråd inte är säkra med avseende på effektberäkning, eftersom de uppgifter vi har över husets energibehov är väldigt knapphändiga, även detta talar för att man bör ha ut någon som kan göra en effektberäkning innan man fattar beslut.
Eller att man i vart fall är säker på att eleffekten räcker till om värmepumpen sviker lite för tidigt.

Även om kunden väljer en för klen lösning baserat på våra förslag, men säkerställer att eleffekten är tillräckligt hög, så kan de antagligen hitta en "billig" lösning som ger en stor besparing och bra funktion, och till en mycket lägre kostnad än om de "bara" ringt en installatör och betalt för att han skulle montera in en anläggning efter eget huvud, oavsett kostnad.
Att ta del av många olika förslag i ett forum som detta kan hjälpa denna trådskapare och många andra att ta välgrundade beslut, och kunna föra en initierad dialog med den installatör de till sist eventuellt väljer att ta kontakt med.

Oraklet.

Än en gång föreslår du lösningar för kommersiella fastigheter till en villainstallation, och jag säger inte att det är omöjligt att det är ett bra alternativ, men jag saknar ett fullständigt förslag som på något sätt ger en indikation på vad kostnaden skulle kunna tänkas bli, i en tråd som detta där målet är att hitta en anläggning för ca 150 000 kr naser jag det vara en icke ovesäntlig del av de svar som lämnas om man vill att förslagen skall tas på allvar.
Jag tror också att det är därför ingen reagerat särskilt på ditt kyltornsförslag, det anses inte vara helt seriöst, och dessutom för svårt för oss som inte har tillgång till prislistor och dyl. som bara vänder sig till installatörer och kommersiella fastigheter.

20 000 kr + moms = 25 000 kr
Nettoprislistan?
Ditt påslag?
Hur många procents påslag?
65%?
Vad är det faktiska priset ut till kund?

Du måste förstå att det är svårt att ta ställning till de priser du uppger om du inte kan länka till källa, eller på annat sätt göra för troligt att ditt förslag kan vara lösningen på frågeställarens problem rent prismässigt och med alla funktioner på plats.
Och där har du nog anledningen till att ingen kommenterat ditt förslag.

För att vi inte skall inte förstöra denna tråd ytterligare med vårt tjafs så anser jag att vi avslutar denna debatt, eller för den på annat håll, jag kommer inte att kommentera era förslag i denna tråd ytterligare, ni kan alltså skriva vad ni vill utan att jag kommer att kommentera detta ytterligare i denna tråd.
« Senast ändrad: 15 oktober 2010, 09:16:03 av Rickard »
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
38 stycken solceller, Hanersun TCP18-54HB415W, Total teoretisk effekt 15770 W.
Invertern är en Hybrid från Growatt på 15 kW, och batterierna är Growatt APX HV Battery 15 kW, Power Module APX 98020-P1/APX 98034-P2
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad Roland

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 9864
  • Karma +19/-4
SV: Hur ska vi värma vår skola?!
« Svar #80 skrivet: 15 oktober 2010, 09:08:22 »

Det vi lutar åt nu är en ctc 115 plus en zenith, däremot så vet vi inte om det är någon poäng att satsa på solpaneler? Är det lönt med avseende på den utveckling som sker, samt avskrivningstiden?


Solfångarna ger värme under den tid en luft/vattenvärmepump har bra verkningsgrad. Värmepumpens värme kostar då (rörlig kostnad) under 40 öre/kWh. Ett solfångarsystem där man räknar med rimlig avskrivningstid kan inte konkurrera med det. Det är en annan sak när solfångare tävlar mot elvärme à 1,1 kr/kWh.
5 kW IVT C5 med 118 m aktivt hål (Cirka 0 grader på KBin på senvintern) i Danderyd som värmer 118 dåligt isolerade m2 i ett plan. Genomsnitt/år maj 2002 till maj 2013: 4095 driftimmar/år, 790 kWh/år tillsatsel. Pumpen klarar ca -3 utan tillsatsel.

Utloggad cocacola

  • Rörmockare
  • VVS-Tekniker
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Stad/land: Stockholm
  • Antal inlägg: 3353
  • Karma +8/-3
  • Kön: Man
  • VVS Kunskap är yrkeserfarenhet .
SV: Hur ska vi värma vår skola?!
« Svar #81 skrivet: 15 oktober 2010, 17:25:27 »
Du skriver att jag inte förstår hur du tänker ... Det är vi överens om . Det du förespråkar och skriver emellanåt är långt ifrån den verklighet jag lever i ..

Hittar Yvonne en bra installatör kan hon köra med öppna kort efter all nödvändig och onödvändig information hon läst här .. Jag har en Budget på 150 000 tkr vad får jag för det presentera ett förslag inom ramen för den pengen så får jag se om jag blir nöjd med det , då blir det inget förslag på 250- 300 000tkr
cocacola
Den positiva tänkaren ser det osynliga, känner det ogripbara och uppnår det omöjliga.

Den enda källan till kunskap är erfarenhet.

Lyssna på kunskap  och inte på tyckande Nyanser !

Utloggad Rickard

  • Rickard
  • Administratör
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 35832
  • Karma +57/-50
  • Kön: Man
  • Ägare av forumet
SV: Hur ska vi värma vår skola?!
« Svar #82 skrivet: 15 oktober 2010, 17:29:49 »
Så vitt jag har förstått är det Yvonnes tanke med att fråga här, att få några bra förslag och lite på fötterna inför hennes val, innan hon tillkallar expertisen.
Det kan väl aldrig vara fel.

Jag tycker att det framkommit en hel del bra förslag som hon kan gå vidare med, men än en gång, med Luft/vattenvärmepump så är det att tänka på att ni inte kan säkra ned för mycket, då räcker eltillskottet inte till för att värma huset på egen hand om/när det blir så kallt att värmepumpen helt stannar.
Med bergvärme skulle ni kanske kunna säkra ned betydligt.
Vilken säkringsstorlek kör ni med nu, vet du det Yvonne?
« Senast ändrad: 16 oktober 2010, 10:00:10 av Rickard »
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
38 stycken solceller, Hanersun TCP18-54HB415W, Total teoretisk effekt 15770 W.
Invertern är en Hybrid från Growatt på 15 kW, och batterierna är Growatt APX HV Battery 15 kW, Power Module APX 98020-P1/APX 98034-P2
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Vill du annonsera klicka här! Varmvattenberedare från Indol
 


Annonser

Right Block

luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!