Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!
 

Författare Ämne: LL-Värmepump, förstagångsköp till nyinköpt villa!  (läst 7509 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Stinky

  • provningsingenjör inom fordonsindustrin
  • Nybörjare
  • *
  • Stad/land: stockholm
  • Antal inlägg: 4
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
LL-Värmepump, förstagångsköp till nyinköpt villa!
« skrivet: 08 oktober 2010, 20:53:12 »
Hej hopp allihopa!

Som rubriken lyder går jag i värmepumpstankar. Har kollat upp dessa modeller men kan inte välja :-X

1: Fujitsu Nocria 14 LBC inverter
2: Toshiba polar (1 eller 2) RAS 13
3: Mitsubishi Kirigamine FD35 VABH I-SEE alt. FD50 VABH

Detta ska jag ha pumpen till:
*1 plans 121 kvm boro-hus (med garage i bottenvåningen som dock är separerad från övervåningen och har stödelement. man måste alltså gå ut ur huset och ner i garaget)
*byggår 1991 med norrbottenspec. på isoleringen, 4-glas (!) fönster överallt (dock är de stora)
*Relativt öppen planlösning (bild bifogas)
*Nuvarande uppvärmning är bahco FTX med värmeåtervinning och ett 6kW luftvärmeagg.
*Jag bor i stockholm

Jag vill att pumpen ska värma huset så långt det är möjligt och att mitt befintliga FTX-system ska sprida ut värmen på ett effektivt sätt. När eller om pumpen sedan inte orkar mer kommer FTX-luftvärmaren att starta automatiskt genom termostatinställningen.Kan det funka?

Jag har funderat länge på detta nu (och läst en del här  :)) och tror att den bästa placeringen av innerdelen är i vardagsrummet ,på ytterväggen, till höger eller vänster om balkongdörren sett ovanfrån på bilden. mittemot sitter FTX:ens recirkulationskanal (vid golvet). FTX-en tar varm inneluft från vardagsrummet som sedan blandas ut med ny luft och sedan sprids ut till alla rum.


Nu till mina frågor:

1: Är detta ett rimligt resonemang, att utnyttja FTX:en på detta sätt? Den mäter tempen i den recirkulerande luften och startar värmebatteriet vid behov för att värma. Kan detta ställa till problem? Kommer jag att "lura" FTX-en att aldrig starta?

2: Vilken pump och med vilken nominell effekt av ovan angivna är att föredra?

Jag vet att Toshibans fläkt på innerdelen tex kan köras helt manuellt och att den kan gå lågt  i driftförbrukning och värmeavgivning utan att gå till off-läge.

Jag gillar att Fujitsuns Nocria modell har hög effekt.. >:D

Jag gillar även Mitsubishins "I-SEE" funktion (kan denna avaktiveras om det skulle behövas??)
Mitsubishin garanterar för övrigt värme ner till -25 och konstant värmekapacitet ner till -15 :D

Kan alla dessa pumpar köras helt manuellt beträffande fläkthastigheten? Jag vill helst ha så lite störande ljud som möjligt. Mitsubishin och Fujitsun verkar vara tysta (20db) om man ser till tillverkarnas spec.

Kan Fujitsun och Mitsubishin också gå lågt i driftförbrukning och värmeavgivning (utan att gå till off/standby-läge)??

Har alla dessa pumpar behovsstyrd avfrostning?

Jag bryr mig inte om några 4-5 tusenlappar hit eller dit. lägger gärna ut lite extra för att få en driftsäker, effektiv pump med bra garantier och lång hållbarhet.

Oerhört tacksam för svar :) ska för övrigt till villa-mässan imorgon och kanske grilla vidare med frågor >:D

Väl mött!
Bor med min fru i ett 1-plans 121m2 boro-hus med 37m2 varmgarage och stå-grund i botten. byggår 1991, Tyresö-Stockholm. 4-glasfönster och norrbottenspec på isoleringen. Grundmur gjutet på berg, resten byggt av isotherm/thermomur-block (betongfyllda frigolitblock som isolerar väldigt bra) FTX med plattvärmeväxlare och ett 6kW luftvärmaraggregat. Nyligen investerat i en Toshiba Polar-1 RAS13 som skall sköta uppvärmningen under vintrarna. FTX skall distribuera och återvinna värmen. Beräknad årsförbrukning (av vattenfall) nu innan installation av llvp=18969kWh (ink. allt).

Utloggad Energipojkarna

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Stad/land: Göteborg
  • Antal inlägg: 63
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
  • Driver företaget Energipojkarna (Gbg)
    • www.energipojkarna.se
SV: LL-Värmepump, förstagångsköp till nyinköpt villa!
« Svar #1 skrivet: 09 oktober 2010, 11:08:05 »
Hej,
Ska försöka ge dig ett par svar iaf.. :)

121m2 att värma. Då skulle det räcka gott och väl med en 6kW modell.

Fujistu´s fördelar är väl att den klarar väldigt kallt klimat hörde om en kund här på forumet som skrev att den gav värme vid -31 grader. Så kallt har vi sällan i de trakterna.
Den omsätter mer luft och är ganska skötselfri, rengör sig själva.

Mitsubishi är en mycket bra pump omtyckt av de flesta, känd för att vara tyst. I SEE funktionen är bra om du nu har öppen planlösning den ser inte förbi väggar bara.
Man behöver rensa filter med jämna mellanrum.

Toshiba har som jag förstått det alltid varit starka och omtyckta. Har mindre erfarenhet av denna modell men vet att man kan räkna med den. Snygg design bra effekt.
I Finland ligger toshiba 1:a och där är det ju kallt ;)

3 kanonbra märken med andra ord..

Till dina frågor:
1. Jag tycker alltid att man ska testa sig fram då varje hus har olika förutsättningar. Det är svårt att säga att du ska göra på ett vist sätt bättre att prova sig fram och jag tycker du är inne på bra ideer. Då luftluftvärmepumpar är slutna system skapar de inte något övertryck eller undertryck (så länga man inte sätter en innedel nära en ventil och på så sätt skapar ett övertryck där genom att extrema luftmassor går förbi ökar suget på just den ventilen) fungerar de bra ihopa med luftburna system som om man spelar sina kort rätt kan samarbeta kanon. Prata med tekniker och se om du kan få tag i någon som har liknande system här på forumet som då redan har luftvärmepump.

2. Min personliga favorit är Fujitsun som ger dig överkapacitet och lite större luft genomströmning. Men det är som att välja mellan Gott, gott och gott. ;)

Toshibans fläktfunktion är ju ett bra argument till att få runt luftmassorna utan tillskott av värme. Men rekommenderar att använda med värme så mycket som möjligt.
Fläktläge 2 är ett vanligt läge man brukar köra pumpen på och på detta läge får du mest värme från Fujitsu då den omsätter mer luft. Dock mer kW än vad du behöver ;)

Jag såg en jämförelse bild på mitsubihsi, panasonic och fujistu när det kommer till avfrostning i detta test vann fujistun men jag är alltid skeptiskt till alla test då de kan vinklas.
Sätt ett plåttak ovan så slipper du en hel del frost och kondesnvatten under utedel.

Hoppas något svar gav dig mer kött på benen, lycka till!

Ska själv på villamässan när den kommer till göteborg :)

Mvh
Andreas

Utloggad Gamblern

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 338
  • Karma +0/-2
SV: LL-Värmepump, förstagångsköp till nyinköpt villa!
« Svar #2 skrivet: 09 oktober 2010, 11:33:08 »
2. Min personliga favorit är Fujitsun som ger dig överkapacitet och lite större luft genomströmning. Men det är som att välja mellan Gott, gott och gott. ;)
Fujitsun är klart överlägset anser jag.
Men en sak jag funderat på Andreas är att om du personligen tycker om Fujitsun varför du inte i annan tråd inte ens nämnde den bland vp du rekommenderar????...
Hus i Gbg, byggt 1974. Boyta 133 kvm+Biyta 133 kvm, tot uppvärmd yta=266 kvm till 22gr. Enplans med källare. 2 st Daikin Ururu Sarara á 9,4kW. Vadå bergvärme?? Vattenburna radiatorer kopplade till NIBE EWC13 elkassett som ev backup samt separat Metro 300l VVB. Gasolkamin 4kW som ev backup
Scanspis 9 kW - används som mysbrasa och ev backup .

Utloggad Raffen

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Skaraborg
  • Antal inlägg: 8687
  • Karma +14/-27
  • Kön: Man
SV: LL-Värmepump, förstagångsköp till nyinköpt villa!
« Svar #3 skrivet: 09 oktober 2010, 11:33:43 »
Jag har funderat länge på detta nu (och läst en del här  :)) och tror att den bästa placeringen av innerdelen är i vardagsrummet ,på ytterväggen, till höger eller vänster om balkongdörren sett ovanfrån på bilden. mittemot sitter FTX:ens recirkulationskanal (vid golvet). FTX-en tar varm inneluft från vardagsrummet som sedan blandas ut med ny luft och sedan sprids ut till alla rum.

Hej Stinky och välkommen till forumet! Thumbsup Mitt råd till dig här är att man skall alltid så långt det är möjligt undvika att sätta en pumpinnerdel i ett vardagsrum/allrum eller annat samvaroutrymme i huset där människor umgås och vistas mkt.
Det är 2 saker främst som man skall tänka på vid en placering av en pumpinnerdel, det första och mest viktiga är att man får en så bra värmespridning som möjligt i huset och det andra och näst viktigaste är att pumpinnerdelen stör så lite som möjligt när den är i drift så att man kan köra pumpen kontinuerligt på en hygglig fläkthastighet och därmed utnyttja pumpens fördelar till besparing även om man umgås och har aktiviteter människor emellan i huset. ;)
I ditt fall med det här huset och den planlösningen så är mitt råd att du tveklöst skall placera pumpinnerdelen över entrédörren i hallen eftersom detta kommer att ge dig både den optimalaste och bästa värmespridningen i ditt hus samtidigt som den kommer att störa er allra minst där. :)

Mvh Raffen.
« Senast ändrad: 09 oktober 2010, 12:35:51 av Raffen »
Bor med min hustru (barnen utflugna) i en 1-plansvilla med källare 95 m2 + 95 m2 i Skaraborg byggt 75 - 78 och relativt välisolerat. Uppvärmningsyta 95 m2 + ca 65-70 m2 i källaren. Direktverkande el i hela huset, 1 st luftvärmepump samt braskamin finns i gillestugan i källaren (braskaminen har jag haft möjlighet att elda med vid riktigt kall väderlek tidigare men numera med 2 st pumpar så används den endast till myseldning), samt en 300 liters rostfri 3-fas Nibe Compact varmv.beredare från 1975 som jag kör ca 6 tim/dygn på ca 1500 watt med timer och jag mäter elförbrukningen på beredaren med en Siemens Landis/Gyr 3-fasmätare från Rickards webshop. Bytte f.ö till en ny elpatron på beredaren i januari månad 2017 för första gången efter drygt 42 års drift för då var patronen helt slut.
Installerade min första pump Panasonic E9 DKE i sept 2005 i källaren (som jag f.ö bytte ut mot en Toshiba RAS 10 ND i sept 2009) och installerade min 2:a pump en Toshiba RAS 10 GKVP-E i april 2008 uppe i bostadsvåningen, och båda pumparna mäter jag elförbrukningen med varsina resp stickproppsmätare av typen Voltcraft Energy Check 3000 + varsina Enermet 1-fasmätare från Rickards webshop. 
Låg innan pumpinstallation på en total elförbrukning på mellan 16500 - 19000 kwh/år beroende på vinter inkl hushållsel och varmvatten + ca 1,5 - 2 m3 ved. Total elförbrukning dvs helår inkl VP, hh-el och vv med avstämningstid 1 aug - 31 juli för år 1, 2005-2006 = 10340 kwh + 1,5 m3 ved. År 2, 2006 - 2007 = 8177 kwh + 3/4 m3 ved. År 3, 2007 - 2008 = 8976 kwh + 3/4 m3 ved. År 4, 2008 - 2009 = 8275 kwh + 1/2 m3 ved. År 5, 2009 - 2010 = 8375 kwh + 3/4 m3 ved. År 6, 2010 - 2011 = 8407 kwh + 1/2 m3 ved. År 7, 2011-2012 = 7459 kwh - 0 m3 ved. År 8, 2012-2013 = 8281 kwh – 0 m3 ved. År 9, 2013-2014 = 7299 kwh - 0 m3 ved. År 10, 2014-2015 = 7472 kwh - 0 m3 ved. År 11, 2015-2016 = 8247 kwh - 0 m3 ved. År 12, 2016-2017 = 8777 kwh - 0 m3 ved. Vår rullande totala årsförbrukning ligger fn på 8686kwh.

Utloggad Energipojkarna

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Stad/land: Göteborg
  • Antal inlägg: 63
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
  • Driver företaget Energipojkarna (Gbg)
    • www.energipojkarna.se
SV: LL-Värmepump, förstagångsköp till nyinköpt villa!
« Svar #4 skrivet: 09 oktober 2010, 11:43:36 »
2. Min personliga favorit är Fujitsun som ger dig överkapacitet och lite större luft genomströmning. Men det är som att välja mellan Gott, gott och gott. ;)
Fujitsun är klart överlägset anser jag.
Men en sak jag funderat på Andreas är att om du personligen tycker om Fujitsun varför du inte i annan tråd inte ens nämnde den bland vp du rekommenderar????...

Jag gillar fujitsun men är helt införstådd att det även finns andra bra märken och modeller som jag vill rekommendera. Sen tycker jag att om en kund är inne på 3 bra märken och fujitsu inte råkar vara ett av dem varför då förvilla och blanda in ytterligare ett märke om jag nu anser att de som nämnts är väl värda att satsa på?

Det finns inte bara ett bra märke så hoppas du är med på hur jag resonerar. Det framgår också då jag avslutar med att säga att det är som att välja mellan gott, gott och gott.

Mvh
Andreas

Utloggad Raffen

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Skaraborg
  • Antal inlägg: 8687
  • Karma +14/-27
  • Kön: Man
SV: LL-Värmepump, förstagångsköp till nyinköpt villa!
« Svar #5 skrivet: 09 oktober 2010, 11:52:06 »
2. Min personliga favorit är Fujitsun som ger dig överkapacitet och lite större luft genomströmning. Men det är som att välja mellan Gott, gott och gott. ;)
Fujitsun är klart överlägset anser jag.
Men en sak jag funderat på Andreas är att om du personligen tycker om Fujitsun varför du inte i annan tråd inte ens nämnde den bland vp du rekommenderar????...

Hej Gamblern!  Jo det känner vi till ganska väl vid det här laget att du tycker att Fujitsu är klart överlägsen Gamblern! ;) Och jag är väl också beredd att hålla med dig om att Fujitsu är bra pumpar alltså om man vill ha mkt effekt, men att den skulle vara överlägsen det kanske är att ta i tycker jag. Om du nu menar effekt och kraft när det gäller Nocria-pumparna så håller jag med dig, även om de då samtidigt inte är direkt kända för att vara spec billiga i drift. Sen finns det ju faktiskt även andra pumpar som uppfyller vissa krav och önskemål som då inte ens Nocriapumparna klarar av på långa håll, och då skulle man väl isf kunna säga att även dessa andra slags pumpar är helt överlägsna då också eller?? Sc:,h

Sen tycker jag faktiskt att Andreas gjorde ett mkt bra och seriöst inlägg till Stinky här. Thumbsup Så ingen skugga skall falla över honom i det här fallet, och lika seriöst är det då givetvis av honom Gamblern att han inte enbart rekommenderar Fujitsu Nocria i varje inlägg som du själv alltid brukar göra när det egentligen finns rätt många bra pumpar beroende på behov och önskemål. Så forsätter Andreas på det här sättet så kommer det nog att bli riktigt bra framöver för hans del här på forumet skulle jag tro. :)

Mvh Raffen.
« Senast ändrad: 09 oktober 2010, 12:44:47 av Raffen »
Bor med min hustru (barnen utflugna) i en 1-plansvilla med källare 95 m2 + 95 m2 i Skaraborg byggt 75 - 78 och relativt välisolerat. Uppvärmningsyta 95 m2 + ca 65-70 m2 i källaren. Direktverkande el i hela huset, 1 st luftvärmepump samt braskamin finns i gillestugan i källaren (braskaminen har jag haft möjlighet att elda med vid riktigt kall väderlek tidigare men numera med 2 st pumpar så används den endast till myseldning), samt en 300 liters rostfri 3-fas Nibe Compact varmv.beredare från 1975 som jag kör ca 6 tim/dygn på ca 1500 watt med timer och jag mäter elförbrukningen på beredaren med en Siemens Landis/Gyr 3-fasmätare från Rickards webshop. Bytte f.ö till en ny elpatron på beredaren i januari månad 2017 för första gången efter drygt 42 års drift för då var patronen helt slut.
Installerade min första pump Panasonic E9 DKE i sept 2005 i källaren (som jag f.ö bytte ut mot en Toshiba RAS 10 ND i sept 2009) och installerade min 2:a pump en Toshiba RAS 10 GKVP-E i april 2008 uppe i bostadsvåningen, och båda pumparna mäter jag elförbrukningen med varsina resp stickproppsmätare av typen Voltcraft Energy Check 3000 + varsina Enermet 1-fasmätare från Rickards webshop. 
Låg innan pumpinstallation på en total elförbrukning på mellan 16500 - 19000 kwh/år beroende på vinter inkl hushållsel och varmvatten + ca 1,5 - 2 m3 ved. Total elförbrukning dvs helår inkl VP, hh-el och vv med avstämningstid 1 aug - 31 juli för år 1, 2005-2006 = 10340 kwh + 1,5 m3 ved. År 2, 2006 - 2007 = 8177 kwh + 3/4 m3 ved. År 3, 2007 - 2008 = 8976 kwh + 3/4 m3 ved. År 4, 2008 - 2009 = 8275 kwh + 1/2 m3 ved. År 5, 2009 - 2010 = 8375 kwh + 3/4 m3 ved. År 6, 2010 - 2011 = 8407 kwh + 1/2 m3 ved. År 7, 2011-2012 = 7459 kwh - 0 m3 ved. År 8, 2012-2013 = 8281 kwh – 0 m3 ved. År 9, 2013-2014 = 7299 kwh - 0 m3 ved. År 10, 2014-2015 = 7472 kwh - 0 m3 ved. År 11, 2015-2016 = 8247 kwh - 0 m3 ved. År 12, 2016-2017 = 8777 kwh - 0 m3 ved. Vår rullande totala årsförbrukning ligger fn på 8686kwh.

Utloggad Stinky

  • provningsingenjör inom fordonsindustrin
  • Nybörjare
  • *
  • Stad/land: stockholm
  • Antal inlägg: 4
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
SV: LL-Värmepump, förstagångsköp till nyinköpt villa!
« Svar #6 skrivet: 09 oktober 2010, 22:48:40 »
Hejsan! Tack så mycket för svaren!  ;)

Idag var jag som sagt på villamässan och kollade på värmepumparna  :D

Nu är det Mitsubishi eller Toshiba som står på listan. Fujitsun verkar såklart fin, men är inte riktigt i behov av 9kW känns det som..

I allafall pratade jag 1h med mitsubishikillen och 1h med Toshiba (Ventilationsutv.)

Mitsubishikillen (varmahuset) menade på att det skulle vara lämpligt att placera innerdelen i vardagsrummet. Antingen vid balkongdörren eller på väggen som är mot tvättstugedelen (väggen som är mittemot alla sov och badrum). Han hade själv en FD25 I SEE och var (såklart) väldigt nöjd med den. Han

menade på att det var bäst att värma det största rummet i huset och att FD25:ans innerdel var väldigt tyst och fin. Jag är själv inte så jättepjåkig med ljudet men vill helst inte ha stora fläkten i ansiktet när jag ser på tv.
Toshibakillen menade att en RAS13 polar1 skulle vara bra i hallen ovanför ytterdörren och att I-SEE funktionen är överflödig då värmen i allafall tränger undan den kalla luften..Det var därför Toshiba inte ens hade den funktionen sa han.

Det som jag gillar med Mitsubishin dock är att den behåller samma värmekapacitet ner till -15C. Vet inte hur RAS13 är men jag bad att få grafer mailade som visar värmekapaciteten som en funktion av yttertemperaturen. När jag fått dem kan jag avgöra vilken det blir. För övrigt är tydligen Mitsubishi världens största tillverkare av kompressorer. Båda pumparna har dock samma typ av kompressor (rotationskompressor).

Förresten såg jag att POLAR1 har 1st "vinge"som styr luften medans mitsubishin har 2st. Är detta av någon större betydelse? jag kände lite på bladen och på mitsubishin följs dem åt, dvs man kan inte ställa en uppåt och en nedåt. Båda pumparna (FD35 I SEE och POLAR 1 RAS13) var likvärdiga i pris med installation och ROT avdrag. 20 000 installerat och klart ink eldragning från elcentralen.

Over and Out *vinkar*
Bor med min fru i ett 1-plans 121m2 boro-hus med 37m2 varmgarage och stå-grund i botten. byggår 1991, Tyresö-Stockholm. 4-glasfönster och norrbottenspec på isoleringen. Grundmur gjutet på berg, resten byggt av isotherm/thermomur-block (betongfyllda frigolitblock som isolerar väldigt bra) FTX med plattvärmeväxlare och ett 6kW luftvärmaraggregat. Nyligen investerat i en Toshiba Polar-1 RAS13 som skall sköta uppvärmningen under vintrarna. FTX skall distribuera och återvinna värmen. Beräknad årsförbrukning (av vattenfall) nu innan installation av llvp=18969kWh (ink. allt).

Utloggad T.Johansson

  • Egenföretagare
  • I branschen
  • Expert på värmepump
  • *****
  • Antal inlägg: 407
  • Karma +8/-9
  • Kön: Man
SV: LL-Värmepump, förstagångsköp till nyinköpt villa!
« Svar #7 skrivet: 10 oktober 2010, 15:51:43 »
Hej Stinky
Jag håller på ditt val med ME 35:an,en otrolig bra pump.
För övrigt om placering så anser jag längst ner i vardagsrummet,mot ytterväggen.
Där tycker jag att det verkar som att man har optimal värmespridning till alla rum,t.o.m köket som verkar vara det svåraste i eran planlösning.
Tänk även på att Daikin har bra och kraftiga pumpar som skulle täcka ditt behov.
//Thommy J
Egenföretagare inom vvs/kyl
Har jobbat inom yrket sen -87
Bor i:Villa -29  280kvm+ouppvärmd källare 40kvm
Mitsubishi Zubadan o.Ecodan +en mängd fläktkonvektorer
1st Mitsubishi GE25VAH och 1st Mitsubishi 25 VABH
Återförsäljare för:CanVac"Mitsubishi" och Daikin.

Utloggad Luring2

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Stad/land: Stockholm
  • Antal inlägg: 191
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
SV: LL-Värmepump, förstagångsköp till nyinköpt villa!
« Svar #8 skrivet: 10 oktober 2010, 16:13:36 »
Hi Stinky

jag skulle föredra ME pumpen, ska du köpa Toshiba, så välj en Polar 2, polar 1 (som jag själv har i fritidshuset) tycker jag är för bullrig. polar 2 tydligen mycket bättre (har ej lyssnat själv). Jag skulle välja placeringen i Vardagsrummet, då kommer pumpen nå så stora ytor att On-Off gången blir minimal. ME kan ju oxså svepa luften i sidled kontinuerligt, vilket nog kan hjälpa dig att öka spridningen. Jag använder inte I-see funktionen på mina ME, jag tycker det fungerar bättre manuellt, men kan ju bero på min planlösning.
Kvalitén på både Toshiba och ME verkar vara mycket hög, Toshiban verkar slösa lite mindre energi vid avfrostning (kan gå mycket lång tid mellan avfrostningarna) men kan då tyvärr ibland (vissa väderomslag) istället isa igen.

Mvh
/Svante
110 m2 + 110 m2 källare (till 75% uppvärmt) i huddinge, 2 ME Q630 (FD25VABH) L-L + Panasonic 9 kv(1fas) kW L-V + handöl 42 kamin + braskamin i källaren(används ej) Systemair 400 DC TFX, samt fritidshus 60 m2 med Toshiba RAS 13 ND i nykvarn (med +10 underhållningsvärme på vintern)

Utloggad Gamblern

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 338
  • Karma +0/-2
SV: LL-Värmepump, förstagångsköp till nyinköpt villa!
« Svar #9 skrivet: 10 oktober 2010, 18:35:59 »
2. Min personliga favorit är Fujitsun som ger dig överkapacitet och lite större luft genomströmning. Men det är som att välja mellan Gott, gott och gott. ;)
Fujitsun är klart överlägset anser jag.
Men en sak jag funderat på Andreas är att om du personligen tycker om Fujitsun varför du inte i annan tråd inte ens nämnde den bland vp du rekommenderar????...

Hej Gamblern!  Jo det känner vi till ganska väl vid det här laget att du tycker att Fujitsu är klart överlägsen Gamblern! ;) Och jag är väl också beredd att hålla med dig om att Fujitsu är bra pumpar alltså om man vill ha mkt effekt, men att den skulle vara överlägsen det kanske är att ta i tycker jag. Om du nu menar effekt och kraft när det gäller Nocria-pumparna så håller jag med dig, även om de då samtidigt inte är direkt kända för att vara spec billiga i drift. Sen finns det ju faktiskt även andra pumpar som uppfyller vissa krav och önskemål som då inte ens Nocriapumparna klarar av på långa håll, och då skulle man väl isf kunna säga att även dessa andra slags pumpar är helt överlägsna då också eller?? Sc:,h

Sen tycker jag faktiskt att Andreas gjorde ett mkt bra och seriöst inlägg till Stinky här. Thumbsup Så ingen skugga skall falla över honom i det här fallet, och lika seriöst är det då givetvis av honom Gamblern att han inte enbart rekommenderar Fujitsu Nocria i varje inlägg som du själv alltid brukar göra när det egentligen finns rätt många bra pumpar beroende på behov och önskemål. Så forsätter Andreas på det här sättet så kommer det nog att bli riktigt bra framöver för hans del här på forumet skulle jag tro. :)

Mvh Raffen.
Två saker:
Det finns ngn på forumet som inte allt för sällan rekommenderar Toshiba i tid och otid (även om det blivit ngt nyanserat på senare tid) Gissa vem? ^-^
Sedan såg jag att Energipojkarna (Andreas) i en annan tråd inte ens har tagit upp Nocrian bland de värmepumpar han rekommenderar (och om jag inte missminner mig så var det i allmän bemärkelse) och ändå säger han att Nocrian är en personlig favorit...
Självklart får man ha andra åsikter, men när det verkligen gäller (och när det verkligen gäller -så gäller det effekt) så slår ingen pump Nocrian. ;D
MVH
Gamblern
Hus i Gbg, byggt 1974. Boyta 133 kvm+Biyta 133 kvm, tot uppvärmd yta=266 kvm till 22gr. Enplans med källare. 2 st Daikin Ururu Sarara á 9,4kW. Vadå bergvärme?? Vattenburna radiatorer kopplade till NIBE EWC13 elkassett som ev backup samt separat Metro 300l VVB. Gasolkamin 4kW som ev backup
Scanspis 9 kW - används som mysbrasa och ev backup .

Utloggad TS Comfort AB

  • I branschen
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Nykvarn
  • Antal inlägg: 8782
  • Karma +10/-2
  • Kön: Man
  • Säljer och installerar värmepumpar
    • www.tsfs.se
SV: LL-Värmepump, förstagångsköp till nyinköpt villa!
« Svar #10 skrivet: 10 oktober 2010, 19:43:09 »
Man skulle nästan kunna tro att du har procent per såld Nocria Gamblern  ;)
Företaget har bytt bolagsform 20070101 från tidigare TS Fastighetservice till nuvarande TS Comfort AB
Se www.tsfs.se eller www.comfortab.se för aktuellt utbud av luftvärmepumpar och Poolvärmepumpar.
Våra luftvärmepumpar kommer från dom Svenska Generalagenterna och har därmed 5 års totalgaranti. Vi säljer enbart luft/luft värmepumpar inkl installation och då inom vårat installationsområde Södra Stockholm/Södermanland med lite omnejd.
Kontakta oss för kostnadsfritt hembesök för förslag på märke och modell som är lämplig för just eran fastighet.

Utloggad Gamblern

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 338
  • Karma +0/-2
SV: LL-Värmepump, förstagångsköp till nyinköpt villa!
« Svar #11 skrivet: 11 oktober 2010, 19:30:09 »
Man skulle nästan kunna tro att du har procent per såld Nocria Gamblern  ;)
Nä men jag tycker att det är många som har försökt att få Nocrian att framstå som ett sämre alternativ än vad den är, den är snarare mycket underskattad.   ;)
Hus i Gbg, byggt 1974. Boyta 133 kvm+Biyta 133 kvm, tot uppvärmd yta=266 kvm till 22gr. Enplans med källare. 2 st Daikin Ururu Sarara á 9,4kW. Vadå bergvärme?? Vattenburna radiatorer kopplade till NIBE EWC13 elkassett som ev backup samt separat Metro 300l VVB. Gasolkamin 4kW som ev backup
Scanspis 9 kW - används som mysbrasa och ev backup .

Utloggad Raffen

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Skaraborg
  • Antal inlägg: 8687
  • Karma +14/-27
  • Kön: Man
SV: LL-Värmepump, förstagångsköp till nyinköpt villa!
« Svar #12 skrivet: 11 oktober 2010, 20:32:31 »
Två saker:
Det finns ngn på forumet som inte allt för sällan rekommenderar Toshiba i tid och otid (även om det blivit ngt nyanserat på senare tid) Gissa vem? ^-^
Sedan såg jag att Energipojkarna (Andreas) i en annan tråd inte ens har tagit upp Nocrian bland de värmepumpar han rekommenderar (och om jag inte missminner mig så var det i allmän bemärkelse) och ändå säger han att Nocrian är en personlig favorit...
Självklart får man ha andra åsikter, men när det verkligen gäller (och när det verkligen gäller -så gäller det effekt) så slår ingen pump Nocrian. ;D
MVH
Gamblern

Tjenare Gamblern!  Javisst har det förekommit en hel del att jag har rekommenderat Toshibas pumpar, och anledningen är då naturligtvis att deras pumpar har några st helt unika egenskaper som då uppfyller de krav och önskemål som jag har på en luftvärmepump ivf. Självfallet så har jag inget emot andra pumpar/pumpfabrikat heller utan brukar tipsa folk efter bästa förmåga även om dessa, jag har även rekommenderat en hel del medlemmar (20-30 st) på forumet Fujitsu Nocria-pumpar skall du veta, så därför skulle det vara mkt intressant att få höra hur många du har rekommenderat Toshibas pumpar till egentligen?? Sc:,h
Sen det här med mkt effekt är faktiskt inte alltid riktigt samma sak som en stor besparing, och Nocriapumparna med sin stora effekt är väl samtidigt inte direkt kända för att vara spec billiga i drift, och några svagheter har väl också framkommit bl.a inställningen av vingen. Sen ang det är med effekten så kanske vi ändå skall vänta med att dra allt för stora växlar på Nocria tycker jag tills pumpen verkligen är testad hos Energimyndigheten, för där vet man faktiskt aldrig riktigt hur resultatet kommer att utfalla alltså, och det kan mkt väl bli på det sättet att Nocrian vid denna test inte ens kommer att klara av att komma upp i t.ex ME FD35:ans kaliber vid -15 ºC ;) :)

Mvh Raffen.
« Senast ändrad: 13 oktober 2010, 10:59:15 av Raffen »
Bor med min hustru (barnen utflugna) i en 1-plansvilla med källare 95 m2 + 95 m2 i Skaraborg byggt 75 - 78 och relativt välisolerat. Uppvärmningsyta 95 m2 + ca 65-70 m2 i källaren. Direktverkande el i hela huset, 1 st luftvärmepump samt braskamin finns i gillestugan i källaren (braskaminen har jag haft möjlighet att elda med vid riktigt kall väderlek tidigare men numera med 2 st pumpar så används den endast till myseldning), samt en 300 liters rostfri 3-fas Nibe Compact varmv.beredare från 1975 som jag kör ca 6 tim/dygn på ca 1500 watt med timer och jag mäter elförbrukningen på beredaren med en Siemens Landis/Gyr 3-fasmätare från Rickards webshop. Bytte f.ö till en ny elpatron på beredaren i januari månad 2017 för första gången efter drygt 42 års drift för då var patronen helt slut.
Installerade min första pump Panasonic E9 DKE i sept 2005 i källaren (som jag f.ö bytte ut mot en Toshiba RAS 10 ND i sept 2009) och installerade min 2:a pump en Toshiba RAS 10 GKVP-E i april 2008 uppe i bostadsvåningen, och båda pumparna mäter jag elförbrukningen med varsina resp stickproppsmätare av typen Voltcraft Energy Check 3000 + varsina Enermet 1-fasmätare från Rickards webshop. 
Låg innan pumpinstallation på en total elförbrukning på mellan 16500 - 19000 kwh/år beroende på vinter inkl hushållsel och varmvatten + ca 1,5 - 2 m3 ved. Total elförbrukning dvs helår inkl VP, hh-el och vv med avstämningstid 1 aug - 31 juli för år 1, 2005-2006 = 10340 kwh + 1,5 m3 ved. År 2, 2006 - 2007 = 8177 kwh + 3/4 m3 ved. År 3, 2007 - 2008 = 8976 kwh + 3/4 m3 ved. År 4, 2008 - 2009 = 8275 kwh + 1/2 m3 ved. År 5, 2009 - 2010 = 8375 kwh + 3/4 m3 ved. År 6, 2010 - 2011 = 8407 kwh + 1/2 m3 ved. År 7, 2011-2012 = 7459 kwh - 0 m3 ved. År 8, 2012-2013 = 8281 kwh – 0 m3 ved. År 9, 2013-2014 = 7299 kwh - 0 m3 ved. År 10, 2014-2015 = 7472 kwh - 0 m3 ved. År 11, 2015-2016 = 8247 kwh - 0 m3 ved. År 12, 2016-2017 = 8777 kwh - 0 m3 ved. Vår rullande totala årsförbrukning ligger fn på 8686kwh.

Utloggad Gamblern

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 338
  • Karma +0/-2
SV: LL-Värmepump, förstagångsköp till nyinköpt villa!
« Svar #13 skrivet: 12 oktober 2010, 18:37:36 »
Två saker:
Det finns ngn på forumet som inte allt för sällan rekommenderar Toshiba i tid och otid (även om det blivit ngt nyanserat på senare tid) Gissa vem? ^-^
Sedan såg jag att Energipojkarna (Andreas) i en annan tråd inte ens har tagit upp Nocrian bland de värmepumpar han rekommenderar (och om jag inte missminner mig så var det i allmän bemärkelse) och ändå säger han att Nocrian är en personlig favorit...
Självklart får man ha andra åsikter, men när det verkligen gäller (och när det verkligen gäller -så gäller det effekt) så slår ingen pump Nocrian. ;D
MVH
Gamblern

Tjenare Gamblern!  Javisst har det förekommit en hel del att jag har rekommenderat Toshibas pumpar, och anledningen är då naturligtvis att deras pumpar har några st helt unika egenskaper som då uppfyller de krav och önskemål som jag har på en luftvärmepump ivf. Självfallet så har jag inget emot andra pumpar/pumpfabrikat heller utan brukar tipsa folk efter bästa förmåga även om dessa, jag har även rekommenderat en hel del medlemmar (20-30 st) på forumet Fujitsu Nocria-pumpar skall du veta, så därför skulle det vara mkt intressant att få höra hur många du har rekommenderat Toshibas pumpar till egentligen?? Sc:,h
Sen det här med mkt effekt är faktiskt inte alltid riktigt samma sak som en stor besparing, och Nocriapumparna med sin stora effekt är väl samtidigt inte direkt kända för att vara spec billiga i drift, och några svagheter har väl också framkommit bl.a inställningen av vingen. Sen ang det är med effekten så kanske vi ändå skall vänta med att dra allt för stora växlar på Nocria tycker jag tills pumpen verkligen är testad hos Energimyndigheten, för där vet man faktiskt aldrig riktigt hur resultatet kommer att utfalla alltså, och det kan mkt väl bli på det sättet att den vid denna test inte klarar av ens att komma upp i t.ex ME FD35:ans kaliber vid -15 ºC ;) :)

Mvh Raffen.
Raffen, hur många inlägg har jag gjort? Hade jag varit återförsäljare av Fujitsu hade det blivit betydligt fler...  ;)
Jag är inte lika övertygad som dig att Toshiba RAS klår Nocrian av jämförbar model.
Jag ser också fram emot testet hos Energimyndigheten. Är det ingen som vet när det kommer??
Av ngn anledning tror jag att siffrorna kommer vara ännu bättre än vad Fujitsu redovisat - fråga mig inte varför.
Mvh, Gamblern
Hus i Gbg, byggt 1974. Boyta 133 kvm+Biyta 133 kvm, tot uppvärmd yta=266 kvm till 22gr. Enplans med källare. 2 st Daikin Ururu Sarara á 9,4kW. Vadå bergvärme?? Vattenburna radiatorer kopplade till NIBE EWC13 elkassett som ev backup samt separat Metro 300l VVB. Gasolkamin 4kW som ev backup
Scanspis 9 kW - används som mysbrasa och ev backup .

Utloggad Apan

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Antal inlägg: 4193
  • Karma +0/-2
SV: LL-Värmepump, förstagångsköp till nyinköpt villa!
« Svar #14 skrivet: 12 oktober 2010, 20:50:59 »
De säljare som rekomenderar dig att sätta pumpen i vardagsrummet, de har garanterat ingen luftvärmepump! Funkar säkert ok på varma hösten med lågt värmebehov, men sen när fläkten börjar jobba, då lär du tröttna och sänka fläkten lågt, och mycket dålig värmespridning.

Jag rekomnderar ej Nocrian, luften blåser rakt ned och värmer mest golvet, samt helt autoläge på fläkten, tempen måste höjas för att fläkten skall snurra, bäst med en pump som du kan rikta rakt ut för bästa spridning, och lite mer manuell styrning av fläkten, men finns bättre och sämre autolägen, skulle satt pumpen i hallen, där stör den ingen.

Räcker 6kw? Vår Bosch Ehp 6, gick fullt redan vid -5-10 minusgrader, beroende på luftfuktighet och vind, men aningen större hus, 141 kvm i 2 plan.

Nyproducerat hus med brytet sadeltak, 148kvm, golvvärme med rad på övre plan, välisolerat med 400mm i plattan och 600mm i tak, Nibe 750 Frånluftvärmepump.
----------------------------------------------------------------------------------
Förbrukning i vårt gamla hus från -71 på 141 kvm med luftvärmepump..
Totalförb 2010: 20kwh/dygn, 52kw/kvm. 65kbm H2O.
Totalförb 2011: 23kwh/dygn, 61kw/kvm. 51kbm H2O.

Vill du annonsera klicka här! Varmvattenberedare från Indol
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!