Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Författare Ämne: Bruk av STAD/STAP ventiler  (läst 30116 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad spirit49

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Antal inlägg: 75
  • Karma +0/-0
SV: Bruk av STAD/STAP ventiler
« Svar #15 skrivet: 17 september 2010, 01:04:23 »
Skal se hva slags koblinger det er til måleinstrumentet på denne. Kanskje det lar seg gjøre å lage en Redor Felgen løsning for avlesning av trykket.
Samtidig er det jo slikt at det er jo ikke ekstremt nøyaktig. Gjør man en liten justering på en kurs kan man jo med måleinstrumentet avlese hvor stor forskjellen blir. Så vet man jo ca hvor mange knepp STAD skal justeres i forhold til kurs justering. Så kan man heller ta en halvårskontroll med måleinstrumentet og servicemann.
Hus Sveits. Nytt 2008. Ca 300m2.
NIBE S1256-13.
400L Solar tank for forvaring av VV før VP.
2 klimasoner med AXC40
Pool40 (bruk under natt lav tariff)mot 30.000L basseng. Solar absorberings plater (OKU) som hoved varme kilde(dag).
Egen utleie del styrt med selvstendig varmekrets og termostat.
Fremtidig planlegging av Sol celle panel ca 12KWH for eget bruk.

Utloggad cocacola

  • Rörmockare
  • VVS-Tekniker
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Stad/land: Stockholm
  • Antal inlägg: 3353
  • Karma +8/-3
  • Kön: Man
  • VVS Kunskap är yrkeserfarenhet .
SV: Bruk av STAD/STAP ventiler
« Svar #16 skrivet: 17 september 2010, 06:37:13 »
 *roflmao*  nej det tar inga veckor eller månader att justera in en liten villa när förutsättningarna är rätt.(vilket dom måste vara )

Du skriver ju att man bara skall behöva strypa in flödet en gång via stadventilen - sen är det klart.
Du tar inte hänsyn till att radiatorerna kan behöva en ordentlig injustering när man övergår från elpanna/oljepanna/vedeldning till värmepumpsdrift med så få termostater som möjligt i drift.

Citera
Tanken är att du mäter in en gång och sedan så är det klart.
Ja den som byter från olja /el eller ved till värme pump ska innan göra en beräkning. Sen  justerar man in ventien efter beräknat kvs värde och tryckfall, innan termostaterna monteras dokumentaras flödet via justerventil  . här ser man nu tillgängligt flöde och har vi gjort rät här är det anpassat efter värmepumpen och dess förutsättningar , Beroende på installerad effekt finns här möjlighet att köra med och utan termostat. .  runt 600 kr för att nå detta mål om man ersätter kulventilen i differans i installations ögonblicket på en 6-10 kw installtion . och alla fördelar det innebär att ha den där.
Sen är det klart :)
cocacola
Den positiva tänkaren ser det osynliga, känner det ogripbara och uppnår det omöjliga.

Den enda källan till kunskap är erfarenhet.

Lyssna på kunskap  och inte på tyckande Nyanser !

Utloggad Rickard

  • Rickard
  • Administratör
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 35978
  • Karma +57/-50
  • Kön: Man
  • Ägare av forumet
SV: Bruk av STAD/STAP ventiler
« Svar #17 skrivet: 17 september 2010, 07:19:22 »
*roflmao*  nej det tar inga veckor eller månader att justera in en liten villa när förutsättningarna är rätt.(vilket dom måste vara )

Du skriver ju att man bara skall behöva strypa in flödet en gång via stadventilen - sen är det klart.
Du tar inte hänsyn till att radiatorerna kan behöva en ordentlig injustering när man övergår från elpanna/oljepanna/vedeldning till värmepumpsdrift med så få termostater som möjligt i drift.

Citera
Tanken är att du mäter in en gång och sedan så är det klart.
Ja den som byter från olja /el eller ved till värme pump ska innan göra en beräkning. Sen  justerar man in ventien efter beräknat kvs värde och tryckfall, innan termostaterna monteras dokumentaras flödet via justerventil  . här ser man nu tillgängligt flöde och har vi gjort rät här är det anpassat efter värmepumpen och dess förutsättningar , Beroende på installerad effekt finns här möjlighet att köra med och utan termostat. .  runt 600 kr för att nå detta mål om man ersätter kulventilen i differans i installations ögonblicket på en 6-10 kw installtion . och alla fördelar det innebär att ha den där.
Sen är det klart :)
cocacola

Du måste ursäkta mig coca-cola, men det där är rent struntprat, du kan aldrig i livet få mig att erkänna att det skulle räcka med att strypa in flödet på en stadventil med alla termostater fullt öppna och sedan låta temostaterna styra temperaturen i huset.
Det krävs att man vet exakt vilken kurvlutning och parallelljustering reglerdatorn skall arbeta med för att flödena skall bli någorlunda rätt vid verklig drift, och det krävs att man kontrollerar och justerar flödena på varje enskild radiator/golvvärmekrets, och detta hävdar jag bestämt tar veckor eller månader i en normal villainstallation där man övergår från en högtempererad värmekälla till en lågtempererad.
Felaktigt injusterade värden för parallellförskjutning och kurva kommer att göra att termostaerna stryper bort en massa flöde i normalfallet, och att detta i extrema situationer, t.ex. med mycket solinstrålning riskerar att värmepumpen löser ut på högtryck p.g.a. helt utebliven värmeavgivande yta när alla termostater samtidigt stänger samtidigt som reglerdatorn begär mer värme ut i systemet.

Att sen installatörer ofta struntar i att ordentligt trimma in anläggningarna är en helt annan sak, och du tydliggör detta rätt väl med ditt inlägg.

Min bild av spirit49:s frågor är att han har som mål att se till att injusteringen blir så bra som möjligt, och då räcker det minsann inte med att installatören tillåts sätta in ventiler för ett par tusen kronor som han justerar in ett grundflöde på, det krävs mycket mer än så och det krävs insatser som ytterst ytterst få installatörer bemödar sig att göra.

Jag både hoppas och tror att spirit49 inser att så är fallet och inte tillåter sig förledas att tro att det är så enkelt att man på en enda ventil kan säkerställa bra flöden och funktioner i hela systemet utan att allt jag räknat upp ovan är på plats.

Dock, som jag tidigare skrivit, när allt som krävs enligt ovan är på plats, ja då är det ingen nackdel att ha en stadventil att sluligt justera in flödet på.
« Senast ändrad: 17 september 2010, 07:30:18 av Rickard »
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
38 stycken solceller, Hanersun TCP18-54HB415W, Total teoretisk effekt 15770 W.
Invertern är en Hybrid från Growatt på 15 kW, och batterierna är Growatt APX HV Battery 15 kW, Power Module APX 98020-P1/APX 98034-P2
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad Toprunner

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Stad/land: Katrineholm
  • Antal inlägg: 386
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
SV: Bruk av STAD/STAP ventiler
« Svar #18 skrivet: 17 september 2010, 09:26:31 »
Vad snackar du om.  Jag bara säger vad en Stad gör. Inget mer. ???

Flödet över en STAD regleras genom strypning vilket innebär en höjning av tryckskillnad mellan in och ut. Finessen med STAD är att den är kalibrerad så att du vet exakt flöde genom att mäta difftrycket som direkt översätts till din mätare.

En STAD innebär en flödesförlust som du måste betala för i form av outnyttjad pumpenergi. Ett bättre sätt att reglera flöde är alltid varvtasstyrda pumpar.

I villasystem där man söker max COP skulle då inte jag strypa in flödena för mycket då det skadar system-COP för mycket, bättre med en bra pump-lösning. I större applikationer är det ett nödvändigt ont med STAD.
Some call it global warming.. i am just freezing.

Utloggad Roland

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 9870
  • Karma +19/-4
SV: Bruk av STAD/STAP ventiler
« Svar #19 skrivet: 17 september 2010, 09:27:06 »
Det er jo mer korrekt at det er trykket den regulerer, ikke flødet.

Jag har tittat på databladet för STAD-C och vad jag kan förstå reglerar ventilen inte trycket heller. Den kallas för injusteringsventil, inte reglerventil. Man ställer in ett flöde med hjälp av STAD-ventilen som blir konstant om det inte finns några termostatventiler i systemet som öppnar eller stänger. Finns det termostatventiler i systemet som arbetar blir inte tryckfallet över ventilen längre konstant, inte heller flödet.

Eller har jag möjligen fått allt om bakfoten, alternativt att det finns flera varianter av STAD-ventiler?  
5 kW IVT C5 med 118 m aktivt hål (Cirka 0 grader på KBin på senvintern) i Danderyd som värmer 118 dåligt isolerade m2 i ett plan. Genomsnitt/år maj 2002 till maj 2013: 4095 driftimmar/år, 790 kWh/år tillsatsel. Pumpen klarar ca -3 utan tillsatsel.

Utloggad spirit49

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Antal inlägg: 75
  • Karma +0/-0
SV: Bruk av STAD/STAP ventiler
« Svar #20 skrivet: 17 september 2010, 10:07:44 »
Så er det da slik at STAD ventilen egentlig kun blir ett målepunkt, der man tilslutt, etter måneder med finjustering av alle varmekretsene kan sette det korrekte trykk for VP/Radiatorer.
Slik jeg ser det, blir STAD mer eller mindre kun ett målepunkt for Installatøren, slik at det kan måles fløde. Siden jeg ikke har noen flødemeter i mitt anlegg, blir en STAD ventil den eneste mulighet for han å måle. Dog med avansert utrustning, noe vi villa eiere ikke har tillgang på.

Mitt håp der en liten tid var at STAD ventilen faktisk var selvregulerende, slik at når det var forandringer over de kursene som har egen termostat, vile ventilen fortsatt holde systemet i balanse. Den gang ei. :(

Men ett målepunkt må man kanskje ha, så det får bli en STAD uansett.

Eller finnes det bedre løsninger for å styre/måle fløde?
Hus Sveits. Nytt 2008. Ca 300m2.
NIBE S1256-13.
400L Solar tank for forvaring av VV før VP.
2 klimasoner med AXC40
Pool40 (bruk under natt lav tariff)mot 30.000L basseng. Solar absorberings plater (OKU) som hoved varme kilde(dag).
Egen utleie del styrt med selvstendig varmekrets og termostat.
Fremtidig planlegging av Sol celle panel ca 12KWH for eget bruk.

Utloggad Toprunner

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Stad/land: Katrineholm
  • Antal inlägg: 386
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
SV: Bruk av STAD/STAP ventiler
« Svar #21 skrivet: 17 september 2010, 10:20:13 »
Så er det da slik at STAD ventilen egentlig kun blir ett målepunkt, der man tilslutt, etter måneder med finjustering av alle varmekretsene kan sette det korrekte trykk for VP/Radiatorer.
Slik jeg ser det, blir STAD mer eller mindre kun ett målepunkt for Installatøren, slik at det kan måles fløde. Siden jeg ikke har noen flødemeter i mitt anlegg, blir en STAD ventil den eneste mulighet for han å måle. Dog med avansert utrustning, noe vi villa eiere ikke har tillgang på.
Mitt håp der en liten tid var at STAD ventilen faktisk var selvregulerende, slik at når det var forandringer over de kursene som har egen termostat, vile ventilen fortsatt holde systemet i balanse. Den gang ei. :(
Men ett målepunkt må man kanskje ha, så det får bli en STAD uansett.
Eller finnes det bedre løsninger for å styre/måle fløde?

De senaste cirkulationspumparna har ju alla de funktioner du behöver inbyggda och är mycket lätta att styra om man vill förfina flödet. Extra kostnaden är nog lätt att räkna hem då STAD ventiler kostar såpass som de gör. De pumpar jag brukar köpa ligger runt 50% högre i pris och fördelen är högre systemverkningsgrad = lägre energiförbrukning.
Du kan använda pumpar som flödesmätare om du mäter momentaneffekt, difftryck och har tillgång till bra pumpkurvor.
Some call it global warming.. i am just freezing.

Utloggad spirit49

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Antal inlägg: 75
  • Karma +0/-0
SV: Bruk av STAD/STAP ventiler
« Svar #22 skrivet: 17 september 2010, 10:32:44 »
Problemet i et Split anlegg er at Circk pump finnes integrert i VP. Man kan styre fløde over denne fra Menyen, men man er stuck med den pumpen som leveres med.
Iht JonasB's vurderinger har jeg tenkt å installere en extra circk pumpe med bypass, slik at vannet i akk tank kan få sirkulere i systemet, selv når VP produserer VV eller avfroster, for å redusere temp fall inne. (Ca 30 minutter opphold)

Men hvis jeg bytter denne extra circ pumpe med en som er selvregulerende, vil denne da komme i konflikt med den interne i VP når denne går på konstant fløde?
Forsåvidt det samme problemet med en extra vanlig circk pumpe også, da det ikke blir så lett å finne lik innstilling på begge pumpene. Intern i %, mens den eksterne kun har ett innjusterings hjul

Get my point!

Dette er kanskje ett bagatellmessig problem, men det blir fort at disse to cirkpumpene kjemper imot hverandre når begge er aktive under Varme produksjon.
Hus Sveits. Nytt 2008. Ca 300m2.
NIBE S1256-13.
400L Solar tank for forvaring av VV før VP.
2 klimasoner med AXC40
Pool40 (bruk under natt lav tariff)mot 30.000L basseng. Solar absorberings plater (OKU) som hoved varme kilde(dag).
Egen utleie del styrt med selvstendig varmekrets og termostat.
Fremtidig planlegging av Sol celle panel ca 12KWH for eget bruk.

Utloggad Roland

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 9870
  • Karma +19/-4
SV: Bruk av STAD/STAP ventiler
« Svar #23 skrivet: 17 september 2010, 13:29:57 »

Eller finnes det bedre løsninger for å styre/måle fløde?

Jag skulle trimma in systemet genom att öppna alla termostater helt och mäta temperaturdifferenserna över varje radiator vid värmeproduktion efter så lång tid att differenserna är någorlunda stabila (vattnet skall hinna omsättas i radiatorn). Sen skulle jag med strypventilerna på resp. radiator se till att det blir ungefär samma temperaturdifferens över alla radiatorer. Radiatorer som kortsluter flödet skall man inte ha när man har värmepump.

När det är gjort kan kan termostatventilerna i de rum där man kan räkna med övertemperatur av olika anledningar ställas in. Sen ställer man med hjälp av en ventil på samlestokken in ett deltaT över värmepumpen på 5-7 grader. Man behöver inte mäta eller styra flödet. Det är temperaturdifferensen över pumpen som man använder sig av när man ställer in flödet, vad det blir i liter/minut spelar ingen roll. Några STAD-ventiler kan jag inte se något behov. Håller med Rickard på den punkten.

Med två pumpar och bypass blir det inte riktigt lika enkelt men jag hoppas principen är klar. Har lite svårt att förstå behovet av ett sådant system. 30 minuters uppehåll i värmetillförseln märks inte även i ett dåligt isolerat hus, det kan jag intyga, men jag har inte tagit del av JonasB's synpunkter.
5 kW IVT C5 med 118 m aktivt hål (Cirka 0 grader på KBin på senvintern) i Danderyd som värmer 118 dåligt isolerade m2 i ett plan. Genomsnitt/år maj 2002 till maj 2013: 4095 driftimmar/år, 790 kWh/år tillsatsel. Pumpen klarar ca -3 utan tillsatsel.

Utloggad spirit49

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Antal inlägg: 75
  • Karma +0/-0
SV: Bruk av STAD/STAP ventiler
« Svar #24 skrivet: 17 september 2010, 13:50:50 »
 Thumbsup
Høres jo veldig fornuftig ut å gjøre det i den rekkefølgen.

Men er det ikke bedre å bruke Circ pumpen til å styre DeltaT over samlestokken?

Fint om JonasB kunne kommentere bruk av 2 circ pumper i samme system.
Hus Sveits. Nytt 2008. Ca 300m2.
NIBE S1256-13.
400L Solar tank for forvaring av VV før VP.
2 klimasoner med AXC40
Pool40 (bruk under natt lav tariff)mot 30.000L basseng. Solar absorberings plater (OKU) som hoved varme kilde(dag).
Egen utleie del styrt med selvstendig varmekrets og termostat.
Fremtidig planlegging av Sol celle panel ca 12KWH for eget bruk.

Utloggad ORAKLET

  • VVS-Tekniker
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 5464
  • Karma +28/-13
  • Kön: Man
SV: Bruk av STAD/STAP ventiler
« Svar #25 skrivet: 17 september 2010, 15:10:07 »
Herregud alltså   har jag sagt att man bara kan montera en stad så är allt klart??   Rickard, så trög kan inte ens du vara så att du tolkar mig så :o

Om man mäter flödet så VET vi.  Annars gissar vi  bara. Att bara ratta in ett DT på 7 som vi mäter upp i VP:s styrdator, nja  det litar inte jag på. Om jag har ett delta på 4 på KB så vet jag ju fortfarande inte vilken effekt jag hämtar upp.  mm mm.

Det låter på er som en Stad typ ventil är gjord av guld och kostar en förmögenhet.  Men visst man måste ju ha ett instrument för att läsa av, det förstör ju lite.

Utloggad Rickard

  • Rickard
  • Administratör
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 35978
  • Karma +57/-50
  • Kön: Man
  • Ägare av forumet
SV: Bruk av STAD/STAP ventiler
« Svar #26 skrivet: 17 september 2010, 15:22:31 »
Kalla mig för fan inte trög, jag har ju citerat exakt det du skrev.
Menar du inte det du skriver skall du inte skriva det.

Lägg dessutom till att ytterligare några personer som jag har största respekt för håller med mig, och t.o.m anser att stadventilen som sådan är en nackdel, jag då ser alla att det kan finnas mer än en sanning kring behovet/nyttan av stadventiler.
Än en gång, som jag ser det är det mest en fördel för den installatör som vill göra en snabb installation med ett bekräftat systemflöde, och få fram en verifierad uteffekt.
Ett bekräftat systemflöde säger inget alls om hur balansen i systemet i sin helhet är.
Om värmepumpen är OK vid leverans finns inget för kunden att vinna på detta alls, i vart fall inte ekonomiskt.

Jag skulle inte sätta in en extra cirkpump i ett system som inte behöver det, så jag håller helt med Roland i hans uppfattning, men även jag måste säga att jag inte tagit del av JonasB:s synpunkter och bakgrunden till att han satt in den.
En sak är säker, det behövs inte för att hålla husets temperatur stabil, om inte Nibe Splits reglerdator har ett otroligt högt P-band som gör att den varvar upp onödigt mycket för att få upp vbf snabbt efter tappvarmvattenvärmning.
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
38 stycken solceller, Hanersun TCP18-54HB415W, Total teoretisk effekt 15770 W.
Invertern är en Hybrid från Growatt på 15 kW, och batterierna är Growatt APX HV Battery 15 kW, Power Module APX 98020-P1/APX 98034-P2
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad ORAKLET

  • VVS-Tekniker
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 5464
  • Karma +28/-13
  • Kön: Man
SV: Bruk av STAD/STAP ventiler
« Svar #27 skrivet: 17 september 2010, 15:31:15 »
Jag skrev att man mäter in STAD ventilen en gång och sedan så spärrar man den ju.  Jag skrev I N T E att det innebär att hela ditt hus är injusterat och klart då.  Det är du som tolkat det så,   fel som vanligt.  Och sen så försöker du rädda ansiktet genom att racka ner på mig. fiR:

Utloggad spirit49

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Antal inlägg: 75
  • Karma +0/-0
SV: Bruk av STAD/STAP ventiler
« Svar #28 skrivet: 17 september 2010, 15:35:56 »
KONSTRUKTIVT. TAKK!

Skal vi heller diskutere STAD ventilen enn å diskutere hvem som mener hva????
Hus Sveits. Nytt 2008. Ca 300m2.
NIBE S1256-13.
400L Solar tank for forvaring av VV før VP.
2 klimasoner med AXC40
Pool40 (bruk under natt lav tariff)mot 30.000L basseng. Solar absorberings plater (OKU) som hoved varme kilde(dag).
Egen utleie del styrt med selvstendig varmekrets og termostat.
Fremtidig planlegging av Sol celle panel ca 12KWH for eget bruk.

Utloggad Rickard

  • Rickard
  • Administratör
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 35978
  • Karma +57/-50
  • Kön: Man
  • Ägare av forumet
SV: Bruk av STAD/STAP ventiler
« Svar #29 skrivet: 17 september 2010, 16:52:19 »
Jag skrev att man mäter in STAD ventilen en gång och sedan så spärrar man den ju.  Jag skrev I N T E att det innebär att hela ditt hus är injusterat och klart då.  Det är du som tolkat det så,   fel som vanligt.  Och sen så försöker du rädda ansiktet genom att racka ner på mig. fiR:
Om du spärrar stadventilen och sedan justerar in individuella flöden, OCH kopplar in termostater har du fördärvat allt vad injustering av stad innebär, förstår du inte det?

Även jag skulle uppskatta om jonasB kunde komma med lite mer info om varför han anser att det finns en nytta som är värt den extra driftskostnad som en extern cirkpump innebär.
« Senast ändrad: 17 september 2010, 16:53:56 av Rickard »
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
38 stycken solceller, Hanersun TCP18-54HB415W, Total teoretisk effekt 15770 W.
Invertern är en Hybrid från Growatt på 15 kW, och batterierna är Growatt APX HV Battery 15 kW, Power Module APX 98020-P1/APX 98034-P2
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Vill du annonsera klicka här! Varmvattenberedare från Indol
 


Annonser

Right Block

luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!