0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Den nya serien har bra COP, men man känner definitivt inte igen effekten på resp modell. T ex kan en 1115/1215 10kW inte ersättas med en motsvarande 1130/1230 10kW. En 1130/1230 10kW motsvaras av en 7kW i "gamla" serien. (Jag har tittat i vad nuvarande förbrukning är innan VP i besparingsexemplen).Det gör att Nibe jackat upp priserna ganska bra. Vad är då återbetalningstiden om COP ökar 0,2 och priset upp nästan 20%!Jag håller mig till gamla serien!
Det verkar som policy hos nibe är att de höjer priset säger att en VP ger mer effekt med dess mindre kompressor. Sen visar det sig enl data att vid kallt väder ute ger de mindre effekt ut än den äldre produkten. CiteraDet kan vara en anpassning till övriga fabrikat, som anger uteffekten vid 35 grader som "namn" på pumpen. Nibe har tidigare använt uteffekten vid 0/50 grader som riktmärke vid namnsättningen.Samma som med denna berg VP har nibe gjort med deras L/V vp. Med ändring av från deras 2010 Mach A till nya 2010 så har den blivit tystare men deras effekt ut vid kallare ute temp ger den lägre effekt. Sen deras 8kW 2005 är samma som deras tidigare 2010 6kW. Deras nya 2005 10kW verkar samma som gamla 2010 8kW.CiteraSamma reflektion som ovan, kan vara en anpassning till övriga fabrikats effekt/namn-angivelser.Sen säger de att de ger högre VV temp 58 grader istället för 55. Men det är ej sant, den gamla som jag har kan jag också få 58 grader ut. Samma med deras nya berg VP den ger högre temp ut till VV. Men deras gamla går även den högre om man bara kör speciell inställning i program. Ej begränsar deras retur temp så lågt. Sätt den på max så kan ni nog få högre VV temp.CiteraDet kan ju faktiskt vara så att de har utvecklat värmepumpen så att den med samma haverimarginaler som tidigare kan ge en högre framledningstemp, att du ändrat din värmepumps inställningar betyder inte att din värmepump är konstruerad för att arbeta med dessa temperaturer med bibehållen livslängd.Jag tycker det är konstig policy.CiteraJag tycker allt är helt logiskt, en anpassning till den namngivnings-policy som övriga tillverkare kör med.
Det kan vara en anpassning till övriga fabrikat, som anger uteffekten vid 35 grader som "namn" på pumpen. Nibe har tidigare använt uteffekten vid 0/50 grader som riktmärke vid namnsättningen.
Samma reflektion som ovan, kan vara en anpassning till övriga fabrikats effekt/namn-angivelser.
Det kan ju faktiskt vara så att de har utvecklat värmepumpen så att den med samma haverimarginaler som tidigare kan ge en högre framledningstemp, att du ändrat din värmepumps inställningar betyder inte att din värmepump är konstruerad för att arbeta med dessa temperaturer med bibehållen livslängd.
Jag tycker allt är helt logiskt, en anpassning till den namngivnings-policy som övriga tillverkare kör med.
ü Reglering/styr är inte så insatt i Termia, men Nibe med sin knäck på kurvan gillar jag plus alla andra funktioner och möjligheter tror att Termia saknar en hel del här. Av erfarenhet vet jag att vid ca: -5- +5grad ute brukar man behöva knäcka upp kurvan till många villor/hus
ü Användarvänlighet support tycker att Nibe support med datablad, elscheman monteringsanvisningar lätttilgängligt är bra. Verkar vara svårare att få hos konkurenter.
ü Prismässigt beror på hur priserna hamnar till slutkund. Verkar som 1230 och Diplomat hamnar i samma prisklass.
Det snackas en hel del om COP, och om det är med eller utan pumpar.....Vad jag kan se så anger både NIBE & TERMIA : enligt EN 255. :,v(Nibe är testat och godkännt av SP (Statens provningsanstalt)Vad innebär då EN 255? :,v(Normen EN 255 som man använder skall ge fullt jämmförbara värden mellan olika tillverkare.
Citat rinda: ''Vad säger du KONULT, vad ska vi välja? Tänkte bestämma mig till veckan. ''Har inte bestämt mig till 100% än. Det beror delvis vilket slutpriset blir hemma här på gården, jag har inte fått priser från återförsäljarna än. Har inte kunnat göra någon energiberäkning på den nya heller ännu.Men jag kan erkänna att visst är jag sugen på en 1130 då en 10KW (ev 8,0kw, känns ’’lite tufft med 10kw’’) Ser också att nya 10kw har högre startström 30A än gamla 8,5=26AHoppas bara att det inte ställer till det tänker nämligen köra med 16A huvudsäkringar.Har även sneglat mer på Termia då Duo och Diplomat, måste erkänna att effektmässigt passar deras 8kw mig bättre, då den håller effektmässigt bättre upp till 50grad ut. Där kroknar ju Nibarna och därför siktar jag mer på 10kw om jag väljer NIBE.ü Om man tittar på verkningsgraden (COP) så vinner NIBE.ü Reglering/styr är inte så insatt i Termia, men Nibe med sin knäck på kurvan gillar jag plus alla andra funktioner och möjligheter tror att Termia saknar en hel del här. Av erfarenhet vet jag att vid ca: -5- +5grad ute brukar man behöva knäcka upp kurvan till många villor/husü Användarvänlighet support tycker att Nibe support med datablad, elscheman monteringsanvisningar lätttilgängligt är bra. Verkar vara svårare att få hos konkurenter.ü Termian passar bättre i högtempsystemü Nibe kan ge 60-65gradigt ut ger också plusspoängü Driftsäkerhet är viktig, osäker med nya nibe & ev barnsjukdommar, men borde inte vara problem tycker jag.ü Prismässigt beror på hur priserna hamnar till slutkund. Verkar som 1230 och Diplomat hamnar i samma prisklass.Så mitt val blir nog Expressen men kan bli Aftonbladet eller varför inte Dagens Nyheter eller Norra Västerbotten. Men för mig väger det mot nya Niben 10kw bara priset motsvarar mina förväntningar, fast jag är säker på att Termia 8,0 passar bättre
Angående COP…Termia skriver: 1) Enligt EN255 vid köldbärare in/värmebärare ut vid 0°C / 35°C samt 0°C / 50°C OBS Köldbärare är vatten med frostskyddsvätska för –15 till -20°C Maximi- respektive minimitemperatur för köldbärare in är 20°C / -10°CNibe skriver: **Avser köldbärartemperatur fram / värmebäraretemperatur fram Enligt EN255.IVT skriver: 1 Effektuppgifterna vid 0 / 35°C och 0 / 50°C samt min /värmebärareflöde är angivet enligt Europastandard EN255.Är inte ovan angivet enligt samma förutsättningar eller är jag ute på cykeltur......... b00k b00k b00k b00kSynpunkter önskas i ämmnet... b00k studs Ingen skriver något om med eller utan cirkpumpar, dessa drar ju olika effekt (dock tämligen marginellt) beroende vilka applikationer dessa sätts in i. ALLA räknar förmodligen efter mest gynsamma applikation enligt EN255.Angående nya nibe:n borde med sin något bättre COP, enligt min bedömning spara ca 400-600KWH/år så merkostnaden på 4-5 laxar tar man in på ca 10 år cirkus......
Nibe är Nibe , och dom går inte ut och lovar något dom ej kan hålla, så alla värden etc är i underkant som vanligt