Hej
I nyare hus med mycket isolering och fullgod ångspärr brukar man reducera ventilationen för att få behålla en del värme på vinden. För mycket ventilation gör att man transporterar bort så mycket värme att den relativa fuktigheten ökar.
Gamla hus får man se upp med, och att säga att de är bättre är att göra det enkelt för sig. Den dagen man stänger av oljepannan och skorstenen kallnar kan var den första dagen det går utför med ett gammalt hus. Likaså om man tilläggsisolerar. Grundproblemet är att ångspärren upp till vinden läcker alternativt att det inte finns någon ångspärr alls. Fuktig luft stiger upp genom isoleringen och kondenserar inuti. Räddningen för vindar i många gamla hus är intakta spännpappsinnertak (ja, de fungerar som ångspärr faktiskt) och en eldningstokig gammal gubbe som aldrig duschar och som vägrar flytta ut.

Att säga att det alltid är bra med så mycket ventilation som möjligt är inte korrekt. Att jämföra med ett uthus hör inte till resonemanget eftersom man inte bor där, i ett hus tillförs hela tiden fukt genom utandningsluft och användning av vatten, matlagning etc.
Om man vet hur man ska hantera ett Mollierdiagram för fuktig luft har man ett mycket bra utgångsläge för att bedöma vad som är bra för ett hus, oavsett konstruktion. Ångspärren är hur som helst nyckel till framgång.
MVH/Gano