Den typ av spänningsspikar som svetsning kan orsaka på elnätet borde en normal inverter klara av utan vidare.
Det som sitter närmast elnätet i en inverter är ju en likriktarbrygga och därefter ett paket med stora elektrolytkondensatorer. Om man får in en kraftig spänningsspik så kommer dess energi att gå åt till att ladda upp kondensatorerna ytterligare, men det är frågan om så lite energi i förhållande till vad kondensatorerna kan svälja, att spänningen knappt kommer att stiga märkbart. Det är alltså ingen risk att några dioder eller andra halvledare utsätts för högre spänningar än de klarar av. Nätfilter kryllar det av inbyggt i alla invertervärmepumpar, det är en förutsättning för att de ska klara CE-märkningskraven när det gäller ledningsbundna radiostörningar.
Vad som däremot kan vara farligare är inducerade överspänningar i styrkablar mellan inomhus- och utomhusdel. Men sånt kan man inte skydda sig mot genom att stänga av värmepumpen utan där får man lita på att styrsignalerna har väl genomtänkta överspänningsskydd från fabrik.
Det som kan vara farligt i ett sådant här sammanhang är om delar i värmepumpen är jordade oberoende av varandra och till punkter som kanske kan få olika jordpotential i samband med svetsning. T ex om den dels är förbunden med elnätets skyddsjord och dels endera av inomhus- och utomhusdel är fastskruvad i en vägg av korrugerad plåt som är mer eller mindre jordad någon helt annanstans.