Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Octopus Ispinne  (läst 139503 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Anders M

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 5
Octopus Ispinne
« skrivet: 02 juli 2009, 17:25:45 »
Hej

Är det någon som har erfarenhet av Octapus system med "ispinnen"?
« Senast ändrad: 10 december 2009, 17:39:29 av Rickard »

Utloggad Rickard

 • Rickard
 • Administratör
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Piteå
 • Antal inlägg: 31727
 • Kön: Man
 • Ägare av forumet
SV: Octapus Ispinne
« Svar #1 skrivet: 02 juli 2009, 21:05:57 »
Hej.

Inte personligen, men jag tror de kan fungera skapligt på västkusten.
Fördelarna är att de har få rörliga delar, i princip bara kompressorn, och cirkpumpen för radiatorkretsen, i övrigt inget alls som kan krångla.
Avfrostningen vid längre perioder av minusgrader kan nog vara lite si och så...

I övrigt tror jag mer på en luft/vattenvärmepump i södra delarna av sverige, och jordvärme eller bergvärme i norr.
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad qunaki

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Stad/land: Sweden Rock Land - Sölvesborg
 • Antal inlägg: 13
 • Kön: Man
SV: Octapus Ispinne
« Svar #2 skrivet: 05 december 2009, 20:23:40 »
Hej,

Jag har erfarenhet av Octopus Ispinnen IX61 sedan den installerades i Nov/Dec 2006.
Har sedan dess gått från drygt 24 000 kWh till ca 14 000 kWh - över 10 000 kWh i besparing (ja jag har elräkningarna).

Inför denna säsong har jag installerat 50 m jordslinga och det skall bli intressant vad det kommer att ge/innebära. Det var därför jag från början valde IX61an.

Precis som Rickard skriver, få rörliga delar och nästan inget som kan krångla. Bor själv i södra Sverige och tack vara att principen bygger på naturlig självavfrostning är den nog inte helt optimal i de norra delarna. I så fall skall den stå där sol och vind kan avfrosta.
Styrningen är på gott och ont väldigt enkel - ingen kontrolldator här inte å pilla i, vilket jag som person kan sakna. Men för Svensson är det egentligen perfekt. Det är vanliga standard elkompoenter så den dagen något (om det ens händer) kan man enkelt köpa den delen. Det samma för övrigt gäller allt i Ispeinnen. Varenda del är en standardkomponent och kommer att gå att köpa av vilken kylmontör som helst.


Så själv är jag otroligt nöjd med mitt val.
Ser nu bara tiden an inför ert nästa köp av VP, då den krånglat färdigt och gjort sitt - då skrattar jag troligen och räknar stora sedlar. När er VP krånglar och killen vill ha några k för att laga - då skrattar jag och räknar stora kronor.
Men under tiden kan ni små-le åt mig och tycka jag är en lustig filur. Jag kanske har lite lägre COP etc. än er.
Så vi får se vem som har rätt i det långa loppet - för allt kan ju hända, det är ju faktiskt ett lotteri på båda hållen.

Har även en gammal arbetsgivare som installerade sin Ispinne samtidigt. Nu håller hans son på att installera en i ett hus med elvärme, men vet inte dagsläget då det saknas vattenradiatorer - han har nog heller inte så bråttom att få igång den.
Min farsa kommer nog, efter viss övertalning, att överge fjärrvärmen. Den har de snackat om i två år nu och alla hans grannar skaffat sig VP. Jag tror/hoppas det blir till förmån för en Ispinne där med.

// Kim

P.S. Har länge tittat på detta forum - intressant. Har även läst om Ispinnen tidigare. Blev med detta svar tvungen att skapa mig ett konto.

Octopus Ispinne IX61 - installerad Dec 2006. Kompletterad med 50 meter markslinga Nov 2009.
Värmer hus 167m² byggår 1981 med enrörssytem. 44m² biyta eluppvärmd. Ca 14000kWh totalförbrukning, besparing över 10000 kWh.

Utloggad Luring2

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Stad/land: Stockholm
 • Antal inlägg: 191
 • Kön: Man
SV: Octapus Ispinne
« Svar #3 skrivet: 05 december 2009, 21:13:57 »
Hi Qunaki

I vilken prisklass ligger ispinnen?
Även om den är enkelt uppbyggt, verkar ju det vara rätt mycket ingående material, så om priset börjar närma sig bergvärme, så blir det ju mindre intressant (såg att det gick att skicka in et formulär på deras hemsida, men då jag mer är nyfiken en direkt i köpartagen, så tänkte jag att jag fråga här istället)

mvh
/Svante
110 m2 + 110 m2 källare (till 75% uppvärmt) i huddinge, 2 ME Q630 (FD25VABH) L-L + Panasonic 9 kv(1fas) kW L-V + handöl 42 kamin + braskamin i källaren(används ej) Systemair 400 DC TFX, samt fritidshus 60 m2 med Toshiba RAS 13 ND i nykvarn (med +10 underhållningsvärme på vintern)

Utloggad qunaki

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Stad/land: Sweden Rock Land - Sölvesborg
 • Antal inlägg: 13
 • Kön: Man
SV: Octapus Ispinne
« Svar #4 skrivet: 06 december 2009, 19:48:49 »
Vad den kostar idag vet jag inte, men då kostade 61an 68000:- och den mindre kostade 60'
Visst är den dyrare än en annan ren VP, men tanken är ju att man dockar den till en befintlig anläggning och spar då in de pengarna, kostnade borde då landa runt detsamma.
Min panna idag fungerar ju bara som ett vattenkärl/acktank (fast då väldigt liten). Det är ju bara en ståltank, och går inte fortare sönder än när elementen rostar upp :-)
Många anser att deras el-panna nu är så gammal och så köper de en ny panna. Det de har fått är en likadan stålcylinder, fast med roligare display. Isoleringen kan dock var något lite bättre, men annars inget nytt.

En bergvärmepump går väl lös på 150', så en Ispinne landar väl på drygt hälften.
Tror heller inte en person som är inne på en bergvärmepump helt plötsligt växlar över till en luft/vatten, denne har redan större värmebehov eller bor med ett helt annat läge.

Å andra sidan tror jag att de som har haft väldigt höga uppvärmningskostnader innan redan skaffat sig bergvärmepump eller annan värmepump. Nu är det ju de som inte gör av med lika mycket energi som börjar skaffa sig VP. Det var bla. därför jag vänta ända till 2006 med att montera vår pinne. 24000 kWh för den totala energiförbrukningen (inkl hushållsel) är ju svårare att räkna hem en 150' anläggning.

Annars kan jag säga att jag förr var helt insnöad på bergvärme och såg det som enda alternativet. Men nu idag anser jag att det finns andra alternativ. Inför denna säsong har jag monterat en markslinga och får då både fördelen som luft-vp har och mark-vp har. Fast den ännu större fördelen att markslingan har jag ju inte börjat kyla ner redan på hösten utan den kommer ju bara tillgodo de allra kallaste dagarna när ispinnen inte räcker till. Fast jag har faktiskt inte så stort värmebehov som 61an ger utan skulle klarat mig med den mindre modellen. Men att få en för liten värmepump har ju också visat sig att inte vara bra.

Idag gick den igång kl 12 och gick drygt en timme, den kommer nog att gå igång någon gång i natt. Det är nu 5 grader kallt ute och inne har vi mellan 22 till 23 grader inomhus (tänk om vi kunde få konstant 22 grader, då skulle man ju säkert spara 3-4% till).

Ja den är både enkelt uppbyggd men samtidigt rejäl. Allt som behövs finns och allt annat som inte behövs finns inte - ja så simpelt är det. Att tro att andra värmepumpar inte isar igen är ju bara att lura sig själv. Det finns mängder med folk som har problem med totalt nerisade vp och då i synnerhet när avisningen inte fungerar. Här finns ingen backning och avisning utan det får naturen sköta. Gjort för att slippa ännu en felpunkt och för att göra hela konceptet enkelt.
Och de/ni som läst SP:s gamla test och att ispinnen inte fungerade där och fastslagit att den inte är bra. Till er kan jag bara säga att ni inte fattat konceptet med ispinnen. Men lugn ni är inte ensamma, det gjorde ju inte SP heller :-)
 
// Kim
 
Octopus Ispinne IX61 - installerad Dec 2006. Kompletterad med 50 meter markslinga Nov 2009.
Värmer hus 167m² byggår 1981 med enrörssytem. 44m² biyta eluppvärmd. Ca 14000kWh totalförbrukning, besparing över 10000 kWh.

Utloggad Rickard

 • Rickard
 • Administratör
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Piteå
 • Antal inlägg: 31727
 • Kön: Man
 • Ägare av forumet
SV: Octapus Ispinne
« Svar #5 skrivet: 07 december 2009, 08:45:09 »
Jag skulle inte rekommendera en ispinne till någon som inte bor kustnära i södra Sverige.
Ispinnen bygger ju på att det då och då skall bli plusgrader ute, så att den isar av sig ordentligt.
I norra Sverige där det kan gå veckor och månader mellan blidvädren skulle den inte tillföra mycket alls.
Ispinnens marknad är nog kustnära i västsverige och kanske Norge samt Danmark.

Dessutom om jag förstått det hela rätt så "måste" en ispinne vara överdimensionerad så att den, oberoende av utetemp/energibehov, stannar och får en chans att avfrosta genom värme-expansion i utedelen?
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad larryd

 • Har litet erfarenheter men ingen riktig
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 2714
 • Jag älskar värmepumpar!
SV: Octapus Ispinne
« Svar #6 skrivet: 07 december 2009, 10:57:01 »
Hur kan den kosta så mycket....?

och samtidigt vara så enkelt uppbyggd?
180m2 i två plan. Dessutom 110m2 källare och garage/souterräng. B.å 1928. Stockholm.
 L/V CTC Ecoair105, dockad mot Pulsonex panna. 2rörs radiatorsystem. VV (efter)beredare 50l. 2st Panasonic E9DKE, varav en i källaren/garage/souterräng.

Utloggad stedevil

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Antal inlägg: 151
SV: Octapus Ispinne
« Svar #7 skrivet: 07 december 2009, 16:52:20 »
Hur kan den kosta så mycket....?

och samtidigt vara så enkelt uppbyggd?
+1

Definitivt inga småsummor för helt passiva metallbitar som rimligen inte kan kosta så mycket att massproducera.  Sc:,h

Utloggad Luring2

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Stad/land: Stockholm
 • Antal inlägg: 191
 • Kön: Man
SV: Octapus Ispinne
« Svar #8 skrivet: 08 december 2009, 09:36:50 »
Då den marknadsförs som VP och konstverk, så blir ju priskänsligheten hos köparna som attraheras sannorligt lägre!
(själv skulle jag oxså fördra en tyst ispinne VS bullrande LLVP, men det får inte innebära speciellt många extra tusenlappar vid samma funktionalitet)
Mvh
/Svante
110 m2 + 110 m2 källare (till 75% uppvärmt) i huddinge, 2 ME Q630 (FD25VABH) L-L + Panasonic 9 kv(1fas) kW L-V + handöl 42 kamin + braskamin i källaren(används ej) Systemair 400 DC TFX, samt fritidshus 60 m2 med Toshiba RAS 13 ND i nykvarn (med +10 underhållningsvärme på vintern)

Utloggad Sfinx

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 971
 • Värmepumpar = eldrivna solfångare
SV: Octapus Ispinne
« Svar #9 skrivet: 08 december 2009, 10:32:19 »
Det borde gå att ta en "vanlig" V/V VP och köra mot ett egenhändigt luftbatteri.
Vilka iskonstverk kan man inte få till med brine rör i metall och lite fantasi.

Utloggad AndersA

 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 1376
SV: Octapus Ispinne
« Svar #10 skrivet: 08 december 2009, 10:42:31 »
Jag satte en ljusslinga i min ispinne , det blev inte så lyckat. Värmen från ljusen gjorde att isen smälte så att lamporna fastnade i isen. Fick vänta till nästa töperiod innan jag kunde ta bort dom.

Bif kort på min då den gått 3 månader oavbrutet utan kompressor stopp. Den producerade fortfarande bra med energi så det där med avfrostningar kan diskuteras.

///AndersA
Nibe 1115 5kw Aktivt borrhål  209m(överdimensioerat). Tot slanglängd 450m. Ack1, 500l med 2 slingor för att förvärma vv. Ack tank 2, 750liter med solvärmeslinga och vv beredare. 10m2 solvärme.Värmapump 2 hemmabyggd "ispinne" med 18m 22mm kopparrör och 8m2 kopparplåt.Fyllning propan samt 25000 Drifttimmar utan problem. Hus 2 med Nibe 1215-5kw och 160m borrdjup. 300l volymtank på framledning.

Utloggad Luring2

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Stad/land: Stockholm
 • Antal inlägg: 191
 • Kön: Man
SV: Octapus Ispinne
« Svar #11 skrivet: 08 december 2009, 10:59:01 »
Snyggt!

Vore kul att veta lite mer om ditt hemmabygge, hur den funkar (specielt med så mycket isbark, totalytan borde ju inte vara speciellt stor längre)
Varför en ispinne om redan bergvärme?
Design på systemet, hur undvek du glödskal vid lödning av kopparrören, rotgas eller lågtemplödning, kompressor typ, varför gasol, enkelt / låg tryck eller annan anledning, mm.mm?
(nyfiken på alla kulbyggen)

Mvh
/Svante
110 m2 + 110 m2 källare (till 75% uppvärmt) i huddinge, 2 ME Q630 (FD25VABH) L-L + Panasonic 9 kv(1fas) kW L-V + handöl 42 kamin + braskamin i källaren(används ej) Systemair 400 DC TFX, samt fritidshus 60 m2 med Toshiba RAS 13 ND i nykvarn (med +10 underhållningsvärme på vintern)

Utloggad stedevil

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Antal inlägg: 151
SV: Octapus Ispinne
« Svar #12 skrivet: 08 december 2009, 11:16:16 »
Ja det där var ju verkligen intressant. En billigt V/V-VP och ett hemmabygge utan att ens grannar kan bli irriterade på ljudet. :)

Utloggad larryd

 • Har litet erfarenheter men ingen riktig
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 2714
 • Jag älskar värmepumpar!
SV: Octapus Ispinne
« Svar #13 skrivet: 08 december 2009, 11:24:03 »
Dessutom...

tror jag konstverket håller minst hela vintern! För Ispinnen frostar ju aldrig av.

Enda positiva jag ser är att konstverket blir klotter-säkert. Tyvärr gör sig inte klottrare besvär, eftersom ny frost fryser på nästa morgon.
180m2 i två plan. Dessutom 110m2 källare och garage/souterräng. B.å 1928. Stockholm.
 L/V CTC Ecoair105, dockad mot Pulsonex panna. 2rörs radiatorsystem. VV (efter)beredare 50l. 2st Panasonic E9DKE, varav en i källaren/garage/souterräng.

Utloggad stedevil

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Antal inlägg: 151
SV: Octapus Ispinne
« Svar #14 skrivet: 08 december 2009, 12:38:30 »
Hmmm... ... pergola, skärmväggar, mm, vackert gjorda för att vara snygga sommartid, och isbeladga vintertid. Finns potential att leka lite där. :)

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

* Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?