0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Här är lite statstik på förbrukningen, pumpen installerades i mittan av januari.Nov 3500Dec 3500Jan 3200Feb 2600Fin trend!Men det viktigaste är ändå att komforten i sutterängplanet blivit så fantastiskt mycket bättre, varmt och skönt även på de tidigare iskalla golven.
Hej ! Termostaterna på EL-raddarna borde väl vara ca 5-10 grader lägre än pumpen , speciellt i äldre (dragiga) hus blir besparingen bättre bara differensen är högre mellan radiatorer och pump . Helst ska det vara elektroniska termostat.
Citat från: rollster skrivet 10 mars 2008, 09:23:59Hej ! Termostaterna på EL-raddarna borde väl vara ca 5-10 grader lägre än pumpen , speciellt i äldre (dragiga) hus blir besparingen bättre bara differensen är högre mellan radiatorer och pump . Helst ska det vara elektroniska termostat. Hej Rollster! Ja du har ju helt rätt i detta alltså, det allra bästa är ju att stänga av radiatorerna helt med brytaren, ivf om man är något så när hemmavid. Bara man tänker på ev frysrisk om något skulle hända med pumpen om man t.ex är bortrest några dagar eller någon vecka, för då kan det ju vara bra att knäppa på ett antal element på ca 12-15 ºC i reservsyfte.Mvh Raffen.Bäst givetvis om man kan ha raddarna helt avstängda och ändå ha någorlunda bibehållen komfort .
Jag har stängt av alla element som går med brytaren. Tyvärr så måste jag ha igång elementet i tvättstugan, det kommer inte in tillräckligt med varmluft dit. Men i hall, allrum och sovrum nere och i vardagsrummet och ett av sovrummen uppe så är elementen avstängda. Fortsatt statistik:Nov 3500Dec 3500Jan 3200Feb 2600Mars 2700Hade hoppats på lite lägre i mars med tanke på det inte alltför bistra vädret.
Citat från: tamias skrivet 06 april 2008, 12:59:47Jag har stängt av alla element som går med brytaren. Tyvärr så måste jag ha igång elementet i tvättstugan, det kommer inte in tillräckligt med varmluft dit. Men i hall, allrum och sovrum nere och i vardagsrummet och ett av sovrummen uppe så är elementen avstängda. Fortsatt statistik:Nov 3500Dec 3500Jan 3200Feb 2600Mars 2700Hade hoppats på lite lägre i mars med tanke på det inte alltför bistra vädret.Håller med RAFFEN här , förbrukningen verkar nog för hög ! Kan väl inte bero på ett enda EL-element i tvättstugan !??! Men något är det nog som "tjyyvar" EL !! Hej Tamias! Elementet i tvättstugan, varför behöver du ha på det?? Tvättstugan ligger ju rakt i blåsriktningen från pumpinnerdelen på nedre planet ju, du har väl dörren lite öppen in till tvättstugan eller?? Vid närmare eftertanke så tycker jag ju ändå allt att du har en fortsatt relativt hög energiförbrukning i huset trots luftvärmepumpen, och detta sett till att pumpen inte borde dra mer än mellan ca 3500-4000 kwh för en uppvärmningssäsong (okt-maj mån) normalt sett, eller med mellan ca 200-800 kwh/mån (varierande mellan de olika månaderna).Detta skulle innebära att ni gör av med ca 2000 kwh/mån i övrig energiförbrukning som t.ex lite stödel för värme, övriga hushållselen och varmvattnet, vilket ju verkar att vara märkligt högt. Vad har du mer för några stora energislukare i huset egentligen?? och var någonstans ungefär i Sverige bor du?? Hur är det med isolering och fönster i huset mm??, och hur stor yta är det i huset i m2/plan?? Du har väl bara ingen gammal frånluftsvärmepump e.d som ligger och tuggar ström för dig eller?? Mvh Raffen.
Jag håller med er, det är något lurt med förbrukningen! Vi bor i Segeltorp, strax söder om Stockholm. Kåken är på 214 m2 totalt inkl det inegrerade garaget (107 m2 per plan). Det är 2-glasfönster överallt. Problemet med tvättstugan beror nog på att dörren inte är vänd som på ritningen utan är hängd åt andra hållet. Även om den står öppen så verkar det som att den liksom vinklar bort värmen. Skall ta tag i det där i sommar. Gästtoaletten som har dörren åt rätt håll så att säga är numera husets varmaste rum :-)Tre saker drar upp förbrukningen. Garageportarna är dåligt isolerade och väggarna är har ingen extra isolering. Elementen där jobbar rätt hårt för att hålla 15 grader därinne. Skall byta portar när jag får tid & råd. Frugan har dille på belysning i allla former. 50 watts spotar och annat elände har vi tyvärr gott om i huset......Våran dotter älskar att bada, så det blir väl 5-7 ggr per vecka och badkaret är ett hörnbubbel så det drar en del vatten.Sedan är det elgolvvärme i både badrum och bastu/relax, totalt c:a 15 m2, det drar väl också en och annan watt.
Citat från: tamias skrivet 06 april 2008, 22:14:42Jag håller med er, det är något lurt med förbrukningen! Vi bor i Segeltorp, strax söder om Stockholm. Kåken är på 214 m2 totalt inkl det inegrerade garaget (107 m2 per plan). Det är 2-glasfönster överallt. Problemet med tvättstugan beror nog på att dörren inte är vänd som på ritningen utan är hängd åt andra hållet. Även om den står öppen så verkar det som att den liksom vinklar bort värmen. Skall ta tag i det där i sommar. Gästtoaletten som har dörren åt rätt håll så att säga är numera husets varmaste rum :-)Tre saker drar upp förbrukningen. Garageportarna är dåligt isolerade och väggarna är har ingen extra isolering. Elementen där jobbar rätt hårt för att hålla 15 grader därinne. Skall byta portar när jag får tid & råd. Frugan har dille på belysning i allla former. 50 watts spotar och annat elände har vi tyvärr gott om i huset......Våran dotter älskar att bada, så det blir väl 5-7 ggr per vecka och badkaret är ett hörnbubbel så det drar en del vatten.Sedan är det elgolvvärme i både badrum och bastu/relax, totalt c:a 15 m2, det drar väl också en och annan watt.Av detta kan man nog konstatera att det finns nog en hel del att spara in på !!