0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Tack, Är det pumpdesignen eller elektroniken som gör skillnaden?är det så att Grundfos är den pump man ska föredra eller är alla nyare pumpar mkt bättre oavsett märke? Tex Wilo, eller perfecta?Finns det ngn elektroniskt reglerad (villa)pump som man kan styra utifrån? Optimalt vore med en 0-10V signal?Eller ngn som man lätt kan hacka?
Citat från: ROLPeR skrivet 15 oktober 2007, 23:04:17Så här skriver CTC i sin tekniska information."Samtliga värden i ovanstående tabell är erhållna genom tester el Svenska (SVEP) rekommendationer, EN 255,och är således också gjorda inkl cirkulationspumpar."Det är inkl. värme bärarpump och .Men nu har jag tittat en gång till i den tekniska informationen... Och alltså... VAD är det som de har beräknat inkl. cirkulationspumpar? De skriver ju aldrig ut något Kopplade utan bara avgiven effekt och tillförd effekt (till kompressor). Så jag förstår inte riktigt vad det är de har beräknat, inkl. ?
Så här skriver CTC i sin tekniska information."Samtliga värden i ovanstående tabell är erhållna genom tester el Svenska (SVEP) rekommendationer, EN 255,och är således också gjorda inkl cirkulationspumpar."Det är inkl. värme bärarpump och .
Citat från: COP-ojken skrivet 15 oktober 2007, 22:38:15Intressant; Är det sant att stenålderspumpar o moderna pumpar skiljer med en faktor 3 i effektivitet? i så fall borde man ha med pumparna i COP.Vilka är de effektivaste pumparna?Ja, det skiljer sig mycket mellan "stenålderspumparna" och de nyaste pumparna som är tillverkade speciellt för att dra lite energi. En Grundfos UPS 32-60 drar vid driftpunkt Q=4m3/h=3.26m 171W medan en Grundfos Magna 32-60 vid samma driftpunkt drar 71W. Det skiljer alltså 100W mellan två identiska driftsfall. Sedan kan ju de nyare pumparna regleras dynamiskt i varvtal på ett helt annat sätt och därigenom spara ytterligare energi genom att driftspunkten varieras efter verkligt behov.
Intressant; Är det sant att stenålderspumpar o moderna pumpar skiljer med en faktor 3 i effektivitet? i så fall borde man ha med pumparna i COP.Vilka är de effektivaste pumparna?
Angående Thoren håller jag inte med. Enligt Thoren så tar de tillvara på energi som annars skulle bli "bortkastad" i expansionsventilen. Om man nu skall tro på ett sådant påstående, så betyder det ju bara att minskar den förlusten och förflyttar den energin till utblåset. På andra pumpar så kommer energin att förloras i expansionsventilen och alltså utmynna i själva pumpen. Alltså genererar Thoren-pumpen mer värme vid ett utblås men mindre värme vid själva pumpen, jämfört med andra pumpar. Nu tror jag ju inte det är fullt så enkelt som Thoren beskriver det, men ändå... Det är ju inte så att de tillverkat energi.
Eller så har man en större värmeväxlare så att amn får en kraftig underkylning istället,blir samma som en underkylare fast med en sak mindre i pumpen
Man måste aktivt välja pump för att få en av de snålaste A-pumparna. Det är inget man "stöter på av misstag". De felsta nyare pumpar drar något mindre än motsvarande äldre, men den stora skillnaden får man först när man aktivt väljer speciella designer med elektroniskt reglerade pumpar och permanentmagneter istället för elektromagnetisering som ju drar ström.Det finns många pumpar som går att varvtalsstyra med analog signal, t.ex. Grundfos Magna med Genie-modul, eller Wilo Stratos Eco BMS om man vill komma billigare undan.
Citat från: luckyman skrivet 16 oktober 2007, 21:02:41Eller så har man en större värmeväxlare så att amn får en kraftig underkylning istället,blir samma som en underkylare fast med en sak mindre i pumpenBlir inte alls samma sak då det inte går att nå lägre temperatur än temperaturen på inkommande värmebärare. Med en underkylare som värmer inkommande ventilationsluft kan man vintertid kyla köldmediet till under noll grader.