0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Du kan uppleva kallras i närheten av tilluftsventilerna.
Kommer sannolikt installeras en braskamin, dels för 'myseldning' och under årets kallaste dagar, ett tillskott.
Jordvärme låter också hemskt intressant. Hur långt ner ska slangen ligga? Kan man få ut motsvarande effekt som att borra?
bor norr om dalälven och påstår sig ha datoranläggningarna som fungerar utmärkt
Jag har hört att man inte ska ha jordvärme norr om dalälven. Det är för kallt i backen på vintrarna.
Jag tycker inte kallraset är ett problem. Välj ett friskluftsdon som skickar luften uppåt i stället för nedåt, typ Fresch 90. Tänk sedan igenom möbleringen så att du inte sätter friskluftsintaget precis över favoritsoffan eller sängen.
Det är verkligen en djungel av olika system och pumpar! Men de flesta man pratar rekommenderar bergvärmemed tanke på att det är nybygge och på vilken breddgrad det är.....Men å andra sidan så borde man få rätt bra effekt med en CZ+braskamin (kalla dagar) för betydligt lägre kostnad....hmmm
Citat från: granis_ skrivet 15 augusti 2007, 11:58:45Det är verkligen en djungel av olika system och pumpar! Men de flesta man pratar rekommenderar bergvärmemed tanke på att det är nybygge och på vilken breddgrad det är.....Men å andra sidan så borde man få rätt bra effekt med en CZ+braskamin (kalla dagar) för betydligt lägre kostnad....hmmm Vad diverse försäljare rekommenderar kan du nog strunta helt i. De rekommenderar dels det du vill höra och det som de tjänar mest pengar på.Om man nu skall generalisera så är det väl just vid nybygge som det är mest "onödigt" att installera bergvärme. Om du nu inte skall isolera medvetet dåligt.Låt säga att prisskillnaden är 130.000-80.000=50.000 mellan bergvärme och en CE65. Låt också säga att du behöver 1500kwh i tillskott med en CE65. Låt också säga att du inte behöver tillskott med bergvärmen. Då tar det dig 33 år att tjäna in skillnaden vid ett kw/h pris på 1 krona. Exklusive extra räntan på de 50.000 kronorna.Föv har ni ju billigare El i norrland väl?