Click Here!
Click Here!
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?

Författare Ämne: Comfortzones frånluftvp  (läst 6192 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad MathiasS

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Stad/land: 08-land
 • Antal inlägg: 90
Comfortzones frånluftvp
« skrivet: 05 mars 2004, 07:41:19 »
Är det någon som hårdgranskat eller installerat Comfortzones frånluftsvp (CE50)?

Man hävdar blandannat större täckningsgrad genom att man suger ut betydligt mer värme ur frånluften än vanliga fvp's. Utluften är nedåt 15grader kall  :o

Iövrigt finns det vanliga man vill ha bla frekvensstyrd kompressorreglering för variable utteffekt.

Den ventilation som krävs för att fvp skall prestera verkar inte vara extremt stor heller, ett par PAX-fläktar ungefär.... ;)

admin

 • Gäst
Re:Comfortzones frånluftvp
« Svar #1 skrivet: 05 mars 2004, 10:16:35 »
Verklar onekligen intressant, undrar hur de löst problemet med påfrysning av värmeväxlaren, när tempen på frånluften går under noll grader? ???

Utöver denna undran så är det ju självklart så att den blir effektivare om den klämmer ur mer energi ur frånluften.

Något större kompressor behövs säkert för att klara detta, men är prisbilden jämförbar med övriga på marknaden förekommande frånluftvärmepumpar så är det onekligen ett intressant alternativ.

Kanske man ska jämföra med en bergvärmepump, då denna pump rimligtvis kan stå för en större del av uppvärmningsbehovet än en konventionell frånluftsvärmepump.  :o

Utloggad MathiasS

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Stad/land: 08-land
 • Antal inlägg: 90
Re:Comfortzones frånluftvp
« Svar #2 skrivet: 05 mars 2004, 10:50:32 »
Jo man menar ju att en övervägande del av behovet skall täckas. Pumpen kostar cirka 55kakor, därefter tillkommer lite fläktkonvektorer etc i just den tilltänkta applikationen. En bvlösning blir lite dyrare pga hålet. Inte mycket men lite dyrare.

Utloggad Roland

 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 7409
Re:Comfortzones frånluftvp
« Svar #3 skrivet: 05 mars 2004, 21:57:22 »
Att krama ur värmen ur frånluften ner till – 15 grader verkar dumt. Det blir dålig värmefaktor, då temperaturen i förångaren måste vara lägre än – 15 grader. Då det under större delen av året är varmare än så ute måste en uteluftvärmepump vara ett betydligt bättre alternativ. Problemen med nerfrostning måste vara desamma.

Frånluftvärmepumpar har generellt begränsningar. Det går ju inte att få ut mer värme ur frånluften än vad som krävs för att värma upp motsvarande flöde av tilluft från frånluftens utloppstemperatur plus kompressorns effekt och kondensationsvärmet för fukten i frånluften. Kompressoreffekten och kondensationsvärmet räcker kanske till att värma varmvattnet. Är utetemperaturen densamma som frånluftens temperatur efter pumpen måste värmeförlusterna genom väggarna måste täckas av direktel. Är det kallaren än så ute räcker pumpens effekt inte ens till att värma tilluften. Frånluftvärmepumpar kommer därför bäst till sin rätt i välisolerade hus där ventilationsluften står för större delen av uppvärmningsbehovet.

Nibe 410 har en kompressoreffekt på 550 W. Pumpens värmeffekt bör därför vara 1,5 till 2 kW. Det blir inte mycket värme för pengarna. Räknat i kr/kW är det samma siffror som för bergvärme och högre än markvärme. Den låga effekten kan förstås utnyttjas under större delen av året runt så siffrorna är inte jämförbara.
5 kW IVT C5 med 118 m aktivt hål (+0,5 grader på KBin på senvintern) i Danderyd som värmer 118 dåligt isolerade m2 i ett plan. Genomsnitt/år maj 2002 till maj 2013: 4095 driftimmar/år, 790 kWh/år tillsatsel. Pumpen klarar ca -3 utan tillsatsel.

admin

 • Gäst
Re:Comfortzones frånluftvp
« Svar #4 skrivet: 06 mars 2004, 01:32:18 »
Ursäkta mig Roland, men nu måste jag få protestera...

Detta måste vara något av det bästa som hänt den svenska värmepumpsbranchen på 10 år.

Att ta hand om inneluftens temperatur - som en luft/luft-värmepump, ned till minus 15 grader, måste helt enkelt vara en bra ide.

Att dessutom ha en varvtalsstyrd kompressor som ytterst sällan behöver ta ned temperateren till dessa nivåer är ännu mer genialt.

Jag skulle tro att dessa värmepumpar klarar av att värma ett nybyggt hus (välisolerat) ned till minst minus 15 grader.

Detta med främst med tanke på den stora mängd "hushållsel" som tillförs i ett modernt hushåll...
« Senast ändrad: 06 mars 2004, 12:09:07 av Rickard »

Utloggad PerF

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Gotland!
 • Antal inlägg: 1132
 • No more oil!
Re:Comfortzones frånluftvp
« Svar #5 skrivet: 06 mars 2004, 10:52:34 »
Jag har alltid varit lite skeptisk till frånluftspumparnas ekonomi. Har själv haft en tidigare. Frånluftpumpens ide är ju lite av evighetsmaskinens. Nu tillför man ju en del värme iom hushållets övriga förbrukning men samtidigt finns det en hel del förluster i form av avloppsvatten, fönster och andra otätheter. Detta "läckage" kan den aldrig tillgodogöra sig utan detta måste tillföras som ny energi i form av exvis el. En värmepump som hämtar "gratisenergin" ute hämtar hela behovet där!

Frånluftsvärmepumar har sin plats, men inte i hus med stort energibehov. Om behovet är större än 17-18' kWh så räcker inte 5kW utan det börjar ticka tillskott. Att påstå att 5kW skulle ge bättre ekonomi än allt annat när behovet är över 30' kWh låter för mej som rena lurendrejeriet. Bara tillskottet skulle kosta mer än vad kapitalkostnaden för en mark/bergvärmepump landar på.  :o >:(

Men som sagt, små välisolerade hus med max värmebehov på 20' kWh.  :)
Hus 1:220m2 kalkstenshus 1 1/2 plan uppfört 1745, tillbyggt 1880. Kulvert till flygel i kalksten, 30m2.
Nibe F1145 15kW med 2*300m markslinga i hästhage. Dockad mot oljepanna som används som volymtank och förvärmning av VV. 100L Elberedare för VV toppning.
Ventilation med värmeåtervinning (FTX).
Före: 45MWh/år  Efter 13,8MWh/år
Hus 2:150m2Renoverad magasinsbyggnad uppförd i kalksten, 1 1/2 plan. Huserar kontor och utställningslokal.
Comfortzone CE50 till golvvärme i platta på mark.

admin

 • Gäst
Re:Comfortzones frånluftvp
« Svar #6 skrivet: 06 mars 2004, 12:20:11 »
Ett relativt nybbyggt hus som har ett värmebehov på 20000 kWh (inkl.varmvatten) är inget litet hus.

Men det är klart, skall det värmas stora fristående garage (varifrån ingen frånluft tas) så kan det bli tungt...

Den stora skillnaden mellan denna värmepump och konventionella är ju framförallt att den vid en utomhustemperatur som är högre än -15 grader men lägre än +5 grader, utvinner energi (som en konventionell värmepump inte gör) ur den luft som "läcker" in i huset.

Detta borde mer än väl täcka upp förlusterna genom isolering och avlopp.

Håller med MattiasS, det skulle vara intressant att höra hur den fungerar i praktiken av någon som har en!

Utloggad PerF

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Gotland!
 • Antal inlägg: 1132
 • No more oil!
Re:Comfortzones frånluftvp
« Svar #7 skrivet: 06 mars 2004, 13:09:45 »
Ok, litet och litet ....  beror ju på vad man är van vid ;)

Jag tycker också att det är nåt sjukt med Comfortzones sätt att räkna. Hur besparingen kan öka linjärt med ökat energibehov när tillskottstimmarna ökar är för mej obegripligt. Dessutom verkar man ha räknat på 15 års avskrivningstid utan att ta hänsyn till att borrhål/markslinga går att återanvända. Men man har ju inte redovisat förutsättningarna för jämförelsen i produktbladet så egentligen är den totalt meningslös.

Är lite allergisk mot den typen av marknadsföring. Hoppas ni har överseende med det?   :)
Hus 1:220m2 kalkstenshus 1 1/2 plan uppfört 1745, tillbyggt 1880. Kulvert till flygel i kalksten, 30m2.
Nibe F1145 15kW med 2*300m markslinga i hästhage. Dockad mot oljepanna som används som volymtank och förvärmning av VV. 100L Elberedare för VV toppning.
Ventilation med värmeåtervinning (FTX).
Före: 45MWh/år  Efter 13,8MWh/år
Hus 2:150m2Renoverad magasinsbyggnad uppförd i kalksten, 1 1/2 plan. Huserar kontor och utställningslokal.
Comfortzone CE50 till golvvärme i platta på mark.

Utloggad Roland

 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 7409
Re:Comfortzones frånluftvp
« Svar #8 skrivet: 06 mars 2004, 13:24:33 »
Det är möjligt att mina åsikter är färgade av ett boende i ett i snitt 60 år gammalt hus med oisolerad plankvägg men de baseras på följande resonemang:

Moderna välisolerade täta hus har ofta både från- och tilluftsystem. Värmeväxling måste där vara det bästa alternativet för att utnyttja värmen i frånluften. En värmeväxlares energiförbrukning är i princip enbart fläktarbetet för att täcka tryckfallet över själva värmeväxlaren. Luftomsättning måste man ju ha i vilket fall som helst. Värmefaktorn måste vara en bra bit över 10 även om man räknar med tryckfall över filtren. Värmeväxlare och elvärmd varmvattenberedare borde vara det bästa. Solfångarentusiasterna kan komplettera med en liten solfångare för varmvattnet.

Bor man i ett gammalt pörte är värmebehovet för ventilationsluften litet i förhållande till totala värmebehovet. Hushållselen räcker inte långt för att täcka värmeförlusterna genom väggarna så bästa lösningen är en värmepump där värmen hämtas från marken eller uteluften.

Det som återstår för frånluftvärmepumparna är välisolerade hus med enbart frånluftsystem. Där kanske de kan ha sitt berättigande.

Lågtemperaturvarianten där man kan kyla luften ner till minus 15 grader verkar för mig vara ett sämre alternativ än en värmepump som arbetar med uteluft. I en uteluftvärmepump är man inte begränsad till luftflöden på några få hundra kubikmeter per timme utan man har obegränsade luftmängder till sitt förfogande. Effekten kan väljas fritt, den begränsas inte av frånluftflödet.

Jag kan inte begripa varför det skulle vara bättre att kyla frånluft till minus 15 jämfört med att använda uteluften, som sällan har så låg temperatur som minus 15, åtminstone söder om Dalälven. Frekvensreglering i all ära men pumpen lär nog behöva gå med maxeffekt större delen av tiden.
5 kW IVT C5 med 118 m aktivt hål (+0,5 grader på KBin på senvintern) i Danderyd som värmer 118 dåligt isolerade m2 i ett plan. Genomsnitt/år maj 2002 till maj 2013: 4095 driftimmar/år, 790 kWh/år tillsatsel. Pumpen klarar ca -3 utan tillsatsel.

admin

 • Gäst
Re:Comfortzones frånluftvp
« Svar #9 skrivet: 07 mars 2004, 10:07:41 »
Citera
Det som återstår för frånluftvärmepumparna är välisolerade hus med enbart frånluftsystem. Där kanske de kan ha sitt berättigande.

Från 1976 och ett antal år framåt byggdes det mest sådana hus, dessa hus hade ofta vattenburna system och borde således passa bra för denna typ av värmepump.

Ett problem med uteluftvärmepumpar är att de utsätts för hårdare klimatpåverkan, vilket historiskt sett har påverkat livslängden nagativt. Dessutom saknas varmvattenberedare i dessa, skall man köpa till det blir kostnaden likvärdig. Värmer man varmvattnet i en elberedare så förloras en icke obetydande andel av den möjliga energibesparingen

M@ZE

 • Gäst
Re:Comfortzones frånluftvp
« Svar #10 skrivet: 12 april 2004, 23:44:14 »
Jag behöver era goda råd !!

Skall välja pump till vårt hus imorrn och det ingår en IVT 490 frånluftspump. Sen kom jag över infon om comfortzone´s pump som låter helt magisk. Är det någon som har lite tips och råd om vad vi skall välja för pump ???

Bygger 1,5plan 212kvm, 131kvm bottenvån fast vi lämnar övervåningen isolerad fast oinredd. Golv värme på över och undervåningen.

Utloggad Fixaren

 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 1244
Re:Comfortzones frånluftvp
« Svar #11 skrivet: 13 april 2004, 15:37:32 »
Nyfiken som jag är. Finns Comfortzones frånluftvp ute i marknaden? Är det någon som instalerat någon?
Varför fråga när man kan göra fel själv

Utloggad MathiasS

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Stad/land: 08-land
 • Antal inlägg: 90
Re:Comfortzones frånluftvp
« Svar #12 skrivet: 19 april 2004, 08:03:52 »
Ja den finns på marknaden. Farsan har fått offert på, tror jag, 60 kakor vilket skulle vara ett introduktionspris...

Till detta kommer fläktkonvektorer i detta fall.

Vi får väl se vad det blir. Hur ventilationen påverkar driftsekonomin i ett hus som från början har självdrag är ju inte helt lätt att lista ut.

Utloggad BJohan

 • Expert på värmepump
 • ****
 • Antal inlägg: 528
Re:Comfortzones frånluftvp
« Svar #13 skrivet: 05 maj 2004, 22:44:38 »
Hej!

Jag har beställt en Comfortzone till mitt nya hus på 200 m2 och golvvärme. Jag tycker att konstruktionen verkar vara smått genialisk på flera sätt. Att ta värmen ur frånluften istället för uteluften gör att pumpen får arbeta i en varm innemiljö samt att avfrostningen av kondensorn kan lösas lätt med att blåsa på med varm ventilationsluft. Frekvensstyrning av kompressorn gör att värmefaktorn kan hållas uppe även vid låg avgående temp (ned till -15 gr).

Jag har studerat en referensanläggning i Stockholm där den ersatt en tidigare elpanna med till/frånluft och värmeväxlare. Den har suttit där ett halvår och under den tiden sparat ungefär 5 000 kWh, dvs ca 10 000 kWh under ett år. Då ska man komma ihåg att värmeväxlaren redan givit en besparing på ca 5000 kWh. Totalt 15 000 kWh besparing jämfört med elvärme. Det är endast bergvärmeanläggningar som kan spara lika mycket energi, men till ett betydligt högre pris än  Comfortzones värmepump. Jag har svårt att tänka mig ett alternativ där man tjänar in investeringen fortare.

Jag kan radda upp fler fördelar med Comfortzone, men eftersom jag är övertygad och snart ägare till en, så är jag ju partisk. Men kom gärna med motargument. Jag tror jag kan bemöta de flesta.  Jag vill påpeka att jag inte är någon säljare, bara en vanlig konsument.


Nybyggt hus från Fiskarhedenvillan på Resarö. 185 m2 värms med Comfortzone CE65 sedan juni 2010. Vattenburen golvvärme i bottenplan, vattenradiatorer på övre plan. Garage värms med Coolix luft/luft vp. Pool 4x8 m värms med CE65. Två vuxna och två barn. Total förbrukning senaste året ca 15 000 kWh inkl garage och poolvärmning. Har tidigare haft ett Kungshus på 200 m2 som värmdes med CE50 som installerades 2004.

admin

 • Gäst
Re:Comfortzones frånluftvp
« Svar #14 skrivet: 06 maj 2004, 03:33:47 »
Hej, BJohan.

Det skall bli inressant att höra hur det kommer att fungera.

Hur har du löst din tillufts-ventilation, har du endast tilluft via friskluftsventiler. Eller har du både mekanisk till och frånluft, och i så fall, har du en värmeväxlare utöver värmepumpen?

Citera
Den har suttit där ett halvår och under den tiden sparat ungefär 5 000 kWh, dvs ca 10 000 kWh under ett år. Då ska man komma ihåg att värmeväxlaren redan givit en besparing på ca 5000 kWh. Totalt 15 000 kWh besparing jämfört med elvärme.

Om den suttit där ett halvår så har den ju faktiskt suttit där under hela uppvärmningssäsongen, nu lär den knappast behöva gå mer för att värma huset. Den kommer väl dock att sköta varmvattenberedningen under resterande del av året, men det borde inte ge ytterligare 5000 kWh i besparing.

I och med att du har golvvärme i ditt nya hus så kanske du vill köra lite komfortvärme på de ställen där du har klinker (om du har det) och även där borde den kunna bidra med billig värme, men 5000 kWh i ytterligare besparing, det tror jag är ett litet önsketänkande från din sida, Detta förutsatt att man inte har en onormalt hög varmvattenförbrukning.

Jag är däremot benägen att hålla med dig, det är en smart konstruktion, och jag för min del ser verkligen fram emot att de släpper en likadan värmepump, med frekvensstyrd kompressor som tar värmen ur marken/berget istället för, eller i komination med frånluften.
Om de tog fram en sådan modell skulle de få ytterligare möjlighet ätt öka uteffekten och verkningsgraden under perioder med kall väderlek.
Mark/berg-slingan, i kombination med frånluften, skulle nog inte behöva vara speciellt lång för att kunna ge betydligt högre uteffekter. Men det är klart, det fördyrar både värmepumpen och installationen. Men vill de bli bäst så är borde detta vara en ganska säker väg till framgång.

En produkt som tar värmen ur frånluften, och marken, med inbyggd varmvattenberedare samt varvtalsstyrd kompressor borde inte bara få hög verkningsgrad. Den borde även kunna värma större ytor ned till en lägre utetemp.
Den skulle även göra det med en i princip konstant framledningstemperatur, även detta en klar fördel.

För övrigt tror jag att det finns en viss markad som inte är speciellt priskänslig, det finns kunder som vill ha "det bästa" även om det kostar något mer initialt.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Öppnar din e-postklient
 

Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser