Köpa värmepump?
Spara pengar
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?

Författare Ämne: Nibe VS Varmitek  (läst 12965 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Anders_W

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Antal inlägg: 49
 • Installera värmepump nu!
Nibe VS Varmitek
« skrivet: 10 februari 2004, 20:19:48 »
Varmitek verkar till synes ha den ultimata lösningen, dubbla kompressorer vilket ger långa gångtider, i varje fall på den ena kompressorn.
Å andra sidan så är den dyrare i inköp.
En annan fördel är att man kan få upp till 60 grader ut
på varmvattnet.
Varmitek säger att deras köldmedium ger längre livslängd på kompressron då den inte behöver jobba vid så högt tryck.

Nibe å andra sidan är förhållandevis billig i inköp och har mycket bra COP.
Nackdelen är enkompressorteknik, som de flesta fabrikat i och för sig har.
Varmiteks kalkykler ser mycket bra ut, de dimentionera för närmare 100 % täckningsgrad med hänvisning till
dubbelkompressorteknik. Detta skall finasiera den dyrare anläggningen med bibehållen hållbarhet.  

Funderingar:
1)kan det löna sig att satsa på ett system som varmitek tillhandahåller?
2)Kan man få Niben att ha få stopp och långa gångtider
i motsvarande utsträckning med högt ställt gradminuterunderskott och stor vattenvolym, ex acktank på 500 liter som första radiator?
3)Kan man dimentionera en enkompressoranläggning till närmare 100%....???erfarenheter!!!
4)Någon som har erfarenhet av Varmiteks produkter?
« Senast ändrad: 10 februari 2004, 20:22:19 av Anders_W »

admin

 • Gäst
Re: Nibe VS Varmitek
« Svar #1 skrivet: 10 februari 2004, 21:07:37 »
1. Det kan det förmodligen, jag antar att varmitek säljer xxx antal värmepumpar/månaden, alltså finns det kunder som har ansett sig kunna räkna hem den högre investeringskostnad det innebär.

2. Jag har i princip 100% täckning med min nibe, och jag har ställt om paramerarna enligt tråden "trimmar på". Det har minskat antalet start/stopp från 20-25/dygn till 8- 12/dygn. Om det sedan går att minska antalet start/stopp ytterligare tvistar de lärde, Mattias är övertygad om detta, men jag är mera tveksam. Den energi man tillför i en ack som sitter placerad som första radiator kommer ju att tillföras fastigheten förr eller senare. Om effekt tillförs under lång tid så kommer tempen att börja pendla, oavsett om effekten körs direkt ut i huset eller via en acktank. En viss förlängning av gåntiderna med ack tror jag dock att man kan få jämfört med utan ack.
För övrigt kommer det att finnas perioder av året då även varmiteks värmepump kommer att ha start och stopp på sin första kompressor, när effektbehovet är mindre än vad den ena kompressorn tillför...

3. Jag har gjort det  ;D, och jag räknar "kallt" med att det kommer att vara en lönsam affär. Läs mer i detta ämne under rubriken artiklar och läsvärt http://www.varmepumpsforum.com/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=artiklar;action=display;num=1076052567

4. Inte jag i alla fall.
« Senast ändrad: 01 januari 1970, 01:00:00 av 1076562000 »

Utloggad JanWic

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 9
Re:Nibe VS Varmitek
« Svar #2 skrivet: 12 mars 2004, 22:32:35 »
4) Ja. Vi köpte en 8TBR för precis ett år sedan.

admin

 • Gäst
Re:Nibe VS Varmitek
« Svar #3 skrivet: 13 mars 2004, 06:35:20 »
Finns det statistik som säger hur många start/stopp varje enskild kompressor har gjort på den?

Antal timmar dom gått?

Jag skulle tro att dom inte vågar sätta räkneverk i sina värmepumpar... men jag hoppas dom har det , för det skulle vara intressant att veta hur startfrekvensen och drifttiden fördelar sig mellan kompressorerna.

På min arbetsplats har vi ett antal STORA kylanläggningar med dubbla kompressorer, på de anläggningarna finns separata räkneverk - och möjlighet att välja vilken kompressor som skall vara 1:a kompressor. Allt för att kunna fördela start/stopp och drifttimmar så jämnt som möjligt kompressorerna emellen.

Har varmitek någon sådan funktion?

JH

 • Gäst
Re:Nibe VS Varmitek
« Svar #4 skrivet: 13 mars 2004, 09:23:28 »
4) Ja. Vi köpte en 8TBR för precis ett år sedan.

Är ni nöjda hittils ?

Utloggad RLA

 • Expert på värmepump
 • ****
 • Stad/land: Strängnäs
 • Antal inlägg: 455
 • Humanum
  • Familjen Lager
Re:Nibe VS Varmitek
« Svar #5 skrivet: 13 mars 2004, 12:10:39 »
Jag vet inget om Nibe, däremot har vi en Varmitek 8TBR. Och jag kan meddela att Varmitek inte är "rädda" för att släppa information från styrdatorn, det man bl.a kan utläsa är:
-antal starter per effektsteg för radiatorerna,
-antal starter varmvatten,
-antal timmar per effektsteg för radiatorerna,
-antal timmar varmvatten
så här finns alla information, utöver detta finns ju är/börvärden som jag tror att alla har, vad Varmitek inte har så är det brine-temp.
-Det går att enkelt välja vilken kompressor som skall starta först.
Ibland startar/stoppar steg 2 lite ofta, men som för alla andra handlar det om mycket om justeringar, för justeringsmöjligheter finns det gått om.
Är vi nöjda? ja mycket, är det värt de extra pengarna? vet inte för vi har bara haft den i 1 år! Om den extra investeringen låg på 20000SEK och den skall vara avskriven på 10 år så är det 167 kr/mån extra + ränta så det är ju inte så stora pengar, det handlar mer om man tror på konceptet eller inte, och vi tror på det.....
Värmer ca 170 kvm och gjorde av 7180 kWh
Eltillsats går till vi -15 grader
Steg 1: 4900 kWh/3500 start
Steg 2: 2100 kWh/2900 start
Steg 3 (el) 180kWh/46 start

Här ser man att det är många starter på 2:an, det är på ner sedan vi installerat ett komplett tempmätsystem från Pär Wallmark och kan optimera parametrarna.
Dock påstår Varmitek att starten på steg 2 inte är en "kallstart" varför den inte skall slitas så mycket då 1:an redan är igång! skall vara kopplad över samma kondensor? eller nå't sånt säger dom!!?? jag har ingen aning!

Och nej, jag jobbar inte på Varmitek....
Bibere humanum est, ergo bibamus.

Varmitek TBR 10

Utloggad PerF

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Gotland!
 • Antal inlägg: 1132
 • No more oil!
Re:Nibe VS Varmitek
« Svar #6 skrivet: 13 mars 2004, 12:25:28 »
Citera
Dock påstår Varmitek att starten på steg 2 inte är en "kallstart" varför den inte skall slitas så mycket då 1:an redan är igång! skall vara kopplad över samma kondensor? eller nå't sånt säger dom!!?? jag har ingen aning!

Se tråden jag startade om start och stopp. Tryck och flytande köldmedia. Kan det vara det de menar?
Hus 1:220m2 kalkstenshus 1 1/2 plan uppfört 1745, tillbyggt 1880. Kulvert till flygel i kalksten, 30m2.
Nibe F1145 15kW med 2*300m markslinga i hästhage. Dockad mot oljepanna som används som volymtank och förvärmning av VV. 100L Elberedare för VV toppning.
Ventilation med värmeåtervinning (FTX).
Före: 45MWh/år  Efter 13,8MWh/år
Hus 2:150m2Renoverad magasinsbyggnad uppförd i kalksten, 1 1/2 plan. Huserar kontor och utställningslokal.
Comfortzone CE50 till golvvärme i platta på mark.

Utloggad Roland

 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 7318
Re:Nibe VS Varmitek
« Svar #7 skrivet: 13 mars 2004, 16:40:39 »
Rent teoretiskt är det ju vettigt med två kompressorer, om det lönar sig i praktiken vet jag inte. Men skall det bli minskad energiförbrukning får man inte snåla in på värmeväxlarna och annat för att få ett rimligt pris på produkten.

Det finns tvåcylindriga kompressorer där man med hjälp av en excenterskiva kan få den ena kolven att antingen stå still eller arbeta med full effekt. Det blir samma sak som två kompressorer men med en elmotor och mindre rördragning. Konstruktionen verkar dock vara så ny att den inte finns i några värmepumpar.
 
Jag tror inte det kommer att löna sig att dimensionera för 100 %. De flesta verkar titta bara på priset och noterar att det inte är så stor prisskillnad mellan olika pumpstorlekar. De drar därav slutsatsen att det är vettigt att köpa en stor pump. De tänker inte på att en större pump, allt annat lika, ger sämre verkningsgrad pga större temperaturdifferenser i borrhål och värmeväxlare. Installerar man sedan en ackumulatortank för att få långa gångtider har man en utgift där samtidigt som temperaturfallet i borrhålet blir ännu sämre. Jag tror därför inte att det lönar sig att gå över 70-80 % av maximala effektbehovet. Tillsatsvärmen kan vara frånkopplad även om temperaturen tillfälligt sjunker långt under det pumpen klarar då den kan ta igen nattkylan under dagen när det blir varmare.

Men det som är optimalt idag behöver inte vara det i morgon, det beror på elpriser och hur de kommer att debiteras. Klimatet inverkar också. Variationerna runt medeltemperaturen verkar bli större ju längre norrut man kommer, norrlänningar borde kanske ta till lite extra. Ju jämnare klimat, desto mindre tillsatsvärme behövs.

2:ans start borde rimligtvis vara tuffare. När 1:an startar är det ingen tryckskillnad mellan kondensor och förångare. När 2:an startar är det det och det kräver högre startmoment. Men om det sliter mer eller mindre vet jag inte.  
5 kW IVT C5 med 118 m aktivt hål (+0,5 grader på KBin på senvintern) i Danderyd som värmer 118 dåligt isolerade m2 i ett plan. Genomsnitt/år maj 2002 till maj 2013: 4095 driftimmar/år, 790 kWh/år tillsatsel. Pumpen klarar ca -3 utan tillsatsel.

admin

 • Gäst
Re:Nibe VS Varmitek
« Svar #8 skrivet: 13 mars 2004, 17:36:55 »
Citera
2:ans start borde rimligtvis vara tuffare. När 1:an startar är det ingen tryckskillnad mellan kondensor och förångare. När 2:an startar är det det och det kräver högre startmoment. Men om det sliter mer eller mindre vet jag inte.  

Instämmer, läste någonstans om scrollkompressorer. De får inte starta för fort sedan de stannat, detta p.g.a. det höga tryck som byggs upp. Skulle de starta innan kompressionen hunnit läcka ut så kan de ta skada.

Har för mig att de hade nån typ av överlöp eller liknande för att trycket skulle kunna släppa trots att de har en backventil. De bygger den m.a.o. med ett litet läckage för att den inte skall gå sönder vid start, trots att det inte är helt ekonomiskt att bygga in läckage i en kompressor.

(backventilen sitter på trycksidan för att förhindra att köldmediat rusar bakåt vid kompessorstopp, med bakåtrotation söm följd)

Hur kolvkompressorerna reagerar på hög komp vid start vet jag inte, men en kompressor som stått en stund bör ha tappat trycket över ventilerna. En kompressor som skall starta när trycket redan hålls upp med hjälp av en första kompressor bör dock få jobba hårdare. (de kan ju dock ha byggt in någon form av växelventil som lägger från kompressor 2 vid stopp...)

Det är mycket med det elektriska...

Utloggad JONAS

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Stad/land: Halmstad
 • Antal inlägg: 132
Re:Nibe VS Varmitek
« Svar #9 skrivet: 13 mars 2004, 17:55:48 »
Jag tror inte det kommer att löna sig att dimensionera för 100 %.

Jag har under 1år värmt 100m2 +varmvatten med en nibe1210-7,1200tim x 1,9kw=2280kw.0,000 TS-tid
Nibe 1210-7+vpa200/70+160 l volymförstorare, 130m aktiv borra+150m jord, FLM30 i Halland. VP+FLM=5500KwH 2009
1½-plan 180m2 +uterum 25m2 golvvärme överallt + 20m kulvert till konvektor i 65m2 verkstad

admin

 • Gäst
Re:Nibe VS Varmitek
« Svar #10 skrivet: 13 mars 2004, 17:59:03 »
Hur menar du, varför skulle det inte löna sig. Och om det inte gör det varför har du då själv köpt en 7:a?

Utloggad JONAS

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Stad/land: Halmstad
 • Antal inlägg: 132
Re:Nibe VS Varmitek
« Svar #11 skrivet: 13 mars 2004, 18:02:57 »
Översta raden var ett försök att citera Roland.Jag menar att det visst kan vara rätt att dimensionera för 100%
Nibe 1210-7+vpa200/70+160 l volymförstorare, 130m aktiv borra+150m jord, FLM30 i Halland. VP+FLM=5500KwH 2009
1½-plan 180m2 +uterum 25m2 golvvärme överallt + 20m kulvert till konvektor i 65m2 verkstad

admin

 • Gäst
Re:Nibe VS Varmitek
« Svar #12 skrivet: 13 mars 2004, 18:59:47 »
OK!

Jag har samma värmepump som du, samma resultat med - fler drifttimmar och fler starter dock...

för att citera skall du klicka på (när du befinner dig på svarssidan) menyradens undre rad (pratbubblan) näst längst ut till höger, markera det du vill citera genom att scrolla ner sidan till det inlägg du vill citera från, kopiera och klistra sedan i det du kopierat mellan quote-tecknen.

[quote quote]

admin

 • Gäst
Re:Nibe VS Varmitek
« Svar #13 skrivet: 13 mars 2004, 21:50:33 »
Citera
vet inte för vi har bara haft den i 1 år!

Citera
Eltillsats går till vi -15 grader
Steg 1: 4900 kWh/3500 start
Steg 2: 2100 kWh/2900 start
Steg 3 (el) 180kWh/46 start

Jag har haft min nibe 1210-7 i 10 månader...

Antal starter 3817 (4580/år)
Antal timmar VPdrift  2441  (7-8,5 kW uteffekt)
Antal timmar eltillskott 0 (extra varmvatten 10h)

Hur många timmar har dina kompressorer gått?

Detta ger vid hand att dina kompressorer har startat 50% oftare än min enda... Detta borde innebära att din investering borde betala sig på ungefär samma tid som min (prisskillnaden invägd)... Detta förutsatt att kompressorn/kompressorerna verkligen är den svaga länken - vilken det sällan visat sig vara.

Oftast är det elektronik eller värmeväxlare som havererar innan kompressorerna gör det...

Tror dock att det är en bra ide att dimensionera för 100% effekttäckning, eller närapå i alla fall.

Utloggad RLA

 • Expert på värmepump
 • ****
 • Stad/land: Strängnäs
 • Antal inlägg: 455
 • Humanum
  • Familjen Lager
Re:Nibe VS Varmitek
« Svar #14 skrivet: 13 mars 2004, 22:37:00 »
Bra, bättre eller bäst, jag vet inte vilket som är bäst, men att denna är bra för oss är ju solklart, kWh har gått från  ca 31000 till ca 7200 för värme+varmvatten, tidigare direkt el, 70-tals koja, men det finns ju alltid något som är bättre.

Själv tycker jag, som jag skrev, att antalet starter är högt på 2:an, har dock sedan 3 veckor justerat en parameter som verkar göra susen i antal starter, men förstås längre gångtid på 1:an.

Antal timmar under 366 dagar:
Steg 1: 3081
Steg 2: 1449
Steg 3: 30

Någon skrev att skall pumpen haverera så gör den det på juldagen, då har jag i alla fall en kvar tills dom bytt ut skräpet, såvida inte båda säger upp sig samma dag förstås.
Bibere humanum est, ergo bibamus.

Varmitek TBR 10

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Öppnar din e-postklient
 

Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!