Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10 Next
1
Värmepumpar och installationsfrågor. / SV: FLVP+LLVP eller LVVP?
« Senaste inlägg av Josth skrivet Idag kl. 17:31:02 »
Om man ska satsa på fjärrvärme eller inte beror mycket på var man bor? På vissa orter är det ett kommunalt energiverk som eldar med t.ex. sopor eller tar restvärme från stora industrier på orten och på så sätt har låga kostnader. På andra orter sköts fjärrvärmen av vinstdrivande storbolag och eldar med skogsflis om blivit mycket dyrare senaste åren och nu vill dessutom EU-kommissionen att man inte ska få elda med skogsflis längre utan toppar, grenar och rötter etc ska få ligga kvar i skogen på hyggena. De leder till ännu högre fjärrvärmepriser på de drabbade orterna.

Om fjärrvärme inte är aktuellt så är nya NIBE S735-7 ett mycket intressant alternativ. Med 1-planshus har man också goda möjligheter att ordna bättre isolering av avluftskanalen eftersom detta kan behövas då avluften kan bli ner till -19 °C med S735. Jag skulle i samband med det också passa på att inkludera garagets ventilation i frånluften även om det kräver ett brandspjäll som kan vara enkelt fjädrande. Bor man uppe i Norrland och/eller vill ha kyla på sommaren passar det bra att komplettera med en luftluftvärmepump.
2
IVT / Sommarurkoppling av externa cirkpumpar på IVT Greenline HT+
« Senaste inlägg av Staffan9 skrivet Idag kl. 17:27:42 »
Hej!

Jag är sedan två år ny ägare av en IVT Greenline HT+ E14 som driftsattes 2007. Uppvärmning sker via golvvärme och konvektorer. Konvektor-slingan har en extern cirkpump och GV-slingan har en shuntgrupp med ännu en cirkpump. Båda dessa externa cirkpumpar har varit strömsatta via vägguttag.

I ett försök att energieffektivisera och förbättra komforten (övre plan värms kraftigt av solen och denna värme vill jag inte förflytta till nedre plan) har jag nyligen anslutit båda externa cirkpumparna till plinten P1 i BVP. Min förhoppning var då att de externa cirkpumparna skulle stängas av vid sommarurkoppling.

Jag tror nu att BVP åtminstone delar av de senaste dygnen varit sommarurkopplad. Jag har ivf ställt in sommarurkoppling till 15 grader och utetempen dagtid är nu 20-25. Jag kan också konstatera att under dagtid är den interna värmebärarpumpen P2 avstängd trots att den är inställd på kontinuerlig drift samt att växelventilen då konstant står i läge tappvarmvatten. Men, och nu till problemet, de externa cirkpumparna vilka nu är anslutna till P1 i BVP går fortfarande dygnet runt. Vad är det jag missar? Om P2 stängs av borde väl även P1 stängas av?

Min styrenhet är Rego637E med version 3.06 om det är till någon hjälp.

Vore väldigt tacksam om någon kan tala om varför jag inte lyckas sommarurkoppla mina externa cirkpumpar, eller var jag tänker fel :)

/Staffan
3
Värmepumpar och installationsfrågor. / FLVP+LLVP eller LVVP?
« Senaste inlägg av pathe915 skrivet Idag kl. 16:19:08 »
Idag har vi Nibe 370 med fjärrvärmetillsats och vattenburen golvvärme i plattan. Huset är 1-plan på 163 m2 med 21 C. Vi har även 20 m2 garage med 10 C som också värms med plattan. Golvvärmen styrs med uponor termostater.

Värmepumpen är trasig och ska repareras på försäkringen. I samband med detta har jag börjat fundera på vad man bör göra den dagen den packar ihop för gott.

Total elförbrukning för föregående ägare var 14461 kWh (2021) och 11875 kWh (2022). Då ingick spabad och bastu som vi inte använder utan står tomt och avstängt. Vi har ingen separat mätning på F370 men en uppskattning är att den förbrukar 3000-4500 kWh per år, beroende på om jag ska lita på husleverantören, energideklarationen eller energiberakning.se. Vi kommer installera en mätare för att få bättre underlag framöver.

Ventilationen är 59 l/s och enligt energiberakning.se så strålar cirka 60 % av värmen bort och 40 % ventileras.

Jag skulle på sikt vilja komma bort från att ha både fjärrvärme och värmepump. Fjärrvärmen har en fast avgift för anslutningen på 6400 kr årligen och sedan cirka 65 öre/kWh säsongsjusrerat. I praktiken betalar vi då både fast avgift+service på fjärrvärmen och avskrivning+service på VP.

Bergvärme är inte möjligt så jag ser tre alternativ
1) Köra enbart fjärrvärme. Detta alternativ är dyrast i mina kalkyler.
2) Investera i en kraftigare FLVP och kombinera det med en luftvärmepump för att täcka hela värmebehovet och kunna säga upp fjärrvärmen. Vi har 60-70 m2 med öppen planlösning som luftvärmepumpen skulle kunna nå och vi skulle då även använda den för kyla. Skulle det gå?
3) Välja en Luftvatten som täcker hela behovet och kanske komplettera med en kylande del för delen med öppen planlösning. Detta alternativ kräver även ett nytt frånluftsaggregat.

Vad bör man välja? …och har jag missat något alternativ?

Beräkning från energiberakning.se länkas nedan. Energikalkyl från hustillverkaren, energideklaration och planlösning bifogas.

Länk till energiberakning.se:
https://shorturl.at/fDIU6

4
Så höga hyror som det är i nyproducerade hyreslägenheter kan det inte vara mycket bidrag på, dom drog väl ner på bidragen och därför byggs det inte så mycket då det blir för dyrt om jag minns rätt.

Skatteverket kommer få kontrolluppgifter om man fått ersättning från något företag som har hand om stödtjänster så nog kommer dom veta att man upplåter sitt batteri och drar in lite kosing .
5
Skulle jag bo i en hyreslägenhet vore man nog rätt trött på alla bidrag som strösslas på husägare  ;)

Så kan det säkert vara.. å andra sidan så är ju mycket av politiken uppbyggd på ett sådant sätt att det i många fall gynnar tätortsnära boende utan eget ägande..så att boende i hyresrätt skulle vara missgynnade på totalen är föga troligt, sett till skattetryck och möjlighet till bidragsansökningar.. och nej, jag bor inte i hyresrätt.

Men åter till ts, hur de ska kolla hur batterier nyttjas vet iaf inte jag.
6
Skulle jag bo i en hyreslägenhet vore man nog rätt trött på alla bidrag som strösslas på husägare  ;)
7
Nä, bort med alla bidrag inkl värmepumpar och klimatskyddsåtgärder  ;)

Ja, det vore sannolikt ett klokt och väl överlagt beslut, förutsatt att man vidtager nödvändig utstädning av tjänstemän runtomkring dessa lukrativa skattereduktioner.

Win, win för alla och sannolikt bibehållna marginaler för de som verkar i branchen, alla skattebetalare.
8
IVT / SV: Greenline HT7 strul vid sommarurkoppling
« Senaste inlägg av Johan I skrivet Idag kl. 13:34:41 »
Ah, så att slå av kontinuerlig drift på köldbärarpumpen kanske kan vara värt att testa? Tack.

Installationen är från 2007, vattenburen värme med radiatorer.
2st flexslangar bytta, står inte på fakturan vilka och jag minns inte exakt.

> Vad är det för temperatur på utgående värmebärare i slutet av en varmvattenberedning. Vad är det för kompressortemperatur då
Vid de två senaste varmvattenberedninigarna:
Utgående värmebärare: °99
Kompressor: °113,6
Respektive
Utgående värmebärare: °73,8
Kompressor: °94,5

9
Nä, bort med alla bidrag inkl värmepumpar och klimatskyddsåtgärder  ;)

10
Nibe / SV: Livslängd nibe 1145
« Senaste inlägg av Josth skrivet Idag kl. 12:36:34 »
Man brukar ofta räkna 20 år för bergvärmepumpar. Har man otur kan det dock bli kompressorhaveri efter ca 10 år men det reparerar man då. För att veta din energibesparing per år behöver man veta mer om ditt hus, el-förbrukning och modell.
Sidor: [1] 2 ... 10 Next

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!