Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10 Next
1
Allmänt forum / SV: Elbil
« Senaste inlägg av Hansson skrivet Idag kl. 08:25:14 »
Vi har ju historiskt haft ett av värdens bästa elsystem i Sverige.

Nu verkar Sossarna vilja avveckla det så fort som möjligt.

Jag spår mycket högre elpriser i framtiden. Det syns redan nu när det är kallt och det är klent med vind.
I norrland kommer ni säkert klara er ett tag tills någon södermalms sosse får igenom att vattenkraften får någon straff skatt "fastighetsskatt"
2
Ringde CTC för någon vecka sen. Fick en helt ny fil med helt annan registeruppsättning på modbus. Verkar fungera rätt bra. De har kunnig support på CTC iaf. Alltid ett plus!

Skulle man kunna få en kopia av den filen?
3
IVT / SV: Underdimensionerat system? iVT HT C7, 132m energibrunn
« Senaste inlägg av Andreas013 skrivet Idag kl. 07:00:27 »
Trodde att läge 1 på vb och 2 på rad cirk skulle vara bäst men tydligen verkar det bli bäst med 1 på bägge. Får lägre hastighet på avkylningen av returen och deltat vb höjdes till 7,4 från 6,8 vilket är positivt. Skall det vara så att pumpen inte kör upp till stopp-temp för gt1 och därmed slipper start stopp eller strävar den alltid efter ställd returtemp och att det är därför jag inte tror den orkar?

Nuvarande stopp-temp är 39,8. Tillskottet är avstängt i testsyfte just nu.

Det är väldigt grova elementär i huset och därmed kanske inte högre fart är nödvändig. Samtliga radiatorer är varma.

4
Nibe / SV: Nibe F730 Hetgas
« Senaste inlägg av DonPablo skrivet Idag kl. 06:08:58 »
jo, så länge den går är det ingen fara, blir HG för hög, så steppar den ner i frekvens
5
"Mina behov är långa varmduschar för hela familjen på 3 pers."

Är detta det viktiga, då bör du installera extra varmvattenberedare, det går inte att jämföra en värmepump och pelletspanna, när det kommer till varmvatten.
Ur Nibes 180L beredare, får du ut vid normal vv tilverkning 200L 40 gradigt vatten. Har du normala duchmunstycken så tar det ca 10-12 min sen börjar vattnet bli kallt!
Just sayin, många blir besvikna på att varmvattnet tar slut, speciellt om de bott i lägenhet, eller haft fjärrvärme, eller oljeeldning.
6
Mitsubishi Electric (Ecodan) / Värmekabel Ecodan
« Senaste inlägg av Jannel skrivet Idag kl. 05:28:35 »
Har vinkeldroppränna med värmekabel till Ecodan som har fungerat fint i två vintrar men sista veckan har det varit -20 2-3 dagar så har den slutat att fungera! Någon här på forumet som varit med om detta? En värmekabel ska väl håll mer än två vintrar!
7
Driftsforum / SV: Var mäter man ljudnivån från en inner del?
« Senaste inlägg av Stadda skrivet Idag kl. 00:12:50 »
Håller i princip med dig Thompa71 om att vindbrus är en potentiell felkälla och att 80 dB(A) är väldigt mycket ljud annars, vilket jag även skrivit tidigare. Dock måste man tänka på att mikrofoner i telefoner ofta är väldigt riktningskänsliga, så det gäller att mäta inom rätt avstånd, med mikrofonen riktad mot ljudkällan men samtidigt placera telefonen och mikrofonen på behörigt avstångd från blåst. Enklast är nog faktiskt att mäta 1m ifrån innerdelen i typ 45° riktning ut från den i sidled så att man helt säkert är utanför det område där det riskerar att blåsa.

Jag mätte med appen i fråga upp typ 40-50 dB(A) i närheten av våra Daikin maskiner (ej absolut tyst i övrigt i huset) men kunde utan problem få uppåt 80-90 dB(A) enligt appen om jag lät blåsten träffa telefonens mikrofon.

Låt oss anta att trådskaparens maskin har en orimligt hög ljudnivå och att det är något fel på den. Det har ingen här egentligen skäl till att ifrågasätta. Dock är metoden till att mäta ljudnivån inte tillräckligt bra för att föra ljudnivån i bevis mot någon part. Det är fortsatt upp till trådskaparen härmed att se till att få felet åtgärdat av säljare, installatör och/eller tillverkaren.

Trådskaparen har tidigare haft en IVT 12 KHR-N och har nu en IVT 12 PHR-N som enligt IVT inte skall låta mer. Trådskaparen har härmed rimligen i IVTs ögon gott om erfarenhet av vad som är korrekt och fel gällande funktionen hos den nuvarande maskinen. Att Stadda inte har fått gehör för problemet hos säljare och installatör är ytterst märkligt!


Jag har pratat med dem som byggt buller appen på Arbetsmiljöverket och får information om att appen indikerar om ett ljud är för högt.

Jag har nu också haft syn av en certifierad besiktningsman som intygar att ljudnivån från innerdelen med råge överskrider de nivåer som anges i tillverkarens produktblad.

Detta har jag skickar till företaget som installerat innerdelen och till IVT med svar senast den 14 januari 2021.

Jag har inte fått något svar på om, när eller hur de tänker avhjälpa felet.

Jag med flera andra sakkunnig tycker det är mycket märkligt och själv har jag inget  svar på varför de inte hör av sig.

Jag har nu haft innerdelen sedan den 28 oktober 2020 och missljudet består.

Ja det är mycket märkligt hur jag blir behandlad.
8
Nibe / Nibe F730 Hetgas
« Senaste inlägg av dahnarius skrivet 17 januari 2021, 23:45:04 »
Hejsan,

Kort fråga angående temperaturen på hetgasen till en 730.

Min ligger runt 98-107 när kompressorn jobbar runt 105-120hz.

Är detta normalt ? Hittar nämligen ingen info angående detta.
9
IVT / SV: Lågt delta-t golvvärme
« Senaste inlägg av PK_51 skrivet 17 januari 2021, 23:41:45 »
Nu när det blivit lite kallare upplever jag att värmen inte riktigt hänger med. Värmepumpen är inställd på att hålla 22,5 grader men när temperaturen låg på -10 grader orkade den endast upp till 20,5 drager i de större rummen men i t.ex. badrum var det 23,5. Är lösningen att öka tilloppstemperaturen ytterligare eller ska jag istället öka flödet till de rummen där det blir för kallt? Kurvan går från 20 till 40 och +2 vid 0 grader.
10
Hej, jag hoppas ni kan hjälpa oss, varnar redan nu för långt inlägg. Jag lägger inte detta i Nibe forumet då det inte handlar om Nibe-problem. Flytta gärna tråden om jag tänker fel här eller missar någon forumregel.

Vi har ett sluttningshus på ca 210kvm byggt 2018 med golvvärme på nedre plan och radiatorer på övre. Husleverantören vägrade golvvärme på övre plan då de inte vill ha några garanti problem med det (sättningar). Flyttade in i september 2018 och har verkligen inte fått värmesystemet att fungera bra över tid. Systemet är inte byggt av VVSaren enligt så som systemet projekterades av installationsprojektören. Jag behöver väll knappt nämna att installatören inte direkt gjort någon noggrann injustering. Jag är inte expert på detta med värmesystem så jag kommer skriva saker med fel benämningar osv. Jag har flertalet gånger landat på detta forum och läst diverse trådar, samt att jag har haft installatören här ett flertal gånger att fixa osv. Nu är systemet snart 2,5 år, och jag börjar bli trött på att det inte funkar bra. Jag har såklart pratat med installatören och husleverantören, så saker har fixats men nu är jag i situationen att husleverantören säger typ "vi har anlitat installatören för en helhetslösning" medans installatören säger "vi sätter bara ihop det som husleverantören beställt, och ett system som är gjort så här kan inte bli perfekt". Antingen behäver jag få hit installatören igen och sätta in något nytt, eller så går detta system att justera in.

Detaljer kommer längre ner i detta inlägg. Inkl en ritning jag gjort på systemet samt foton.

The Basics:
 • Sluttningshus med två våningar, ca 210 kvm. Minns ej U-värde, men väldigt lågt och håller värme väldigt bra.
 • Huset är på västkusten norr om Göteborg och 4 km till hav med litet mikroklimat skyddad av berg. Söderläge med mycket fönster och sol alla årets dagar om det är molnfritt. (Frikyla vore nice)
 • FTX ventilation. Lite dum styrning så inställd på 15 grader på varma månader och 28 grader på kalla, för att kyla/värma så bra det går. Funkar väldigt bra, nu.
 • Nibe F1255-12 som värmepump. 2x300m kollektorslang för markvärme på ca 80-90cm djup i lerjord. 1 klimatsystem med 2 elementslingor och 1 matning till 1 golvvärmefördelare. Mer komponenter syns på min ritning.

Inställningar på Niben som känns relevanta:
 • Egen kurva, mellan kurva 6 och 7. Punkförsjutning på 2 grader vid +3
 • Rumsgivarinställningar på, faktor 1. (antar att det är standard)
 • Drift-prio är 30/30 värme/vatten (antar att det är standard)
 • Gradminuterna är inställda enligt följande: (Jag har inte lärt mig detta ännu, verkar stämma med manualen om standardvärden)
 • -- Start -60GM
 • -- Startdifferenas tillsatts 400GM
 • -- Diff mellan tillsats 100GM
 • Ställt in att klimatsystemet är radiatorer+golv under 5.1.14. Där är även -20 på DUT standard (inte lärt mig vad det betyder)

Annat:
Kodstycke: [Välj]
Kompressorstarter: 11678
Drifttid: 9537h
Mjukvara: 9240R2

Lite bakgrund: (mer detaljer senare)
 • 2018-08: Systemet byggdes.
 • 2018-09: Vi flyttade in. KA såg att det saknades blandningsventil & pump till golvvärme. När kylan började krypa på så var det ~19 på övre plan och 24 på undre.
 • 2018-10: Installatören installerade blandningsventil och pump till golvvärme. Samt kopplade om rätt så att elementslingorna faktiskt cirkulerade vatten.
 • 2019: Jag försöker trimma in huset, rådfrågar installatören lite då och då, men får inte till det så bra. 2-3 grader skillnad på våningarna och svårt att få bra temp på övre plan.
 • 2020-02: Installatören installerar injusteringsventil på returen på golvvärmen för att kunna tvinga upp mer vatten på övervåningen samt kopplar in bypass/1-rör ventiler på elementen (utan ett, jag tror de inte fick plats med ventilen och sket i det)
 • 2020: Jag försöker trimma in huset igen, funkar bättre, kan hålla inställda 21,5 på båda våningarna men otestat i minusgrader. Sen vår och tidig höst kunde vi ha 24 grader i huset pga solen och ändå så körde värmepumpen när vi "tyckte" att den inte borde.
 • 2021-01: När minusgraderna kom så började temperaturen sakta sjunka. Försökte kompensera med värmekurvan men det funkar inte. 2021-01-17 är det 18,9 grader i ett rum på nedervåningen och 20,1 på övre på morgonen.


Fråga 1 för tråden:
Är detta system så det är byggt ens möjligt att justera in bra?
Om inte, så vill jag förstå varför och vad jag skall säga till installatören och husleverantören för att få det fixat. Jag vill få de att göra det på deras ansvar som de har.

Fråga 2:
Hur katten får jag fram vad som skall justeras till vad?
Det verkar finnas program som räknar ut, men kan jag ens göra det med det som jag har i min ritning?

Kolla nu på bifogade bilder i inlägget med ritning och foton. Jag har säkert använt fel ikoner för diverse grejer, men ni fattar.

Skillnad på installation och projektering:
På ritningen så har jag ritat in allting i systemet, det finns inget mer, så saknas något på ritningen så saknas det i verkligheten.

Värmeinstallationsritningen säger delvis såhär om systemet:
 • "Värmefördelarskåp med plats för shunt. Med injusteringsventil och avstängningsventil till respektive golvvärmekrets" (De satte uppenbarligen inte blandningsventilen här)
 • "Värmefördelare. Med injusteringsventil och avstängningsventil till respektive radiatorslinga och golvvärmefördelare" (Denna saknar vi helt som ni ser på min ritning)
 • "Radiatorer [...] Ettrörsventilen skall generellt vara inställd på 35%. (För inställning 35% stäng ventilen och öppna 3,5 varv)" (Osäker på exakta inställningen här, samt att vi saknar bypassventil på ett element (går att få plats))
 • "Shuntgrupp för golvvärmeslingor"
Jag noterar att i ritningen så finns det ingen separat golvvärmecirkulationspump.

Sedan kommer lite data:
Kodstycke: [Välj]
Preliminära flöden:
DeltaT 10 grader C:
Entreplan: 0,052 l/s
Övre plan: 0,057 l/s
Totalt: 0,109 l/s

Injusteringsvärden för radiatorslingor:
Slinga 1: 0,017 l/s 1,63 kPa
Slinga 2: 0,04 l/s 12,87 kPa

Så hela systemet skall vara på totalt 6,54 l/m översätter jag det till. Här noterade jag att det är stor skillnad på flödet per slinga. Som jag inte har någon ventil för att justera med. Kan man göra det vid första elementet i slingan kanske.

Injustering efter 2020-02 fixarna:
Jag frågade installatören om injusteringsventiler som det står om i ritningen från konstruktören, och de sade något i stil med att det är svårt att ställa in sådana så de "har man inte". Vid det tillfället hade jag ju inget att säga emot där. Så jag började justera lite, även installatören justerade lite när vi pratade. Det var blandningsventilen, injusteringsventilen på golvvärme returen och förinställningsventilen på några element efter att jag berättade hur jag upplevde rummen. Jag har tyvärr glömt av vad som gjorts på förinställningsvreden. I princip alla termostater i hela hust är inställda på max, med undantag på något sovrum som vi vill ha på 20 istället för 21,5 grader.
 • Kurva 6 klarade inte hålla 21,5 och kurva 7 blev för varmt, en egen kurva mitt emellan funkade bra. Dock så var det inte långa perioder av minusgrader, och inte så kallt, förrän 2021-01 då detta visade sig inte funka.
 • Injusteringsventilen på golvvärmereturen är öppnad på ca 1,5 varv av 5,5, vilket ger att det blir värme på övre plan.
 • Blandningsventilen som skall vara inställningsbar mellan 20-43 grader är graderad från 1-6. På ca 3.2 funkar det bra och verkar ge ca 0,5l/m, vid 3.5 så blir det väldigt varmt och man ser att flödet ökar till ca 2l/m på golvvärmefördelaren
 • Pumpen till golvvärmen testas på 33 och 66%, verkar funka lika bra på båda.
Funkar rätt hyffsat ner till -5. Kanske lite problem vid +5 och att värmepumpen kör värme när solen redan har värmt upp båda våningarna för mycket på vår/höst.
När kylan kom vid årskiftet 2021 så började tempen gå ner. I mitten på januari så efter att ha vart -3 till -11 en lång period så var det tydligt att systemet inte funkar. Ungefär 20 grader på övre plan och 19 på undre.

Nu måste detta lösas och 2021-01-17 kännde jag lite på rören för att kunna komma fram till något och det kändes som att returen på elementslinga 1 var väldigt varm, medans den på elementslinga 2 var inte lika varm och returen på golvvärmen var väldigt kall. Plattan får altlså väldigt lite värme som det är nu, och det känns. Obekvämt att hålla i golvärmereturröret men ingen kondens. Jag hade inte koll på hur mycket pumpen skall köra, men den körde i regel 5-15 minuter när jag höll på och undersöka och det varma vattnet på returen på elementslinga 1 tappade ganska så snabbt värmen (antaligen pga att det går ut i golvvärmen. Jag kollade då graferna på Nibe Uplink och började ana att detta kan inte vara rätt, framledningen hoppar mellan typ 27 och 40-50, medans returen hoppar mellan 25-40. Förutom när det var -10 eller kallare.
Graferna på veckonivå är bifogade i inlägget. Dagsgrafen är pingpong hela tiden samt går upp lite extra vid varmvattenproduktion.

Ändringar idag, 2021-01-17:
Behövde få upp tempen på undre plan, 18,9 grader i ett rum på nedervåningen och 20,1 på övre plan på morgonen var droppen.
 • Ökade blandningsventilen till 5 av 6
 • injusteringsventilen är ca 4,5 av 5,5 varv öppen istället
Pumpen har nu kört i många timmar (aldrig kört såhär länge förr) och vi har fått upp temperaturen i huset. Rumsgivaren är på övre plan verkar inte hänga med, men funkar rätt hyffsat dock varmare på nedre plan. Kände att returen på slinga 1 och 2 var mer jämn, samt golvvärmereturen hade lite värme.
Både golv och element känns konstant varma nu, till skillnad mot innan då elementen oftast var kalla och ibland väldigt varma.Ev så känns kurvan lite hög, men det får jag se imorgon.

Injusteringsmöjligheter idag:
Det som jag kan justera på utöver värmepumpen, golvvärmetermostaterna (endast ett sovrum är ej på max) och elementtermostaterna är följande:
 • Förinställningsvredet på alla 5 element.
 • Bypass-ventilen på 4 element. (Är det ett problem för systemet att det saknas bypass i badrummet?)
 • Blandningsventilen för golvvärme.
 • Injusteringsventilen på golvvärmereturen. (Med en flödesmätare som fastnat)
 • Hastighet och läge på cirkulationspumpen för golvvärmen.


Notera somsagt att jag inte har injusteringsventiler på elementslingorna utan endast en injusteringsventil på returen för golvvärmen. Hoppa nu till fråga 1 & 2 ovan.

Hoppas ni orkade läsa hela vägen hit. Tack.
Sidor: [1] 2 ... 10 Next

Annonser

* Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?