0 medlemmar och 2 gäster tittar på detta ämne.
Vad är alternativen? Att köra pumpen on/off eller konstant med för högt flöde?
Citat från: Gåsapågen skrivet 02 oktober 2006, 23:31:26Vad är alternativen? Att köra pumpen on/off eller konstant med för högt flöde?Ja, så har jag fattat det när jag har läst funktionsbeskrivningar på vissa regleringar, typ solfångare 8 ºC över botten i ack = starta pump. 4 ºC över stoppa pump. Man kan ändra temparna för start och stopp. Flödet över fångarna ställer man in manuellt.Visst är det såhär de flesta av er kör?
Har man långa rör och kör på lägre flöde så kan man faktiskt få kylning av tanken när solfångaren lämnar låg effekt. På nedanstående reglercentral kan man ställa minvarvtalet 30-100% så detta bör man kunna undvika. Vidare finns det en "Minimum collector temperatur" som man kan ställa -10 -90 ºC som måste överskridas innan pumpen går igång.Varvtalsstyrda system är ganska dyra och kanske är det bättre att lägga de pengarna i större solfångare/tank istället ? 1 750:- tycker jag inte är dyrt http://www.solentek.se/index.php?section=38#mod_198
Vad är optimal tempdiff?Verkningsgraden för alla solfångare är beroende på medeltemperaturen i solfångaren. Högre temp ger lägre verkningsgrad. Å andra sidan är en för låg temp oanvändbart.Håller med, därför skulle man kanske skaffa sig en tank(när man blir med sovärme) med dubblaslingor där den övre värmer en relativt litenvolym 100-150l för vv. Att reglera flödet i solfångaren utifrån tempdiffen är jag tveksam till. Att ställa in flödet med hjälp av tempdiff är däremot helt ok.Ta detta en gång till SAKTA visst är det samma sak du säger...byt "reglera" mot "ställa in" i resp. mening och du säger fortfarande samma sak, fast med omvänd mening "Ställer in" gör man manuellt, när driftförhållandet förändras får man gå dit och "ställa in" igen. Då måste det vara bättre att detta sker automatiskt...eller tänker jag fel nu Istället för att reglera flödet i solfångarna baserat på tempdiff är det enklare billigare och tycker jag bättre att reglera absolut temperaturen till acctanken genom termostat.Dett får du utveckla lite, menar du termisk ventil typ denna http://infoweb.esbe.se/files/51669/Datablad_TV_SE_99500290_A.pdfLjummet duschvatten gör ingen glad, däremot varmt duschvatten. Termostat är billiga och ger en användbar vattentemp från solfångarna även vid låg solinstrålning. Utan varvtalsreglering av cirkpump. Ungefär som radiatorsystemen i huset. Konstantfarts cirkpump och termostat som ger rätt temp och varierande flöde till acctanken. Inte varierande flöde över solfångaren.Nackdelarna då? Marginellt sämre verkningsgrad men å andra sidan större komfort.Går att kompensera med något större solfångaryta.Ser framemot fler som sätter termostat på sin solslinga i acctanken.
[Att reglera flödet i solfångaren utifrån tempdiffen är jag tveksam till. Att ställa in flödet med hjälp av tempdiff är däremot helt ok.Ta detta en gång till SAKTA visst är det samma sak du säger...byt "reglera" mot "ställa in" i resp. mening och du säger fortfarande samma sak, fast med omvänd mening "Ställer in" gör man manuellt, när driftförhållandet förändras får man gå dit och "ställa in" igen. Då måste det vara bättre att detta sker automatiskt...eller tänker jag fel nu Menar ställa in som en gång för alla. Reglera är dynamiskt.Istället för att reglera flödet i solfångarna baserat på tempdiff är det enklare billigare och tycker jag bättre att reglera absolut temperaturen till acctanken genom termostat.Dett får du utveckla lite, menar du termisk ventil typ denna http://infoweb.esbe.se/files/51669/Datablad_TV_SE_99500290_A.pdfVariant ja. Att reglera flödet genom solfångaren är inte min favorit. Men att reglera temperaturen till acctanken genom att reglera flödet genom acctanken är en annan sak. Man reglerar acctanksflödet men inte solfångarflödet för att erhålla en lägsta användbar temperatur, inte att bibehålla en tempdiff.
Istället för att reglera flödet i solfångarna baserat på tempdiff är det enklare billigare och tycker jag bättre att reglera absolut temperaturen till acctanken genom termostat.
Hejsan på er Med risk för att kasta in en brandfackla i ämnet så vill jag bara ställa en enkel fråga. Jag har inte en aning om vad det kostar eller om det ens är genomförbart. Men för att gör det lättare för sig, istället för varvtalsreglering. Ställt i förhållande till att hämta fram och installera ny pump med styrenhet m.m. Kan man inte "bara" ta tre (eller så många som det finns reglersteg på pumpen/-arna) och koppla in temp.kännare på valda platser längs rör eller tank. Och efter att kopplat ihop dem till pumpen och därigenom få önskad effektökning eller sänkning på sin pump? JPe