Click Here!
Click Here!
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: OLJUD FRÅN VÄRMEPUMP  (läst 6383 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad smuggler28cc

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Antal inlägg: 10
 • Utstråla engagemang - glid i tanken.
OLJUD FRÅN VÄRMEPUMP
« skrivet: 24 september 2006, 00:08:33 »
har nyligen konverterat från vattenburen elvärme till varmitek 8 bergvärme-pump och undrar vilka erfarenheter ni andra har när det gäller oljud i intilliggande rum. pumpen står i gamla pannrummet som har lättbetongs-väggar in mot de angränsande rummen i den ena väggen går även värmeledningarna till nedervåningen in i. Hur störande kan man förvänta sig att en bervärme-pump kan vara i angränsande rum?  *roflmao*

Det är flexibla slangar på både varma och kalla sidan och pumpen är ljudisolerad på insidan men vi ska nu prova med längre flexibla slangar då installatören misstänker att det kan vara orsaken till oljudet.
Har någon av er råkat ut för detta?, är det så att man också ska ljudisolera pannrummet? Hur gör man det på bästa sätt för att få stopp på kompressorljud? *vinkar*
Sutterängvilla i Bohuslän. 200 m2 + 30 m2 eluppvärmt garage. måltemperaturer: övervåning 21 grader, nedervåning 19 grader, garage 10 grader.
Varmitek 8TBR elkassett 6 kW reglerdator ES3. varmvattenberedare Varmitek 300 liter solvärmeförberedd, borrdjup 150 meter
kommunikationsprogram: Escome. logger: Lämpömittari
installerad och igångsatt 20060905
förbrukning före vp: 34 000 kWh per år
nu pendlar det mellan 14 och 17 000 kWh per år.

Utloggad Sarastro

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Mölndal
 • Antal inlägg: 706
SV: OLJUD FRÅN VÄRMEPUMP
« Svar #1 skrivet: 24 september 2006, 04:22:29 »
Vi har dubbla flexslangar (2 flex ut, 2 flex in), i nära 90 graders böj. På den bild  Du visar har du ingen böj, någonstans har jag läst att böj skall vara bra för att minska vibrationer, men förstår inte mekanismen bakom denna iakttagelse. Föstena till nydragna rör sitter i vårt hus inte i pannrummts tak , de sitter i väggarna.

Möjligen kan det hjälpa att fästa rören i gummiupphänningar,

Även kb-kretsen kan bidra till ljudet - tror en annan Varmitekägare

Jag tror inte att det är lönt att  bullerisolera pannrummet - om Du har det bara som förråd och pumprum

Det vore intressant att få veta av dem som installerat utjämningstankar om installation av en tank påverkat ljudupplevelsen.

Det här med ljud han vara besvärligt, dels rent tekniskt, dels upplevelsemässigt.

Vår Varmitek 8 står i källaren, väggar (antagligen) hålsten, takbjälklag betongbalkar, antagligen med skikt av stenkross sedan parketten. Rakt ovanför pumprummet finns musikrummet. Inte störande, mycket mindre oväsen än från oljebrännaren, som kunde vara störande i pianissimopassagerna.
Ytterligare 1 trappa upp, i hallen kan värmepumpen förnimmas ganska tydligt om TV:n står på låg ljudstyrka och om det är så kallt ute att båda kompressorerna jobbar ganska hårt vid 45 till 50 grader i returledningstemperatur. Skulle tro att ljudnivån motsvarar ljudet från en Sony DVd-recorder - nivån ät således lägre än oljudet från PC:n jag använder nu - men ludet har annan karaktär. Men i sovrummet intill hallen är det inte störande, inte ens när det är tyst i huset och på gatorna..
Inte störande i rummet vägg i vägg med pannrummet.

Jag tror att det är något rör som ligger i hallens golv som kan ha en egenfrekvens som ligger nära kompressorernas svängningstal ..

En musiker som jag besökte var störd över ljudet i rummet där pianot står. Bullret var så lågt att det inte fastnade på minidisken som jag försökte använda som registrerinstument. Hans Varmitek stod under musikrummet, bjälklag av trä, gummiklädda fästen infästa i pannrummets tak håller rören.

Slutligen kan nämnas att jag varit i hus med pumpar av andra fabrikat där jag tyckte att ljudnivån var tämligen hög. Men  i andra hus tyckte jag att de var tysta.

Men om man tänker sova i rummet intill pumprummet bör man antingen ha lätt för att somna - eller försöka få in en 'lagom' klausul i kontraktet

Ja som Du nu förstår baseras detta inlägg på subjektivt lyssnande - jag saknar mätdon - och ljud kan uppfattas som högst olika.
« Senast ändrad: 02 oktober 2006, 02:52:58 av Sarastro »
Småhus i Mölndal, 1965, med viss tilläggsisolering 1 1/2 plan 145 m2, 50 m2 av källares 100 värms till ca 18 grad. Varmitek 8 /Varmitek VVB 300. Borrhål 180 m, 25 m till berg. Tidigare olja 2,4 m3. Nov 2004 tom  okt 2005  5340 kWh (5900KWh omräknat till år o normaltemp).2005: Patron stöder från -14 grad. Patrontid mindre än 1 timme.  2010: Patron stöder vid -12 (stiltje) -9 (blåst) Total Patrontid 2010: 11 tim (ca 66 kWh. Okt 2011-okt 2012 Totalt 11800 Kwh, VP 6900 kWh. Logger

Utloggad Funkis

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 8
 • Nibe
SV: OLJUD FRÅN VÄRMEPUMP
« Svar #2 skrivet: 27 september 2006, 15:19:27 »
Hade stora problem med oljud från vår bergvärmepump första halvåret. Det var ett lågfrekvent buller på ca 50 Hz som fortplantade sig genom radiatorsystemet. Det bullrade så mycket att nattsömnen blev störd, man kunde tydligt höra när pumpen var igång och inte.

Vår installatör var förbi ett par gånger och försökte åtgärda med isolering av rör genom betongvägg och flexslangar, inget hjälpte. Till slut konstaterade Nibe att det var fel på aggregatet och en installatör dök upp med två isolerande bussningar som han satte in. Klockrent!

Utloggad Hastings

 • Expert på värmepump
 • ****
 • Antal inlägg: 275
 • Jag älskar sol värme å värmepumpar!
SV: OLJUD FRÅN VÄRMEPUMP- Varmitek
« Svar #3 skrivet: 30 september 2006, 14:00:06 »
Varmitek använder sig av två encylindriga kolvkompressorer ifrån MAN-europe och de bullrar en del var för sig. När båda går (undersök detta) så är det övertoner (interferens) du lyssnar på. Det sjunger och kan stiga och sjunka beroende på temperatur och därmed tryck  ffa på kalla sidan.

Ljudet kan endera fortledas  i luft , via bjälklag, eller hydrostatikskt i element. Om du bara hör cirkpumpsljud i elementen så är det någon av de två förstnämda som du har problem med.

Det som har varit effektivast hos mig som har samma problem har varit att fylla tomt utrymme i pumpen med komprimerad (innertak)mineralull för att bryta upp resonansen. Det som oxå verkar ha hjälp är att ställa  VP-fötterna på en metalplatta som vilar på Novibra eller hellre Sylomer med vikstrelaterad densitet.(finns flera olika)

Nästa steg hos mig blir faktisk att lima takplattor på vägg pannrum samt sätta in innertak i pannrummet.

Fakrikanten verkar medveten om problemet  och har ngn modifiering av rördragningen för att bli av med interferensen
hus 180 m2 + 108 m2 källare IVT PremiumLine EQ e 13 med 190 m borrhål 181 aktivt, 2x12 M2 plattsolfångare, 750 l Acktank, 300 l varmvattenberedare, båda med solslingor. VP styr shunt även för solvärme . Uppvärmning 10 000 kwh /år.
Frico Sl 1000 för frikyla.fler fancoils på väg

Tänkta projekt: värmeväxlare för förvärmning av varmvatten ifrån acktank , mekanisk frånluft med återvinning till vp och hål.

Utloggad Rickard

 • Rickard
 • Administratör
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Piteå
 • Antal inlägg: 28425
 • Ägare av forumet
SV: OLJUD FRÅN VÄRMEPUMP
« Svar #4 skrivet: 01 oktober 2006, 06:45:39 »
Citera
Till slut konstaterade Nibe att det var fel på aggregatet och en installatör dök upp med två isolerande bussningar som han satte in. Klockrent!

Kan du förklara närmare vad isolerande bussningar är, och var han satte dem?
Webbshop för energisparare:http://www.energibutiken.se/
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: http://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: http://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1210.7 kW, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 30 grader under maj-sept.
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad Funkis

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 8
 • Nibe
SV: OLJUD FRÅN VÄRMEPUMP
« Svar #5 skrivet: 02 oktober 2006, 10:20:58 »
Önskar jag kunde förklara bättre, men jag var inte hemma när reparatören gjorde ingreppet och jag fick ingen utförligare beskrivning av Nibe.

Min poäng är i alla fall att felet kan sitta inne i aggregatet. Alla timmar vi lade ned på montering av flexslangar, isolering av rörklämmor, dämpning vid vägggenomförning och akustikplattor i taket var bortkastade eller i sammanhanget åtminstone försumbara.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Öppnar din e-postklient
 

Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!