Köpa värmepump?
Spara pengar
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Bergvärme eller..? Hjälp!  (läst 3429 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Perka

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 4
Bergvärme eller..? Hjälp!
« skrivet: 17 september 2006, 13:01:20 »
Hejsan!

Vi står i valet och kvalet att välja ny energi. Men det känns mest som pest eller kolera!  huvuddunk Ingen av alternativen lockar riktigt... Vi har en energiförbrukning på drygt 30000 kwh/år. Hushållsel ingår inte i det. Pellets går bort för vi vill inte ha mer jobb och jordvärme funkar inte bra på vår mark. Då återstår bergvärme eller Luft/vatten antar vi... Vi har börjat tagit in offerter från olika tillverkare men det är några saker som gör oss fundersamma.

Om vi väljer luftpumpen blir det en investering på 100 000. Enligt de offerter vi fått hittills var "gratisenergin" från IVT 13000 och från Sanyo 15 000.(även om det låter mycket)  Det är ju jättebra men när man tittar så kräver ju en luftpump mer tillsatt energi och även om det blir fler kalla vintrar mer spetstillsats av el. Går elpriserna upp blir besparingen inte lika stor och det tar längre tid att betala igen...

Bergvärmen tjänar vi mer på men investeringen blir högre. Den kräver enligt tabellerna mindre drivenergi och nästan ingen spets. Därför borde de alternativen betala sig själva på ungefär lika lång tid. Vi är egenligen sugna på bergvärme men är lite osäkra på investeringskostnaden. Vi bor på toppen av en rullstensås och ingen i närheten har borrat så vi är inte säkra hur mycket man behöver borra. Det kan ju skena iväg menar jag. Vad händer om man sätter igång att borra och inte hittar (är det berg man ska hitta?) avbryter man då? Har man lagt i foderrör under tiden så blir det ju dyrt att avbryta och sen sätta in en luftpump istället=) Är det vanligt att man får ett fast pris? Hur djupt kan det vara, är det någon som har erfarenhet?

Märken? Luft/vatten har vi sett att Sanyo jobbar ner till -20, det låter ju bra. Bergvärmepump har vi tittar på IVT men sen sett att Thermia får bäst på Råd och rön-test. Någon som har erfarenhet?


Tacksam för all hjälp med mitt huvudbry!!!/ Camila

Utloggad Rickard

 • Rickard
 • Administratör
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Piteå
 • Antal inlägg: 28220
 • Ägare av forumet
SV: Bergvärme eller..? Hjälp!
« Svar #1 skrivet: 17 september 2006, 18:08:12 »
Borrdjupet ned till berg är dyrt, räkna med ca 600 kr/meter, i berg ligger kostnaden på runt 250-300 kr.
Om ni inte kan få några uppgifter på hur djupt ni har till berget så kanske någon av de nya typerna av luft/vatten-värmepumparna skulle kunna vara intressant, anspelar då på t.ex. Aqua Inverter eller Diakin. (det finns nog fler)
De har R410A som köldmedium och bör därför vara effektiva ned till runt -20°C, dessutom har de inverterstyrning som gör att de inte behöver gå för fullt när värmebehovet är litet.

Webbshop för energisparare:http://www.energibutiken.se/
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: http://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: http://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1210.7 kW, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 30 grader under maj-sept.
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad overlander

 • I branschen
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 1283
 • Det finns lösningar för allt!!
SV: Bergvärme eller..? Hjälp!
« Svar #2 skrivet: 17 september 2006, 18:22:04 »
Hör med lite olika borrfirmor dom brukar vara ganska duktiga på att uppskatta djup till berg. Prova med att få ett fast pris inte så vanligt men det kan ju gå. Angående vilken pump som är efektivast så skiljer det så lite på de ledande märkena så välj hellre pump utifrån pris och känslan på både pump och instalatör.
Nibe 1320-20 500l borö vp tank med solslinga (2x112m borrhål)+ 400m markslinga  hus 315 m2 +100 m2 garage varav 40 garage 60 lägenhet totalt uppvärmd yta 415 m2. 60 x rör från sfinx.

Utloggad Nisken

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Antal inlägg: 162
 • Jag älskar värmepumpar!
SV: Bergvärme eller..? Hjälp!
« Svar #3 skrivet: 17 september 2006, 18:48:38 »
Rullstensås? Hur har ni det med grundvatten?

I en del åsar är vattenflödet starkt. Kan ni få ut nån kubik eller helst två per timme utan risk för att den sinar, så behöver ni ju inte "bergvärme alls"! Det brukar gå bra om man inte bor på toppen av krönet av åsen.

Man matar då sin värmepump (samma typ som för bergvärme) med vatten från sin brunn istället för från sitt berghål.

Kravet är att vattnet håller minst 3-4 ºC även mitt på vintern.

Vad ni gör i såfall är att ta vatten ur en brunn -in - VP - ut - tömmer tillbaka det lite kallare vattnet i en annan brunn som ligger "lägre" i vattenströmriktningen.

Om ni inte kan få denna temp/mängd vatten stabilt - kan ni titta på Comfortzone CE50 eller CE65 istället.
Det finns trådar och hänvisningar här på detta forum.

Funkar som en vanlig frånluftVP, med den skillnaden att den pumpar värmen mer och effektivare ur frånluften än vanliga FLVP.

Nästan lika ekonomisk som en bergVP....

Men först skulle jag utröna grundvattenförutsättningarna. Glöm inte att kolla med kommunen, en del kommuner tillåter detta, en del inte...

« Senast ändrad: 17 september 2006, 18:51:53 av Nisken »

Utloggad Carl N

 • Manual-nörd
 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 21746
 • Alien snowman.
SV: Bergvärme eller..? Hjälp!
« Svar #4 skrivet: 18 september 2006, 09:01:13 »
Vad gäller jordvärme så kan man kompensera dålig mark med fler slingor, hur stor tomt har ni?
NIBE 1215-5, 120 m aktivt borrdjup, 127 m2 boyta 53 m2 biyta, suterräng byggt 1970. Tidigare 2,5 kbm olja/år, huset tilläggsisolerat i samband med VP-installationen. FST34+1 som frikyla.
---------------------------------------------------------------------
Ca 5500 kWh i drivenergi för VP-drift, ca 5500 kWh HH-el + komfortgolvvärme i snitt/år.

Utloggad Perka

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 4
SV: Bergvärme eller..? Hjälp!
« Svar #5 skrivet: 18 september 2006, 10:16:39 »

Tack för svaren hittills!

Dom sa att eftersom den är så svårgrävd var det inget alternativ med jordvärme.

Vi ska kika på de alternativen ni nämt ovan oxå. Ännu mer att välja mellan...suck! ;) Men OM man väljer att borra hur djupt kan det vara? Hur djupt som helst? Jag har inga siffror på vad som är "vanligt" eller "ovanligt " djupt. På offerten stod det borrdjup 170 meter men då borrar man ju i berget oxå...

/ camila

Utloggad Nisken

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Antal inlägg: 162
 • Jag älskar värmepumpar!
SV: Bergvärme eller..? Hjälp!
« Svar #6 skrivet: 18 september 2006, 11:56:21 »

Tack för svaren hittills!

Dom sa att eftersom den är så svårgrävd var det inget alternativ med jordvärme.

Vi ska kika på de alternativen ni nämt ovan oxå. Ännu mer att välja mellan...suck! ;) Men OM man väljer att borra hur djupt kan det vara? Hur djupt som helst? Jag har inga siffror på vad som är "vanligt" eller "ovanligt " djupt. På offerten stod det borrdjup 170 meter men då borrar man ju i berget oxå...

/ camila

Om man har löst material (grus/jord/sand) innan du kommer ner till berget, så måste man fodra hålet med ett stålrör, annars rasar det ju igen innan du fått dit dina slangar - om, det kostar mer än att bara borra i berg (som ju inte behöver fodras). Att fodra "löst" hål kostar ungefär dubbelt så mycket som ett hål borrat i berg. Dessutom kan hålet inte vara hur djupt som helst, det håller inte standardslangarna för, 200-220 meter totalt håldjup är nog max.

Det är bara vattenförande hållängd som räknas för VP:n, fast det kostar ju lika mycket att borra ett torrt hål...

Så har du 50 meter till berg så får du bra värme bara ur 150m i bästa fall (risken att en del av hålet är torrt är nog inte stor med en vattenförande ås ovanpå) Det blir ca 75.000:- bara för hålet med slang......

Orsaken till att vattnet är viktigt i hålet, inser du om du tänker dig ett 20cm hål i berget som du sticker ner två plastslangar i. Att överföra värmen från berget till slangen (och vätskan som finns inne i den, som ju sedermera för bergvärmen till VP:n) går ju mycket sämre när slangen bara har en sporadisk kontakt med berget i ett torrt hål, än i ett vattenfyllt hål, där vattnet kopplar värmen mellan berget och slangen.

Men som sagt - börja med att kolla om du har grundvattenmöjlighet - det är det absolut bästa och billigaste - om du har bra temp och kan lita på flödet.

Utloggad Perka

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 4
SV: Bergvärme eller..? Hjälp!
« Svar #7 skrivet: 18 september 2006, 14:53:33 »

Men Nisken...

Hur kollar man det där med grundvattnet då? Vet kommunen det? Vi bor på toppen av krönet, på vilket sätt försvårade det? Om man skulle välja att göra detta, använder man samma pump? Och om man vill ha totalentrepenad på det, vet då bergvärmepumpsförsäljarna vad man pratar om, så de kan avgöra hur djupt osv...? Jamenar om man ska tömma ur det längre ner osv..

Utloggad Perka

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 4
SV: Bergvärme eller..? Hjälp!
« Svar #8 skrivet: 18 september 2006, 15:06:20 »
Ok har sett nu att det viss finns nåt som heter grundvatten-VP ;D Trodde det var nåt du hittat på själv Nisken ;) *Har tittat runt lite och fortfarande kvarstår tidigare frågor men  så också att;

"Kvalitén på grundvattnet är av betydelse. Tyvärr är det här ett system som i vissa fall blivit negativt behandlat pga att man använt värmepumpar avsedda för slutna system, exempelvis bergvärmepump, och kört in vatten direkt i plattvärmeväxlaren med påföljden att växlaren blivit igensatt - vilket medför rensningar med jämna mellanrum."

Ska det alltså vara en speciell pump då?

Utloggad SW

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 893
SV: Bergvärme eller..? Hjälp!
« Svar #9 skrivet: 18 september 2006, 16:14:18 »
Hallo
Så här sa jag i ett annat sammanhang betäffande "grundvattenvärmepumpar":

Det finns VP, som klarar sig utan mellanväxlare.
Vattnet måste då vara av tämligen god kvalitet.
Järn och mangan kan ställa till med problem.
Om ni använder den befintliga brunnen till dricksvatten så borde det väl gå fint att också använda till VP.

Jag har kört en QVANTUM-PUMP med förångare av plattväxlartyp utan problem i ca 12 år.
Idag rekommenderar de en förångare av koaxial-typ.
http://www.qvantum.se

TERRAWATT har också en pump som skall gå bra att använda.
http://www.terrawatt.se//sw
Villa i Skåne, 1964, ca 225 m² i 1,5 plan + garage (frostfritt).
Tidigare olja, motsv ca 38.000 KWh totalt.
1986 - 1994 Luft - Vatten VP, CTC Rebell 306, ca 27.000 kWh. Usel installation. Radiatorsystemet kopplades baklänges.
1994 - 2010,  QVANTUM Q12, GRUNDVATTEN. 18.000 KWh / år.
2010 - 2013,  TERRAWATT 3 3/4 hk, GRUNDVATTEN. Ny borra 60 m. Vattnet visar sig dock vara för salt- och järnhaltigt för GrundvattenVP. Styrning JEFF RD 23
2013 - Vi konverterar till BERGVÄRME och fördjupar den befintliga borran till 210 meter, och "konverterar" TW-pumpen till BV-pump.

Total ElFörbrukning
2011  13.400 kWh                            
2012  13.500 kWh
2013  14.450 kWh
2014  12.752 kWh
2015  13.835 kWh
2016  13.849 kWh
2017  13.515 kWh

Utloggad Nisken

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Antal inlägg: 162
 • Jag älskar värmepumpar!
SV: Bergvärme eller..? Hjälp!
« Svar #10 skrivet: 18 september 2006, 17:26:45 »

Men Nisken...

Hur kollar man det där med grundvattnet då?

Du får väl kolla med andra som har brunn eller göra ett flödesprov på din egen.

Vet kommunen det? Vi bor på toppen av krönet, på vilket sätt försvårade det?

Inget om du har gott om strömmande grundvatten - men chansen är ju större att du har det om du inte bor allra högts upp, eller hur?

Om man skulle välja att göra detta, använder man samma pump? Och om man vill ha totalentrepenad på det, vet då bergvärmepumpsförsäljarna vad man pratar om, så de kan avgöra hur djupt osv...?

Visst de kallar det för grundvattenvärme

 Jamenar om man ska tömma ur det längre ner osv..

Du gräver en brunn några meter djup i rullstensåsen - om du kommer ner i rent grus är det inget som helst problem att få den att vsälja ett par kubik i timmen. Lägg den bara såpass många meter lägre än brunnen du pumpar ur, att du inte cirkulerar ditt vatten, då fryser det rätt snart.


Det är inte så svårt, grundvatten är egentligen en bra värmekälla. Har du bara tillräckligt bra flöde där du bor "högst upp på åsen" blir det nog bra.

Utloggad AJ

 • Expert på värmepump
 • ****
 • Stad/land: Råå
 • Antal inlägg: 227
 • Jag älskar värmepumpar!
SV: Bergvärme eller..? Hjälp!
« Svar #11 skrivet: 18 september 2006, 23:21:10 »
Grannen hade grundvatten. Flödet blev för stort och han behövde släppa ut det i dagvattenavloppet. Gick bra tills kommnunen kom på det efter ett par år, sedan stängdes den möjligheten.

Problemet med borrning är att man sällan får garantier i förväg. Överaskningar och extra kostnader tas av kunden. Jag vet ett par i min närhet som har fått avbryta efter att ha borrat +100 meter pga att det inte fanns berg där de försökte. Fick välja jordvärme istället.

Själv ville jag inte ta den risken. Ligger precis vid havet med stort vattentryck + sandfickor. Har valt luft/vatten och det fungerar perfekt i södra Sverige.

Anders
170m2 i två plan + 80m2 biyta. Ligger med bredsida mot havet. 3½ m3 olja tidigare, Thermia Atria 8 driftsatt 2006-03-24.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Öppnar din e-postklient
 

Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!