Denna fråga gäller inte värmepump men principen är ju densamma.
Ja jobbar med kylmontering av kyldiskar, på fabriken finns inte några bra resurser när det gäller provtryckning av "lösa" förångare. Vi vill gärna provtrycka förångare innan montering för att kunna åtgärda ev. läck smidigare så vi provade med tryckluft & läckspray. Vi fick sen reda på att vi inte fick göra så men inte någon bra förklaring. Jag vet att blåsa in fukt eller olja är direkt olämpligt, det finns vattenavskiljare men inte dimsmörjare så den fukt som kommer in borde väl försvinna efter upphettning vid lödning och vakumsugning. Finns det någon för eller nackdel med att blåsa i hög respektive lågtryckssida med tanke på exp.ventilen? Rören i förångaren 0,3mm tjocka och kylarna är centrala, dvs kompressorn, torkfilter & kondensor monteras ihop på "fält"
/tobbe
Man bör kolla med tillverkaren vilka trycknivåer som förångarna klarar alternativt kolla upp om särskild tryckavsäkring finns för lågtrycksidan!
Expansionsventilen kan skadas om yttre tryckutjämning finns kolla med fabrikanten.
Vilket håll man trycker spelar ingen roll!
Använd inte tryckluft, Använd nitrogen + = torr kväve.
Luft består av kväve men innehåller även all världens gaser syror etc. Nitrogen är billig och den torr och ren och framförallt den är död, viktigt vid provtryckning tex över natten, temperaturen ändrar sig och det gör trycket med om du använder luft.
Om du skall löda förångarbatteriet så låter du samma typ nitrogen väldigt långsamt flöda igenom rören så får du ingen sotbildning på rörens insida (dom ser ut som nya)
Det enda som kostar pengar är provtryckningsregulatorn till kväveflaskan.