Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Flash VP 900 med CTC Eco El alt Ecoflex  (läst 1852 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad nb

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 1
Flash VP 900 med CTC Eco El alt Ecoflex
« skrivet: 10 september 2006, 20:32:21 »
 Hej!
Jag bor i ett äldre  men välisolerat hus i södra Skåne , 1,5 plan, boyta ca 140 kvm, byggt 1908.Min första lv-vp var en Parca Matic  installerad 1984 men den åkte ut år 2000. Då installerades en Vp Flash 900. Jag behöll vattenberedaren från Parca, tappvarmvatten/radiatorvatten i kombinerat förråd och kopplade ihop allt sammans med min gamla olje/vedpanna Duplomat från 1974.
Jag använde den gamla och enklare styrdelen från Parcamatic-pumpen, lysdioder som endast anger när olika delar är igång.Jag har utegivare till pumpen. Min totala förbrukning av el inkl hushållsel är ca 21000 kw.Till uppvärmningen tillkommer ca 100 liter olja/år.
Vp:n klarar själv att värma huset större delen av året. Tillskottsvärme från oljepannnan går in redan vid  -3 grader . Detta förhindrar jag genom att manuellt ställa om till enbart drift av vp:n. Vet jag att det skall bli kallare än - 10 grader ställer jag om till automatläget.Jag är medveten om att detta inte är en optimal lösning.Jag har enrörsystem,tämligen stora rör och element i värmesystemet. Termostater på alla elementen, vilka jag ofta tvingas sätta så lågt som möjligt då jag får för varmt.

Nu skall oljepanna och tank ut och jag funderar på på att välja en Eco el panna alt en Ecoflex. Jag vill få till stånd en mer optimal styrning av värmesystemet. Jag vet också att jag kan sänka innetempen  ett flertal grader och därmed minska  elkonsumtionen.Mina frågor är följande:

- Går det och är det eventuellt någon  som har erfarenhet av att koppla en Flash vp till Eco el eller Ecoflex ?

- Jag har idag fast kondensering i vp Flash 900 vilket innebär att vattnet värms upp till ca 45 grader hela tiden.Tappvattnet värms upp av radiatorvattnet.Det innebär att jag för det mesta har för varmt i huset , mellan 23-25grader, Jag vill få till stånd en lösning med flytande kondensering och en framledningstemp som är betydligt lägre under större  av året, kring 30-35 grader, vilket jag  av tidigare erfarenhet vet räcker. Är detta möjligt med Eco el eller  Ecoflex och dess styr/reglerutrustning.?

- Jag har idag inga problem med tillgången på tappvarmvatten, men vill ha det varmare än 45 grader, klarar Eco el  detta utan att även värma radiatorvattnen till högre temp samtidigt?

- Går det i ett dylikt system Eco el och vp, att koppla bort uppvärming av radiatorvattnet under sommarmånaderna, ev stänga värmessytemet helt, och bara köra elpanna och pump på uppvärmning av tappvarmvatten?

- Enligt uppgift lär en Exoflex kosta mer än dubbelt så mycket som en Eco el. Finns någon med erfarenht av Ecoflex i i värmesystem som mitt? En fördel skulle vara att jag inte bara är beroende av el för uppvärmning , men jag är tveksam till lönsamheten i mitt fall.

Frågorna är ställda utifrån mina erfarenheter  och undringar från rådande situation.Jordvärme är inte aktuellt eftersom min tomt består av sten och berg.Bergvärme är fullt möjligt alternativ, men jag tycker kostnaden  är för stor i förhållande till mina uppvärmningsbehov.Jag har haft l/v-pumpar i över 20 år och är nöjd. Klimatet i Skåne är oftast tämligen behagligt och det är sällan vi har temperaturer kallare än - 10 grader.

Med hälsning och tacksam för edra synpunkter och erfarenheter.
NB


nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?