Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!
 

Författare Ämne: Var beredda på skyhöga el å oljepriser i vinter.  (läst 37307 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad PerJ

  • Guldmedlem
  • Expert på värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 264
  • Karma +0/-0
SV: Var beredda på skyhöga el å oljepriser i vinter.
« Svar #75 skrivet: 21 augusti 2006, 23:09:01 »
Energipriser i ett större sammanhang.

De höga spotpriserna vi har för tillfället är till stor del beroende på de kärnkraftverk som för närvarande står still för utredning och åtgärd av den säkerhetsbrist som uppdagades för några veckor sedan. Detta tillsammans med underskott i vattenmängden i regleringsdammarna i nordiska vattenkraftverk som i praktiken motsvarar Danmarks årliga elbehov har ytterligare höjt elpriserna.  Denna tillfälliga top är troligtvis övergående när kärnkraftverken återstartats och vattenmagasinen fyllts på. Förhoppningsvis sker det framåt nästa sommar. Men den stigande trenden på elpriserna kommer vi nog att se i flera år framåt. (Borttaget skatterna som politikerna kan göra vad de vill med)

Själv så tittar jag mer på energipriset utveckling, då inte enbart på elpriset. Grunden för elprisets/energiprisets utveckling beror till största delen på oljeprisets utveckling. Anledningen till detta är att värdens energiförsörjning till ca 50% består av olja, 20% naturgas, 20% kol och resterande 10% är pittoresk vattenkraft och kärnkraft. (grovt avrundade siffror)

Oljepriset idag ligger på lite runt 72 dollar/fat (3,20 Sek/liter), vilket är drygt 2,5 gång dyrare än för 3 år sedan. Även kol och naturgaspriserna har stigit de senaste åren. Detta anser jag vara en av grundorsaken till elprisuppgångarna under senare år, tillkommer även kostnadsdrivande faktorer som utsläppsrätter för CO2. Danmark och Finland har stora kolkraftverk som mer eller mindre går året runt för att klara Nordens elbehov.

Norden är inte självförsörjande på el, vi importerar relativt stora mängder el från Ryssland, Polen och Tyskland. För närvarande importerar Norden ca 10% av konsumtionen av el från dessa länder.

Elpriset är utsatt för påverkan från andra energikällor. Elen måste ju fortfarande vara en attraktiv energikälla eftersom många villaägare ersätter sin oljepanna med eldriven värmepump. Hade elen varit för dyr i detta fall så hade inga värmepumpar installerats utan man hade valt andra alternativ.

Konsumenterna av el har också ett ansvar i prisbildningen, man kan ju avstå att köpa el om man tycker den är för dyr och välja andra alternativ som pellets fjärrvärme, spara etc. Det finns ju också alternativet att bygga egen elproduktion som en del skogsbolag gör om man kan producera el billigare. (Tex SCA sålde ut sina vattenkraftverk för en del år sedan för att de var för lågavkastande och förstörde deras resultat, detta ångrar nog de idag, Holmen har sina kvar.) Även villaägare kan idag skaffa sig egen produktion genom att investera i tex vindkraft (www.O2.se är ett exempel). Detta är ju i praktiken en konkurrent till de stora elbolagen.

Ibland hör man krav att tex Vattenfall ska sänka sina priser. Ett problem som jag ser är vem som ska få köpa den billiga elen, Kalle eller Petter? Det räcker inte till båda eftersom Vattenfall inte klarar av att producera mer än ca 50% av nordens elförbrukning. Det blir i praktiken så att den som bjuder mest för en vara får köpa den, man kan ju fundera på vad som skulle hända om den som bjöd minst för en vara fick den…. Detta innebär att spotpriset sätts av den som betalar mest på samma sätt som aktiepriset sätts av den som vill betala mest. Att det sedan finns terminskontrakt etc för att köpa el i framtiden är ett sätt att minska riskerna både för konsument och producent.

Jag tror att vi i framtiden kommer att få ytterligare ökande energipriser till stor del på att den lättillgängliga oljan blir svårare att få tag på. Det är i grunden den som styr energipriset i ett större sammanhang.

Energi kan ju fortfarande inte vara för dyrt när man kan frakta fisk till Kina för att filea den och sen transportera tillbaka den till Europa för konsumtion!

PerJ

Utloggad Hansson

  • Värmer med ved ej
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Dalarna
  • Antal inlägg: 1737
  • Karma +3/-1
  • Kön: Man
    • Min logger
Baxi solo innova 30kw 2000L ackumulatortank
Jøtul I 520 FL.MITSUBISHI FH35 VEHZ.
http://www.e-logger.se/pub?hansson&p=1

Utloggad Roland

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 9870
  • Karma +19/-4
SV: Var beredda på skyhöga el å oljepriser i vinter.
« Svar #77 skrivet: 22 augusti 2006, 08:29:40 »
De höga spotpriserna vi har för tillfället är till stor del beroende på de kärnkraftverk som för närvarande står still för utredning och åtgärd av den säkerhetsbrist som uppdagades för några veckor sedan. Detta tillsammans med underskott i vattenmängden i regleringsdammarna i nordiska vattenkraftverk som i praktiken motsvarar Danmarks årliga elbehov har ytterligare höjt elpriserna. 

Köper inte resonemanget. Medelelförbrukningen nu är 13 000 MW, lite mer än hälften av förbrukningen en kall vinterdag. Det kan rimligen inte vara någon brist på el. Kondenskraften kostar 50 öre/kWh i rörlig kostnad och det är den kostnaden som bestämmer marknadspriset. I alla fall säger elproducenterna så vintertid när priset är högt, men det kanske är en annan typ av marknadsekonomi med andra spelregler på somrarna.

Ok att Vattenfall inte kan sänka sina priser, vad man kan göra är att höja skatten på gamla kraftverk ordentligt och sänka elskatten med motsvarande belopp. Det är inget ovanligt att stater tar hand om "wind-fall profits" (kan inte komma på någon bra svensk motsvarighet till ordet) genom beskattning. Diskuteras i USA just nu med anledning av oljebolagens höga vinster.
5 kW IVT C5 med 118 m aktivt hål (Cirka 0 grader på KBin på senvintern) i Danderyd som värmer 118 dåligt isolerade m2 i ett plan. Genomsnitt/år maj 2002 till maj 2013: 4095 driftimmar/år, 790 kWh/år tillsatsel. Pumpen klarar ca -3 utan tillsatsel.

Utloggad pricken

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: 2,5 mil söder polcirkeln...burr
  • Antal inlägg: 1430
  • Karma +4/-1
  • Kön: Man
  • Fifaen vad det går, i buskar och hår.....
SV: Var beredda på skyhöga el å oljepriser i vinter.
« Svar #78 skrivet: 22 augusti 2006, 08:51:48 »
Å Du, jag skriver inte el nånstans, (tror jag) utan energi. Då problemet gäller all energi, å inte enbart elen.

mvh humlan.


Joda, det är säkert så att du avser all energi, det är jag som "tänker" el eftersom jag producerar den. Det övriga energiläget och dess kopplingar skall jag erkänna har jag inte en susning om.

 :-[
År 1 TOT 13213kWh VP 6373kWh
År 2 TOT 12611kWh VP 5614kWh
År 3 TOT 12873kWh VP 6147kWh
År 4 TOT 13807kWh VP 6787kWh

Ql med VP

Utloggad humlan57

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Antal inlägg: 2701
  • Karma +0/-4
SV: Var beredda på skyhöga el å oljepriser i vinter.
« Svar #79 skrivet: 22 augusti 2006, 10:27:37 »
Å Du, jag skriver inte el nånstans, (tror jag) utan energi. Då problemet gäller all energi, å inte enbart elen.

mvh humlan.


Joda, det är säkert så att du avser all energi, det är jag som "tänker" el eftersom jag producerar den. Det övriga energiläget och dess kopplingar skall jag erkänna har jag inte en susning om.

 :-[


Ingen fara, det är lätt att bli hemmablind  :) Själv sitter jag ju bakom (eller framför  Sc:,h) PC:n å Tv:n minst 15 tim/dygn/snitt, då det ska föreställa mitt levebröd. Så jag bör rimligtvis ha ett annat perspektiv på sakerna. Å ta inte illa upp då jag trampar på i ullstrumporna, jag gillar att provocera, då det alltid sätter fart på debatten. Å plötsligt så vågar folk skriva ner sina åsikter, vilket är jäkligt kul att läsa. Det här är betydligt mer intressant, än nån mjäkig partiledardebatt som brukar sändas i Tv.

Nåväl, nu tycker jag Vi tar ett steg framåt, för trots allt, är Vi alla överens om att nått måste göras. Frågan är då, vad som kommer att hända, å vad är alternativen? I artikeln ( http://www.n24.se/dynamiskt/privatapengar/did_13529142.asp) ser Vi att Konkurrensverket har reageratlket får ses som att elbolagen har fått ögonen på sig, vilket jag redan förutspått skulle hända. Men jag tycker Vi skiter i den debatten, å spånar över utveckligen istället.

Själv tror jag Vi ser, början till slutet, för de energiproducernade företagen. Inte så att dom kommer att försvinna, men när marknaden inte klarar att leva upp mot kundernas efterfrågan å krav, då brukar det hända saker. Det "normala" är att det brukar dyka upp nya aktörer, som erbjuder alternativ, i form av varor å tjänster, eller att kunderna/företagen tar fram egna alternativ. SCA, som jag förstått det, ser ut att börja producera egen el, med egna vindkraftverk. Inte helt otroligt, att andra stora energiförbrukare, funderar på liknande lösningar. För oss småförbrukande Svenssons, ser jag solceller som en lösning, kanske inte en total lösning, men en stor del av det Vi behöver av el, bör kunna lösas med solceller inom några år. I år räknar tillverkarna med att kunna halvera priset, så jag räknar med att priset kommer att sjunka så mycket, att det blir lönsamt för privatpersoner att montera solceller för egenproduktion av el. Det skulle inte förvåna mig, om det inom 5 år, börjar dyka upp socellsanläggningar för villor.... Å sen så har Vi förstås etanolen, där har det verkligen skett rena boomen i år, världen över. Så den ser ut att vara här för att stanna, tills bättre alternativ dyker upp...

mvh humlan.

Utloggad Roland

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 9870
  • Karma +19/-4
SV: Var beredda på skyhöga el å oljepriser i vinter.
« Svar #80 skrivet: 22 augusti 2006, 11:02:09 »
... SCA, som jag förstått det, ser ut att börja producera egen el, med egna vindkraftverk. Inte helt otroligt, att andra stora energiförbrukare, funderar på liknande lösningar. För oss småförbrukande Svenssons, ser jag solceller som en lösning, kanske inte en total lösning, men en stor del av det Vi behöver av el, bör kunna lösas med solceller inom några år.... .

Vem skall leverera elen en mörk, vindstilla och smällkall februarimorgon när elbehovet är max? Någon, och det blir konsumenterna, måste betala för den elgenereringskapaciteten.
5 kW IVT C5 med 118 m aktivt hål (Cirka 0 grader på KBin på senvintern) i Danderyd som värmer 118 dåligt isolerade m2 i ett plan. Genomsnitt/år maj 2002 till maj 2013: 4095 driftimmar/år, 790 kWh/år tillsatsel. Pumpen klarar ca -3 utan tillsatsel.

Utloggad humlan57

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Antal inlägg: 2701
  • Karma +0/-4
SV: Var beredda på skyhöga el å oljepriser i vinter.
« Svar #81 skrivet: 22 augusti 2006, 11:13:42 »
... SCA, som jag förstått det, ser ut att börja producera egen el, med egna vindkraftverk. Inte helt otroligt, att andra stora energiförbrukare, funderar på liknande lösningar. För oss småförbrukande Svenssons, ser jag solceller som en lösning, kanske inte en total lösning, men en stor del av det Vi behöver av el, bör kunna lösas med solceller inom några år.... .

Vem skall leverera elen en mörk, vindstilla och smällkall februarimorgon när elbehovet är max? Någon, och det blir konsumenterna, måste betala för den elgenereringskapaciteten.

Då tar Du bara av det som levererats som överskott till elbolagen, inget av det jag nämer är ju frikopplat, utan anslutet mot elnätet. Å har Du inte levererat nåt överskott, ja då blir det till att betala den el som leveraras till dig, på vanligt sätt.

mvh humlan.

Utloggad Roland

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 9870
  • Karma +19/-4
SV: Var beredda på skyhöga el å oljepriser i vinter.
« Svar #82 skrivet: 22 augusti 2006, 11:25:30 »

Då tar Du bara av det som levererats som överskott till elbolagen, inget av det jag nämer är ju frikopplat, utan anslutet mot elnätet.

Elen måste genereras i samma ögonblick den konsumeras. Det går inte att lagra elöverskott som elenergi från sommardagar och ta ut det vinternätter. Elenergin måste omvandlas till någon annan, lagringsbar form av energi och det kostar.
5 kW IVT C5 med 118 m aktivt hål (Cirka 0 grader på KBin på senvintern) i Danderyd som värmer 118 dåligt isolerade m2 i ett plan. Genomsnitt/år maj 2002 till maj 2013: 4095 driftimmar/år, 790 kWh/år tillsatsel. Pumpen klarar ca -3 utan tillsatsel.

Utloggad humlan57

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Antal inlägg: 2701
  • Karma +0/-4
SV: Var beredda på skyhöga el å oljepriser i vinter.
« Svar #83 skrivet: 22 augusti 2006, 11:56:44 »

Då tar Du bara av det som levererats som överskott till elbolagen, inget av det jag nämer är ju frikopplat, utan anslutet mot elnätet.

Elen måste genereras i samma ögonblick den konsumeras. Det går inte att lagra elöverskott som elenergi från sommardagar och ta ut det vinternätter. Elenergin måste omvandlas till någon annan, lagringsbar form av energi och det kostar.

Det är sant, men levererar Du el till "bolaget", så få Du ju betalt för den elen. Behöver Du sen själv el levererat från dom, så blir det som att ta från överskottet = det Du levererat till bolaget.

mvh humlan.

Utloggad Hansson

  • Värmer med ved ej
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Dalarna
  • Antal inlägg: 1737
  • Karma +3/-1
  • Kön: Man
    • Min logger
SV: Var beredda på skyhöga el å oljepriser i vinter.
« Svar #84 skrivet: 23 augusti 2006, 07:41:00 »


Det måste ju vara något stort fel!
Priserna har ökat varje dag på nordpool.

Om kolkraft kostar 50öre kwh hur kan då priset vara uppe i 71 öre?
« Senast ändrad: 23 augusti 2006, 09:02:28 av Hansson »
Baxi solo innova 30kw 2000L ackumulatortank
Jøtul I 520 FL.MITSUBISHI FH35 VEHZ.
http://www.e-logger.se/pub?hansson&p=1

Utloggad Hansson

  • Värmer med ved ej
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Dalarna
  • Antal inlägg: 1737
  • Karma +3/-1
  • Kön: Man
    • Min logger
SV: Var beredda på skyhöga el å oljepriser i vinter.
« Svar #85 skrivet: 23 augusti 2006, 09:01:30 »
« Senast ändrad: 23 augusti 2006, 09:49:43 av Hansson »
Baxi solo innova 30kw 2000L ackumulatortank
Jøtul I 520 FL.MITSUBISHI FH35 VEHZ.
http://www.e-logger.se/pub?hansson&p=1

Utloggad tipo874

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Stad/land: Uppsala
  • Antal inlägg: 4438
  • Karma +6/-0
  • Kön: Man
SV: Var beredda på skyhöga el å oljepriser i vinter.
« Svar #86 skrivet: 23 augusti 2006, 09:41:49 »
Jag är helt övertygad om att de nordiska kraftbolagen har lärt sig av Enron.  >:D

Artificiell brist skickar priset i topp.
Villa utan källare i Uppsala, 175m², 2-våningsdel byggd 1928, 1-plansdel byggd 1978, 75m² garage/förråd.
Stiebel-Eltron WPF-10, 200l arbetstank, 290l vvb, 200m bergkollektor, konverterat från direktel 2004, 14 radiatorer + handdukstork, golvvärme i garage/förråd.
38x2m2 solpaneler, 15,6kW, installerat 2020.

https://spiff.hax.se/log.html

Gammal timrad dalagård, två våningar plus källare (3x42m²), 20 radiatorer. Timrad gäststuga, två våningar (2x35m²) via kulvert, 10 radiatorer.
Nibe F1245-12, 2x350m jordkollektor, 300l arbetstank. Konverterat från direktel 2010. Förbrukning 2010: 40553 kWh, 2011: 10723, rullande år: 8760 kWh.

Utloggad humlan57

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Antal inlägg: 2701
  • Karma +0/-4
SV: Var beredda på skyhöga el å oljepriser i vinter.
« Svar #87 skrivet: 23 augusti 2006, 10:32:11 »
Kraftjättarna ger svar på tal
http://www.n24.se/dynamiskt/samhallsekonomi/did_13535284.asp

Å hur vill man då förklara sånt här? Artikeln "lånad" från ST.

------------------------------------------------
Europas högsta elpriser

SUNDSVALL (ST) 2006-08-22 [03:00]

– slår hårt mot industrin
Sverige har nu det högsta elpriset i Europa.
Det säger Peter Nygren, energidirektör på SCA.
Det rekordhöga elpriset äventyrar SCA:s och Kubals miljardinvesteringar i Sundsvall.
Och Utansjö Bruk, norr om Härnösand, hotas av nedläggning.

Elpriset på spotmarknaden ligger nära 70 öre per kilowattimme, mer än dubbelt så högt som för ett år sedan. För den elintensiva industrin är detta en rysare.
   Samtidigt ökar stiger kraftbolagens vinster. Under första halvåret gjorde Vattenfall en rörelsevinst på 18 miljarder kronor, en ökning med nära 30 procent jämfört med samma period i fjol.
   – 70 öre! Och det är inte precis långkalsongsväder. Men kraftbolagen kan ta vilka priser de vill. De hittar alltid på något skäl att höja. Nu skyller de på torkan, trots att deras egna produktionskostnader bara ökat marginellt, suckar Peter Nygren.
   I början av 2005 hade Sverige bland de lägsta elpriserna i Europa. I dag är läget det motsatta.
   – I Spanien, Italien och Tyskland är elpriset nu runt 55 öre, säger Peter Nygren.

   SCA-koncernen räknar med att deras elräkning ökar med 400 miljoner kronor i år. Men det hade kunna vara betydligt värre, om inte SCA hade säkrat elpriserna med långsiktiga avtal.
   – Vi hade lite tur och tecknade två långa avtal med Vattenfall i fjol. De avtalen täcker nästan hälften av vårt elbehov i Sverige, så vi är nöjda med tanke på dagens priser, säger Peter Nygren.
   Det ena avtalet, som tecknades i början av oktober i fjol, gällde 1,3 TWh och var på åtta år. Man kan utgå från att avtalet gav ett pris klart under 30 öre per kilowattimme.
   Dagens elpriser bidrar ändå till att SCA tvekar att ta beslutet om en ny pappersmaskin i Ortviken, en satsning på 4-5 miljarder kronor.
   – När vi projekterade så var elpriset på 20– 25 öre, så skillnaden mot dagens priser är väldigt stor. Men elpriserna kommer förstås att gå ner ordentligt om vi får ett normalt vattentillflöde nästa år. Frågan är bara hur mycket, menar Peter Nygren.
   För den andre storförbrukaren i Sundsvall, Kubal, är läget minst lika osäkert. Den planerade investeringen i nyare smältugnar för cirka en miljard kronor hänger helt på vilket elpris företaget får efter 2007, då det nuvarande avtalet går ut. En investering som är avgörande för Kubals framtid.
   Än mer akut är läget för Utansjöfabriken och dess 140 anställda.
   Lars Blecko, chef för Rottneros-koncernen som är ägare, har förklarat att fabrikens framtiden är oviss. För Rottneros, som bara har hälften av sin el prissäkrad, ökar kostnaderna i år med över 200 miljoner kronor.
   De anställda på Utansjö bruk och på fabriken i Rottneros ska få besked i september har Lars Blecko har tidigare utlovat.
   Då har det bara gått drygt ett år sedan fabrikens nya massalinje för 280 miljoner kronor stod helt klar.
 
Tommy Lindberg
060-197153
tommy.lindberg@st.nu

 -------------------------------------------
Allt är medtaget å referenser finns med, så jag tror inte jag gör nåt olagligt, genom att klippa in artikeln.
mvh humlan

Utloggad Hansson

  • Värmer med ved ej
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Dalarna
  • Antal inlägg: 1737
  • Karma +3/-1
  • Kön: Man
    • Min logger
SV: Var beredda på skyhöga el å oljepriser i vinter.
« Svar #88 skrivet: 29 augusti 2006, 17:03:03 »
Nästan 75 öre kwh på nordpool nu.
Har vi ingen norrläning som kan köra lite regndans så vi får
lite vatten i magasinen  :)
Baxi solo innova 30kw 2000L ackumulatortank
Jøtul I 520 FL.MITSUBISHI FH35 VEHZ.
http://www.e-logger.se/pub?hansson&p=1

Utloggad Ville Vessla

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Antal inlägg: 1124
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
SV: Var beredda på skyhöga el å oljepriser i vinter.
« Svar #89 skrivet: 29 augusti 2006, 20:18:41 »
Nästan 75 öre kwh på nordpool nu.
Har vi ingen norrläning som kan köra lite regndans så vi får
lite vatten i magasinen  :)

Äh vi bryr oss inte, här är elpriset 24 öre /kwh på rörligt avtal.
Totalt inkl fast- och nätavgift runt 80 öre/kwh.
Nibe 1115-5, Borö 500/250FR, 1 1/2 plan timmerhus 170kvm från ca 1900 beläget i Jämtland. Pannrum urgrävt i berget.

Vill du annonsera klicka här! Varmvattenberedare från Indol
 


Annonser

Right Block

luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!