Är ny här så har jag missat något får ni gärna rätta mig eller skicka mig till något inlägg som redan behandlat mina funderingar. Thumbsup
Nåväl, vi bor i ett radhus på 134kvm byggt 1976 av Gullringshus och har en ombyggd värmeväxlare för fjärrvärme som elpanna. Inte särskillt optimalt med andra ord. Det optimala är dock den vattenburna uppvärmnignen som i mina ögon gör det perfekt för en luft/vatten konstruktion.
Hade tänkt mig en NIBE Acktank, typ
VPA 450/300 som värmekärl. I den smockar jag in en elpatron.
Ute sätter jag en
Agro MCI8H3 luft/vatten värmepump.
På taket monterar jag två stycken
Arsite typ 2 eller 5 paneler.
Mha några shuntar kopplar jag systemet så att det vid normalt väder skickar returvattnet från elementen till solpanelerna på taket och sedan vidare till värmepumpen och slutligen in i acktanken. Är det ovanligt bra väder går vattnet direkt från panelerna till acken och värmepumpen vilar. Är det uselt väder så går vattnet direkt till värmepumpen och aldrig via panelerna. Samt slutligen, när det är -20 och det verkar förbli så under en tid - då vilar värmepumpen och elpatronen gör sitt bästa för att hålla oss varma.
Så.. tror ni att det skulle funka? Eller har jag tänkt fel? Ska jag alltid skicka vattnet direkt från panelerna till acken, och sen ta från acken till värmepumpen?
Eller ska jag helt skrota idén med solpaneler och köpa nästa storlek (MCI11) av värmepumpen istället?
Hur stor ack behöver jag egentligen - mao hur stor buffert för varmvatten är normalt att behöva? Vi tömmer ibland den nuvarande varmvattenberedaren (inbyggd i den 30 år gamla ombyggda växlaren) vilket är otroligt irriterande.
Öppen för idéer och förslag!
Mvh,
Kent Johansson