0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Vi sparer ikke spesielt på vannet så jeg skjønner ikke hvordan folk kan bruke mer VV enn vi bruker vann totalt ? Dusjer dere i en halvtime eller
Jag gjorde själv lite praktiska experiment efter installation av min TWS 10, se inlägg från min gamla signatur på http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=7478.msg77380#msg77380. Slutsatsen där var att jag faktiskt kunde duscha en timme i sträck! Visserligen har jag en rätt snål dusch, men å andra sidan låter det inte som om du tänker ta så långa duschar, och varmvattenberedaren var åter full efter 28 minuter. Två badkar (med viss tid emellan) + dusch är inte heller något problem och jag har absolut inte ångrat att jag tog en inbyggd beredare. Enligt R&R-testet ger TWS10 277l 40-gradigt vatten och IVT Greenline HT+ CX9 ger enligt samma test i princip lika mycket, 273l, med inbyggd beredare på 185l. Denna mängd är ju nästan lika stor som er totala förbrukning, men det är klart att ett stort badkar kanske inte märks så mycket i medelförbrukningen men desto mer när man väl använder det!
12 liter/min på en dusj høres fryktelig mye uto . Selv høytrykksspyleren min som er en ganske kraftig modell klarer ikke å bruke mer enn 11 l/min Vi har dusj på hytta også men ikke innlagt vann. Det er et vanlig 70x90 kabinett med en 20l vanndunk med senkepumpe ved siden av. Fungerer akkurat som en vanlig dusj bortsett fra at man må blande vannet selv på forhånd. Jeg pleier å blande dunken litt over halvfull, kanskje 12-13 liter, når jeg dusjer. Etter en god og passe lang dusj inkl. hårvask er det som regel noen få liter igjen, så forbruket er 8-10l pr. dusj totalt hvorav halvparten varmtvann. Har ikke målt tiden men vil tro jeg dusjer i 2-3 minutter normalt. Skal måle tiden neste gang...
Om balansen ska stämma så har du ca 7 liters flöde i din dusch... MVH/Gano
Citat från: Gano skrivet 20 juni 2006, 09:25:35Om balansen ska stämma så har du ca 7 liters flöde i din dusch... MVH/Gano Bra räknat, om du hade följt min bifogade länk så hade du sett att jag faktiskt har mätt upp det till mellan 6 och 7 liter! Jag är en livsnjutare snarare än vattensparare men faktum är att flödet är helt ok, även om ingen med högre flöde verkar tro mig. Det upplevs som ett lågt flöde, men inte besvärande lågt. Jag tänkte aldrig på att byta ut dusch-handtaget innan jag började läsa om andras erfarenheter här, och på sätt och vis är jag ännu mer benägen att behålla det när jag inser att jag sparar en del mot normalfallet. Något längre duschar blir det nog, men med ett högre flöde kanske jag skulle stå kvar ungefär lika länge eftersom duschtiden inte enbart bestäms av avsköljningseffekten. Kanske ett geni som har konstruerart strilen. Tänk på att kalibrera era vattenhinkar ordentligt när ni mäter, de kan vara väldigt godtyckligt markerade. Noggrannheten i klockan är sällan ett problem! Som ni ser så stämmer Ganos beräkning väldigt väl ur ett energibalansperspektiv, men för att inse hur länge varmvattnet räcker får man nog ta till experimentella metoder eftersom skiktningen i beredaren är av betydelse. Jag menar, en förlorad värmemängd med 9 kWh ur min beredare på 185 liter borde ge en sänkning på (9kWh*3600s/h)/(4.18kWs/kgK)/185kg=42K. Om vattnet blandades om rejält skulle det bli kallt, eller räknade jag fel?
Nej då, anser att du räknade helt rätt... Jag var sugen på att räkna ut hur länge vattnet räcker, men taktiskt nog lät jag bli. Det är precis som du säger, skiktningen har betydelse. I princip omöjligt att räkna ut.