0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Det blir väldigt välisolerat. Var i Sverige pratar vi om? Om ni väljer att sätta in en luftvärmepump och bara håller underhållsvärme blir det en rejält låg årsförbrukning för garaget. Luftvärmepumpen har inget direkt att göra med ventilationen. Sätt ventil lågt på garageporten och en annan ventil längst bak i garaget på motsatt sida. Innerdelen kanske ni kan sätta över ett fönster om den inte är i vägen där(?)
Ok, södra Sverige. Då är det nästan så att man inte ens behöver en värmepump om man bara kör underhållsvärme och har det så välisolerat.Ventilationen beror på vad man ska göra i garaget. Är det bara förråd räcker väldigt liten ventilation men ska det vara ett gym behövs massor med ventilation. Bygger man innervägg bör man ha ventil eller något annat sätt för luften att ta sig förbi, ja.
När du säger underhållsvärme, vad tänker du på för lösning då? Typ temperaturstyrt el-element?Missade att nämna det men när vi tänkte luft/luftvärmepump så tänkte vi att vi även kan använda den för lite kyla under de varmaste sommardagarna när man är där ute och arbetar med något. Men det kanske inte blir så varmt ändå om det är välisolerat?
Med underhållsvärme menar jag 5-10 grader varmt. Luftvärmepumpar brukar ha ett läge på 8-10 grader och el-rediatorer kan normalt dras ner till +5 grader. När man bygger så välisolerat, bara sporadiskt använder garageporten, bor i södern och bara har underhållsvärme blir förbrukningen även med el-radiatorer oerhört låg redan innan man skaffat värmepump. Kanske bara 1000 - 1500 kWh/år gissar jag mellan tummen och pekfingret. Det kommer då att ta väldigt många år innan luftvärmepumpen betalat sig. Men vill man ha kyla så ska man naturligtvis skaffa luftvärmepump.
Normalt sätter man radiatorer under fönstren men det går ju inte med så stora fönster så då blir det mellan fönstren. Två stycken där och ett i förrådsdelen med innerväggen blir säkert bra. Sammanlagd el-effekt runt 2000 W eller liknande. Välj radiatorer med elektroniska termostater.Glöm inte att tänka igenom frågan om vatten och avlopp innan bygget. Ska det gå att tvätta bilen i garaget etc.
Ok, finns väldigt långsmala (på höjden) elradiatorer som ryms under t.ex. fönster men det beror ju mest på möbleringen var de kan placeras. Värmen håller borta imma och is på fönstren så det är bra men inte nödvändigt. Oljefyllda radiatorer eller inte spelar ingen roll bara de har bra elektroniska termostater som håller temperaturen i ett snävt intervall.
Finns ju t.ex. svenska Termo Gnosjö som brukar ha ett bra pris eller norska Adax som har lyxigare design och har många finesser. Det är bättre med 2-3 radiatorer med lägre effekter än ett som är väldigt kraftigt. Värmen blir jämnare i rummet.