Man förlorar praktiskt taget ingen värmeeffekt på längre rör, det innebär bara dyrare installation eftersom fabriksfyllningen i luftvärmepumpar är tilltagen för 4 m rör, ska man ha längre måste installatören göra (och ta betalt för) en kompletteringsfyllning.
Räkna med att en dränering av kondensvatten till stuprör inte alltid kommer att fungera, det kommer att bli vatten och is på marken under utedelen under vissa väderförhållanden ändå. Placera utedelen på ett ställe där marken sluttar från huset och det inte gör något om det blir isgata ibland.
Det är bra om man kan placera utedelen vid en gavel (alltså inte vid en av husets långsidor), så den inte drabbas av snöras.
Tänk också på att undvika ställen där det brukar bli stora snödrivor på vintern, och det är en fördel om det är någorlunda vindskyddat. En del luftvärmepumpar har lätt för att få avfrostningsautomatiken lurad vid stark sidvind, framför allt från vänster (den sida där förångaren går runt hörnet).
Vill man hålla koll på vad utedelen har för sig beträffande avfrostning mm, så är det bra om vänstra sidan är inom synhåll från något fönster.
Kolla innan installation om aktuell värmepump ska ha elanslutningen till inne- eller utedel, det kan underlätta om man har kabeln framdragen i förväg.