Hej!
Har nu tittat omkring lite på forumet och försökt läsa på så gott jag kan. Har dock fortfarande några frågor som jag skulle uppskatta om någon av er kunde berätta hur ni tänkt och löst det?
Fakta/Bakgrund
Köpte ett hus byggt 1963 år 2022 i Kungsör, drygt 2.5 mil från Eskilstuna. Cirka 86kvm plus dryga ~32kvm biarea (groventré, pannrum, föråd + kallföråd samt garage). Värmesystemet var bytt år 2021 av förra ägarna, då till en Nibe VVM S325 Luft/Vatten-VP samt en Nibe F2040 6KW. Värmen fungerar nu bra i huset efter byte av samtliga fönster till nya 3-glas men det blir otroligt varmt på sommrarna, 25-30 grader på nätterna. Jag har vardagsrummet mot norr med ett stort glasparti (2,2x1,2 meter) mot väst. Sovrummet är intilliggande också det med fönster (1,2x1,2m) mot väst. Bägge rummen blir otroligt varma. Lyckades efter lite grävande här på forumet aktivera kyla genom mina vanliga radiatorer så jag får dryga 18-gradigt vatten genom dem. Det plus en "portable" AC som jag har i köket gör det genomlidligt i alla fall men ACn i köket måste köras många timmar på kvällen innan den jobbad ned temperaturen. För att kunna köra "aktiv kyla" som jag förstått det måste jag installera Nibe ACS 310 tillbehöret samt en volymtank.
Tanken är att sätta en takkasset (typ SkyStar ECM) i hallen och om behov finns kompletera med enskilda fläktkonvektorer i de rum där det behövs.
Frågor
1. Har jag förstått det rätt att det är fullt möjligt att installera rören till tokkassetten på kallvinden? Hur motverkar jag att dessa fryser på vintern när ingen kyla är aktiv?
Rören måste så klart isoleras (inte minst för kondens) men gick då i tankarna att installera en frostvaktskabel parralellt med rören?
2. Hur motverkar jag att takkassetten i sig fryser? Den är inte riktigt lika lätt att virva en frostvakstkabel runt. Hur har ni löst det?
3. Det verkar finnas rör-i-rör system som är godkända för att köra vatten genom, även för aktiva kyla. De kommer förisolerade och fördragna rör-i-rör (ex. LK PAL A25 RiR Extra). Dessa är i min uppfattning enklare att jobba med och lättare att få tätt. Känner mig dock på det oklara hur isolering av kopplingar, t.ex. T-koppling om jag ska kompletera med en fläktkonvektor, ska ske.
4. Har jag förstått det rätt med att ”2-rörs system” är endast kyla och ”4-rörs system” är kyla + värme? Badrummet är precis ombyggt och golvvärme installeras. Golvvärme är förberett för hela kåken men hall och kontor är nästa rum som ska få den behandlingen. Inte omöjligt att jag också drar in golvvärme i sovrummet när jag ändå håller på. Då återstår kök & matplats vilket ska renoveras i framtiden och där också installeras golvvärme. Med detta gjort är det endast vardagsrummet som fortfarande kommer att ha värme via radiatorer (samt biarean). Det vore trevligt att få bort dem då alla elementrör ligger synliga sen installationen 2021. Om det då går att installera en fläktkonvektor i vardagsrummet som kan komplettera kylan samt bistå med värme på vintern vore det önskvärt. Men som jag förstått det är vanliga radiatorer en ”trevligare” värme än en fläktkonvektor?
Tacksam för svar på hur ni tänkt/löst det.