Hej!
Nybliven husägare med allt vad det innebär. Huset är på 177 kvm fördelar på 2 våningar. Byggt 2009 i Växjö. Uppvärmningen via vattenburen golvvärme (båda plan) sker med en IVT 695 från då huset byggdes. Frånluftsåtervinning via pumpen och sen friskluftsventiler för tilluften.
Borrhålet är endast 82 meter djupt. Se nedan:
Vi har inte bott här så länge men såhär ser elförbrukningen ut än så länge:
16/10-31/10: 851 kWh
November: 1931 kWh
December: 2345 kWh
1/1-15/1: 1354 kWh
Till huset då har vi ett dåligt isolerat attefallshus (25 kvm) från 1940 som värms via luftvärmepump. Även ett spabad och en carport.
Underhållsservice idag utan större anmärkningar annat än att fläkten var nästan igensatt av skit och tempgivaren för köldbärare in (GT10) verkar vara helt fel och visar 68 grader.
Jag börjar oavsett försöka planera framtiden och lägga undan för ny lösning. Här några problem som jag har nu/ser i framtiden:
1. Nuvarande pump låter för mycket. Det kan hända att nyare modeller låter mindre. Men för att vara säker så går jag i tankarna om att nya värmepumpen ska få flytta ut i ett oisolerat förråd, högst 5 meter bort från nuvarande placering (se bild). Blir ju en kulvert då på några meter. Är detta görbart/rimligt? Hur blir det med ventilationsdelen om jag skulle flytta ut allting?
2. Nuvarande värmepump rymmer endast 145 L vatten. Med två småbarn (under tre år) så förväntar jag mig att varmvattenkonsumtionen kommer öka. Den tar redan nu slut om man fyller ett mindre badkar halvt och nån duschar därefter. Har nyare pumpar större kapacitet för varmvatten?
3. Problemet ovan i kombination med att det tar nästan 60 sekunder innan man får varmvatten i alla husets kranar (fullt flöde och varmast möjliga, även i kranen i samma rum som värmepumpen) gör att jag funderar på VVC men det kanske är bättre med en separat varmvattenberedare inomhus om man nu flyttar ut värmepumpen? Jag har bara inbillat mig att VVC skulle ge varmvatten snabbast. Sen vet jag inte om man får så mycket mer varmvatten. Antar att VVC är behäftat med sina problem dessutom, och kostnader.
4. Jag vill såklart ha så bra ventilation som möjligt. Om jag byter ut nuvarande pump så försvinner frånluften. Hur löser jag detta? Skaffa en separat frånluftsfläkt som kopplas på nuvarande kanaler? Eller sikta på någon liknande lösning med värmeåtervinning så som NIBE:s frånluftsmodul FLM S45?
5. Kanske det största bekymret. Nuvarande borrhål är väldigt grunt. Jag förutsätter att jag behöver ett djupare, kring 200-250 m. Går det att borra i befintligt hål och fördjupa det? Finns det några för-/nackdelar med att fördjupa ett befintligt hål?
6. Om vi förutsätter att ett djupare hål behövs, kan man ta det i etapper? D.v.s. om värmepumpen skulle haverera imorgon, kan jag köpa en NIBE S1256 och koppla på den direkt utan problem i väntan på tillstånd att borra nytt hål? Eller tills ekonomin tillåter... Är det möjligt att ta det omvänt? Att jag först borrar ett djupare hål och därefter kopplar på redan befintlig pump tills den går under? Eller behöver allt ske samtidigt om man dessutom tänker flytta ut pumpen?
Ledsen för så många frågor men grön som man är känner jag mig lite vetgirig! Inte minst för att veta om man ska försöka lägga undan 100k eller typ 400k de närmsta fem åren...
Hur hade ni löst mina "problem" på bästa och billigaste sättet? Någon speciell pump att rekommendera? Bergvärme är kanske inte ens att rekommendera? Det jag själv sneglat på är NIBE S1256 3-13 kW med FLM S45. Men jag har i praktiken ingen aning om den är lämplig.