Jag har ett hus på 200kvm med uppvärmd källare på 85kvm. En Thermia Diplomat Optimum 10 från 2009(2007) och enligt utsago är det borrat 180m, klarar uppvärmning ner nästan till -30 utan elpatron. Det var beställt 200m hål men de hade väldiga problem under borrningen med att det föll ihop i hålet och de höll på i en vecka innan de stannade vid 180. Detta skedde 6år innan jag tog över fastigheten.
Vid perioder med längre sträng kyla har nivån i nivåkärlet stigit rejält. Jag har tidigare justerat mängden brinevätska så att det sommartid precis syns i nederkanten på kärlet för att det under vintern inte ska rinna över. I år har det ju varit extremt, både att det blev kallt tidigt i november och nu -40 i flera dagar. Nu är nivåproblemen större än vanligt och deltaT mycket högre än vanligt. Går från 3-4 grader till 6-7 graders deltaT när nivån i kärlet är som högst. Jag har varje gång detta skett eldat i vedpannan i några dagar och då har nivån ganska snabbt sjunkit ner och har det då inte varit speciellt kallt har det fortsatt fungera bra att köra värmepumpen efter det.
Temp på brine in är inte speciellt låg, mellan 0 och -1 är det som vanligast, tror inte jag har sett -2 ens någon gång. Även verifierat med andra tempgivare än pumpens egna.
Vet inte om jag har en direkt fråga men skulle bara vilja kolla om jag tänker rätt. Är det så att jag får lokala frysningar i hålet som pressar ihop slangen? Jag går i funderingar på att komplettera med ett hål till på 180-200m. Jag är rädd att slangen i befintligt hål tar skada av dessa frysningar och eventuellt blir mjukare och mjukare och blir sämre på att utvidga sig efter varje ihop-pressning. Och risken finns att slangen inte går att byta den dagen det behövs eftersom det rasade ihop redan vid borrningen. Är det därför bättre att komplettera med ett hål till redan idag medans det gamla också fungerar, istället för att vänta med att det gamla ger upp helt och då "bara" få ett nytt hål. Bättre då rädda det gamla medans det går och ha 2 hål. Eller...?