Hej. Har en R32 luft till vatten värmepump (monoblock EVI 8,4Kw) som är kopplat till ett tvårörs radiatorsystem från 1970. Det är kranar på alla radiatorer utom en. Den med termostat (står öppen) är en lågtempraturradiator (i husets minst isolerade rum, köket). Den nybyggda delen av systemet är byggt med DN25 systemrör. Det befintliga systemet med radiatorerna, är delt in i östradiatorer och västradiatorer med DN32 rör (det var olje eldad fjärrvärme för 10 år sedan). Mellan VP och radiatorerna är det en tank på 300 liter som är installerad som en arbetstank utan knäppfunktion med två cirkulationspumpar. Det är en esbeshunt på framledningen från då det bara var elpanna. Shunten står helt öppen och jag har slagit av styrningen. Hela vintern i fjol körde jag med nästan alla kranar öppna på radiatorerna, för det verkade som om det inte gjorde nån skillnad vad jag ställde dom på. När det var som kallast och värmepumpen jobbade som mest, verkade det hjälpa att sänka flödet till VP cirkulationspump. Värmepumpen har ingen egen cirkulationspump men det är en justerbar pump inne. VP kan bara slå av och på den. Cirkulationspumpen till radiatorerna har jag haft på det lägsta för att annars blev det kallt i huset. Använde också shunten för att sänka flödet til radiatorerna när det blev kallare än -10. Då blev det märklig nog varmare i huset.
Så har systemet kört sedan januari i fjol. Ser att elkonsumtionen har minskat och vi har det lite varmare. Måste väl också säja att jag har gjort mycket själv så det är nog möjligheter för förbättringar.
Nu har jag läst här på forumet hur det ska se ut. Rätta mej om jag har fel. DeltaT över värmepumpen ska vara 5 grader. Rörläggaren "hintade(?)" att om det var riktigt. Det var också fabriksinställningen. Skillnaden mellan framledning och returledning till radiatorer ska vara 6-10 grader.
I ett par veckor har jag följt med på temperaturer i systemet och installerat en effektmätare på VP. Så har jag testat lite olika inställningar. Upptäckte att de flesta rattarna på radiatorkranarna har ett stopp så att dom inte går att stänga. Flera av dom var öppna ett helt varv när jag trodde de var stängda. Skruvade av ratten, stängde helt och satte den tillbaka, så nu kan jag strypa alla radiatorer helt om jag vill. Nu har jag sänkt flödet till över radiatorerna rejält. Resultatet är att DeltaT(brine?) till/från radiatorerna har stigit från 3 til 9-12 grader beroende på när jag kollar. DeltaT till/från VP är fortfarande som oftast 5 grader, lägre en stund efter avfrostning.
Nu har frågorna hopat upp sej. Både jag och värmepumpen är förvirrad

Så här jobbar den nu. Efter avfrostning (var annan var fjärde timma kanske, beroende på utetemperaturen och fuktighet) startar den med 0,8kW och jobbar sej sakta upp till 2,5kW och där står den och värmer till den kommer till 1,5 grader över inställd temperatur så stoppar den en halvtimme (till temp har sjunkit till 3 grader under inställt värde. Och så håller den på till nästa avfrostning. Jag vill ju helst att den ska gå jämnare.
Så var ska jag börja? Det verkar ta 12-24 timmar innan VP lärt sej den nya inställningen och får ett nytt stabilt arbetssätt.
1. Ska jag ändra DeltaT över VP upp, ned eller fortsätta på 5 grader?
2. Ska jag ändra inställning på cirkulations pumpen för VP. Jag vet att tryckfallet i rören+värmeväxlare till VP är ca 1,5 bar. Som jag förstår pumpkurvan för cirkpumpen så ska den stå på ca 50-60% så blir flödet 1,5m3/timme. VP manualen specificerar at den behöver 1,4m3/tim. Har testat hur lågt jag kan gå. Vid 38% kommer ett felmeddelande från VP.
3. Vilken DeltaT över radiatorerna ska jag sikta inn mej på? Er det bättre att ligga på närmare 6 eller närmare 10 grader när det är gamla radiatorer.
4. Vad är normal sänkning av framlednings temp när VP avfrostar. Den sjunker 2-3 grader nu.
5. Har planer om att ändra installationen så arbetstanken får knäpp funktion. Det finns ett 3/4" hål under det stora normala
1 1/2" topphålet som kunde användas till VPns framledning. Är det en smart idé? Det knäpper inte i rören men vissa dagar blir det känns det kallt i huset en stund efter den har avfrostat.
6. Borde jag ta bort esbe shunten. Tror det läcker in lite från returledningen.
Hoppas ni förstår mina frågor här. Har inte helt koll på begreppen än. Väldigt tacksam för åsikter och goda råd.