Köpa värmepump?
Spara pengar
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?

Författare Ämne: Nu är det dags, men...  (läst 3818 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Buuuurrrrrr

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Stad/land: Stockholm
 • Antal inlägg: 25
Nu är det dags, men...
« skrivet: 01 oktober 2004, 20:46:30 »
Hej,
Har suttit och läst i forumet febrilt de senaste månaderna eftersom det är dags för värmepumpsinköp.

Nu måste jag däremot bestämma mig eftersom jag annars inte har något förhållande kvar pga långa tider vid datorn...och då är det ju ingen mening med hus längre...dvs ingen VP...och det vill jag ju inte vara utan ;)

Skall slå till på måndag men frågan är vad jag skall välja???

Bor i ett förtjusande hus på 170+100 kvadrat (ja, det sista är källare) i Stockholm. Har flyttat in för åtta månader sedan, men jag räknar med förbrukning på max 40.000 kWh exkl hushållel.

Två offerter är någonting att bry sig om:

1. Nibe
Nibe 1115-8,5
Borrhål 180 meter
300/200 VVB
Pris 160.000
Levereras av en stor firma, dvs trygghet men kanske lite tristare.

2. Thermia
Thermia Diplomat Duo 10
Borrhål 180 meter
300/200 VVB
Pris 160.000
Levereras av en egenföretagare med kontakter, dvs högre risk men personlig service.

I båda offerterna ingår bortforsling av gammalt skräp (oljetanker, panna, VVB), lite fixande med rör och en konvektor i källaren.

Båda offerterna ser lika ut även om Nibe beräknar lite bättre besparing (Lite dyrt tycker jag, men vad gör man inte...). Vad är egentligen bäst? Thermian verkar ju lite mer avancerad, men Niben är ju kanske bättre ändå. Till saken hör att säljarna ju alltid beskriver den andra maskinen som ett riktigt vrak.

Räcker verkligen 8,5 hos Nibe? Räcker 180 meters borrdjup (dvs ej aktivt)?

Jag förstår att det kanske är en trist fråga, men om någon svarar så blir det ytterligare en lycklig VP-ägare i landet  :D

Tack för ett bra forum!

Utloggad Tony Tiger

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Antal inlägg: 84
Re:Nu är det dags, men...
« Svar #1 skrivet: 01 oktober 2004, 22:20:47 »
Utan att kommentera priset så låter Thermias 10 bättre dimensionerat jämfört med Nibe - 40000kwh är trots allt en hel del.
Har du inte tagit in offerter från CTC och IVT?
Reflektion: Av nästan alla gubbar som var hos oss var det ingen som snackade skit om dom andra märkena, däremot framhöll man givetvis sina egna produkter.
Passa på att gå på villamässan nu i helgen, där träffade jag idag flera av våra offertgivare.
Mvh Tony
T.ex står det en hel del fristående VVS gubbar i Nibe-kläder i deras monter!
     
225 m2 i Örby/Älvsjö. Installation nov 2004, IVT Greenline HT 9 Plus och 300l vv-beredare - borrat drygt 170m. 2 vuxna och 2 tonåringar i hushållet.

Huset sålt dec 2008, numera bostadsrätt.
Dock kan det bli radhus någon gång framöver, då blir det säker dags att börja meka med värme igen!

Utloggad Buuuurrrrrr

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Stad/land: Stockholm
 • Antal inlägg: 25
Re:Nu är det dags, men...
« Svar #2 skrivet: 01 oktober 2004, 23:17:27 »
Har tagit in fem offerter varav två inte var så intressanta och en var IVT, vilket inte verkar rekommenderas inom detta forum (styrdator, gradminuter och så).

Min fråga är också om 8,5 räcker? Tittar man på Nibes hemsida så skall man upp i 45.000 kWh innan 10:an blir aktuell, men vad vet jag...det är inte samma som de andra rekommenderar ??? Investeringen är ju riktigt stor så det är ju kul om det räcker när man är färdigt, samtidigt säger de att man inte skall ha för stor pump...

Thermian skall ha sämre verkningsgrad vad jag hörde av säljaren av Nibe, men det är ju svårt att kontrollera ???


Utloggad Spanarn

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Antal inlägg: 15
Re:Nu är det dags, men...
« Svar #3 skrivet: 02 oktober 2004, 08:56:01 »
Jag tycker nog att en 8,5 kW VP låter lite klent i ditt fall.
Av egen erfarenhet så vet jag att man lätt ändrar på sina förbrukningsvanor när man installerar en VP. Tex man tidigare har snålat med värmen i vissa perioder eftersom det varit så kostsamt, nu när man har värmepump så har i alla fall jag höjt min inomhustemp med ca 2 grader. 2 graders höjning ger ungefär 12% ökning av energibehovet vilket i ditt fall kan vara svårt att klämma ur en 8,5 kW.
Siffror och värden som man får av försäljare skall man alltid ta med en nypa salt. Är värden med eller utan cirkulationspumpar? Om cirkpumpar inte är med "höjer" detta COP:en avsevärt. Tex en normal radiator pump drar ca 100W och den går hela värmebehovssäsongen vilket betyder ca 6500h/år. Bara den pumpen drar alltså ca 650 kWh/år. Om man tittar på köldbärarpumpen så går den med kompressorn vilket uppskattningsvis blir ca 3000h/år i normalt dimensionerad VP anläggning. En köldbärarpump för en 10 kW VP drar ungefär 200W så här har man ytterliggare 600 kWh/år. Det blir stor skillnad på COP om man räknar in eller inte räknar in cirkulationspumparna.
Det som är viktigast i en VP anläggning är årsverkningsgraden eller års COP inte mätningar från ett par provpunkter som tex 0/35° och 0/50°.
Om man tittar på vilka framledningstemperaturer huset kräver beroende på utomhustemperaturen så varierar detta ganska kraftigt under året men man kan konstatera att större delen av energibehovet ligger i zonen där framledningstemperaturer på 45 till 55°C krävs (i alla fall för ett system med element, det blir skillnad om man har system med endast golvvärme). Eftersom större delen av energibehovet kräver höga framledningstemperaturer och detta givetvis sker när det är som kallast ute. Man får då låga temperaturer på köldbärarsidan så det gäller att ha en kompressor som är optimerad för värmepumpsdrift.
Om man kollar värden för olika kompressorer vid de driftfall som har största energibehovet då tycker jag att det ser ut som scrollkompressor är bättre än en kolvkompressor.

admin

 • Gäst
Re:Nu är det dags, men...
« Svar #4 skrivet: 02 oktober 2004, 15:37:26 »
Citera
Har tagit in fem offerter varav två inte var så intressanta och en var IVT, vilket inte verkar rekommenderas inom detta forum (styrdator, gradminuter och så).

Jag tycker inte att du skall diskvalificera IVT:s värmepump utifrån de inlägg som jag och andra skrivt i detta forum.

Visst finns det för och nackdelar med alla värmepumpar, men inte är IVT:S reglering så mycket sämre att du behöver völja bort den helt ur diskussionen.

Är priset, installatören och rätt, och det i övrigt ser bra ut i kalkylerna så tycker jag visst att du kan välja en IVT.

Men det är klart, är de dessutom dyrare kanske Thermias och Nibes reglerdator kan få fälla avgörandet.

Jag har ett antal bekanta som har IVT och de är nöjda, så att det i en normal villainstallation inte skulle fungera med en IVT tror jag är att fästa för stor vikt vid de negativa inlägg som skrivits i forumet tidigare.

Angående dimensioneringen brukar man räkna med att ett väl isolerat hus behöver ca 30 W/m2 i värme.

Ett äldre/sämre isolerat hus kräver ca 50 W/m2.

Det innebär i ditt fall (drar av 20 m2 p.g.a. de 100m2 källare som kräver mindre effekt) 7.5-12.5 kW:s värmepump.

En 10:a vore således en bra kompromiss om du inte vet med dig att du har ett väl isolerat hus. Är huset nytt/välisolerat räcker nog Nibes 8.5:a.

Har du ens övervägt tanken på att köpa värmepump, borrning och installation separat?
Det bör bli billigare för dig än att köpa hela kittet hos en och samma leverantör.

värmepump.biz har låga priser, varför inte köpa pumpen där (eller på rinkaby rör) och resten av de som räknat på offerten (Nibe då) Du kan ju alltid kolla hur mycket de drar av om du fixar pumpen själv.

En vit lögn, typ - Jag har fått ärva en värmepump, så vad skulle kostdnaden bli om ni bara gör de övriga momenten i offerten.

Tror nog att du skulle spara ett antal tusenlappar på det, risken är väl att de blir lite griniga på dig och inte lika hjälpsamma om det skulle krångla...

Utloggad Buuuurrrrrr

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Stad/land: Stockholm
 • Antal inlägg: 25
Re:Nu är det dags, men...
« Svar #5 skrivet: 02 oktober 2004, 19:12:06 »
Ahhh,
Jag har fått ärva en värmepump :D jag kommer nog rodna lite om jag blir tvungen att säga det :-[.

Har inte funderat på att köpa allt separat. Har sett vissa risker i det. Typ att säljaren säger "-Ah, så det fungerar ej med din ärvda pump! Det var ju tråkigt för dig och helt ointressant för mig, men för en 10 tusen kan jag ju komma förbi någon kväll. Har du tid den 25/7 2006?" Det är ju inte som att köpa ravioli direkt ;). Samtidigt så blir man ju lite nyfiken...

Vad gäller IVT så var de väldigt trevliga, men...nu blir jag ju ännu mer tveksam ???

En grundfråga handlar om vad innebär det när Nibe för sin 8,5:a har 10,3 kW avgiven energi vid 35 grader och Thermians 10:a bara 9,54? Är Niben kraftigare då? Vid 55 grader är motsvarande 8,5 och 9,24...dvs då vinner Thermian.  ??? ???

Var även på Hus och Hem mässan idag för att höra mig för. Klokare blev jag tyvärr inte. Thermian skall tydligen vara dyrare, ny teknik och mer hållbar i längden pga scroll. Niben sades däremot vara beprövad och ha högre verkningsgrad. Nibe pekade på att besparingen blir minst 1500 mer med dem samtidigt som Thermia ansåg beräkningarna ej stämma utan vara glädjekalkyler. I övrigt så fanns det ju mycket man ville köpa på mässan...en liten pool vore ju inte helt fel.

Rickard, har följt dina inlägg och en sak är säkert och det är att du verkar kunna dina saker 8) Hur skulle du välja ???


admin

 • Gäst
Re:Nu är det dags, men...
« Svar #6 skrivet: 02 oktober 2004, 19:45:55 »
Om priset är samma för de två alternativen så skulle jag nog välja Thermian.

Anledningarna...

Högre uteffekt vid höga framledningstemperaturer.
Scroll, (om den nu verkligen har längre livslängd.)

En av de scrollvärmepumpar som har den allra högsta COP:n, likvärdig med Nibes (om man räknar in cirkpumparna)

Men att jag skulle välja rätt är inte säkert, det lär vi få svar på om sisådär en 10-15 år.


Utloggad Bob_the_builder

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Antal inlägg: 90
Re:Nu är det dags, men...
« Svar #7 skrivet: 02 oktober 2004, 23:16:21 »
I båda offerterna ingår bortforsling av gammalt skräp (oljetanker[klipp]
oljeTANKER? låter billigt med 160 tusen tycker jag!  ;D
Nibe Fighter 1215-5 + FLM30 i egenbyggd (2003-2006) villa på 155 m2. 83 m aktivt i gammal vattenbrunn. Alldeles för grunt i teorin, men i praktiken funkar det!

Utloggad Buuuurrrrrr

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Stad/land: Stockholm
 • Antal inlägg: 25
Re:Nu är det dags, men...
« Svar #8 skrivet: 03 oktober 2004, 09:01:36 »
Ah,

Nu är det hela lite klarare (och då menar jag inte tack vare det senaste inlägget av Bob ;D).

Tror att Thermian kommer bli lite dyrare när alla kort läggs på bordet på måndag, men det skall bli intressant att se! Nu börjar ju kylan komma ute så det är på tiden att bestämma sig...

Utloggad Thomas

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Antal inlägg: 168
 • ?
  • webrunner.se
Re:Nu är det dags, men...
« Svar #9 skrivet: 03 oktober 2004, 09:29:31 »
Thermian skall tydligen vara dyrare, ny teknik och mer hållbar i längden pga scroll. Niben sades däremot vara beprövad och ha högre verkningsgrad.

Thermia började med scroll 1995 i alla sina bergvärmepumpar.
1995 hade Nibe inte börjat tillverka bergvärmepumpar....

/Thomas

Utloggad lubbis

 • Expert på värmepump
 • ****
 • Antal inlägg: 344
  • Lennarts Värmepumpssida
Re:Nu är det dags, men...
« Svar #10 skrivet: 03 oktober 2004, 11:02:54 »
Jag har en IVT och trots att Nibe's och Thermias styrsystem teoritiskt är bättre så fungerar IVT's också. Kanske lite krångligare att optimera. Alla bryr sig inte om den sista kWh. Jag har två kompisar som inte gjort ett dugg efter installation av IVT och de är helt nöjda. Om jag fick trimma in så skulle de kanske spara 500 kr/år men det intresserar dom inte.

Citera
Har tagit in fem offerter varav två inte var så intressanta och en var IVT, vilket inte verkar rekommenderas inom detta forum (styrdator, gradminuter och så).

Jag tycker inte att du skall diskvalificera IVT:s värmepump utifrån de inlägg som jag och andra skrivt i detta forum.

Visst finns det för och nackdelar med alla värmepumpar, men inte är IVT:S reglering så mycket sämre att du behöver völja bort den helt ur diskussionen.

Är priset, installatören och rätt, och det i övrigt ser bra ut i kalkylerna så tycker jag visst att du kan välja en IVT.

Men det är klart, är de dessutom dyrare kanske Thermias och Nibes reglerdator kan få fälla avgörandet.

Jag har ett antal bekanta som har IVT och de är nöjda, så att det i en normal villainstallation inte skulle fungera med en IVT tror jag är att fästa för stor vikt vid de negativa inlägg som skrivits i forumet tidigare.

Angående dimensioneringen brukar man räkna med att ett väl isolerat hus behöver ca 30 W/m2 i värme.

Ett äldre/sämre isolerat hus kräver ca 50 W/m2.

Det innebär i ditt fall (drar av 20 m2 p.g.a. de 100m2 källare som kräver mindre effekt) 7.5-12.5 kW:s värmepump.

En 10:a vore således en bra kompromiss om du inte vet med dig att du har ett väl isolerat hus. Är huset nytt/välisolerat räcker nog Nibes 8.5:a.

Har du ens övervägt tanken på att köpa värmepump, borrning och installation separat?
Det bör bli billigare för dig än att köpa hela kittet hos en och samma leverantör.

värmepump.biz har låga priser, varför inte köpa pumpen där (eller på rinkaby rör) och resten av de som räknat på offerten (Nibe då) Du kan ju alltid kolla hur mycket de drar av om du fixar pumpen själv.

En vit lögn, typ - Jag har fått ärva en värmepump, så vad skulle kostdnaden bli om ni bara gör de övriga momenten i offerten.

Tror nog att du skulle spara ett antal tusenlappar på det, risken är väl att de blir lite griniga på dig och inte lika hjälpsamma om det skulle krångla...
Nu insatslägenhet med fjärrvärme men tidigare
5 kW IVT C5 med 92 m aktivt hål i Östergötland som värmer 100+40 m2 i ett plan. Tidigare oljeeldning ca 2,5 m3/år. Nu totalförbrukning på 12 500 kWh. http://www.abc.se/~m5938/

Utloggad Buuuurrrrrr

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Stad/land: Stockholm
 • Antal inlägg: 25
Re:Nu är det dags, men...
« Svar #11 skrivet: 03 oktober 2004, 21:02:50 »
Ser att årsvärmefaktorn på Nibe är hela 4,1, energitäckningsgrad på 99% och klarar sig på enbart VP ner till -9 grader. Smått otroligt tycker jag!

Thermian har 3,9 och 96% och klarar sig ner till bara -4,9 grader. Inte så dåligt det heller kanske, men ändå lite sämre vilket jag inte förstår eftersom pumpen skall vara kraftigare...

Kan man verkligen lite på de häringa siffrorna. Det verkar lite för mycket decimaler för att jag skall tro på dem helt och hållet ???

Utloggad FredrikO

 • Expert på värmepump
 • ****
 • Antal inlägg: 293
Re:Nu är det dags, men...
« Svar #12 skrivet: 03 oktober 2004, 21:15:12 »
Nej, det är knappast troligt att Niben klarar sig till en lägre utomhustemperatur.

Jag tror du får ta siffrorna från båda leverantörerna med en stor nypa salt. De har förmodligen gett kalkylerna olika ingångsvärden.

Det borde kunna se i kalkylen. Vad står det på effektbehov, nettoenergibehov, inomhustemperatur, årmedeltemperatur, DUT?

Vad har de räknat med för genomsnittlig framledningstemperatur? Vilken framledningstemperatur vid DUT? Inkommande Brine?

Om dessa värden skiljer så är det svårt att jämföra kalkylerna rakt av.
CTC EcoAir 5,9 + EcoEl. Ilto FTX. Hus på 180 m2 i Blekinge.

Utloggad Bertil

 • Moderator
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 7199
 • gsg..... gåre så gåre
Re:Nu är det dags, men...
« Svar #13 skrivet: 03 oktober 2004, 23:25:08 »
Citera
Thermian skall ha sämre verkningsgrad vad jag hörde av säljaren av Nibe, men det är ju svårt att kontrollera

Det där är inte trovärdigt, lite lågt att förtala det inger större förtroende om man lyftar fram sin produkts kvaliteer istället.

Kalkylerna , som sagt med en massa faktorer som inte används lika blir svaren inte jämförbara.
Men om du har ett extremt lågtempsystem då ger Niben högre uteffekt!! men du klarar dig knappast vid svinkyla med 35 grader fram till elementen, måste du ha tex 55 grader då ger thermian lite högre effekt.
Den som ger högst uteffekt vid svinkyla klarar oxå kallaste utetempen, så är det!
Så skillnaden beror på olika "input"
Nibe 1255 16 kw från 21/12-17. Den borde klara -45 utan tillskott.
Drygt 150 meter aktiv borra.
Ca 200 m2 + hel "gammaldags" källare. 2 lght, egen hushålls el på ö-plan.
Enskild vattentäkt tillsammans med  grannen vi "håller" strömmen. 2 vuxna i huset.
Thermia villa 75, 150 meter aktiv borra hos min far.
IVT 25 kwh med fyra borror med 750l ack i större fastighet.

Utloggad Buuuurrrrrr

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Stad/land: Stockholm
 • Antal inlägg: 25
Re:Nu är det dags, men...
« Svar #14 skrivet: 04 oktober 2004, 12:04:54 »
Något extremt lågtemp-system har jag inte...vanliga element, dvs bra element, men ej golvvärme.

I Nibes offert ser man att de har räknat med 45 graders framledning vid DUT som är satt till -19 grader. Det är ju frågan om det håller. Där kanske vi har skillnaden.
På Thermiaofferten ser jag ej motsvarande värde. De har räknat med DUT -18 grader dock. Där har de däremot en grads högre rumstemperatur, 21 grader.

Hur de räknar olika på systemets beskaffenhet är därmed omöjligt att se, vilket kanske påverkar jämförbarheten...

Det är ju riktigt kul det här att sätta sig in i en vetenskap som denna ;D

Tack för hjälpen på vägen dit

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Öppnar din e-postklient
 

Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser