Sitter det en eller flera shuntgrupper med interna cirkulationspumpar vid fördelaren/fördelarna?
Normalt kan du ställa ned kurvan rätt mycket när du går från radiatorer till golvvärme, har du haft kurva 7 kanske kurva 4-5 är bra som utgångspunkt.
För att justera in kurvan så bra som möjligt ska alla termostater stå på max och rumsgivaren skall ha påverkan 0 så att den inte stör ditt jobb med att justera in kurva och parallellförskjutning.
Nu till det som brukar vara surt att höra för de som just investerat dyrt i trådlösa givare och ställdon, de ska egentligen inte användas.
Skälet är att värmepumpen ska köra ut bara precis så varmt vatten som behövs för att hålla huset varmt, det kan gå köra med termostater aktiva, men de stör flödet i systemet och gör att värmepumpen får en mer oregelbunden drift än den skulle fått om den hela tiden har samma flöde att arbeta emot.
En annan brist med termostater i drift är om du t.ex. har en stor öppen yta med 2-3 slingor med tillhörande termostater som styr - då är risken stor att bara en eller två av slingorna blir varma, och en del av golvet blir kallt, för att termostaten stängt.
Jag skulle ha rumsgivaren i den största öppna ytan i huset, och låta alla termostater stå fullt öppna i den delen av huset.
I sovrum och rum där rumsgivaren inte känner av temperaturen kan man vid behov aktivera termostaterna, men helst ska man låta bli.
Bättre är att justera upp eller ned flödet i slingorna i de rum som är för varma eller kalla när majoriteten av rummen har en perfekt temperatur enbart baserat på utetemp och kurvjustering.
Alltså:
Öpnna alla termostater.
deaktivera rumsgivaren
Ställ kurvan på 4 eller 5 som utgångspunkt
Avvakta 1-2 dygn för att se vad det resulterar i för rumstemp.
Om du får onödigt varmt, sänk kurvan och avvakta 1-2 dygn innan du gör nåt mer.
Om du får för kallt, öka kurvan och vänta 1 till 2 dygn innan du gör nåt mer.
När du har bra temp i den stora öppna ytan, justera flödena i övriga rum så att de blir lagom varma också (görs på fördelarna, i rimlig omfattning förstås)
Har du flödesmätare?
Sitter det cirkpumpar och shuntar i fördelaren/fördelarna så ska man också ha koll på att dessa inte är för mycket strypta, ofta ser man att frameldningstempen från värmepumpen kanske är 45 grader, men frameldningstempen ut i slingorna bara är 35 grader, då är det för mycket strypt på flödet in/ut ur fördelaren i så fall, du ska försöka sträva efter att vbf är samma efter värmepumpen som ut i slingorna.
Om du får allt att lira bra oavsett utetemp kan du sedan aktivera rumstermostater om det är absolut nödvändigt, men som sagt, ju färre desto bättre.
Aktivera också sedan rumsgivaren, med kanske 3 graders påverkan.