Hejsan!
Jag skulle vilja få lite rekommendationer hur jag ska trimma in min värmepump, jag gör lite research nu inför vintern.
Detta är vårat första hus som vi flyttade in i Juli, så det har ju inte hunnit blivit kallt än
Lite info om huset kommer här.
Huset är en villa byggd 1977 på 114kvm samt 114kvm inredd källare.
Huset konverterades till vattenburet system med bergvärmepump 2008 och man snålade inte på både antalet radiatorer eller storleken på dom, det är ett tvårörs system om jag inte uppfattat det fel.
Efter jag läst på forumet så började med att se hur pass lågt jag kunde sätta elpanna på utan att det skulle bli problem med varmvatten. Elpannan står på 45 grader från 49 sen några veckor tillbaka, och det har inte varit problem med att varmvattnet tar slut så detta kommer jag fortsätta laborera med.
Gällande värmedelen (innegivare används) så har tidigare ägare haft lutning på 35 samt en justering på 1 och en shuntfördröjning på 20. Detta har resulterat i ett ungefärligt eltilskott på 2600kwh per år om man tittar på historiken.
Hade en kille här som spolade ur brine slangarna igår och menade på att kurvan var satt lågt och att runt lutning 45 kanske va ett rimligare val.
Och nu till frågan. Finns det pengar att hämta genom att ställa upp kurvan och höja shunt fördröjningen till 180?
Om jag fattat det rätt så är ju låg framledningstemperatur som möjligt att föredra för att få bra ekonomi.
Men om den låga kurvan inte klarar av att hålla den temperaturen som är satt via innegivaren och med en shunt fördröjning på 20, skulle det inte innebära att det shuntas ut vatten från elpanna mycket och den måste gå och spetsa stup i kvarten?
Edit: Är det så att om man använder rumsgivare att det "kör" över huskruvan och styr efter behov, eller minns jag fel?