Jag tänker att desto färre produkter man behöver köpa och underhålla desto bättre. Säg om man tänker en luft/luft för uppvärmning. En luftutedel som värmer en beredare. Ventilation i form av FTX. Då har man tre skilda produkter som kan gå sönder, inget konstigt med det mer än att man får samma reparationsavgift flera gånger och oftare från "huskontot". Slår åskan ner pajar tre uppsättningar kretskort. Har man bara en produkt, pajar bara en uppsättning.
Kombinationssystemen brukar vara numera dimensionerade för att klara årets kallaste dag + varmvatten. Vissa helt utan elpatron och vissa i någon ekonomisk balansgång. Men tar man en mild vinterdag, eller en höstdag, då finns det massvis överkapacitet som man kan använda till varmvattenproduktion istället för onödiga start och stopp på kompressorn.
Tung drift med luftvärmepump och varmvattenproduktion har låg verkningsgrad, men inte horibelt låg. Det finns inga utedelar som har lägre verkningsgrad än 1,6 COP i kallaste vintern och hög framledningstemperatur (varmvattenproduktion) vad jag sett. Det som mest händer är att själva varmvattenproduktionen får låg effekt (tar tid att fylla). De flesta varmvattenladdningar bör ske på COP 2,5 (uppskattat snitt ungefär) Stockholms höjd och bättre snitt söder ut. Högsommar har värmepumpar med utedel högre COP än bergvärme och får då lite "tillgodo" för vinterns prestationer.
En nackdel med frånluftvarmvattenberedare är att ventilationsåtervinningen bara pågår när varmvatten fylls. 2-3 h per lång dusch, sen dumpas värmen i full fart.
En utedel är inte med i den ekvationen, så man behöver inte ha stilleståndsångest.
En FTX återvinner hela tiden. Det är för tekniskt komplicerat med full hantverkartimpeng att lösa ett växelsystem mellan frånluftskompressor och FTX i vanlig villa.
Varmvatten på elpatron är ungefär 1250 kWh per person och år. Det kan man översätta till - inte speciellt mycket pengar. Kika på sommarelräkningen, det är inte belysningen som drar på vintern, det är uppvärmningen som tillkommer.
Men visst känns det bra att göra varmvatten med ungefär samma COP när det är 20 ute som -20 ute. Så har det varit för mig de sista 4 åren knappt, men stängt av frånluftskompressorns alla andra funktioner än varmvatten - orkar inte med bullret inne även om jag gjort att frånluftskompressorn kan gå som primär uppvärmningskälla för varmvatten. Solfångare primär uppvärmning, frånluftskompressor sekundär uppvärmningskälla och tertiär uppvämningskälla luft/vatten. Kvartär elpatron.
Trots detta briljerar inte elräkningen på något vis. Men det är ganska exakt halvering av årsförbrukning jämfört med frånluftsvärmepump som hade solförvärmt varmvatten.