Hej,
Jag har idag en Nibe direktverkande varmvattenberedare. den börjar bli till åren gången och jag funderar på att byta ut den mot en värmepumpsberedare.
Idag ser mitt hus ut som följer:
Värme: LLVP i vardagsrum som värmer alla rum som har öppna dörrar. i tvättstugan sitter en direktverkande elradiator då dörren in dit oftast är stängd.
ventialtionen är FTX (Heru 100) samt att det sitter en ACJB som är nerställd till 18 grader (Så denna har sedan installationen aldrig slagit till värmeelementet.
både ventilation, ACJB och LLVP är från förra året.
jag funderar nu på varmvattenberedaren.
Jag har kikat på en Nibe F110, denna kan värma varmvattnet antingen via frånluften, via omgivning eller via uteluften.
Vid en installation av en sådan värmepumpsberedare, vad är klokast?
1. Frånluften: Koppla på den på FTX och då stjäla energin som annars blåser ut i rummen. detta kommer då leda till att det vintertid kommer blåsa kallare från tilluftsdonen och även att luftvärmepumpen kommer jobba mera.
2. Omgivningsluft: Kan inte ta omgivningsluften som är i tvättstugan eftersom det är ett direktverkande element som värmer just detta utrymme. behöver i så fall dra röret från vardagsrummet och ta varmluften där. Detta kommer leda till högre ventilationsljud i vardagsrummet samt mer rördragning.
3. Uteluft: bara dra ett rör rakt ut och helt enkelt ta värmen i denna luft. funkar dock bara ner till -10 samt är det minst energieffektiva kanske.
4. Ventilationsspjäll som manuellt kan koppla om mellan uteluft och frånluft. Vet dock inte hur bra detta är med avseende på OVK?