0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Om man inte har något annat att gå på brukar man räkna med 30 W/m³ vad jag minns. Då skulle ditt vardagsrum behöva runt 6,84 kW när det är rejält kallt ute. Bara att jämföra med specifikationerna för de olika värmepumparna vad de ger.
Går det att generalisera och påstå att en LLVP från 2012 med R410A ger betydligt mindre värme än en LLVP från t.ex. 2022 med R32 vid minus 10 och lägre?Jag känner mig så osäker. Då jag vill byta en LLVP från 2012 i vardagsrummet som är på ca 60kvm och 3.80 i tak. Jag upplevde den som för svag i vintras vid minus 10 15 grader.Behövde elda som satan. Då jag inte ville köra med elpatron min Bosch Compress 3800 /golvvärme. Elsatsen kördes enbart nattetid vid låga priser... Och få timmar.
Om man ser historiskt på saken, så var väl det vanliga att man använde R22 för luftvärmepumpar så länge det kylmediet var tillåtet. Därefter gick man först (sent 90-tal torde det ha varit i vår del av världen, 10 år senare i mindre nogräknade länder) över till någon R407-variant och några år efter millennieskiftet infördes R410A. R22 och R407 är mycket lika varandra ur kylteknisk synpunkt, så tillverkarna behövde knappast konstruera om någonting vid den övergången. Motivet för att sedan gå över till R410A sägs vara att man kan få ut en given kyl- eller värmeeffekt med en mindre och billigare kompressor med R410A än med t ex R407, och eftersom luftvärmepumpar alltid har varit ganska hårt prispressade blev det nya kylmediet naturligtvis intressant för tillverkarna.En allmän tumregel är att det som begränsar en luftvärmepumps effekt vid relativt höga utetemperaturer (nollgradigt och uppåt) är kompressorns slagvolym x varvtal och innedelens (kondensorns) storlek. Men när det är riktigt kallt så är det förångarens (i utedelen) yta och i viss mån det luftflöde som utedelens fläkt kan driva fram genom förångaren, som blir flaskhalsen. Så ju fysiskt större utedelen är i förhållande till värmepumpens uppgivna effekt, desto större del av effekten kan man vänta sig att den kan leverera även när det är som kallast på vintern. Det finns ju också en del gamla trådar på forumet om lågprisvärmepumpar med tvivelaktiga köldegenskaper som ägarna har "trimmat" med en kraftigare fläkt i utedelen, åtminstone enligt uppgift med klar förbättring som följd.
Men hur ter sig skillnaden mellan R410A och R32 rent ur prestanda, och sett till krav på maskinerna?Är de likvärdiga, eller har tillverkarna varit tvungna att vidtaga andra dimensioneringar på ingående delar?
för att få R32 att överhuvudtaget fungera i vårt klimat krävs en hel del handpåläggning av tillverkarnaoch därmed inte jämförbara
Några patent/skillnader har Daikin utvecklathttps://www.daikin.eu/en_us/press-releases/daikin-europe-provides-free-access-to-its-patents-related-to-vrf-combined-with-hfc-32-refrigerant.htmlhttps://patents.justia.com/assignee/daikin-industries-ltd
Kan detta tolkas som att dom BÖR vara bäst på marknaden?