Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!
 

Författare Ämne: Dragning av kollektorslang i mark vid källare  (läst 386 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Danne_83

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 1
  • Karma +0/-0
  • Värmepump eller värmepumpar?
Dragning av kollektorslang i mark vid källare
« skrivet: 30 juli 2023, 22:15:58 »
Jag har en knapp 10år gammal bergvärmepump där borrhålet är placerat 4m utanför fasad, ca. 1m djupt förlagda kollektorslangar som skarvas på insida källarvägg och dras sedan vertikalt ner 2,5m på källarväggen innan de horisontaldras under källargolvet i marken till bergvärmepumpen där de då dras vertikalt uppåt för anslutning till bergvärmepumpen. Har hittills funkat bra.

Nu ska jag bygga ut huset just där de kommer in, kommer bygga ut huset ca. 2,5m så de måste flyttas men bergvärmehålet klarar sig.

När det installerades ville rörmockaren prompt att det skulle utföras likt ovan, själv tyckte jag det var konstigt varför man inte kunde horisontaldra från bergvärmehålet och gå oskarvat under källarväggen in till berrgvärmepumpen men det kanske finns anledning att man vill avsluta kollektorhålet ca. 1m under mark? Eller var det för att slippa ha en djup schakt?

Helst skulle jag vilja flytta på dessa kollektorslangar redan innan jag påbörjar utbyggnaden och har en ny betongvägg att gå igenom och det ställer kanske till det. Råkade även ha hål på en kollektorslang nyligen så antingen lagar jag den tillfälligt eller passar på att slå två flugor i en smäll och drar om de nu så de är ur vägen.

Mina funderingar:

1. Antar att det, nu när det är befintligt, inte går att sänka överkant kollektorhålet och gå ut med slangarna horisontellt under källargolvnivå? Risk att skada kollektorslangar om man ska såga av foderröret lägre antar jag? Kanske annan anledning?

2. Är det möjligt att redan vid kollektorhålet skarva på nya kollektorslangar som dras direkt ner vertikalt och sedan horisontaldras under min utbyggnad in till min bergvärmepanna? Känns som att det kan bli problematiskt med en hög luftficka? Skulle kunna ha en körbar inspektionsbrunn vid bergvärmehålet om det skulle vara fördelaktigt?

3. Helst vill jag ju bli av med slangarna redan innan jag påbörjar utbyggnaden och har ingen annan bra källarvägg att gå in genom där jag inte ska gräva framöver så de skulle ju vara vägen oavsett om de nu behöver gå in genom källarvägg högt upp. Är det trots allt bäst att krångla med grävning/formsättning och låta de vara kvar och sedan dra om de när den nya källarväggen är på plats och göra likt det ursprungligen gjordes med skarvar högt upp på insida ny källarvägg?

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!