Om borrhålen är lika finns det ingen anledning att begränsa flödet. Ju lägre köldbärardifferens, desto bättre COP. Det är egentligen inte lika flöde genom borrhålen man ska eftersträva utan samma temperaturdifferens över slingorna. Är borrhålen lika djupa och det är samma typ av berg betyder det i praktiken samma flöde genom bägge slingorna.
Ett flöde på runt 0,5 L/s är på sätt och vis en magisk gräns för 40 mm köldbärarslang. Vid högre flöde övergår strömningen från att vara laminär till att vara turbulent och det ökar tryckfallet markant. Är slingan lång orkar normala cirkulationspumpar inte driva fram så högt flöde att strömningen blir turbulent. Det betyder att flödet är begränsat till runt 0,5 L/s per slinga. Det stämmer rätt bra i det här fallet. I utgångsläget var köldbärardifferensen 6,8 grader vilket om man räknar med 17 kW pumpeffekt ger ett ködbärarflöde på 0,44 L/s. Det ger också att Reynold tal är ca 2300 vilket är det värde där strömningen slår över till att bli turbulent.
Efter omkopplingen till parallella slingor är flödet per slinga 0,5 L/s vilket är i stort sett samma värde som flödet i slingan vid seriekoppling. Det är som ett tak på hur högt flödet kan bli. Skulle slingan ha delats upp på 3 parallella kretsar à 270 meter skulle jag gissa att flödet per slinga fortfarande skulle ligga runt 0,5 L/s.
Ofta finns det mycket att göra på den varma sidan. Är det radiatorer eller golvvärme i huset eller ett blandat system? Blandat nytt och gammalt? Det kan vara snedfördelning på flödena så att delar av värmesystemet utnyttjas dåligt.