Effektbehovet kan man beräkana rätt bra om man kan lite grundläggande saker om värmeinstrålning och ventilation. (Jag kan för lite).
Men grovt räknat så får du kanske in runt 800 W värme för varje m2 glasytor som belyses av solen.
Liiiite transmissionsförluster, men de är minimala med tanke på de små temperaturskillnaderna mellan inne/ute sommartid.
Sen har du ventilationen, lite samma med den, även om det är varmt ute så drar du ju inte in luft som är sååå mycket varmare än vad du vill ha inne.
Räknar man lite grovt med 1000 W/m2 fönsteryta mot söder så tror jag man kommer rätt nära det effektbehov som kan tänkas finnas, troligen krävs det mindre än så.
Vi har ca 4 m2 fönster mot söder och förra sommaren kylde jag med en Caldo XRH40 (4 kW kyleffekt max) juni, juli och augusti, stängde i princip aldrig av den, och den hade förbrukat rätt precis 82 kWh / månad alla tre månaderna, vilket är väldigt lite.
Nu sitter den i ett rum som är 25 m2 stort, med 2 dörröppningar (inga dörrar) mot resten av huset - så lite varmare är det ju i större delen av huset än vad det blir i vardagsrummet, säg att vi hade 22 grader i vardagsrummet och 24 i resten av huset.
Min slutsats är i alla fall att det är fönsterytorna som bör styra beräkningen, och det är mycket mer kostnadseffektivt att sätta upp markiser än att kyla med AC, om det passar med markiser, för oss blir det svårt eftersom vi har en pool utanför, som är uppbyggd i höjd med innergolven i huset, och vi har en smal passage just utanför fönstren, så vi skulle slå i markisarmarna om vi satte upp traditionella markiser.
Redan i April kan vi ha närmare 30 grader varmt i vardagsrummet, men då kan man ju öppna en dörr och kyla naturligt.
